Συνάντηση και συζήτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών

Έκδηλη αγανάκτιση για τη μη παρουσίαση απτών λύσεων

Στην αίθουσα Τουλούπη βρέθηκαν ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, οι εκπρόσωποι της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών καθώς και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σύρου, καθηγητές, καθώς και πλήθος μαθητών, μετά από πρόσκληση των δεκαπενταμελών συμβουλίων του Γενικού Λυκείου Σύρου και του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αντίστοιχων Γενικών Συνελεύσεων, διατηρούν τα σχολεία σε καθεστώς κατάληψης.

Κύριο αίτημα των μαθητών, αλλά και ο στόχος της διευρυμένης συνάντησης στην αίθουσα Κωνσταντίνου Τουλούπη, του ΓΕΛ, ήταν η εύρεση λύσης, όσον αφορά στο πρόβλημα που δημιουργείται από την παρούσα κατάσταση στη μεταφορά των μαθητών, εντός και εκτός πόλης, από και προς το λυκειακό συγκρότημα.

Η ένταση ήταν εμφανής, από όλες τις πλευρές, κυρίως κατά του προσώπου του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος, μέσω της εμμονής του στην άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, παρά τις όποιες λύσεις ή προτάσεις ακούστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, επέμενε να επιρρίπτει όλη την ευθύνη, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, στο ισχύον νομικό πλαίσιο, ισχυριζόμενος, ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος θεραπείας του προβλήματος, έστω και προσωρινός. Απέρριψε κάθε είδος διαφορετικής άποψης, όπως και όλες τις προτεινόμενες ενέργειες, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να προτείνει καμία λύση, προχωρώντας σε αόριστες δεσμεύσεις, χωρίς παρεμβατική διάθεση, γεγονός, που έφερε την έντονη αντίδραση, τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών και γονέων, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, αφού δεν κατάφεραν να ακούσουν τίποτε άλλο πέρα από "ευχολόγια" από τον εκπρόσωπο του μόνου αρμόδιου για το θέμα φορέα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, πρότεινε την έγκριση μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου, των ορίων της αστικής περιοχής, βάσει της γνωμοδοτικής απόφασης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, όπως αυτή ελήφθη ήδη από το 2015, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης το Μάννα, η Αζόλιμνος και τα Τάλαντα, προκειμένου, προσωρινά, να μπορέσει και η δημοτική συγκοινωνία, να λειτουργήσει υποστηρικτικά στη μεταφορά των μαθητών, μέσω των Mini Bus, πρόταση, που ο Αντιπεριφερειάρχης αρνήθηκε σθεναρά.

Από τους μαθητές προτάθηκε επίσης η χρήση μίας εκ των τροποιήσεων του νόμου, η οποία προβλέπει την υπέρβαση των χιλιομετρικών αποστάσεων, με την εισήγηση ειδικής επιτροπής, με επικεφαλής τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Εντούτοις και χωρίς να παρέχει σαφή επιχειρηματολογία κατά της πρότασης, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής απέρριψε την πρόταση.

Από τους εκπροσώπους της ΚΤΕΛ Α.Ε. κατέστη σαφές, πως η εταιρεία δεν μπορεί να παρεκκλίνει το νόμου και ως εκ τούτου, είναι δεσμευμένη αφενός από το ισχύον νομικό πλαίσιο και αφετέρου από τη σύμβαση, την οποία έχει συνάψει με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δείχνοντας την τελευταία ως μόνο αρμόδιο φορέα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για λύση του προβλήματος, με την υπόσχεση, πως η ΚΤΕΛ θα στηρίξει οποιαδήποτε νόμιμη προσπάθεια για εξυπηρέτηση των μαθητών. 

Οι εκπρόσωποι των γονεϊκών συλλογικοτήτων τόνισαν την ανάγκη εύρεσης άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης λύσης, διευκρινίζοντας, πως η μία δεν αναιρεί την άλλη, προτείνοντας και από την πλευρά τους, ως άμεση, προσωρινή λύση, την οριοθέτηση της αστικής περιοχής, προκειμένου να συνδράμει και η δημοτική συγκοινωνία, στην άμβλυνση του προβλήματος. Επίσης, εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Σύρου, ο κ. Παπαχαραλάμπους, τόνισε, πως η Π.Ν.Α. έχει αρμοδιότητα για καθορισμό και σχεδιασμό των διαδρομών των αστικών λεωφορείων.

Επιπλέον, υπήρξε εισήγηση και για πρόταση εξαίρεσης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης από το χιλιομετρικό όριο του νόμου, βάσει επικινδυνότητας των διαδρομών για τους πεζούς μαθητές, λόγω έλλειψης πεζοδρομίων, απότομων στροφών χωρίς ορατότητα κλπ.

Από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις, με τον ίδιο να εμμένει, πως μόνη λύση αποτελεί η αλλαγή του νομικού πλαισίου, δεσμευόμενος μονάχα για την εισήγηση εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικού ψηφίσματος, αντίστοιχου του 2015, με την προσθήκη της πρότασης για οριοθέτηση του αστικού ιστού στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, μία δέσμευση, που επί της ουσίας αφορά μία πρόταση και σε καμία περίπτωση ενέργεια, από πλευρά της Π.Ν.Α., η οποία και αποτελεί τον πλέον αρμόδιο φορέα, για τη διαχείριση του προβλήματος.

Αναλυτική παρουσίαση του θέματος στην αυριανή έντυπη έκδοση της "Κοινής Γνώμης".