Ανήμερα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να εγκρίνει την υποβολή πρότασης διεκδίκησης πόρων για παιδικούς σταθμούς, εκφράστηκε το προσχηματικό ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για την έδρα της ΠΝΑι

Επιστολές “φούσκες” της Περιφέρειας για χρηματοδοτήσεις στη Σύρο

Γ. Μαραγκός: “Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ως νησί μέχρι σήμερα φανήκαμε ευνοημένοι όσον αφορά τον διαμοιρασμό κονδυλίων”

Σε απελπισμένη προσπάθεια επικοινωνιακής παραπλάνησης των Συριανών και εκδήλωσης προσχηματικού ενδιαφέροντος για την έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου παραπέμπει η επιστολή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, περί δυνατότητας χρηματοδότησης των παιδικών και βρεφικών σταθμών του νησιού, όταν μάλιστα αυτή απεστάλη ανήμερα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, να ανταποκριθεί – μετά από προετοιμασία – στη σχετική πρόσκληση του Υπ. Εσωτερικών, προκειμένου να εναρμονίσει τις δομές του με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η ολοφάνερη απόσταση που κρατά ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων από τις ανάγκες της Σύρου επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά, με φόντο τη γενικόλογη επιστολή που προώθησε προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προχθές, στο περιεχόμενο της οποίας παραδέχεται επί της ουσίας πως, ο προγραμματισμός... της Περιφερειακής Αρχής όσον αφορά στην ενίσχυση των υποδομών της έδρας της ΠΝΑι, εκπορεύεται από την ενημέρωση που λαμβάνει από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τον οποίο συχνά δε, σε ανακοινώσεις του ανεπιτυχώς επιχειρεί να θίξει.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, έρχεται το όψιμο και γενικόλογο ενδιαφέρον του να συνδράμει στην επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των δομών φιλοξενίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όπως απαιτείται από το Π.Δ. 99/2017, παρά το γεγονός πως, εδώ και λίγους μήνες, έχει “ανοίξει” σχετική πρόσκληση από το Υπ. Εσωτερικών, στην οποία ανταποκρίθηκε η δημοτική πλευρά, λαμβάνοντας απόφαση υποβολής πρότασης διεκδίκησης χρηματοδότησης, το απόγευμα της Τετάρτης.

Το σοβαρό θέμα, που ανέδειξε μόνον η “Κοινή Γνώμη” σε πρόσφατο δημοσίευμά της, συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και τον πρόεδρο του ΔΣ να δίνουν σαφείς απαντήσεις, επί των ερωτημάτων που έθεσαν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, που άμεσα ή έμμεσα, θέλησαν να υπεραμυνθούν της κίνησης του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη.

Αξίζει εξ αρχής να υπενθυμιστεί, πως, ο Δήμος οφείλει να βελτιώσει τις δομές φιλοξενίας του, διεκδικώντας το ποσό των 200 χιλ. ευρώ από το ΠΔΕ του Υπ. Εσωτερικών, θέμα για το οποίο οφείλει να καταθέσει την πρότασή του ως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Η επιστολή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη

Αυτούσια η επιστολή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, που εστάλη στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, το μεσημέρι της ημέρας της συνεδρίασης (Τετάρτη), έχει ως ακολούθως: “Αγαπητοί συνάδελφοι, Όπως πληροφορήθηκα από τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης προτίθεται να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εσωτερικών για την περαιτέρω αναβάθμιση τεσσάρων δομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων του νησιού, προκειμένου να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησής τους σύμφωνα με τις επιταγές του Π.Δ. 99/2017. Με δεδομένο ότι στη σημερινή σας συνεδρίαση καλείστε να ψηφίσετε τη σχετική εισήγηση για την υποβολή της πρότασης και προκειμένου να αποφευχθούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσω ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δύναται να χρηματοδοτήσει άμεσα και στο σύνολο του το ποσό που θα απαιτηθεί για την αναβάθμιση των βρεφικών-παιδικών σταθμών, ώστε αυτοί να εναρμονιστούν με τις σύγχρονες απαιτήσεις αδειοδότησης. Είμαι στη διάθεσή σας άμα τη επιστροφή μου από τη Σαντορίνη, όπου και βρίσκομαι για υπηρεσιακούς λόγους, για να συζητήσουμε ενδελεχώς τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση του εγχειρήματος, παρουσία στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου”.

Δεν θα διακινδυνεύσουμε στο παραμικρό τη χρηματοδότηση του Υπ. Εσωτερικών”

Προς ενημέρωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρός του, γνωστοποίησε πως η επιστολή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο οποίος συνέστησε στη Δημοτική Αρχή να μη χαθεί χρόνος, ώστε να μην προκύψει κίνδυνος ή απώλεια της χρηματοδότησης που παρέχεται σήμερα από το Υπ. Εσωτερικών, ακριβώς γι αυτόν τον σκοπό.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση, με δημόσια πρόσκλησή της διαθέτει το ποσό των 95 εκ. ευρώ συνολικά προς όλους τους Δήμους της χώρας.

“Η πρόταση και η εισήγηση που μου έκανε προφορικά και ο κ. Διακοδημητρίου είναι να προχωρήσουμε κανονικά στην υποβολή της πρότασης στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και να μην διακινδυνεύσουμε το παραμικρό από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η πρόσκληση προς όλους τους Δήμους” ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας επιπλέον, πως, “φυσικά να γίνει η συνάντηση που προτείνει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και οποιαδήποτε τυχόν επιπλέον χρηματοδότηση μπορεί να διαθέσει για την αναβάθμιση των παιδικών βρεφικών σταθμών, πλέον βέβαια του ποσού που προβλέπεται από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι και καλοδεχούμενη και ευχάριστη”.

Μάλιστα πρόσθεσε πως, “από τη στιγμή που η Περιφέρεια έχει αυτήν την επιθυμία να βοηθήσει”, θα μπορούσε να βοηθήσει, προωθώντας χρηματοδοτήσεις και για άλλες υποδομές της Σύρου που έχουν “ανοικτές” ανάγκες.

Σε παρόμοιο τόνο, υπήρξε ευγενικός και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, τονίζοντας σχετικά με φόντο την επιστολή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη πως, “Χαιρόμαστε πάρα πολύ για την επιστολή του”, ενώ γνωστοποίησε παρακάτω πως, “Είχαμε αιτηθεί από τον Μάρτιο χρηματοδότηση για σχολεία”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος συνέχισε, κρίνοντας απαραίτητο να μην διακινδυνεύσει ο Δήμος τα χρήματα που μπορεί να λάβει από το Υπουργείο, διατυπώνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την Περιφέρεια για να κατευθυνθεί η “πρόθεσή” χρηματοδότησης, αν είναι εφικτό, για την κάλυψη άλλων αναγκών του τόπου.

Ατεκμηρίωτη ουσιαστικά η πρόταση αναβολής του θέματος από αιρετούς

Το παράδοξο όμως κατά τη συνεδρίαση καταγράφηκε από την πλευρά ορισμένων αιρετών, όταν εκείνοι, αν και εκτίμησαν πως η Δημοτική Αρχή δεν δέχεται τη συνεργασία της Περιφέρειας για τους παιδικούς σταθμούς, υπογραμμίζοντας ως κύριο λόγο την “κακή σχέση του Δημάρχου με τον Αντιπεριφερειάρχη”, προτρέποντας μάλιστα την παράταξη του Γιώργου Μαραγκού να προτάσσει το καλό της Σύρου, οι ίδιοι, πρότειναν την αναβολή του θέματος και άρα, την καθυστέρηση στην υποβολή της εν λόγω πρότασης προς το Υπ. Εσωτερικών, ώστε να γίνει πρώτα η συνάντηση των δύο προσώπων.

Ατεκμηρίωτα, θέλησαν να υποστηρίξουν το όψιμο ενδιαφέρον του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, όταν το θέμα της εναρμόνισης των παιδικών σταθμών με τις επιταγές της σημερινής νομοθεσίας, έχει απασχολήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την τοπική κοινωνία και τον Δήμο, ο οποίος μάλιστα έχει “τρέξει” τη διαδικασία της προετοιμασίας και σύνταξης των σχετικών μελετών για τη λήψη χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης, πρότεινε την αναβολή της συζήτησης, ζητώντας να συζητήσουν πρώτα ο Δήμαρχος με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ενώ ρώτησε για το στάδιο των μελετών. “Θα προέτρεπα να το αναβάλετε το θέμα, να το συζητήσουμε μετά” σχολίασε σχετικά, υπογραμμίζοντας πως, “όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης για να γλιτώσουμε από τη χρονοβόρα διαδικασία που θα έχουμε”. Ο κ. Στρογγύλης εκτίμησε πως, “Δεν έχουμε να χάσουμε κάτι μέχρι τις 28 του μήνα που θα συνεδριάσουμε ξανά”, επιμένοντας στην αναβολή του θέματος.

Με ανάλογο ύφος και το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης ρώτησε αν “Θα μπορούμε να αιτηθούμε τα 200 χιλ. ευρώ κεντρικά και ταυτόχρονα να έχουμε και από την Περιφέρεια”, αναγνωρίζοντας όμως ευθύς αμέσως πως, δεν γνωρίζει αν αυτή η ταυτόχρονη διεκδίκηση θα είναι εφικτή.

Από την πλευρά του, τελευταίος ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης θέλησε να σχολιάσει τον χειρισμό της Δημοτικής Αρχής επί του θέματος, σαν κινήσεις “ενός κακού σκακιστή”, υπογραμμίζοντας επιπρόσθετα, πως, πρέπει να αναβληθεί το θέμα για να εξετασθεί τίνι τρόπω η Περιφέρεια θα μπορεί, αν μπορεί, να διαθέσει σε άλλες ανάγκες της Σύρου τις χρηματοδοτήσεις που επικαλείται στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης.

“Είναι απαγορευτικό να το συζητήσουμε στο επόμενο θέμα, αφού θα έχετε επικοινωνήσει και με τον Αντιπεριφερειάρχη και εκεί θα διασαφηνιστεί η πρόθεση της Περιφέρειας αν μπορεί να διαθέσει κάποιο ποσόν αλλού κι όχι εκεί;” ρώτησε σχετικά ο κ. Χρυσαφίδης, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “Στο κάτω κάτω, δεν τη στέλνει κάποιος τυχαίος την επιστολή αυτή”.

Η “ειλικρινής πρόθεση της Περιφέρειας” μπορεί να προωθηθεί σε άλλες ανάγκες

Κατόπιν των διευκρινίσεων του Φραγκίσκου Βακόνδιου πως οι μελέτες για τις τέσσερις δομές φιλοξενίας νηπίων της Σύρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας διεκδίκησης της χρηματοδότησης από το Υπ. Εσωτερικών, άμεσα ολοκληρώνονται, ώστε να κατατεθούν αρμοδίως, ακολούθησαν οι απαντήσεις του Γιώργου Μαραγκού στο σύνολο των θεμάτων που έθιξαν οι αιρετοί.

Συγκεκριμένα, στην αναφορά της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, πως, “Έχετε μία επιμονή και σε άλλα θέματα το έχετε δείξει, να υποδεικνύουμε στην Περιφέρεια το πού θα διαθέσει τα λεφτά της”, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης στην τοποθέτησή του, χρειάστηκε να αναδείξει το αυτονόητο, πως, δηλαδή σε κάθε τόπο, ο Δήμος είναι ο πλέον αρμόδιος και γνώστης των σοβαρών θεμάτων που πρέπει να δρομολογηθούν.

Μιλώντας επί της ουσίας για τα ζητήματα της Σύρου σε επίπεδο υποδομών, υπενθύμισε πως, “Σύμφωνα με μελέτες της Τεχνικής Υπηρεσίας οι ανάγκες των Σχολικών υποδομών όλων των βαθμίδων (31 σε αριθμό), ξεπερνούν το ποσό των 3 εκ. ευρώ. Άρα, μιλάμε για πολύ μεγάλες ανάγκες”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Αν κι εφόσον η Περιφέρεια ειλικρινά έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα την οικονομική να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους παρεμβάσεις, με χαρά, με ευχαρίστηση και με μεγάλη ευγνωμοσύνη εκ μέρους μας να συζητήσουμε και να λάβουμε αυτές τις χρηματοδοτήσεις”.

Μνημονεύοντας μάλιστα μέχρι σήμερα το αποκλειστικά και μόνον φιλολογικό ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για τη Σύρο, ο κ. Μαραγκός, σημείωσε, πως, επί της ουσίας η πρωτεύουσα και έδρα της ΠΝΑι, επ΄ ουδενί δεν έχει ευνοηθεί σε έργα από τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας παράλληλα και το πολιτικό έλλειμμα του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη.

Ενδεικτικά, ανέφερε την επιστολή για το γήπεδο στην περιοχή του Ι.Ν. Αναστάσεως, που όπως υπογράμμισε ο κ. Μαραγκός “παραμένει μία επιστολή”, ενώ έθιξε και τα σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του γηπέδου 5x5 στα Καμίνια. Σημείωσε μάλιστα, πως, ο Δήμος έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στην Περιφέρεια “για χρηματοδότηση αθλητικών υποδομών”, όμως μέχρι σήμερα, δεν έχει λάβει “ούτε διαβεβαίωση για χρηματοδότηση”.

Κατά συνέπεια, επανέλαβε τον άμεσο χαρακτήρα της προσπάθειας του Δήμου να λάβει τα χρήματα για τις δομές φιλοξενίας από το Υπ. Εσωτερικών και να ακολουθήσει η όποια συζήτηση με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, ώστε να γνωστοποιήσει συγκεκριμένα, που δύναται να συνδράμει για να απαντηθούν ανάγκες της Σύρου “έστω και έξι μήνες πριν τις εκλογές”.

Μάλιστα, απαντώντας και στην παρατήρηση περί “χρονοβόρων διαδικασιών” στη συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών, ο κ. Μαραγκός υποστήριξε πως, “Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε στοιχεία ότι θα συμβεί αυτό, υπό την έννοια ότι το τελευταίο διάστημα ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε ωριμάσει έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από προσκλήσεις του Υπουργείου είτε από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τάχιστες διαδικασίες”.

Το νησί και ως έδρα της Περιφέρειας είναι παραπονούμενο”

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο κ. Μαραγκός τοποθετήθηκε αναφορικά με τις παρατηρήσεις περί κάκιστων σχέσεων των δύο πλευρών, Δήμου και Περιφέρειας, φωτίζοντας με έμμεσο τρόπο, την γενικότερη προβληματική επικοινωνία της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου με τους Δήμους συνολικότερα. “Αυτό το λέει πολύς κόσμος και πολύ περισσότερο το λένε οι συλλήβδην ανεξαρτητοποιηθέντες περιφερειακοί σύμβουλοι το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι και οι ίδιοι περιφερειακοί σύμβουλοι αναγνωρίζουν προβλήματα συνεργασίας, τα οποία υπάρχουν μεταξύ της Περιφέρειας και της πλειοψηφίας των μεγάλων Δήμων του Ν. Αιγαίου. Άρα, δεν είναι κάτι που το λέω εγώ είναι κάτι που λέγεται από επίσημα χείλη και πολύ περισσότερο από ανθρώπους, οι οποίοι είναι μέλη του περιφερειακού συμβουλίου” υποστήριξε ο Δήμαρχος, “κλείνοντας” τις απαντήσεις του, με τη διαπίστωση πως, “Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ως νησί μέχρι σήμερα φανήκαμε ευνοημένοι όσον αφορά τον διαμοιρασμό κονδυλίων”.

Διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Δεν αναφέρομαι σε κοινοτικά κονδύλια, σε προγράμματα του ΕΣΠΑ όπου εκεί οι αποφάσεις ένταξης είναι διαπιστωτικού χαρακτήρα” αλλά στο σκέλος του ΠΔΕ, για το οποίο όπως υπογράμμισε, απαιτείται βούληση της ΠΝΑι για τις χρηματοδοτήσεις, σχολίασε τέλος, πως, “Το νησί και ως έδρα της Περιφέρειας είναι παραπονούμενο”.