Ζητήθηκε η ένταξη δύο νέων υποέργων στο έργο κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης και του Νηπιαγωγείου ώστε να λυθούν τα προβλήματα κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των λεωφορείων

Μέριμνα για την ασφαλή προσέλευση μαθητών

Δεν προκύπτει οικονομική επιβάρυνση αφού η χρηματοδότηση καλύπτεται από το ύψος του αρχικού προϋπολογισμού

Στην εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την ασφαλή προσέλευση και αναχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βάρης καθώς και των νηπίων του διπλανού σχολικού κτιρίου προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από την αποψινή έγκριση της πρότασης αγοράς ακινήτου πλησίον του νέου σχολικού συγκροτήματος, ώστε να διαμορφωθεί χώρος αναμονής λεωφορείων και οχημάτων που μεταφέρουν τα παιδιά καθημερινά και αυτά, να μην έρχονται σε επαφή με την περιφερειακή οδό που γνωρίζει σημαντική κυκλοφοριακή κίνηση.

Η αγορά ακινήτου και η διαμόρφωσή του προβλέπεται να ενταχθούν ως υποέργα στο μεγάλο έργο της κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου της Βάρης που είναι ήδη σε εξέλιξη, αφού μετά από τις απαραίτητες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΝΑι, διευκρινίστηκε η δυνατότητα της ένταξης, χωρίς νέα οικονομική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο αρχικός προϋπολογισμός του μεγάλου έργου και η έκπτωση που ακολούθησε μετά τη διαγωνιστική διαδικασία, επιτρέπουν εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης την ένταξη των δύο υποέργων, αφού εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο στην αποψινή συνεδρίασή του θα αποφασίσει την έγκριση της αγοράς οικοπέδου πλησίον του νέου Σχολείου και τη διαμόρφωσή του σε χώρο αναμονής των λεωφορείων και των οχημάτων, ώστε να δρομολογηθεί λύση σχετικά με το θέμα της ασφαλούς αφιξοαναχώρησης των μικρών παιδιών σε καθημερινή βάση.

Άλλωστε, πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν, με φόντο τον κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής, που ανάγκαζε πολλές φορές τα παιδιά να αποβιβάζονται αλλά και να επιβιβάζονται, επί των κεντρικών δρόμων, με ό, τι αυτό σήμαινε για τη σωματική ακεραιότητά τους.

Ασφάλεια μαθητών και αποσυμφόρηση

Ειδικότερα, το ακίνητο που επιθυμεί να αγοράσει ο Δήμος βρίσκεται στην περιοχή “Καμπί” Βάρης και ως εκ τούτου, αιτήθηκε σχετικώς προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρησης (ΕΥΔ) ώστε να καλυφθεί το κόστος αγοράς αλλά και το κόστος διαμόρφωσής του.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στις 7 Νοεμβρίου προς την ΕΥΔ αναφέρονται με σαφήνεια τα παρακάτω αναφορικά με την πρόθεση και μέριμνα του Δήμου:

“Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Επισκευή – επέκταση Δημοτικού Σχολείου Βάρης ν. Σύρου και ανέγερση Νηπιαγωγείου” ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου πλησίον του νέου σχολικού συγκροτήματος και σε επαφή με την επαρχιακή οδό Μάννα – Βάρης – Μέγα Γιαλού, για την εξυπηρέτησή του.

Με την ενέργεια αυτή: α. Θα εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι μαθητές και οι συνοδοί τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους στους χώρους του νέου διδακτηρίου. β. Θα αποσυμφορήσει κατά μεγάλο ποσοστό τον κυκλοφοριακό φόρτο του δρόμου που οδηγεί στο υπάρχον κτίριο, ο οποίος σε σχέση με τη γεωμετρία του και το γεγονός ότι οδηγεί σε αδιέξοδο είναι τεράστιος κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης. γ. Θα διευκολυνθεί η προσέλευση των μαθητών που προσεγγίζουν το σχολείο χρησιμοποιώντας λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή μισθωμένα σχολικά λεωφορεία, θα μειωθεί ο χρόνος προσέγγισης του σχολείου και θα αυξηθεί η ασφάλεια.

Το κόστος αγοράς εκτιμάται στο ποσό των 65.000 ευρώ και το κόστος διαμόρφωσης στο ποσό των 350.000 ευρώ.

Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τη δυνατότητα ένταξης στην πράξη “Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Αναδιαρρύθμιση κτιρίου για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου Βάρης” των υποέργων: α. Αγορά οικοπέδου: 65.000 ευρώ και β. Διαμόρφωση και αξιοποίηση υποέργου 350.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες”.

Στο ανωτέρω αίτημα ο Δήμος έλαβε θετική απάντηση με έγγραφο στις 21 Νοεμβρίου του 2018, στο περιεχόμενο του οποίου αναφερόταν μεταξύ άλλων πως, “το κόστος του οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 10% του προϋπολογισμού της πράξης και άρα είναι δυνατή η προσθήκη των προτεινόμενων υποέργων”.

Κατά συνέπεια, το θέμα έρχεται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασισθεί η απευθείας αγορά ακινήτου αξίας 65.000 ευρώ, μετά από έρευνα στην περιοχή της Τεχνικής Υπηρεσίας και η διαμόρφωσή του με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ.

Καμία επαφή των παιδιών με τον επαρχιακό δρόμο

Με φόντο τα παραπάνω, ρωτήθηκε σχετικά ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος επεσήμανε στις δηλώσεις του πως “είναι ευκαιρία” να λυθεί το πρόβλημα της ασφαλούς αφιξοαναχώρησης των μαθητών και των νηπίων, ταυτόχρονα με την πρόοδο του μεγάλου έργου.

“Μπορούσε να ενταχθεί στο συνολικό έργο επειδή είχε μεγάλη έκπτωση και άρα υπήρχαν χρήματα. Άρα, μπορούσε να ενταχθεί και η αγορά του οικοπέδου και η διαμόρφωσή του ώστε να γίνει ένας ασφαλής χώρος για τα λεωφορεία και κάποια οχήματα για την προσέλευση και την αναχώρηση των μαθητών του Σχολείου καθημερινά” σχολίασε πρωτίστως, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν κοντά στα 2,5 εκ. ευρώ, υπήρξε η έκπτωση και άρα τα χρήματα εξασφαλίζονται”.

Ερωτηθείς για την αγορά και αν έγινε έρευνα για το οικόπεδο, ο ίδιος σημείωσε, “Εξετάσαμε τους χώρους και τα οικόπεδα γύρω από το Σχολείο”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, πως, “Το συγκεκριμένο ήταν το μοναδικό που μπορούσε να αξιοποιηθεί. Μιλήσαμε και με τον ιδιοκτήτη, πήραμε το κόστος αγοράς και αντίστοιχα το κόστος έργων που χρειάζεται για τις διαμορφώσεις”. Ως εκ τούτου, απάντησε πως, “Θα γίνει ένας νέος διαγωνισμός (σσ. για τα δύο υποέργα)” ενώ υπογράμμισε αναφορικά με τον χρόνο προώθησής τους, πως, “Δεν θα καθυστερήσουμε στις άλλες ενέργειες”.

Όσον αφορά στον κύριο σκοπό, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Το οικόπεδο δεν γειτνιάζει στο κτίριο, αλλά είναι πλησίον του Σχολείου. Βρίσκεται στην πλευρά του επαρχιακού δρόμου κάτω από το Σχολείο και τα παιδιά θα χρειαστεί μόνο να ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια. Δεν θα έχουν καμία επαφή με τον δρόμο”.

Σχετικά με την προετοιμασία του Δήμου, τόνισε πως, “Ζητήσαμε από την Περιφέρεια την άδεια να γίνει κόμβος και να υπάρξουν οι διαμορφώσεις επειδή είναι περιφερειακός δρόμος και η απάντηση είναι θετική και έχει προϋπολογισθεί και το κόστος”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Βακόνδιος σημείωσε ότι το ακίνητο προσδιορίζεται με ακρίβεια σε σχέδια που έχει στη διάθεσή της η ΕΥΔ, ενώ θέλησε να αναφέρει πως οι διαμορφώσεις θα αφορούν στο δάπεδο και σε κατασκευή προστατευτικών τοίχων κ.α..

“Σίγουρα είναι μία βελτίωση που ευνοεί την άφιξη και την αναχώρηση των μαθητών και την ασφάλειά τους. Αφού είναι εφικτό να γίνει, προχωράμε και με την απαραίτητη απόφαση κι έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο” δήλωσε, κλείνοντας το θέμα.