Αναλυτική παρουσίαση των έργων για το 2019 από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Αντιπαράθεση για το “φτωχό” Τεχνικό Πρόγραμμα

Επιφυλάχθηκε για στοιχεία σχετικά με την απορροφητικότητα σε ετήσια βάση, ο Φρ. Βακόνδιος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης

Το “φτωχότερο αναπτυξιακό Τεχνικό Πρόγραμμα” της τρέχουσας θητείας υποστήριξε η αντιπολίτευση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πως αποτελεί η “ατζέντα” έργων και παρεμβάσεων που παρουσίασε για το έτος 2019 ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, με τον ίδιο, αλλά και τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να απαντούν στη μειοψηφία, πως η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά έχει και αναπτυξιακό πρόσημο, αλλά απαντά και στις καθημερινές ανάγκες των δημοτών.

Καυστικός, αλλά και συγκεκριμένος απέναντι στην ανάγνωση των έργων από τον Φραγκίσκο Βακόνδιο υπήρξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος εστίασε σε “παραλείψεις” και “λάθη”, σε επίπεδο σύνταξης και μη συμπερίληψης ποσών για ορισμένα έργα και δράσεις, ενώ με τη σειρά του και το μέλος της παράταξής του, Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για “χαμηλές απορροφήσεις” από πλευράς Δημοτικής Αρχής.

Σε κριτική τοποθέτηση προχώρησε και το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως δεν διακρίνει αναπτυξιακή κατεύθυνση στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο δήλωσε, πως, εξαντλείται σε “μπετουδάκια”.

Πρέπει να σημειωθεί πως, απέναντι στο σύνολο των όσων υποστηρίχθηκαν ενάντια στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής για τα έργα του 2019, αρκετά μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας, συνόψισαν την απάντησή τους στο συμπέρασμα πως, η αντιπολίτευση βλέπει “φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα”, δεδομένου ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο.

Τα έργα του 2019 στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής

Ειδικότερα, για πρώτη φορά κατά την τρέχουσα θητεία, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανάγνωσε ένα προς ένα τα έργα που φιλοδοξεί να συνεχίσει και να “τρέξει” η Δημοτική Αρχή την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βακόνδιος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της παιδικής χαράς του Γαλησσά με το ποσό των 86.000 ευρώ, στην επισκευή και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Δ/νσης Καθαριότητας (αμαξοστάσιο) με το ποσό των 10.000 ευρώ, στη συντήρηση και επέκταση του δημοτικού δικτύου φωτισμού με 30.000 ευρώ (Ποσειδωνία και οδός Νικ. Μανδηλαρά), καθώς επίσης στην επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων με το ποσό των 59.943 ευρώ, όπως και στην επισκευή και συντήρηση παιδικών σταθμών με 40.000 ευρώ, αλλά και στην επισκευή και αναβάθμιση του ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια με το ποσό από πλευράς Δήμου ως τώρα των 172.235,98 ευρώ (συγχρηματοδότηση από το Υπ. Αθλητισμού).

Επιπλέον, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος μίλησε για τη συντήρηση και αποκατάσταση πεζοδρομίων και παραδοσιακών οδοστρωμάτων (συνεχιζόμενο έργο) με το ποσό των 40.000 ευρώ, όπως και για το έργο επισκευής και συντήρησης οδικού δικτύου (χρήση 2018/2019) με το ποσό των 96.535,31 ευρώ. Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 για τις ανάγκες άρσης επικινδυνότητας κτιρίων (χρήση 2018), ο ίδιος σημείωσε πως έχει προβλεφθεί ποσό 32.830 ευρώ.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε πως, έχει συμπεριληφθεί και το έργο αντικατάστασης 3 φωτιστικών και συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Ερμούπολης με το ποσό των 132.000 ευρώ, ενώ για την ανέγερση του νέου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Βάρης, για το έτος 2019 έχει καταγραφεί το ποσό των 451.152,21 ευρώ.

Επίσης, στην εισήγησή του μίλησε ξεχωριστά για το ποσό των 40.000 ευρώ το οποίο θα αφορά στις ανάγκες του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης και για το ποσό των 60.400 ευρώ που θα προωθηθεί για την κάλυψη αναγκών συντήρησης και επισκευής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Ακολούθως, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε πως έχει καταγραφεί και το ποσό των 330.000 ευρώ για τη μελέτη αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της πλατείας Μιαούλη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και το έργο κατασκευής του ποδηλατόδρομου από την Πυροσβεστική έως και την Ακτή Μάρκου Δουράτσου με χρηματοδότηση ύψους 172.343 ευρώ, όπως ακόμη μίλησε για τους πόρους μέσα από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” ύψους 98.467,30 ευρώ για εξοπλισμό παιδικών χαρών για το νησί.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε το έργο ανάπλασης της πλατείας Παπάγου με ποσό 35.000 ευρώ, ενώ γνωστοποίησε πως το ποσό των 20.000 ευρώ θα προωθηθεί για μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων.

Κατόπιν των ανωτέρω, μίλησε ο Δήμαρχος, ο οποίος θέλησε να προσθέσει στις αναφορές του κ. Βακόνδιου και τα έργα τα οποία αναμένονται σε γενικότερο επίπεδο για τη Σύρο και φέρουν την υπογραφή των Νομικών Προσώπων ή και χρηματοδοτήσεις από άλλες πλευρές (πχ. αποφάσεις Υπουργείων).

Ενδεικτικά, μίλησε για το έργο των συστημάτων ασφαλείας για το λιμάνι της Ερμούπολης, το έργο του εμπορικού λιμένα (κρηπίδωμα), το έργο δικτύων ύδρευσης Φοίνικα – Ποσειδωνίας, όπως και για το έργο για το αποχετευτικό Βάρης – Μέγα Γιαλού. Ο κ. Μαραγκός θέλησε να υποστηρίξει πως η συμβολή του Δήμου έχει υπάρξει σημαντική και όσον αφορά σε προώθηση άλλων μεγάλων έργων για τη Σύρο όπως για το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου.

Ο ίδιος δε, παρατήρησε προς το σώμα πως ο Δήμος επιχειρεί καθημερινά για αυτό το έργο να πιέσει στην κατεύθυνση της υπερπήδησης γραφειοκρατικών εμποδίων.

Συμπερασματικά για την εικόνα της Δημοτικής Αρχής βάσει των έργων για τη Σύρο, ο Δήμαρχος παρατήρησε προς το σώμα πως, ότι η δημοτική ατζέντα μεριμνά για τη διευθέτηση θεμάτων της καθημερινότητας, ενώ έχει και αναπτυξιακή χροιά.

Παραλείψεις, μικρά ποσά για έργο σε εξέλιξη και αναπάντητες ανάγκες

Επί της ουσίας άσκησε κριτική ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος πρωτίστως θέλησε να σημειώσει πως, το συμπέρασμα της παράταξής του για ένα “φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα” έρχεται να το επιβεβαιώσει ακόμη και η κίνηση του Γιώργου Μαραγκού να τοποθετηθεί πριν από τα άλλα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ώστε μέσω της αναφοράς του σε άλλα έργα που δεν καταγράφονται στο περιεχόμενό του, να “μεγαλώσει” τη δημοτική ατζέντα έργων για το 2019.

“Είναι η πρώτη φορά που και ο Δήμαρχος τοποθετείται στην αρχή, στο σκέλος των ερωτήσεων επί του Τεχνικού Προγράμματος αισθανόμενος κι εκείνος την ανάγκη να τοποθετηθεί σε ένα πρόγραμμα που είναι το φτωχότερο Τεχνικό Πρόγραμμα που εγώ θυμάμαι” υποστήριξε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ακόμη πως, “αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί σε έργα που υλοποιούνται από άλλους φορείς, άσχετα αν συνδέονται με τον Δήμο ή όχι, προκειμένου να μεγαλώσει η ποικιλία γιατί είναι πάρα πολύ φτωχό”.

Χωρίς να επιμείνει περισσότερο στον ανωτέρω σχολιασμό του, αφού τόνισε σύντομα πως, “είναι και η πρώτη φορά που αναγιγνώσκεται το πρόγραμμα”, το οποίο όπως ανέφερε “είναι μόλις δύο σελίδες και μπορείς να το διαβάσεις όλο”, πέρασε στην κριτική του επί του περιεχομένου του.

“Έχει μόνο ένα έργο με ΕΣΠΑ μέσα και δυστυχώς, αυτό το έργο, που έχει το 1/4 του προϋπολογισμού και μιλάω για το Δημοτικό Σχολείο Βάρης – το οποίο θυμίζω ότι πέρυσι είχε ξεχαστεί να συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και μετά από δική μας παρέμβαση μπήκε – βλέπω πάλι φέτος ότι είναι μέσα με 450 χιλ. ευρώ” σχολίασε προλογικά ο κ. Γιαλόγλου, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως, αυτό το έργο έχει αναπορρόφητο ποσό που φθάνει στο 1.200.000 ευρώ”. Μιλώντας για το ζήτημα της αμοιβής του αναδόχου, σημείωσε πως έχει λάβει μόνον 180 χιλ. ευρώ ως σήμερα, καλώντας την Δημοτική Αρχή να σκεφθεί πως, ενώ ο κύριος όγκος της εργασίας για το νέο Σχολείο θα “πέσει” μέσα στο έτος 2019, αφού ολοκληρώνεται αυτό μάλιστα, αρχές του 2020, ωστόσο, ο Δήμος αν και θα έπρεπε να έχει προϋπολογίσει τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα, δεν το έχει πράξει.

Στην απάντηση πως θα συμπεριληφθεί μεγαλύτερο ποσό με την πρώτη αναμόρφωση, ο κ. Γιαλόγλου παρέθεσε τη χρονοβόρα διαδικασία των εγκρίσεων που συνοδεύει σε ετήσια βάση τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, σημειώνοντας τέλος, πως, η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να μεριμνά ορθά κι έγκαιρα για τις ανάγκες σε επίπεδο υλοποίησης έργων.

Στην κριτική του, θέλησε να παρατηρήσει και το χαμηλό ποσό που προωθεί ο Δήμος για το θέμα των αναγκών άρσης επικινδυνότητας κτιρίων, με δεδομένη τη γνώση που έχει η δημοτική πλευρά για τα κτίρια της πόλης, που αρκετά εξ αυτών καταρρέουν, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει πως, η Δημοτική Αρχή για το 2019 έχει ξεχάσει να συμπεριλάβει ποσό για τις δράσεις προβολής και ανάδειξης της Απάνω Μεριάς.

Αντιαναπτυξιακός χαρακτήρας

Τη δική του οπτική στο θέμα του Τεχνικού Προγράμματος κατέθεσε και το μέλος της παράταξης του Ανδρέα Γιαλόγλου, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μίλησε για χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας, αναδεικνύοντας εμμέσως πως η προώθηση έργων δεν βαδίζει με ικανοποιητικό ρυθμό. Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος επί του περιεχομένου του πλάνου της Δημοτικής Αρχής για το 2019, σχολίασε πως, η δημοτική πλειοψηφία περιορίζεται σε “μπετουδάκια”.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη κάλυψης θεμάτων της καθημερινότητας, ο κ. Στρογγύλης παρατήρησε εν συνεχεία, πως, δεν διακρίνει αναπτυξιακό χαρακτήρα στα έργα που είναι της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη χρονιά.

Ποσοστά απορροφητικότητας σε επόμενη συνεδρίαση

Με τη μειοψηφία συνολικά να σκιαγραφεί πως το ποσοστό των έργων και άρα των χρημάτων που απορροφώνται γι αυτά σε ετήσια βάση φθάνει ως το 19% έκλεισε η κριτική της αντιπολίτευσης, στην οποία ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανταπάντησε γενικόλογα προς το παρόν, δεσμευόμενος όμως πως θα παρουσιάσει επίσημα, σαφή και συγκριτικά στοιχεία σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

“Είναι ένα πρόγραμμα που έχει πολιτική βούληση. Και έχει και αναπτυξιακή τροχιά. Οι απορροφήσεις είναι μεγάλες, αν συνεχίσουμε έτσι θα πάμε καλά” σχολίασε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος υποστήριξε μάλιστα πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται μέσα στον κύκλο των δέκα πρώτων Δήμων πανελλαδικά, με άξονα την απορροφητικότητα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος θέλησε να διευκρινίσει συμπληρωματικά πως, “Το ποσοστό αποτελεί μία παράμετρο, μία ένδειξη, αλλά μπορεί να κρύβει την ουσία”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, ο κάθε δημότης οφείλει να κρίνει και να αξιολογεί από τα έργα.

Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων προς τον Ανδρέα Γιαλόγλου, πως, το Τεχνικό Πρόγραμμα φαντάζει φτωχό, δεδομένου ότι έχει συνταχθεί βάση των πεπραγμένων του μισού έτους, αφού όπως υπογράμμισε, πλήρη εικόνα διαμορφώνει κανείς μετά την πρώτη μεγάλη και κύρια αναμόρφωση αρχές του νέου έτους. Ως εκ τούτου, έδωσε απάντηση και για το ποσό που αφορά στο νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, ενώ γνωστοποίησε πως με αναμόρφωση εντός των ημερών στην Οικονομική Επιτροπή, θα φανεί ήδη στο τρέχον έτος το ποσό για τις δράσεις ανάδειξης της Απάνω Μεριάς, για τις οποίες ο κ. Γιαλόγλου, γνωστοποίησε μάλιστα πως, συνθέτουν έργο που στην αρχή του 2019, θα συμβασιοποιηθεί.

Οι τοποθετήσεις των μελών της Δημοτικής Αρχής ολοκληρώθηκαν με την παρατήρηση του Μάριου Βουτσίνου πως, η κριτική του Ανδρέα Γιαλόγλου πυροδοτήθηκε έντονα το τελευταίο διάστημα, αφού όπως υποστήριξε “βαδίζουμε σε προεκλογική περίοδο”.