Ψήφιση των τελών χρήσης του ΧΥΤΑ και του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ για το έτος 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Σταθερή κριτική για την ανακύκλωση

Παρατηρήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης για μη επαρκή αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών το τελευταίο διάστημα, με φόντο την έναρξη της νέας εργολαβίας

Διπλές χρεώσεις όσον αφορά στη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και προβλήματα στη διαδικασία της αποκομιδής σε διάφορες περιοχές της Σύρου αποτέλεσαν τον βασικό άξονα της κριτικής που άσκησε η μείζων αντιπολίτευση προς τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και τη Δημοτική Αρχή, τόσο στη συζήτηση των τελών χρήσης του ΧΥΤΑ, όσο και του νέου προϋπολογισμού για το έτος 2019, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη γνωστή κριτική της παράταξης του Ανδρέα Γιαλόγλου, που όπως πολλάκις έχουν υποστηρίξει τα μέλη της, στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι οποίοι μάλιστα, ενώ στηρίζουν την ανακύκλωση, συστηματικά διαπιστώνουν πως ο κόπος και η περιβαλλοντική ευαισθησία τους υποβαθμίζεται ή και αγνοείται.

Τα δύο θέματα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, εκ νέου ήρθαν στο προσκήνιο ζητήματα μη επαρκούς περισυλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, στην έναρξη της νέας εργολαβίας, θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης.

Σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού του 2019, πρέπει να επισημανθεί πως αυτό ανέρχεται στο ποσό των 364.805,52 ευρώ, ενώ όσον αφορά ορισμένα στοιχεία για την πορεία της ανακύκλωσης κατά το έτος 2018 και συγκεκριμένα κατά το πρώτο 9μηνο, όπως σημειώνει στα έγγραφά του ο ΦΟΔΣΑ, μεταφέρθηκαν εντός κυττάρου 8.351,11 τόνοι, ενώ από ιδιώτες συλλέχθηκαν 583,99 τόνοι.

Διευκρινίζεται πως, τα τέλη χρήσης του ΧΥΤΑ παραμένουν αμετάβλητα για το 2019 κι έχουν ως εξής: (Εντός κυττάρου) Δήμος Σύρου – Ερμούπολης 38 ευρώ, ΔΕΥΑ Σύρου 7 ευρώ, Νεώριο 38 ευρώ, λοιποί ιδιώτες 2, 5 ευρώ.

Μ. Πρίντεζης: Σταθερή χρέωση, παρά τις σημαντικές δαπάνες

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ προχώρησε σε δύο βασικές επισημάνσεις στις τοποθετήσεις του, οι οποίες είχαν στόχο να αναδείξουν πως ο Φορέας αν κι έχει προσπαθήσει να αναβαθμίσει τη λειτουργία της ανακύκλωσης, προβαίνοντας σε σοβαρές δαπάνες, ωστόσο, βέβαια, δεν έχει αυξήσει τις χρεώσεις των τελών για τον ΧΥΤΑ.

“Τα τέλη δεν έχουν αυξηθεί και καλύτερα, έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή όσο ήταν το 2014 παραμένουν και το 2018 για το 2019” σχολίασε εξ αρχής ο κ. Πρίντεζης, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, “Παρ' όλες τις αυξήσεις που υπάρχουν και στα καύσιμα και στη λειτουργία του ΣΜΑΥ, καθώς επίσης και (σσ. με φόντο) τα διάφορα μηχανήματα που έχουν αγορασθεί και έχει προμηθευθεί ο Φορέας και μιλάω για τον τεμαχιστή, για το ΣΜΑΥ, για την αρπάγη, αυτά όπως καταλαβαίνετε αυξάνουν τα έξοδα, εμείς δεν προχωρήσαμε σε αύξηση”.

Ο ίδιος δε, θέλησε να υπενθυμίσει πως, “παρόλα τα έξοδα που εμφανίζονται, κατά τα τέσσερα αυτά χρόνια, τα τέλη παραμένουν τα ίδια ακριβώς”.

Ανδρ. Γιαλόγλου: Ξεχειλισμένοι κάδοι και διπλή διαλογή

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου συνόψισε την κριτική του σε δύο παρατηρήσεις. Πρωτίστως έθιξε τα ζητήματα στη διαδικασία αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών το τελευταίο διάστημα, που ο ίδιος παρατηρεί, λέγοντας σχετικά τα εξής: “Υπάρχει ένα ζήτημα, δεν ξέρω αν είναι πρόσκαιρο. Οι κάδοι της ανακύκλωσης είναι ξεχειλισμένοι, τουλάχιστον στην περιοχή του Δηλίου που μένω έχουν να μαζευτούν δεν ξέρω από πότε. Έχουν γεμίσει όλοι και του γυαλιού και του χαρτονιού. Έχουν ξεχειλίσει”.

Εκτός των ανωτέρω όμως, προχωρώντας σε συνολικότερο σχόλιο, ανέφερε πως, “Έχω πει και άλλες φορές πως το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού μας, όσον αφορά τους στόχους του 2018 έχει μηδενική επίτευξη. Μηδενική”. Σχολιάζοντας πιο συγκεκριμένα, επανέλαβε πως, “όσον αφορά την ανακύκλωση, γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι έχουμε πρόβλημα, όσον αφορά

τη διπλή χρέωση, τη διαλογή στην πηγή και την ξανα-διαλογή στον ΣΜΑΥ, αλλά κι εν τέλει, την όλη πορεία της ανακύκλωσης που απ΄ ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία”.

Αν και υπενθύμισε πως, “έχει πει ο κ. Πρίντεζης ότι αμφισβητεί τα στοιχεία”, ωστόσο, πρόσθεσε, πως, “ όμως αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε, πως, από εκεί που ήμασταν κορυφή, είμαστε κάπου στη μέση στις Κυκλάδες. Από εκεί που ήμασταν κορυφή στην Ελλάδα...”. Ο κ. Γιαλόγλου ολοκλήρωσε την κριτική του, διευκρινίζοντας επίσης πως, τα εν λόγω στοιχεία που και με ρεπορτάζ έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτουν από την επίσημη ενημέρωση της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Αμφισβήτηση στοιχείων και προβλήματα που λύνονται

Σε απαντήσεις προχώρησε ακολούθως ο κ. Πρίντεζης εστιάζοντας πρωτίστως στον σχολιασμό για την απώλεια της πρωτιάς στην ανακύκλωση, που κατά το παρελθόν κατείχε η Σύρος.

“Είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Παπασωτηρίου πρόσφατα και πράγματι επιβεβαίωσε ο ίδιος ότι τα στοιχεία του 2016 που έγινε ντόρος όσον αφορά το ποσό που αναλογεί στον Φορέα είναι λιγότερο κατά 200 τόνους” ανέφερε, επιχειρώντας να γνωστοποιήσει πως θα προκύψει διόρθωση στοιχείων που δεν αποτύπωναν την πραγματικότητα για τη Σύρο. “Αυτό σημαίνει πως κάποιο λάθος έχει. Δεν ξέρω ποιος φταίει, πάντως εγώ έθεσα το θέμα” ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος πρόσθεσε δε, πως, ο αρμόδιος για τα στοιχεία “Θα στείλει επιστολή γιατί είπα ότι ως πρόεδρος έχω εκτεθεί”.

Σχετικά δε, με την πρόοδο του έργου της αποκομιδής της ανακύκλωσης στην έναρξη της νέας εργολαβίας, αν και ο κ. Πρίντεζης σημείωσε πως παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα, ωστόσο, διαβεβαίωσε εμμέσως πως αυτά γίνονται ηπιότερα σταδιακά. Σχετικά με το έργο του νέου αναδόχου που ανέλαβε από 1/12, ο κ. Πρίντεζης δήλωσε πως, “είναι αλήθεια ότι ξεκινήσαμε άσχημα, παρόλα αυτά έχει εντοπιστεί το πρόβλημα”. Από την πλευρά του, ανέφερε πως, επιδείχθηκε ανοχή, καθώς όπως γνωστοποίησε υπήρχε θέμα με τους κάδους και τα μηχανήματα που αδειάζουν αυτούς. “Μία ανοχή τη δέχομαι, γιατί δεν γνώριζε τους κάδους. Συνεργάζομαι πολύ καλά προς το παρόν με τον μηχανικό του “έργου”” πρόσθεσε, λέγοντας τέλος, πως με τον νέο εργολάβο υπάρχει συνεργασία για να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία της αποκομιδής σε όλη την έκταση της Σύρου.