Πλήρως απογοητευτικό το κλίμα στη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά από την καλοκαιρινή σεζόν

Τεράστιο έλλειμμα τουριστικής συνείδησης

Καμία συμμετοχή πλέον από την πλευρά της “Τερψιχόρης” αν δεν αναζητηθεί manager Τουρισμού για την Σύρο

Σε ένα νέο κύκλο ανακύκλωσης... των σοβαρών ελλειμμάτων και προβλημάτων σε επίπεδο τουριστικής νοοτροπίας στη Σύρο, οδήγησε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού, καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης των παριστάμενων μελών της, αναδείχθηκε η ανυπαρξία στόχευσης στα θέματα Τουρισμού για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Την ίδια στιγμή που οι απολογισμοί των γειτονικών νησιών για την τουριστική περίοδο που ολοκληρώνεται, “κλείνουν” με θετικό πρόσημο, η Σύρος και οι εκπρόσωποι των διάφορων Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων έρχονται εκ νέου κατάματα με την απογοητευτική εικόνα μίας “συρρικνωμένης θερινής σεζόν”, όπως αναφέρθηκε μάλιστα κι εκ μέρους του εκπροσώπου των επιχειρηματιών εστίασης.

Με φόντο τους χαμηλούς τζίρους σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα, όπως υπογράμμισε τόσο ο Γιώργος Χατζαντώνης από την πλευρά της “Τερψιχόρης”, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, τέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο η ανάγκη απόκτησης τουριστικού manager για τη Σύρο.

Μάλιστα, ο κ. Χατζαντώνης γνωστοποίησε πως η “Τερψιχόρη” δεν θα συμμετέχει στην Επιτροπή Τουρισμού ξανά, αν δεν ξεκινήσουν τώρα(!) οι σχετικές ενέργειες από πλευράς Δήμου για την πρόσληψη ειδικού σε θέματα Τουρισμού.

Στο νήμα των ανωτέρω, αλλά και με φόντο την υποτονική έως και ανύπαρκτη συμμετοχή των εκπροσώπων καταλυματιών και ξενοδόχων στις εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό, ο διευθυντής του ΕΟΤ Κυκλάδων, Μιχάλης Παράβαλος στηλίτευσε την άγνοια των επαγγελματιών τουρισμού της Σύρου, ακόμη και σε θέματα οργανωμένης προώθησης των αυστηρά προσωπικών τους υποθέσεων, όπως της προώθησης των καταλυμάτων τους με σκοπό την επισκεψιμότητα.

 

Εσωστρέφεια και μη συμμετοχή ξενοδόχων και καταλυματιών σε εκθέσεις. Επανεκτύπωση τουριστικού φυλλαδίου για το 2019

Προγραμματισμένο θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού ήταν οι συμμετοχές σε εκθέσεις Τουρισμού έως και το τέλος του 2018 για τη Σύρο και τους επιχειρηματίες – επαγγελματίες στον κλάδο του Τουρισμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Καταλυμάτων Σύρου, Λίζα Δαλεζίου, κανένα εκ των μελών δεν μπορεί να συμμετέχει τελικώς στην έκθεση World Travel Market (WTM) του Λονδίνου από τις 5 έως και τις 7 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα εκ μέρους της Σύρου να δώσει το “παρών” η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης για θέματα Τουρισμού, Άννα Μαρούλη και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής, Γιάννης Βουτσίνος.

Αν και έχει γίνει αρκετός λόγος για την αξία της συμμετοχής επαγγελματιών σε εκθέσεις κυρίως του εξωτερικού ώστε να γίνεται προσπάθεια επί της ουσίας για προσέλκυση επισκεπτών αλλά και να πραγματοποιείται επαφή δια ζώσης με τουριστικούς πράκτορες για “κλείσιμο” πακέτων, ωστόσο, χθες, κατέστη ξεκάθαρο το έλλειμμα σχετικής νοοτροπίας από την πλευρά τους, αφού κυρίως για λόγους οικονομικούς, αδυνατούν να παραστούν.

Μάλιστα, από την πλευρά του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου - εκ νέου - δόθηκε έμφαση στο θέμα των εκθέσεων εντός Ελλάδος, ενώ δυστυχώς, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, δεν συμμετείχε κανένας στην πρώτη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι. Αξίζει να αναφερθεί πως, αν και προσκλήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ιάκωβος Αρβανίτης ο οποίος πολλάκις με τις θέσεις του έχει αναδείξει την αναγκαιότητα συμμετοχής σε εκθέσεις του εξωτερικού, ωστόσο, ο ίδιος ήταν απών από τη συνεδρίαση, χωρίς μάλιστα να στείλει ενημερωτική επιστολή για τους λόγους μη συμμετοχής του.

Κατόπιν των ανωτέρω κι εκτός από την παρουσία δύο προσώπων από την πλευρά του Δήμου στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου στις αρχές Νοεμβρίου, ακυρώθηκε η πρόταση συμμετοχής στην έκθεση GREKA PANORAMA της Βαρσοβίας το διάστημα 1 και 2 Δεκεμβρίου, ενώ υπερψηφίστηκε η παρουσία του νησιού και μάλιστα εκπροσώπων των καταλυματιών σε τρεις εκθέσεις Τουρισμού στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει την κατεύθυνση εσωστρέφειας που ακολουθούν ορισμένες πλευρές. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συμμετοχή ως το τέλος του 2018 στην έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη (9-11 Νοεμβρίου), στην Greek Tourism Expo στην Αθήνα (7-9 Δεκεμβρίου) και στην Marathon Expo 2018 στην Αθήνα (8-10 Νοεμβρίου).

Ενόψει της συζήτησης για τις εκθέσεις του 2019, πρέπει να αναφερθεί πως αποφασίστηκε η επανεκτύπωση 20.000 τουριστικών φυλλαδίων για τη Σύρο και μάλιστα σε τρεις γλώσσες.

Με φόντο τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος της “Τερψιχόρης”, Γιώργος Χατζαντώνης καυτηρίασε το γεγονός της συμμετοχής εκπροσώπων του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις, υπογραμμίζοντας πως, δεν έχει νόημα η παρουσία τους, αν δεν συνοδεύουν επαγγελματίες τουρισμού.

Στα τυφλά... η προώθηση των καταλυμάτων. Ανάγκη ποιοτικών καταλυμάτων και καταλυμάτων πολυτελείας

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός της ανάδειξης του ελλείμματος επαγγελματικής τουριστικής νοοτροπίας στην τάξη των καταλυματιών, μέσω παρέμβασης του διευθυντή του ΕΟΤ, Μιχάλη Παράβαλου, ο οποίος παρατήρησε τη μη συνεργασία ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων με γραφεία και τουριστικά πρακτορεία για επαγγελματική προώθηση των κλινών τους.

Περιγράφοντας την εικόνα των άλλων νησιών σε επίπεδο τουριστικής προώθησης κατέστησε σαφές πως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε θέματα επισκεψιμότητας, αναπτύσσοντας συνεργασία με μεγάλα πρακτορεία προκειμένου να “πουλήσουν” τα δωμάτιά τους. Ωστόσο, ο ίδιος παρατήρησε εμμέσως πως η Σύρος υστερεί και σε επίπεδο υποδομών μέχρι σήμερα, αναφέροντας παρακάτω όμως πως το τελευταίο διάστημα και κυρίως από μη Συριανούς χτίζονται ξενοδοχεία και ανακαινίζονται κτίρια, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης κλινών πολυτελούς διαμονής, κάτι που πράγματι έχει ανάγκη το νησί.

Έχοντας γνώση των δεδομένων για τη Σύρο, ο κ. Παράβαλος ανέφερε συγκεκριμένα πως χτίζονται δύο συγκροτήματα 15 σουιτών το κάθε ένα, ενώ και στο κέντρο της πόλης, επισκευάζεται νεοκλασικό κτίριο προκειμένου να λειτουργήσει ως boutique hotel.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα, ακούστηκε πως η Σύρος δεν διαθέτει περισσότερες από 8.000 κλίνες, αριθμός που απέχει πολύ από τα δεδομένα άλλων νησιών των Κυκλάδων και μάλιστα όχι ιδιαιτέρως μεγάλων και άκρως τουριστικών.

Τερψιχόρη: Συρρίκνωση της σεζόν και πτώση τζίρων. Κραυγή αγωνίας και απαίτηση τουριστικού manager

Με φόντο τις προεκλογικές εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής πριν την έναρξη της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, ήρθε στο προσκήνιο το σχεδόν ανύπαρκτο πλάνο ενεργειών και στοχευμένων προσεγγίσεων που ακολουθήθηκε... εκ μέρους της, παρά την πολυσυζητημένη ανάγκη της Σύρου περί τουριστικής στροφής και ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, παρέμβαση του εκπροσώπου της “Τερψιχόρης” έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη πρόσληψης ειδικού συμβούλου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Χατζαντώνης έκανε λόγο για μία “συρρικνωμένη τουριστική σεζόν” αναφερόμενος στην καλοκαιρινή περίοδο του 2018, εκφράζοντας και μεταφέροντας την απογοήτευση των επιχειρηματιών εστίασης για τη θερινή περίοδο που έκλεισε.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, οι τζίροι των επιχειρηματιών εστίασης ακολούθησαν πτωτική πορεία σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα, με τον ίδιο να επισημαίνει μάλιστα πως η πτώση σε επίπεδο εσόδων αποτυπώθηκε σε ποσοστά 15- 30%.

“Όπως είπα και στον Δήμαρχο στο γραφείο του, η επιτακτική ανάγκη είναι να ξεκινήσει manager. Δηλαδή να έρθει εταιρεία και να μπει “μπροστά”. Αυτό που θέλω να πω επίσημα είναι πως η “Τερψιχόρη” το βάζει σαν απαράβατο όρο πλέον. Αν δεν ξεκινήσει η προσπάθεια γι αυτό, η “Τερψιχόρη” δεν θα συμμετέχει ξανά στην Τουριστική Επιτροπή” δήλωσε απόλυτα και κατηγορηματικά ο Γιώργος Χατζαντώνης, με τις αναφορές του οποίου συμφώνησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης.

Μέσα από τις παρατηρήσεις τους, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την ανάγκη στοχευμένων κινήσεων σε επίπεδο χάραξης πλάνου και στρατηγικής, αναγνωρίζοντας μάλιστα πως, αυτήν την ανάγκη δεν μπορεί να απαντήσει ουδείς από το νησί, παρά μόνον σε επίπεδο συνεργασίας με manager.

Στα παραπάνω, συμφώνησε με λιτό σχόλιό του και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος στην προηγούμενη θητεία για ένα μικρό διάστημα διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, αναγνωρίζοντας πως αν και η πρόταση απόκτησης manager Τουρισμού έχει διατυπωθεί και κατά το παρελθόν, ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο Δήμος δεν έχει κινηθεί αναλόγως.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της σημερινής Επιτροπής Τουρισμού, Δομένικος Σαγκινέτος προχώρησε σε δημόσια δέσμευση για την εκκίνηση των διαδικασιών αναζήτησης και πρόσληψης τουριστικού manager, προσδιορίζοντας τον χρόνο μάλιστα στις αρχές του 2019, με τον νέο προϋπολογισμό του Δήμου.

Καυτηριάζεται η απουσία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου από την Τουριστική Επιτροπή. Συνεχίζονται οι απώλειες κρουαζιερόπλοιων

Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού μεταφέρθηκε και η αγωνία του εμπορικού κόσμου του νησιού αναφορικά με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην αγορά από την κατακόρυφη πτώση της κρουαζιέρας φέτος το καλοκαίρι και την απώλεια προγραμματισμένων προσεγγίσεων στο νησί της Σύρου.

Ειδικότερα, ο κ. Αλεξανδρίδης μνημονεύοντας... το περιστατικό της νέας πρόσφατης ακύρωσης της προγραμματισμένης άφιξης του TUI DISCOVERY 2, προχθές, Κυριακή 7/10, στο λιμάνι της Σύρου, το οποίο και θα παρέμενε για διάστημα αρκετών ωρών στο λιμάνι της Ερμούπολης (07.00 – 18.00), έθιξε το ζήτημα της απουσίας μέριμνας για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη Σύρο και την ανυπαρξία κινήσεων για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της διαθέσιμης υποδομής φιλοξενίας μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της πόλης.

Με απογοητευτικό δεδομένο, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξανδρίδης, τη μη ύπαρξη μεγάλου αριθμού κλινών στο νησί της Σύρου, που θα επέτρεπαν καλύτερες επιδόσεις στην επισκεψιμότητα, ο ίδιος καυτηρίασε το γεγονός της φθίνουσας πορείας που καταγράφει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων στο πεδίο της κρουαζιέρας.

Εξηγώντας πως, το νησί δεν μπορεί να “πέφτει” από τις 70 προσεγγίσεις στις 20 κι εξ αυτών, οι μισές σχεδόν να αφορούν σε μικρά κρουαζιερόπλοια, υποστήριξε πως ο Δήμος δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψιν την ανάγκη προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων προς ενίσχυση της τοπικής αγοράς και οικονομίας.

Ο ίδιος, υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το οριακό βύθισμά τους στο λιμάνι της Ερμούπολης, ζητώντας από τον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής, Δομένικο Σαγκινέτο να μεριμνήσει στο βαθμό που του αναλογεί για δρομολόγηση λύσεων σε αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ακόμη και για το θέμα της τοποθέτησης πλωτών εξεδρών ώστε να προσεγγίζουν και να “δένουν” με ασφάλεια τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, όπως πολλές φορές επανέλαβε, θα μπορούσε να συνδράμει το Νεώριο σε επίπεδο κατασκευής τους. Τόνισε κατηγορηματικά δε, πως, “γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από το ναυπηγείο”, αναδεικνύοντας πως το θέμα της πολιτικής απόφασης, αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και τη νυν Δημοτική Αρχή.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου στηλίτευσε την απουσία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου από τις συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής, στην οποία είναι και μέλος, προκειμένου να απαντά σε σχετικά ερωτήματα και θέματα που έρχονται στην πρώτη γραμμή και συνδέονται άμεσα με την ανάγκη τουριστικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Ο κ. Αλεξανδρίδης, αν και θεώρησε απογοητευτικό δεδομένο τη μη συμμετοχή του Δημήτρη Κοσμά στην Τουριστική Επιτροπή, μετέφερε το κλίμα της αγωνίας του εμπορικού κόσμου, με τον Δομένικο Σαγκινέτο να υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θα δώσει απαντήσεις στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πρόκειται για απάντηση που απροκάλυπτα επιβεβαιώνει τον απαξιωμένο ρόλο της Επιτροπής Τουρισμού, γεγονός άκρως θλιβερό με φόντο τα προαναφερθέντα προβλήματα και τους προβληματισμούς που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη... της Σύρου.