Αποδοχή της χρηματοδότησης των 5 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑ Σύρου για το έργο του αποχετευτικού δικτύου Βάρης – Μέγα Γιαλού (φάση Α΄)

Διαγωνισμός ως το τέλος του έτους

Στόχος η έναρξη του έργου ως τον Ιούνιο του 2019, όπως δηλώνει ο πρόεδρος, Γ. Παπαμανώλης

Στην αποδοχή της χρηματοδότησης του ποσού των 5 εκ. ευρώ μέσω του Προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι” του Υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε η ΔΕΥΑ Σύρου κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της, το οποίο αφορά στο έργο “Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Βάρης – Μέγα Γιαλού (Φάση Α΄).

Πρόκειται για τη χρηματοδότηση ενός άκρως σημαντικού έργου που θέλει να προωθήσει η Δημοτική Επιχείρηση και αναμένει εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία, αφού η υλοποίησή του θα σημάνει αναβάθμιση για το περιβάλλον και βελτίωση των υποδομών των περιοχών της νότιας Σύρου.

Σε σχετική ενημέρωση με αφορμή την αποδοχή της χρηματοδότησης κλήθηκε να προβεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης προκειμένου να καταστεί σαφής ο γενικός άξονας των χρόνων κατά τους οποίους θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει το έργο.

Στόχος της ΔΕΥΑ Σύρου όπως ξεκάθαρα ανέφερε, αποτελεί η έναρξη των εργασιών εκτέλεσης του έργου τον Ιούνιο του 2019.

Σημειώνεται εξ αρχής πως, η χρηματοδότηση καλύπτεται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κατά 25% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Λάβαμε την απόφαση χρηματοδότησης. Επόμενο βήμα ο διαγωνισμός”

Με αφορμή την απόφαση του ΔΣ να αποδεχθεί το ποσό των 5 εκ. ευρώ, ο κ. Παπαμανώλης εξήγησε πως, “Τον περασμένο μήνα βγήκε η πράξη ένταξης και ήταν το επόμενο βήμα αυτό για να προχωρήσουμε προς τη δημοπράτηση”.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε, θα προκύψει τριμερής σύμβαση, καθώς όπως ο ίδιος διευκρίνισε, “Η χρηματοδότηση είναι με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το οποίο δάνειο αναλαμβάνει να αποπληρώνει το Υπουργείο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Είναι τριμερής δανειακή σύμβαση που συνυπογράφει η Δημοτική Επιχείρηση χωρίς να έχει όμως ευθύνη για την αποπληρωμή αφού αυτό είναι σαφές από τους όρους”.

Ερωτηθείς για τα αμέσως επόμενα βήματα, ο κ. Παπαμανώλης ανέφερε πρωτίστως, πως, “Έχουμε ήδη λάβει την απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που εγκρίνει τη χρηματοδότηση και γι αυτό μία από τις αποφάσεις που πήραμε στην τελευταία συνεδρίαση είναι η έγκριση των όρων της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο” ενώ όπως υπογράμμισε παρακάτω, “Επόμενο βήμα είναι να μας σταλεί η δανειακή σύμβαση και να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά να υπογράψουμε και να δημοπρατήσουμε”.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως η Δημοτική Επιχείρηση έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που την αφορούν, τονίζοντας σχετικά πως, “Εμείς έχουμε ετοιμότητα να ξεκινήσουμε τον διαγωνισμό μέσα στο 2018, να βγει η προκήρυξη στον αέρα και να ανοιχτούν οι προσφορές αρχές του 2019 με προοπτική ακόμη και να εγκατασταθεί ο εργολάβος μέχρι τον Ιούνιο του 2019”. Ωστόσο, εξέφρασε μικρή επιφύλαξη για την “τήρηση” αυτών των χρόνων, καθώς όπως σχολίασε, “Επειδή μεσολαβεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για τους χρόνους. Πρέπει να μας έρθει η δανειακή σύμβαση για την έγκρισή της από το Ελεγκτικό και να την υπογράψουμε εμείς ως ΔΕΥΑΣ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και το Υπουργείο Εσωτερικών”. Επανέλαβε δε, πως, “Όμως λέω ξανά ότι η ΔΕΥΑΣ είναι έτοιμη με τεύχη δημοπράτησης, διακήρυξη, δηλαδή είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε στον αέρα τον διαγωνισμό φέτος”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Γιώργος Παπαμανώλης γνωστοποίησε πως πέραν του μεγάλου έργου που θα υλοποιηθεί, παράλληλα με αυτό θα τρέξει και η προώθηση των εργασιών για τα ιδιωτικά δίκτυα που θα συνδέονται με το δίκτυο της αποχέτευσης, ενώ η ΔΕΥΑ Σύρου μελετά και την ταυτόχρονη εκτέλεση του έργου της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης των περιοχών.

“Παράλληλα με τα δίκτυα αποχέτευσης, θα γίνει και το δίκτυο διάθεσης του επεξεργασμένου νερού προς ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα της νότιας Σύρου” ανέφερε σχετικά με όσα προβλέπονται στη Φάση Α΄, καθώς όπως τόνισε, “Το νερό μετά την υλοποίηση, δεν θα πηγαίνει στη θάλασσα, όπως σήμερα”, αντίθετα, θα διανέμεται προς ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα της νότιας Σύρου.

Ειδικότερα, για τα ιδιωτικά δίκτυα πρόσθεσε πως, “δεν έχει νόημα να σκάψουμε ξανά” αφού όπως εξήγησε θα είναι ήδη εργοτάξιο αρκετά τμήματα των περιοχών αυτών, ενώ πρόσθεσε πως, “θα προχωρήσουμε και στην αναβάθμιση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης για τις περιοχές αυτές. Είναι άλλο έργο, το προγραμματίζουμε για τον ίδιο χρόνο, αλλά με δικά μας χρήματα” διευκρίνισε παρακάτω.

Αποδοχή 350 χιλ. ευρώ για μονάδα αφαλάτωσης 1.000 κυβικών

Εκτός του ανωτέρω ποσού, η ΔΕΥΑ Σύρου προχώρησε και στην αποδοχή της χρηματοδότησης του ποσού των 350 χιλ. ευρώ για την προμήθεια της νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 κυβικών νερού.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαμανώλης, “Από τον Αύγουστο (2018) έχουμε τον μειοδότη του διαγωνισμού” ωστόσο, προκειμένου να μη χρηματοδοτηθεί η προμήθειά της με πόρους της ΔΕΥΑ Σύρου, διεκδικήθηκε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”.

“Έχουμε καθυστερήσει την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια της προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότηση.

Ουσιαστικά με το που έχουμε από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ τη λήξη της διαδικασίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είναι η ίδια διαδικασία όπως για το έργο της αποχέτευσης Βάρης – Μέγα Γιαλού, υπογράφουμε τη σύμβαση και σε έναν μήνα έρχεται η μονάδα” ανέφερε.

Δεδομένων των σχολιασμών του περί ενδεχόμενων καθυστερήσεων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και με φόντο τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης της Σύρου την Πασχαλινή και θερινή περίοδο, ο κ. Παπαμανώλης ρωτήθηκε να απαντήσει για τις ενέργειες της Δημοτικής Επιχείρησης στην περίπτωση που δεν γίνει εγκαίρως η εν λόγω προμήθεια.

“Υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο ως το καλοκαίρι. Ακόμη και τρεις μήνες να κάνει το Ταμείο Παρακαταθηκών θα την έχουμε Φεβρουάριο” δήλωσε στην εφημερίδα, εκτιμώντας μάλιστα πως, “αφενός είναι απίθανο το σενάριο αυτό, αφετέρου, ακόμη και στο απίθανο αυτό σενάριο, έχουμε περιθώριο τον Απρίλιο να αντιδράσουμε και να νοικιάσουμε ξανά μονάδα”.

Απαντώντας καθησυχαστικά μέσω των δηλώσεών του, σημείωσε επίσης, πως ως την καλοκαιρινή σεζόν, “Το χρονικό περιθώριο που έχουμε είναι επαρκές”.

Κανένα εμπόδιο λόγω προεκλογικής περιόδου

Δεδομένης της γενικόλογης εικόνας πως οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο, ο Γιώργος Παπαμανώλης κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο(;) πρόκλησης καθυστερήσεων στο έργο του αποχετευτικού δικτύου, αν αλλάξει η διοίκηση της ΔΕΥΑ Σύρου.

“Ο σκοπός είναι να έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος μέχρι τον Ιούνιο του 2019” επανέλαβε, τονίζοντας επιπλέον πως, “Άρα, όχι απλά δεν κινδυνεύει, αλλά σκοπός είναι να έχει ξεκινήσει το έργο”.

Άλλωστε, όπως δήλωσε τέλος, “Το θεωρώ και προσωπικό μου στόχο, αλλά και στόχο όλου του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ, να έχει εγκατασταθεί εργολάβος στη διάρκεια της δικής μας θητείας για να έχουμε την πολιτική ικανοποίηση ότι ξεκινήσαμε μία διαδικασία που θα αναβαθμίσει και το περιβάλλον και τις υποδομές στη νότια Σύρο”.