Θετικά αποτελέσματα των επαφών του Δημάρχου για την εξέλιξη έργων στη Σύρο

Εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων

Εξελίξεις επί σημαντικών έργων που αφορούν στο νησί της Σύρου ανακοίνωσε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ενημερώνοντας το σώμα για τα αποτελέσματα των επαφών και των συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα.

«Ζητήματα μείζονος σημασίας», όπως τα χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, δείχνουν να βαίνουν θετικά, είτε πρόκειται για υλοποίηση υπουργικών δεσμεύσεων για υπογραφές έργων, είτε για εντάξεις σε προγράμματα χρηματοδότησης, είτε για ολοκλήρωση διαδικασιών εκκρεμών υποθέσεων.

Πρόκειται, όπως ο ίδιος είπε, για «υποδομές τις οποίες η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει και προτίθεται να υλοποιήσει στο νησί», για τις οποίες το μεγάλο ζητούμενο ήταν η εξεύρεση των πόρων, με τα υπουργεία να εμφανίζονται πρόθυμα για την κάλυψη τους.

Χρηματοδοτήσεις για έργα όπως ο ΧΥΤΥ, το γήπεδο στα Πευκάκια, η Β’ κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, έρχονται να αναζωπυρώσουν τις ελπίδες για την υλοποίηση τους, καθώς θετικά είναι τα αρμόδια υπουργεία ως προς αυτό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος στην Αθήνα με υπουργικά στελέχη.

Αναμονή άμεσης χρηματοδότησης ΧΥΤΥ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γιώργου Μαραγκού, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Οικονομίας με την ειδική γραμματέα τομεακών και επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της χρηματοδότησης του ΧΥΤΥ, δηλαδή της αναβάθμισης του ΧΥΤΑ.

Για το θέμα ο Δήμαρχος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς όπως είπε «οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά θετικές», ενώ όπως ενημέρωσε μόλις εχθές, σε συνέχεια συνεννόησης με τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, απέστειλε ο Δήμος τις τελευταίες διευκρινίσεις στην Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων και κατόπιν αυτού αναμένεται, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, η απόφαση ένταξης προς χρηματοδότηση του έργου.

Να αναφερθεί ότι ο αιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 6,5 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κυττάρου, όπως και τη δημιουργία μίας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

«Είναι ένα έργο το οποίο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα και τις μελλοντικές εκτιμήσεις, θα δώσει οριστική λύση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα 15-20 χρόνια» ανέφερε σχετικά ο Γ. Μαραγκός.

Προς υπογραφή η σύμβαση για τα Πευκάκια

Συνάντηση πραγματοποίησε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνάντηση και με τον Υφυπουργό, Γιώργο Βασιλειάδη, για το θέμα της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για το Δημοτικό Στάδιο Πευκακίων, προϋπολογισμού 765.000 ευρώ.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παναγιώτη Κορκολή, υπογράφηκε η χρηματοδότηση για το ήμισυ του προϋπολογισμού του έργου, καθώς το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου.

Η προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Αθλητισμού, βρίσκεται «σε στάδιο τελικής επεξεργασίας», σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου, ο οποίος ενημέρωσε ότι για το γεγονός θα πραγματοποιήσει, τις επόμενες ημέρες, επίσκεψη στη Σύρο ο Υφυπουργός κ. Βασιλειάδης, προκειμένου να γίνει και η υπογραφή της σύμβασης, αφού πρώτα ληφθεί η σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθεί προς ψήφιση το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις

Εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδότησεις τόσο για το έργο της δημιουργίας των δικτύων αποχέτευσης Βάρης-Μέγα Γιαλού, όπως επίσης και για το έργο της επαύξησης και αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ της Ερμούπολης, προϋπολογισμού 5,7 εκ. ευρώ.

Ειδικά για το εν λόγω κόστος, να αναφερθεί ότι τα 5 εκ. είναι χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και τα 700.000 ευρώ είναι ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑ Σύρου, τα οποία όμως, όπως σχετικώς ανέφερε ο κ. Μαραγκός, η δημοτική επιχείρηση μάλλον δεν θα χρειαστεί να τα καταβάλλει, τουλάχιστον στο σύνολο τους, καθώς οι εκπτώσεις που δίνονται σε τέτοια έργα καθιστούν την ίδια συμμετοχή μηδενική.

Το έργο της αποχέτευσης ο Δήμαρχος το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό για τις περιοχές της νότιας Σύρου», καθώς όπως είπε «δημιουργεί πολύ ισχυρές και θετικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και δίνει λύσεις στα ζητήματα διαχείρισης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών».

Πέραν αυτών υπογράφηκε και η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρόγραμμα «Φιλόδημος» της προμήθειας νέας μονάδας αφαλάτωσης 1.000 κ. ημερησίως, ποσού 350.000 ευρώ.  

Από το Υπ. Εσωτερικών η χρηματοδότηση της Β΄κλειστής αίθουσας

Μία επίσης «πολύ σημαντική εξέλιξη», όπως την χαρακτήρισε ο Γιώργος Μαραγκός, αφορά στη χρηματοδότηση του έργου βελτίωσης της στατικής επάρκειας της Β΄κλειστής αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου, στην οποία αγωνίζεται η ομάδα του Φοίνικα, με χρήση της και από όλες τις αθλητικές ακαδημίες του νησιού.

Το έργο έχει προϋπολογιστεί με βάση τη σχετική οριστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί και έχει παραληφθεί και από το Δήμο αλλά και από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 295.000 ευρώ, με την σχετική χρηματοδότηση να δίδεται δια μέσου του χρηματοδοτικού εργαλείου το οποί προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι αυτή η ίδια βάσει της οποίας είχε εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση για την μελέτη επισκευής και συντήρησης των όψεων του Δημαρχιακού μεγάρου.

Στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα τεθεί προς συζήτηση και η λήψη απόφασης για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης γι’ αυτό το πολύ σημαντικό έργο, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι «η χορήγηση παράτασης καταλληλότητας για ένα ακόμη έτος, μέχρι περίπου τον Οκτώβριο του 2019, ήρθε «ως μάνα εξ ουρανού» δεδομένων των προβλημάτων που είχε, όχι μόνο η δική μας αίθουσα αλλά και πολλές αθλητικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα, όσον αφορά την πιστοποίηση τους για την καταλληλότητα, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η νομοθεσία».