Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας της ΓΣΕΕ

“Να αποκτήσει ξανά ο εργάτης φωνή”

Το πρόβλημα της διάσπασης του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος στο νησί, αλλά και γενικότερα, καθώς και η ολομέτωπη επίθεση, που δέχονται τα τοπικά σωματεία, από συγκεκριμένο άτομο, μονοπώλησαν τη συζήτηση, κατά την συγκέντρωση των εργατικών σωματείων, με αφορμή την Πανελλαδική Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ, χτες, 28 Νοεμβρίου.

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των κατευθύνσεων του εργατικού κινήματος του τόπου, με στόχο την ανασυγκρότηση και ενοποίησή του, για την επίτευξη κοινών στόχων και τη διεκδίκηση κοινών δικαιωμάτων, τόνισαν οι επικεφαλής των εργατικών και λοιπών συνδικαλιστικών σωματείων, καθώς και οι παρευρισκόμενοι στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε, στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, οι οποίοι συμμετείχαν στη Γενική Απεργία, που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ζητώντας να θεραπευτούν οι αδικίες, εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας.

Ειδική μνεία έγινε, ωστόσο, και στον πόλεμο, που δέχεται το συνδικαλιστικό κίνημα της Σύρου, καθώς παραδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, μηνυτήρια αναφορά, κατά των προέδρων 21 Σωματείων της Σύρου, εκ μέρους ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με αφορμή την έγγραφη απάντηση των επικεφαλής τους, σε ιδιαίτερα εριστική επιστολή της ίδιας, που κατατέθηκε στο προεδρείο του Δ.Σ., κατά τη συζήτηση του θέματος της απομείωσης χρεών του ναυπηγείου του Νεωρίου, κατά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, με τους εκπροσώπους των εργατικών ενώσεων, να εκφράζουν την οργή τους, ακόμη και με ακραίες εκφράσεις, καθώς και του αισθήματος αδικίας, απέναντι σε αυτή τη στοχοποίηση.

Ανάσα” για το Νεώριο

“Ανοίγοντας” τον κύκλο χαιρετισμών, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Μάρκος Βουτσίνος, αναφέρθηκε στην ευτυχή συγκυρία για τους εργαζομένους του Νεωρίου, μετά και την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης του ναυπηγείου από το Πρωτοδικείο Σύρου. “Αυτές τις μέρες πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, διότι οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο της Σύρου, έχει πάρει πλέον μία μεγάλη ανάσα. Αρχίζουμε να θερίζουμε, από αυτά που σπείραμε τόσο καιρό, τους κόπους μας”, σχολίασε.

Περνώντας στο θέμα της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ. Βουτσίνος, κάνοντας μία αναδρομή στο συμβάν που προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής συμβούλου, τόνισε, πως στην επιστολή της που κατατέθηκε προς ανάγνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, “εμείς θα μπορούσαμε, την άλλη μέρα το πρωί να κάνουμε μήνυση. Επιλέξαμε, σεβόμενοι τον εαυτό μας πάνω απ' όλα, να απαντήσουμε με ένα δελτίο Τύπου”, το οποίο συνυπέγραψαν 21 σωματεία του Εργατικού Κέντρου.

Σχολιάζοντας την μήνυση κατά όλων των σωματείων, ο πρόεδρος του Ε.Κ. υπογράμμισε, πως “οι εποχές που υπήρχε τρομοκρατία, υπήρχε φίμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, υπήρχε χειραγώγηση, έχουν περάσει και πρέπει κάποιοι να το καταλάβουν”.

Ενημέρωσε δε, πως τα μέλη θα κληθούν σε γενική συνέλευση, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της Νομικής Συμβούλου του Κέντρου, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες, από πλευράς των Σωματείων, ενώ έκλεισε διαμηνύοντας, πως “αυτό δεν θα περάσει έτσι. Δεν γίνεται να περάσει έτσι”.

Η αντιπολίτευση γίνεται στους δρόμους”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, κ. Γιάννης Χαρίτος, ευχαρίστησε “όλους τους αγωνιστές, που σε όλους τους αγώνες που έχουν εξαγγελθεί από το εργατικό κίνημα, αλλά και το Εργατικό Κέντρο στη Σύρο, είναι παρόντες και θα συνεχίσουν να είναι παρόντες”, συγχαίροντας όλους, όσοι έχουν αποδείξει με την πάροδο των ετών το αγωνιστικό τους ενδιαφέρον.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των αγώνων των συνταξιούχων σε συνέχεια του αγωνιστικού 'μαραθώνιου' που έχουν διαγράψει φέτος, ενώ ανέγνωσε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, τονίζοντας, πως “η αντιπολίτευση γίνεται στους δρόμους και όχι μέσα στη Βουλή”. Επίσης, αναφέρθηκε στο προγραμματισμένο μεγάλο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο θέμα των μηνύσεων προς τα σωματεία, στα οποία περιλαμβάνεται και το σωματείο των συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο κ. Χαρίτος σχολίασε, πως “σήμερα, ως συνδικαλιστές νόμιμοι, υπεύθυνοι, εκλεγμένοι με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, δεχόμαστε μηνύσεις από μία κυρία. [...] Έρχεται αυτή η κυρία να μας φιμώσει τη συνδικαλιστική μας δράση, να μην έχουμε το δικαίωμα ως συνδικαλιστές, ως Εργατικό Κέντρο, να εκφράσουμε τη γνώμη μας, ή να συμπαρασταθούμε σε ένα Σωματείο, που νόμιμα διεκδικεί τα συμφέροντά του”.

Ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος”

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διάσπαση του εργατικού κινήματος και στην ανάγκη ανασυγκρότησής του.

“Μία τέτοια μέρα, θυμίζει σε όλους τους Έλληνες εργάτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα πρέπει να είναι ενιαίος και συντονισμένος. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, παρά τις ανηλεείς πολιτικές απέναντι στον ελληνικό λαό, εδώ και μία δεκαετία. Πρέπει ο καθένας μας, από το δικό του μετερίζι, να δώσει στον κάθε κυβερνώντα να καταλάβει, ότι δεν πιστεύουμε πια σε ψέματα και σε αυταπάτες, γιατί όλοι μας λίγο-πολύ και περισσότερο οι άνεργοι, έχουμε νιώσει την κρίση, κάτι που δεν έχουν νιώσει οι υπαίτιοί της”.

Όπως σημείωσε, “η 'αρρώστια' της κρίσης, μπορεί να μην είναι ανίατη, αλλά είναι πολύ σοβαρή. Και οι σοβαρές αρρώστιες δεν αντιμετωπίζονται με 'ασπιρίνες'. Παρά τις όποιες επικοινωνιακές παροχές και ναι, ουσιαστικές για πολλούς, η κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό θα συνεχιστεί, γιατί είναι μονόδρομος, για να επιβιώσει το σύστημα. Παρά τα όσα λένε – και λένε ψέματα – τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, βιώνουν μπαράζ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Σας το επιβεβαιώνω εγώ, ότι ναι, κατάσχεται η πρώτη κατοικία. Μπαράζ χαρατσιών και φοροληστείας. Για όσους δε, αντιστέκονται έχει στηθεί βιομηχανία διώξεων. Στοχεύουμε σήμερα να μην τους περάσει. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Η πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του νησιού. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις”.

Ευγνώμων για τη συνδικαλιστική στήριξη

Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, κ. Αντώνης Χατζαντώνης, ευχαρίστησε τα μέλη όλων των σωματείων και δήλωσε ευγνώμων, που στήριξαν τους εργαζόμενους στο Νεώριο, έως την παροχή λύσης, για τη βιώσιμη διάσωση του ναυπηγείου.

Ο κ. Χατζαντώνης, αναφερόμενος στην κίνηση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, ενάντια στα σωματεία, ενημέρωσε, πως μόνο το Εργοστασιακό Σωματείο, έχει λάβει τον τελευταίο χρόνο, 25 αγωγές, μηνύσεις ή εξώδικα, από την ίδια. “Διότι κάναμε το έγκλημα να ανατρέψουμε την καταστροφή του ναυπηγείου, να ξανανοίξει το ναυπηγείο, να σωθεί το ναυπηγείο, να βρεθεί επενδυτής για το ναυπηγείο, να βγει η απόφαση, όπως όλοι ξέρετε, από το δικαστήριο. 1000% ο κόσμος πια θα λάβει τα χρήματα, τα οφειλόμενα από την προηγούμενη διοίκηση”, ανέφερε, υπενθυμίζοντας, πως επί του παρόντος υπάρχει αυξητικός ρυθμός στις θέσεις εργασίας στο ναυπηγείο, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται και η τρίτη δεξαμενή.