Παρέμβαση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Π. Χρυσαφίδη για το ακίνητο του Γαλησσά που έχει “περάσει” στο Υπερταμείο

Αντανακλαστικά για τη δημόσια περιουσία στη Σύρο

Γ. Μαραγκός: Είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΤΑΔ για να έχει αποτέλεσμα η διεκδίκηση

Σαφή ενημέρωση για τις κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με ακίνητα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων που έχουν περάσει στο Υπερταμείο ή υπάρχει κίνδυνος να περάσουν σε αυτό και να πάψουν να αποτελούν δημόσια περιουσία, ζήτησε ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Κάνοντας αναφορά σε δημόσιο κτήμα στην περιοχή του Γαλησσά, που όπως τόνισε έχει περάσει στο Υπερταμείο, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να πληροφορήσει το σώμα για τις ενέργειες και τις διεκδικήσεις του Δήμου, προκειμένου να σωθεί η δημόσια περιουσία και να αξιοποιηθεί εί δυνατόν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στη σχετική παρατήρηση – ερώτηση απάντησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ενημέρωσε πως η δημοτική πλευρά είναι ήδη σε επαφή με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), προκειμένου – όσον αφορά στην περίπτωση του Γαλησσά – να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να παρέμβει ο Δήμος και μάλιστα αποτελεσματικά.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Μαραγκός μνημόνευσε παρόμοιες κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο Δήμος από κοινού με άλλες πλευρές κατά το πρόσφατο παρελθόν, που αφορούσαν τόσο στην απεμπλοκή του αεροδρομίου Σύρου από το Υπερταμείο, όσο και στα κτίρια του Τελωνείου προκειμένου να δοθούν προς χρήσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αφορμή αποφάσεις άλλων Δήμων που διεκδικούν οργανωμένα και αποφασιστικά

Αναδεικνύοντας τη σημασία της προάσπισης της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των πολιτών και των κατοίκων του τόπου, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου γνωστοποίησε τον οργανωμένο τρόπο με τον οποίο κινούνται άλλοι Δήμοι της χώρας, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει και να πράξει αναλόγως.

“Διαβάζοντας τι συμβαίνει και στους άλλους Δήμους, είδα ότι το δημοτικό συμβούλιο Άρτας, προχθές μάλιστα, 22 Οκτωβρίου, αποφάσισε τη νομική διεκδίκηση όλων των ακινήτων της Άρτας που περνούν στα χέρια του Υπερταμείου” σχολίασε σχετικά ο κ. Χρυσαφίδης, θέτοντας με σαφήνεια τα ερωτήματά του προς τη Δημοτική Αρχή.

“Ερωτάσθε να μας πείτε αν γνωρίζετε εκτός του γνωστού κτήματος του Γαλησσά, που έχει περάσει στο Υπερταμείο, αν υπάρχουν κι άλλα ακίνητα στη Σύρο που είναι πλέον ιδιοκτησία του.

Σχετικά δε με το κτήμα του Γαλησσά, τί ενέργειες έχετε κάνει ώστε να μην ξυπνήσουμε ένα πρωί και να μας κυνηγούν οι μισοί κάτοικοι του Γαλησσά, αν όχι όλοι;”

Μάλιστα ο ίδιος υπενθύμισε τις διαβεβαιώσεις των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών των Κυκλάδων, περί εξαιρέσεων αρκετών εκτάσεων γης των νησιών από τη “μέγγενη” του Υπερταμείου προς εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

“Όταν δήλωσαν τις προάλλες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων ότι εξαιρούνται μεταξύ άλλων αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδροβιότοποι, περιοχές natura, υδροβιότοποι και αμιγώς δασικές εκτάσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο ευαίσθητο μέρος των περιοχών των Κυκλάδων, φροντίσατε να μάθετε αν εμπίπτει σε κάποιες κατηγορίες εξαίρεσης και ο Γαλησσάς ώστε να μην ανησυχούμε;” πρόσθεσε ο Παύλος Χρυσαφίδης, καταλήγοντας πως, “Θέλουμε παρακαλώ σαφή ενημέρωση των προθέσεών σας για ένα τόσο σημαντικό θέμα και αν θεωρείτε σκόπιμο να αρχίσουμε έναν αγώνα όλοι οι Συριανοί, ώστε να περάσει αυτός ο χώρος στα χέρια του Δήμου”, κάτι όπως υπενθύμισε μάλιστα, “είχε διεκδικήσει ο πρώην Δήμος Άνω Σύρου και είχε εκπονήσει και σχετικές μελέτες”.

Κάνουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας αυτό που μας αναλογεί”

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την υπόθεση του Γαλησσά, υπήρξε συγκεκριμένος, γνωστοποιώντας πως η δημοτική πλευρά είναι σε επικοινωνία με την ΕΤΑΔ, ώστε να μπορέσει αφού ενημερωθεί πλήρως, διεκδικητικά, να φέρει αποτέλεσμα.

Σημειώνοντας πως επί της ουσίας η έκταση είναι σχεδόν 30 στρέμματα στο παραλιακό τμήμα του Γαλησσά, ο Γιώργος Μαραγκός ανέφερε τα εξής: “Βεβαίως κι έχουμε κάνει επαφές με την ΕΤΑΔ. Έχουν γίνει ορισμένες συζητήσεις προκειμένου να δούμε πως μπορεί ο Δήμος να εμπλακεί αποτελεσματικά για να έχει κάποιο αποτέλεσμα αυτή η διεκδίκηση, δηλαδή για να μπορέσει να βγει από τη λίστα του Υπερταμείου”.

Προκειμένου να πείσει για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, ο ίδιος υπενθύμισε ανάλογες ενέργειες στο πρόσφατο παρελθόν που έφεραν στην περιουσία των δημοτών ακίνητα και σημαντικούς χώρους που ως περιουσία του Δημοσίου, είχαν περάσει στο Υπερταμείο.

“Και σε άλλες περιπτώσεις έχει υπάρξει αποτέλεσμα” ανέφερε, σχολιάζοντας σχετικά: “Να θυμίσω το αεροδρόμιο το οποίο ήταν εγκλωβισμένο μέσα στις τανάλιες του ΤΑΙΠΕΔ και με τις επαφές και τις συνεννοήσεις με τον τέως πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και νυν Υπουργό Επενδύσεων, κ. Πιτσόρλα τα καταφέραμε; Τα δύο πρώτα χρόνια τα “φάγαμε”, αν θυμάστε, σύμφωνα με ενημερώσεις σημαντικές και δημοσιεύματα, για να βγάλουμε το αεροδρόμιο από το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια να “τρέξουν” οι διαδικασίες αδειοδότησης των μελετών, εξασφάλισης χρηματοδότησης κλπ.”.

Πρόσθεσε δε, πως, επιπλέον, ο Δήμος υποστήριξε την πορεία διεκδίκησης των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου με σκοπό την απόδοση των χώρων προς χρήση από το Πανεπιστήμιο.

“Παράλληλα θα θυμάστε για τον χώρο των παλαιών αποθηκών διαμετακομίσεως στο λιμάνι της Σύρου, τη διεκδίκησή μας σε συνεργασία βέβαια με τον τοπικό βουλευτή τον κ. Συρίγο και την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να πάρουμε τον χώρο, έναν ζωτικής σημασίας χώρο για το Πανεπιστήμιο, ο οποίος ήρθε στην ιδιοκτησία του Δήμου και εμείς βεβαίως ως είχαμε υποχρέωση και ως είχαμε δεσμευθεί τον μεταβιβάσαμε στο Πανεπιστήμιο”.

Ως εκ τούτου, ο Δήμαρχος προβαίνοντας εμμέσως σε μία δέσμευση για τη διεκδίκηση ακινήτων που θα περιέλθουν στο Υπερταμείο ή την ΕΤΑΔ και αφορούν τη Σύρο, υποστήριξε πως, ως σήμερα, “είμαστε αρκούντος διεκδικητικοί και κάνουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αυτά που μας αναλογούν και αυτά που μπορούμε ώστε να διεκδικήσουμε αυτά τα ακίνητα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης”.