Κανένα εμπόδιο στο όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο “φιλέτο” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τις απαντήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών με φόντο την προωθούμενη εκμίσθωση του παραλιακού τμήματος

Δημοπρατούνται τα “Αστέρια”

Απρόσκοπτη η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες και αναμονή για τις διαδικασίες αξιοποίησης του μεγάλου ακινήτου άνωθεν της “παραλίας”

Το “πράσινο φως” για τη δημοπράτηση του παραλιακού τμήματος της θέσης “Αστέρια” έδωσε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής της, οπότε και τα μέλη της ενέκριναν τους όρους δημοπράτησης του χερσαίου τμήματος του εν λόγω ακινήτου, η αξιοποίηση του οποίου, όπως απάντησε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, δεν μπλοκάρει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υφίσταται για το “φιλέτο” της περιοχής.

Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προωθήσει προς αξιοποίηση το τμήμα της γνωστής επιχείρησης και να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του μεγάλου ακινήτου άνωθεν αυτής, όπως τόνισε ο Αλέξης Αθανασίου, προκύπτει ώστε να είναι ξεκάθαρο στην τοπική κοινωνία πως δεν θα αποκλειστεί η πρόσβαση στους πολίτες και τους λουόμενους.

Με φόντο τα παραπάνω, ο ίδιος κλήθηκε κατόπιν της συνεδρίασης να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις προς την εφημερίδα, σχετικά με την πορεία προώθησης προς αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου “φιλέτου” της περιοχής, για το οποίο ρωτήθηκε, αν η ξεχωριστή διαδικασία δημοπρασίας για κάθε τμήμα (χερσαίο και τμήμα άνωθεν αυτού) ενδέχεται να οδηγήσει σε υποχώρηση του όποιου επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει εκδηλωθεί ως σήμερα.

Σημειώνεται εξ αρχής πως η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση των όρων δημοπρασίας για το ακίνητο κτίσμα 27,30 τμ, την ξύλινη προσωρινή κατασκευή 20,30 τμ. και τον περιβάλλοντα χώρο εμβαδού 422 τμ. με ΚΑΕΚ 290451201025 στην περιοχή “Αστέρια” στην Ερμούπολη.

Η κατώτατη τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίστηκε σε 1.000 ευρώ και η μίσθωση θα έχει 9ετη διάρκεια με δυνατότητα παράτασης – από τη νομοθεσία – τρία έτη. Η εκμίσθωση σε νέο ενδιαφερόμενο που θα προκύψει, θα ξεκινήσει μετά την 20η Μαΐου του 2019.

Αποκλειστικά τουριστική επιχείρηση και δυνατότητα συνεργασίας με ενδιαφερόμενο για το ακίνητο “φιλέτο”

Εξ αρχής ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αλέξης Αθανασίου διαβάζοντας του όρους της δημοπρασίας, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της παραλιακής επιχείρησης, που όπως επεσήμανε προβλέπεται να λειτουργεί από τον όποιο μισθωτή “ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος” και δη “σε κάθε περίπτωση ως τουριστική επιχείρηση”.

Ο ίδιος δε, έδωσε έμφαση και στην παράγραφο 18, στο περιεχόμενο της οποίας διευκρινίζεται η δυνατότητα σύστασης εταιρείας, ώστε σε ενδεχόμενη περίπτωση ενδιαφέροντος συνεργασίας του μισθωτή που θα προκύψει για το παραλιακό τμήμα με τον επενδυτή που θα αναδειχθεί για το ακίνητο “φιλέτο”, να εξασφαλίζεται η σχετική δυνατότητα.

Αυτούσια η παράγραφος έχει ως ακολούθως: “18. Ο μισθωτής δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει τη χρήση, είτε μέρους, είτε ολόκληρου του μισθίου ακινήτου, σε άλλο πρόσωπο, (φυσικό ή νομικό), με αντάλλαγμα ή χωρίς αντάλλαγμα. Έχει όμως το δικαίωμα να συστήσει, μετά από αναγκαστική προηγούμενη ειδοποίηση/ενημέρωση του εκμισθωτού και προηγούμενη γραπτή συναίνεσή του, (και κατά την έννοια της συνεργασίας δια συστάσεως υποκείμενης σε διατυπώσεις δημοσιότητας εταιρείας ή μετατροπής της), προσωπική εταιρεία οιουδήποτε νομίμου είδους, με άλλο φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, κατά τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και σύμφωνα με αυτές, και υπό την προϋπόθεση ότι στην τυχόν συσταθησομένη εταιρεία θα συμμετέχει και ο ίδιος με ποσοστό τουλάχιστον 35%, οπότε η χρήση του μισθίου, (και μόνον αυτή), θα μεταβιβασθεί στην εταιρεία, μισθωτής όμως θα παραμείνει ο ενταύθα β΄ συμβαλλόμενος, αμφοτέρων, (δηλ. του προσώπου του ώδε μισθωτού, ως και του περαιτέρω νομικού προσώπου που τυχόν συσταθεί), όντων υπευθύνων αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για άπασες τις εκ της παρούσας μισθώσεως απορρέουσες υποχρεώσεις, και πάντα ταύτα βεβαίως, από της εγγράφου γνωστοποιήσεως της συστάσεως της εταιρείας, από τον μισθωτή προς τον εκμισθωτή, των σχετικών εν προκειμένω όρων του άρθρου 11 του ΠΔ 34/1995 (“Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων περί εμπορικών μισθώσεων”), ισχυόντων και συμβατικώς ενταύθα”.

Νόμιμη η τμηματική δημοπράτηση του οικοπέδου

Με φόντο τα εύλογα ερωτήματα που είχαν αναφερθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών Σύρου, αναφορικά με το αν μπορεί τμηματικά να προωθηθεί η δημοπράτηση του ακινήτου (ένα ΚΑΕΚ), καθώς και αν ενδέχεται η μη δυνατότητα αξιοποίησης συνολικά του οικοπέδου από έναν επενδυτή, να προκαλέσει απώλεια του ενδιαφέροντος, με το σκεπτικό ότι είναι ελκυστικότερο το σενάριο τουριστικής αξιοποίησης με εξασφάλιση πρόσβασης στη θάλασσα, κλήθηκε να απαντήσει ο Αλέξης Αθανασίου.

“Μπορούμε με το ίδιο ΚΑΕΚ σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο και σύμφωνα και με άλλους νομικούς συμβούλους να βγάλουμε δημοπρασία το συγκεκριμένο (σσ. σημερινή επιχείρηση εστίασης)” ανέφερε, τονίζοντας επιπλέον πως, ο χώρος της καφετέριας σήμερα, αν κι έχει το ίδιο ΚΑΕΚ με το ακίνητο “φιλέτο” άνωθεν αυτής, ωστόσο, δεν προκύπτει πρόβλημα σε επίπεδο “πραγματοποίησης άλλης δημοπρασίας για τα 2 στρέμματα που είναι στο επάνω τμήμα”.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του έφερε παράδειγμα τον Ταρσανά (ένα ΚΑΕΚ, πολλές εκμισθώσεις).

Ελεύθερη πρόσβαση για όλους

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Αθανασίου θέλησε να διευκρινίσει πως ο τρόπος που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση των δύο χώρων είναι τέτοιος, ώστε να λάβουν τέλος οι αναφορές περί συνολικής “παραχώρησης” του δημοτικού ακινήτου “φιλέτου” προς έναν επενδυτή που θα αποκλείσει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στους λουόμενους.

Επιβεβαιώνοντας πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για το μεγάλο τμήμα του ακινήτου είναι ζωηρό, λέγοντας σχετικά πως, “Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και τριπλό μάλιστα και φαντάζομαι ότι αν το βγάζαμε και παραέξω, θα υπήρχε κι άλλο ενδιαφέρον”, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “ήταν συλλογική απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην μπλέξουμε το πάνω (ακίνητο) με το κάτω (Αστέρια)”, ώστε όπως σχολίασε “να είναι ελεύθερη η πρόσβαση για όλους”.

“Τα Αστέρια έχουν μία διαδικασία που δημοπρατούνται εδώ και χρόνια. Στην πράξη δείχνουμε πως δεν αποκλείουμε κανέναν να έχει πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία. Μιλάμε για μία από τις ωραιότερες “παραλίες” των Κυκλάδων, ίσως και της Ελλάδος και δεν μπορούν να αφήνουν ορισμένοι τέτοιες αιχμές” δήλωσε σε έντονο ύφος, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο της πιθανής συνεργασίας των δύο ενδιαφερομένων πλευρών που θα επικρατήσουν μελλοντικά, με φόντο και τη δυνατότητα σύστασης εταιρείας όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

“Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει. Γι αυτό κι επιτρέπουμε τη σύσταση εταιρείας στο κάτω ακίνητο” ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ενώ έκλεισε τη συγκεκριμένη απάντηση, λέγοντας πως, “Από τις κακές γλώσσες ακούστηκε ότι πάμε σε λύση “πακέτο”, ότι τα δίνουμε όλα, ότι θα μαντρωθούν τα “Αστέρια”, γι αυτό θέλουμε αυτή τη διακριτότητα μεταξύ των δύο τμημάτων του ακινήτου, ώστε να είναι ξεκάθαρο στον κόσμο που μας ενδιαφέρει ότι τα “Αστέρια” δεν θα αποκλείσουν κόσμο”. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως, “Όποιος ενδιαφέρεται για το επάνω, μπορεί να έρθει και για το κάτω τμήμα και όποιος ενδιαφέρεται για το κάτω, μπορεί να έρθει και για το επάνω τμήμα”.

Με τη νέα θητεία η προώθηση για το ακίνητο “φιλέτο”

Ερωτηθείς για τον χρόνο που ο Δήμος θα προωθήσει προς αξιοποίηση το οικόπεδο “φιλέτο” προς όφελος της περιοχής και της Σύρου συνολικά, με δεδομένο το ενδιαφέρον που γνωρίζει εδώ και μήνες ο Δήμος ότι υφίσταται, ο κ. Αθανασίου υπήρξε σαφής: “Η εξέλιξη είναι η εξής: Ενώ δουλεύτηκε πολύ μία διακήρυξη μακροχρόνιας εκμίσθωσης για το επάνω τμήμα και κατατέθηκαν κι επενδυτικά σχέδια όπως ξέρετε τουλάχιστον από δύο ενδιαφερομένους και υπάρχει και τρίτος και μπορεί να υπάρξει και άλλος, δεν το γνωρίζω, είτε για boutique hotel, είτε για τουριστική επιχείρηση που θα δένει με το περιβάλλον και θα μπορεί να λειτουργήσει επιχειρηματικά, ουσιαστικά τη “φρενάραμε” αυτήν τη διαδικασία γι αυτήν την τετραετία για να “βγει” το κάτω τμήμα σε δημοπρασία. Να “βγει” με τον τρόπο που “έβγαινε” και να μην έχει κανένας την παραμικρή αμφιβολία ότι πάει κάποιος να αποκλείσει κόσμο από τα “Αστέρια””.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ρωτήθηκε για τον ακριβή χρόνο τον εξελίξεων, εκτιμώντας μόνον πως, “Νομίζω πως με τη νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να έχουμε άμεσα εξέλιξη”. Προς το παρόν, για το άμεσο μέλλον, τόνισε πως, “Μας ενδιαφέρει ότι στην αρχή της σεζόν του 2019, τα “Αστέρια” θα έχουν μαγαζί να λειτουργεί. Πιστεύω ότι μέχρι 28/2/2019 που μας επιτρέπει ο νόμος, θα έχουμε υπογράψει με τον νέο εκμισθωτή, όποιος κι αν είναι αυτός. Είναι ευπρόσδεκτοι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημοπρασία”.

 

Ετικέτες: