Ομόφωνη έγκριση του Προϋπολογισμού του 2019 και σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ

“Άριστα” στη διοικητική ετοιμότητα

Εντός χρονοδιαγραμμάτων το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου με κατάλληλη προετοιμασία για το νέο έτος

Το έργο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου σε επίπεδο προετοιμασίας και έγκαιρης προώθησης προς τα αρμόδια Ελεγκτικά Όργανα, του προϋπολογισμού για το έτος 2019, αναδείχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του, οπότε και εγκρίθηκε τελικά και ομόφωνα από τα μέλη, αφού πρώτα έλαβε το “πράσινο φως” από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Για μία ακόμη χρονιά τονίσθηκε η ετοιμότητα των υπαλλήλων και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, καθώς και φέτος κατάφερε όχι μόνον να συντάξει και να προωθήσει εγκαίρως τον νέο οικονομικό σχεδιασμό του για τα τέσσερα νησιά αρμοδιότητάς του (Σύρος, Κέα, Σέριφος και Κύθνος), αλλά και να σπάσει ρεκόρ χρόνου συγκριτικά με άλλα Λιμενικά Ταμεία και Νομικά Πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού του, το οποίο πρώτη φορά θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της μεθαυριανής Παρασκευής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Θετική πορεία και αναγνώριση έργου

Στην εισήγηση του θέματος προχώρησε ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Πολίτης, ο οποίος γνωστοποίησε και τη σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου, γεγονός πολύ σημαντικό για τη διοίκηση και την ταχύτερη δυνατή προώθηση του σχεδιασμού της τη νέα χρονιά.

Όπως κατέστη σαφές, η έγκαιρη σύνταξη κι έγκριση του προϋπολογισμού βοηθά την κάθε διοίκηση στην υλοποίηση δαπανών προς όφελος των λιμενικών και χερσαίων ζωνών των νησιών από την έναρξη σχεδόν της νέας χρονιάς.

Η ετοιμότητα του Λιμενικού Ταμείου σε διοικητικό επίπεδο με την πολύτιμη συνδρομή των υπαλλήλων αποδεικνύεται και από τους χρόνους που “έτρεξε” η έγκριση του προϋπολογισμού, με τον κ. Πολίτη να είναι συγκεκριμένος: “Στις 28/8/2018 με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου εγκρίθηκε το σχέδιο για το έτος 2019, το οποίο ενσωματώθηκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπ. Εσωτερικών προκειμένου το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας να αποφανθεί σχετικά με το αν έχουμε συντάξει το σχέδιο βάσει της νομοθεσίας”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε συνεχίζοντας, “Η απάντηση ήρθε στις 7/11/2018 από το Παρατηρητήριο και ο προϋπολογισμός όπως έχει συνταχθεί είναι σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις. Είναι ιστοσκελισμένος κι έχουμε τηρήσει όλες τις οδηγίες. Υποβάλλουμε λοιπόν το σχέδιο χωρίς καμία τροποποίηση και προτείνουμε την έγκρισή του. Όπως και για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης”.

Πρέπει να σημειωθεί πως, ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αφορά σε ποσό εσόδων και εξόδων ύψους 3.284.019 ευρώ για τα τέσσερα νησιά.

Τα εύσημα προς τους υπαλλήλους του Λιμενικού Ταμείου Σύρου απέδωσε και ο πρόεδρος του ΔΣ του, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος σημείωσε τα εξής: “Να δώσουμε τα συγχαρητήρια στην Οικονομική Υπηρεσία, στον κ. Πολίτη και στην ομάδα του Λογιστηρίου για την άμεση υποβολή του προϋπολογισμού του 2019. Το Παρατηρητήριο δεν μας έκανε καμία διόρθωση ή παρατήρηση και θα προχωρήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.”.

Πλάνο παρεμβάσεων στα τέσσερα νησιά

Εκτός των ανωτέρω, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου εγκαίρως προχώρησε και στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματός του για το 2019, στο περιεχόμενο του οποίου αναφέρονται με σαφήνεια παρεμβάσεις, έργα και μελέτες που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν.

Ενδεικτικά, πρέπει να σημειωθεί για το νησί της Κέας πως έχει προβλεφθεί η επισκευή του ηλεκτροφωτισμού στη χερσαία ζώνη με ποσό άνω των 6.000 ευρώ, ενώ έχει κατοχυρωθεί ποσό 18.600 ευρώ για τη μελέτη κατασκευής λιμενικών έργων στο Βουρκάρι. Τέλος, έχει καταγραφεί αντίστοιχο ποσό και για τη μελέτη ανάπλασης της χερσαίας ζώνης Κορησσίας στην Κέα.

Για το νησί της Σερίφου έχει προγραμματιστεί με ποσό άνω των 6.000 ευρώ έργο για βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού στη χερσαία ζώνη, ενώ χρήματα ύψους 12.400 ευρώ για διάφορες εργασίες γενικώς επισκευών στη χερσαία ζώνη.

Σχετικά με το νησί της Κύθνου, αξίζει να υπενθυμιστεί πως έχει προγραμματισθεί η επισκευή και διαμόρφωση wc και λουτήρων στο κτίριο εξυπηρέτησης των χρηστών του καταφυγίου Λουτρών με ποσό 10.000 ευρώ, ενώ προωθείται και η έκδοση οικοδομικής άδειας για το έργο “επισκευή – ενίσχυση του υφιστάμενου υπόστεγου στη χερσαία ζώνη του Μέριχα”. Το ποσό ανέρχεται σε 12.400 ευρώ, ενώ τέλος προβλέφθηκε και το ποσό των 6.820 ευρώ για επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Τέλος, βάσει των αναγκών της η Σύρος δείχνει ευνοημένη σε επίπεδο δαπανών προς όφελός της, αφού προωθούνται σε τίτλους τα ακόλουθα έργα: Επισκευές ηλεκτροφωτισμού χερσαίων ζωνών (6.820 ευρώ), επίστρωση υφιστάμενου μόλου στον Φοίνικα (24.800 ευρώ), μελέτη επισκευής λιμενικών έργων στο λιμανάκι του Αγ. Νικολάου (24.800 ευρώ), επισκευές ηλεκτροφωτισμού στο Κίνι (5.000 ευρώ), επισκευή ανωδομής κρηπιδώματος νοτίου μόλου Ερμούπολης (74.400 ευρώ), κατασκευές διαχωριστικής νησίδας στο αλιευτικό καταφύγιο Ερμούπολης (24.800 ευρώ), ύφαλες επισκευές στον προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων (24.800 ευρώ), συντήρηση κι επισκευή επιβατικού σταθμού Ερμούπολης (24.800 ευρώ) και επισκευή των γραφείων του ΔΛΤΣ (24.800 ευρώ).

Αναφορικά με τις κοινές ανάγκες και των τεσσάρων νησιών πρέπει να σημειωθεί πως έχει προϋπολογισθεί το ποσό των 58.133 ευρώ για επισκευή, συντήρηση πεζοδρομίων, δαπέδων και ανωδομών στις χερσαίες ζώνες ευθύνης του ΔΛΤΣ. Το συνολικό ποσό των ίδιων πόρων που θα διατεθούν για τα προαναφερθέντα νησιά φθάνει τις 392.433 ευρώ.