“Στον αέρα” ο διαγωνισμός από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου τέλος του τρέχοντος μήνα

Νέα εργολαβία για τα σχολεία της Σύρου

Ιεράρχηση αναγκών και κάλυψη ανοικτών θεμάτων για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ποσό ύψους 65 χιλ. ευρώ θα προωθήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τις ανάγκες συντήρησης κι επισκευής των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2018 – 2019, μέσω του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει για την ανάδειξη αναδόχου στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πρόκειται για μία ακόμη εργολαβία με πόρους από τα ταμεία του Δήμου, που θα εκτελεσθεί σταδιακά και κυρίως μέσα στο διάστημα του 2019, με σκοπό να απαντηθούν προβλήματα στο σύνολο των σχολείων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου θα απαιτηθεί διάστημα δεκαπέντε ημερών ακόμη, ενώ η σύμβαση θα υπογραφεί από τις δύο πλευρές όσο το δυνατόν ταχύτερα, με στόχο την άμεση έναρξη των εργασιών.

Κληθείς να ενημερώσει σχετικά με τη νέα εργολαβία, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος τόνισε πως αυτή θα ξεδιπλωθεί σε διάστημα έξι μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα καλυφθούν ανάγκες και θέματα στα σχολικά κτίρια, βάσει των αιτημάτων των Διευθύνσεων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Ο ίδιος δε, πέραν των συγκεκριμένων κατευθύνσεων που έδωσε για τις προτεραιότητες των σχολείων σε επίπεδο εργασιών κι έργων για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος, μίλησε και για τη μέριμνα της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσον αφορά το διάστημα από σήμερα έως και την υπογραφή της νέας σύμβασης, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης επειγουσών θεμάτων, στην περίπτωση που προκύψει εκτάκτως, ζημιά ή βλάβη.

Όπως ο κ. Βακόνδιος εξήγησε, απαιτείται φροντίδα συστηματικά για τα σχολεία του νησιού, πολλά από τα οποία χρονολογούνται αρκετές δεκαετίες πίσω στο παρελθόν.

Σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις. Κατανέμονται οι υποχρεώσεις και ιεραρχούνται οι ανάγκες

Αναφορικά με τον τρόπο που επικαιροποιεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τις ανάγκες των σχολείων προκειμένου να ιεραρχεί τα αιτήματά τους και άρα, να πράττει στην κατεύθυνση ανακούφισης αυτών, βάσει του “χαρακτήρα” τους, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος γνωστοποίησε πως η αρμόδια Υπηρεσία έχει επικοινωνία με τις Διευθύνσεις τους.

Σχετικά με τη φετινή σχολική χρονιά, ο ίδιος τόνισε πως, “Έχουμε συγκεντρώσει από όλα τα σχολεία το σύνολο των αιτημάτων από τους Διευθυντές, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Αυτά τα αιτήματα τα αξιολογούμε”. Αναφορικά με τον τρόπο των επεμβάσεων σε αυτά και τον προσδιορισμό των αρμόδιων πλευρών, πρόσθεσε πως, “Όσα μπορούμε τα φτιάχνουμε από το Τμήμα Μικρών Έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας. Δηλαδή αν προκύπτει κάτι ηλεκτρολογικό ή μηχανολογικό το κάνει το Τμήμα Μικρών Έργων” ενώ όπως συμπλήρωσε, “από εκεί και μετά κάποια προωθούνται στις σχολικές Επιτροπές και συγκεκριμένα όσα αφορούν σε εξοπλισμό σχολείων και τα μεγαλύτερου κόστους αιτήματα τα καλύπτουμε μέσω του συγκεκριμένου έργου (σσ. εργολαβία)”.

Σχετικά με το αν γνωρίζει επαρκώς η Τεχνική Υπηρεσία πώς θα “τρέξει” τη νέα εργολαβία, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Επειδή έτρεξαν αρκετά έργα στα σχολεία της Σύρου, έχουμε κάνει μία ιεράρχηση. Γνωρίζουμε τις ανάγκες”. Υπενθύμισε μάλιστα πως, “Είχαμε πάρει χρήματα από την Περιφέρεια και είχαμε και το προηγούμενο έργο που ήταν σε εξέλιξη και είχαμε κάνει την κατανομή και την ιεράρχηση”. Ως εκ τούτου, θα επικαιροποιηθεί το πλάνο, με τον κ. Βακόνδιο να σημειώνει πως, “θα διατυπώσουμε ξανά τις ανάγκες”.

Ερωτηθείς για τις άμεσες προτεραιότητες, ο ίδιος θέλησε να τονίσει πρωτίστως σε γενικότερο επίπεδο πως, “Σε όλα τα σχολεία έχουμε ανάγκες”, γνωστοποιώντας όμως πως τα κτίρια των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσιάζουν αυξημένα αναπάντητα θέματα.

“Κυρίως στα Γυμνάσια της Σύρου υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία έχουν καταγραφεί και σε αιτήματα” πρόσθεσε, λέγοντας ειδικότερα, πως, “Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τα κουφώματα του 2ου Γυμνασίου” καθώς όπως επεσήμανε, “στον α΄ όροφο αλλάξαμε αρκετά κουφώματα και στο ΔΙΕΚ, όμως έχει παραμείνει ένας αριθμός κουφωμάτων για να αντικατασταθούν”.

Επιπλέον, ερωτηθείς να ενημερώσει για τα άλλα δύο σχολικά συγκροτήματα, ανέφερε πως, “Και στο 1ο και στο 3ο Γυμνάσιο Σύρου έχουμε ανοικτά θέματα και αιτήματα” εξηγώντας κατηγορηματικά πως, “Τα Γυμνάσια είναι ψηλά στην ατζέντα μας και είναι σε προτεραιότητα για επεμβάσεις”.

Σχετικά με τα Δημοτικά Σχολεία, ο ίδιος ανέφερε ότι, παρομοίως υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε επίπεδο συντηρήσεων ή και επισκευής. “Επίσης και στα κτίρια των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων υπάρχουν ανάγκες” παρατήρησε, γνωστοποιώντας πως, “Περίπου κάθε σχολείο καταθέτει 40 – 50 αιτήματα”.

Προτού σημειώσει τον χαρακτήρα των αναγκών, ο ίδιος σχετικά με το συγκρότημα των Λυκείων στην περιοχή του Μάννα, πρόσθεσε πως, ο Δήμος είναι σε αναμονή για απάντηση λήψης χρηματοδότησης.

“Στα Λύκεια της Σύρου περιμένουμε απάντηση καθώς είχαμε καταθέσει πρόταση – μελέτη για χρηματοδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων. Είμαστε σε αναμονή, οπότε θα περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει. Θα ελεγχθεί και θα αξιολογηθεί ο φάκελος και αν πάρουμε τα χρήματα, δεν θα δαπανήσουμε ποσά από τη συγκεκριμένη νέα εργολαβία” σχολίασε, εκτιμώντας παράλληλα πως, “Πιστεύουμε θα είναι θετική η απάντηση”.

Αναφορικά με το ύφος των αναγκών και το περιεχόμενο των αιτημάτων των Διευθύνσεων των σχολείων της Σύρου, ανέφερε πως, “Μας ζητούν πολλά, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εξοπλισμό wc, εξοπλισμό σε υπολογιστές, ακόμη και κάποιες εργασίες σε υδραυλικά” αφού όπως επανέλαβε, “Είναι πολλές οι ανάγκες στα σχολεία”.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, για τις λειτουργικές ανάγκες του συνόλου των σχολείων δόθηκαν τα απαιτούμενα ποσά προς τις Σχολικές Επιτροπές και αφορούν περίπου σε 19 χιλ. ευρώ για την Πρωτοβάθμια και αντίστοιχο ποσό για τη Δευτεροβάθμια.

Από Δεκέμβριο η νέα εργολαβία

Σχετικά με τα τυπικά θέματα για να “ανοίξει” η νέα εργολαβία των 64.400 ευρώ για το σύνολο των κτιρίων για το σχολικό έτος 2018 – 2019, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, υπήρξε συγκεκριμένος κυρίως για το θέμα των χρόνων που αυτή θα “τρέξει”.

Δεδομένου ότι από προχθές βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Θα γίνει διαγωνισμός στις 30 Οκτωβρίου για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων για το 2018 – 2019 και για την υπογραφή της νέας σύμβασης ο μέσος χρόνος είναι περίπου δύο - τρεις μήνες μετά τον διαγωνισμό”. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε πως, “από τα Χριστούγεννα και μετά” θα ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες εργασίες.

Όσον αφορά στους χρόνους που “ανοίγει” η εργολαβία, θέλησε να γνωστοποιήσει πως υπήρξε μικρή καθυστέρηση, καθώς αυξήθηκε το διαθέσιμο ποσό που δόθηκε από το κεντρικό κράτος για τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων.

“Ξεκινήσαμε τον Μάρτιο αυτήν την μελέτη με χρηματοδότηση από το Υπουργείο 40 χιλ. ευρώ, στη συνέχεια μας ενημέρωσαν πως για φέτος υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση 50%, οπότε είχαμε συνολικά 60 χιλ. ευρώ. Διορθώσαμε τη μελέτη τελικά και φθάνουμε στο ποσό που έχουμε για να γίνει ο διαγωνισμός” ανέφερε, τονίζοντας πως, “Η Τεχνική Υπηρεσία είχε πρόθεση να κάνει το έργο από το καλοκαίρι”.

Τεχνική έκθεση

Αναφορικά με το πλάνο των δυνατοτήτων που θα έχει στη διάθεσή του να αναπτύξει ο ανάδοχος, αυτό σημειώνεται πως περιγράφεται με σαφήνεια στην τεχνική έκθεση του διαγωνισμού.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται, αποκαταστάσεις στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος, χρωματισμοί κουφωμάτων, επένδυση με γυψοσανίδες, κουφώματα αλουμινίου, επίστρωση δαπέδων, αντικατάσταση ειδών υγιεινής και αντικατάσταση φθαρμένων πλακιδίων.

Τονίζεται επίσης πως, “Όλες οι εργασίες, θα γίνονται ύστερα από αυτοψίες του επιβλέποντα του έργου με τον ανάδοχο για εντοπισμό της υπάρχουσας κατάστασης και την υπόδειξη επί τόπου των θέσεων που θα γίνουν οι παραπάνω εργασίες” ενώ ακόμη, “Θα ακολουθεί έγγραφη διαταγή του Προϊσταμένου του τμήματος Έργων Υποδομής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, η οποία θα προσδιορίζει την ακριβή θέση και το είδος κάθε εργασίας”.

Μαξιλαράκι” 25 χιλ. ευρώ ως το τέλος του έτους για έκτακτες κι επείγουσες ανάγκες

Σχετικά με το διάστημα που “τρέχει” και κατά το οποίο η εργολαβία δεν έχει ξεκινήσει, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε καθησυχαστικός αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης αναγκών που θα έχουν άμεσο κι επιτακτικό χαρακτήρα, δεσμευόμενος πως οι όποιες ανάγκες θα απαντηθούν.

“Εκτός από την εργολαβία, έχουμε βγάλει και ποσό των 25 χιλ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες, όπως για παράδειγμα για έκτακτες συντηρήσεις που μπορεί να τυχαίνουν από βλάβες και δεν θα μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον διαγωνισμό”. Παρατήρησε μάλιστα πως, “Από διαγωνισμό σε διαγωνισμό μπορεί να περάσει ένα διάστημα και να μείνουμε χωρίς εργολάβο” κι ως εκ τούτου, το ανωτέρω ποσό είναι απαραίτητο για επείγουσες ανάγκες. “Αποφασίσαμε με την Τεχνική Υπηρεσία και θα κάνουμε έναν διαγωνισμό για 25 χιλ. ευρώ για έκτακτα μικρά έργα και σε σχολεία και σε δημοτικά κτίρια. Ουσιαστικά θα έχουμε ένα “μαξιλάρι” για να δούμε πώς θα ενεργήσουμε σε έκτακτες περιπτώσεις” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Οι ανάγκες των σχολείων δεν τελειώνουν ποτέ...”

Σχετικά με τη μέριμνα που έχει αναπτύξει ως σήμερα η Δημοτική Αρχή για τα σχολεία της Σύρου, ο ίδιος υπήρξε σαφής, υποστηρίζοντας πως, “Σίγουρα έχει γίνει αρκετό έργο στα σχολεία, αλλά και πάλι οι ανάγκες είναι πολλές”.

Ενδεικτικά μιλώντας για τις σωτήριες παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια, υπενθύμισε πως, “Από τα Δημοτικά Σχολεία αρκετά παλιό κτίριο είναι του 1ου Δημοτικού, στο οποίο έγιναν αρκετές επεμβάσεις, επίσης στο 2ο Δημοτικό έγιναν επεμβάσεις”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Ακόμη είναι τα Νηπιαγωγεία Φοίνικα και Ποσειδωνίας, που κι εκεί έγιναν έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση” ενώ υπογράμμισε πως, “Σε όλα τα σχολεία του νησιού έγιναν φέτος παρεμβάσεις. Είτε με τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, είτε με τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια”. Επιπλέον, ανέφερε ότι, “Έγιναν σε πολλά Δημοτικά αντικαταστάσεις κουφωμάτων” προσθέτοντας πως, “το Σχολείο της Ποσειδωνίας επιχειρούμε να ενταχθεί σε πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση”.

Σημειώνοντας παράλληλα πως, σε ευρύτερο επίπεδο, “Γίνεται προσπάθεια ώστε όλα τα σχολεία να αναβαθμιστούν και γενικότερα να βελτιώσουμε τους σχολικούς χώρους”, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε, πως, “Στο Σχολείο της Βάρης είναι σε εξέλιξη το μεγάλο έργο για το νέο κτίριο” εξηγώντας πως, οι ανάγκες σε αυτό το υφιστάμενο κτίριο, θα καλυφθούν από το μεγάλο έργο.

“Αμέσως μόλις τελειώσει το έργο της κατασκευής της νέας πτέρυγας, τα παιδιά θα μεταφερθούν και το υφιστάμενο κτίριο θα επισκευαστεί από την αρχή. Δηλαδή εξ αρχής θα δούμε τις ανάγκες”.

Ο ίδιος, έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας τέλος πως, σήμερα, “δεν επείγει μέχρι στιγμής κάτι επιτακτικά, όμως υπάρχουν ανοικτά θέματα. Η νέα εργολαβία είναι άλλο ένα ακόμη έργο, σε συνέχεια αυτών που έχουν γίνει για την αναβάθμιση των σχολείων”.