Απαντήσεις του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου για την κατάσταση του οδοστρώματος που έχει σκαφτεί κι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του έργου ύδρευσης σε Ποσειδωνία και Φοίνικα

Την άνοιξη οι τελικές αποκαταστάσεις

Η πτώση τοιχίου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προ της στροφής των Αγκαθωπών δεν σχετίζεται με το έργο, όπως δήλωσε ο Γ. Παπαμανώλης

Σοβαρές εκκρεμότητες σε επίπεδο αποκαταστάσεων στους δρόμους από όπου μέχρι σήμερα έχει “περάσει” το μεγάλο έργο ύδρευσης για τις περιοχές της Ποσειδωνίας και του Φοίνικα, διαπιστώνουν καθημερινά οι διερχόμενοι οδηγοί, αφού το “κλείσιμο” του σκαμμένου οδοστρώματος, δεν έχει δεχθεί τις τελικές επιστρώσεις.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν στη ρίψη της ασφάλτου, με αποτέλεσμα, την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, οι κάτοικοι του νησιού να απαιτείται να επιδεικνύουν αυξημένα αντανακλαστικά, λόγω των ανομοιομορφιών που υπάρχουν σε μεγάλα τμήματα κεντρικών δρόμων, όπως σήμερα, στην περιοχή της Ποσειδωνίας.

Οι βροχοπτώσεις που παρασύρουν ορισμένα υλικά επίστρωσης και διαμορφώνουν μικρές λίμνες σε μεγάλα τμήματα του δρόμου, προκάλεσαν παρατηρήσεις στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την πλευρά της Κίνησης Πολιτών Σύρου να ζητά ενημέρωση για την ποιότητα των υλικών και για το θέμα του ελέγχου επί των εργασιών, από την ΔΕΥΑΣ.

Με φόντο τα ανωτέρω, καθώς και με δεδομένη την πτώση τοιχίου που στηρίζει τον κεντρικό δρόμο της Ποσειδωνίας και μάλιστα λίγα μέτρα πριν την παρακαμπτήρια οδό για την περιοχή των Αγκαθωπών, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Γιώργος Παπαμανώλης.

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε λιτή ενημέρωση προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος ανέφερε πως, το αρμόδιο πολιτικό προσωπικό του Δήμου έχει προχωρήσει σε επίβλεψη των εργασιών.

Στο νήμα των ανωτέρω, ο κ. Παπαμανώλης έδωσε απαντήσεις και για άλλα δύο σημεία δρόμων, όπου και έγιναν εργασίες από τη ΔΕΥΑΣ, οι οποίες όμως δε συνοδεύτηκαν από επιτυχία σε επίπεδο αποκαταστάσεων και σήμερα αποτελούν “παγίδες” για τους διερχόμενους οδηγούς.

Ευθύνη της Περιφέρειας η αποκατάσταση του τοιχίου

Πρωτίστως, ο κ. Παπαμανώλης κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το περιστατικό της πτώσης μεγάλου τμήματος τοιχίου που συγκρατεί τον δρόμο της Ποσειδωνίας λίγα μέτρα πριν την είσοδο στην περιοχή των Αγκαθωπών. Στην ερώτηση αν το γεγονός της αποκόλλησης και διάλυσης του τοιχίου συνδέεται με το έργο της ύδρευσης και κάποιο πρόβλημα κατά την εξέλιξη του έργου ύδρευσης από τον ανάδοχο, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Σήμερα (σσ. χθες) το πρωί, μίλησα με την Υπηρεσία και τον εργολάβο κι έχουν πέσει πολλά τοιχία από τη βροχή στο νησί. Δεν έχω κάποιο στοιχείο που να λέει ότι το προκάλεσε η ΔΕΥΑΣ. Βέβαια θα ερευνηθεί, όμως είναι γνωστό ότι έχουν πέσει κι άλλα τοιχία από τη βροχή. Η πρώτη ενημέρωση είναι ότι δεν έχει προκύψει από το έργο”.

Ερωτηθείς για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, αφού ως χθες το μεσημέρι που λήφθηκαν οι φωτογραφίες από την Κοινή Γνώμη, δεν είχε τοποθετηθεί κανένα προειδοποιητικό σήμα, στην κατεύθυνση της πρόληψης ατυχημάτων, ο ίδιος σημείωσε πως, “Όσον αφορά την ασφάλεια και τον δρόμο είναι επαρχιακό οδικό δίκτυο”. Κληθείς δε να αναφέρει, αν ως εκ τούτου, η αποκατάσταση βαρύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Ακριβώς. Στο σημείο αυτό είναι γνωστό ότι μαζεύει νερά, οπότε υπάρχει μία σύνδεση της βροχόπτωσης και της πτώσης του τοιχίου” σχολίασε κατηγορηματικά.

Δεν “έπεσε” η τελική ασφαλτόστρωση στην Ποσειδωνία

Επί του θέματος της διαμορφωθείσας κατάστασης του οδοστρώματος σε μεγάλη έκταση του δρόμου, μετά από το “κλείσιμο” των τμημάτων που σκάφτηκαν προκειμένου να αναπτυχθεί το δίκτυο ύδρευσης για την περιοχή της Ποσειδωνίας, πρωτίστως ο κ. Παπαμανώλης επεσήμανε πως, απαραιτήτως και ως σήμερα, υπάρχει η απαιτούμενη σήμανση.

“Καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου υπάρχει σήμανση για τους οδηγούς” επανέλαβε, ενώ σχετικά με τα ερωτήματα για την ποιότητα των υλικών αποκατάστασης, όπως τα έθεσε σύντομα σε ερώτησή του και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, στο προχθεσινό ΔΣ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ υπήρξε αναλυτικός στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα.

“Υπάρχει επίβλεψη” τόνισε όσον αφορά στην πρόοδο των εργασιών, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Γενικά να πω ότι πέφτει το “στρώμα” του τσιμέντου αναγκαστικά και η ασφαλτόστρωση, που αυτή θα είναι η τελική αποκατάσταση και αυτή θα μπορούμε να κρίνουμε, θα γίνει, όταν το επιτρέψει ο καιρός”.

Κατά συνέπεια, σημείωσε ότι, “Άρα, οποιοδήποτε πρόβλημα σήμερα στο οδόστρωμα δεν μπορούμε να το κρίνουμε αφού δεν έχει γίνει η οριστική αποκατάστασή του”. Θέλησε να διευκρινίσει δε, για την εν λόγω περιοχή πως, “Οτιδήποτε έγινε από τέλος φθινοπώρου μέχρι σήμερα, δεν χαρακτηρίζεται αποκατεστημένο ακόμα, αφού δεν το επιτρέπει ο καιρός”.

Σύμφωνα με όσα θέλησε να απαντήσει αναλυτικά, “Είναι εμφανές ότι υπάρχει το τσιμέντο και δεν έχει πέσει η άσφαλτος” με αποτέλεσμα όπως αναγνώρισε, “η ταλαιπωρία για τον κόσμο και λόγω της βροχής, να θέλει υπομονή γιατί το έργο πρέπει να γίνει”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Το καλοκαίρι δεν μπορούμε να παρέμβουμε παντού γιατί υπάρχει η τουριστική κίνηση και τον χειμώνα ο καιρός δεν επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση”. Συνέστησε προς τους δημότες δε, “Λίγη υπομονή γιατί είναι ένα έργο που κρατά μία διετία και αναγκαστικά θα πέσει σε εποχές που είναι δύσκολες”.

Αναγνωρίζει θέματα... σε Φοίνικα και Άδειατα

Ωστόσο, διαφορετικά τοποθετήθηκε σχετικά με την ποιότητα της αποκατάστασης στις περιοχές που “ανοίχτηκαν” σε Φοίνικα και Άδειατα, αφού το οδόστρωμα σε αρκετά σημεία του παρουσιάζει προβλήματα. “Για το κομμάτι που είχε γίνει το καλοκαίρι στα Άδειατα ή στον Φοίνικα, έχει τελειώσει η αποκατάσταση. Για εκεί μπορούμε να κρίνουμε” ανέφερε, κληθείς παρακάτω να μιλήσει συγκεκριμένα για τη μέριμνα της ΔΕΥΑΣ στην κατεύθυνση της ασφάλειας των πολιτών.

“Είχα κι εγώ παράπονα και ο κ. Αθανασίου μου είχε μεταφέρει παράπονα και μέσα στο καλοκαίρι. Έχει ενημερωθεί ο εργολάβος και υπήρξε συμπληρωματική ενέργεια από τον εργολάβο, μετά από υπόδειξη της υπηρεσίας” εξήγησε, ενώ επεσήμανε πως, “Σε οτιδήποτε διαπιστωθεί από εμάς δίνουμε εντολή στον εργολάβο και τακτοποιείται”.

Διευκρινίζοντας πως για τις δύο προαναφερθείσες περιοχές έχει γίνει η ρίψη της τελικής τσιμεντόστρωσης και ασφαλτόστρωσης – αναλόγως των δρόμων -, ο Γιώργος Παπαμανώλης ανέφερε πως, “Στα σημεία των δύο περιοχών που έχω υπόψιν μου, ναι έχει πέσει. Και ήταν και τσιμεντοστρωμένοι κάποιοι δρόμοι, δεν ήταν όλοι ασφαλτοστρωμένοι. Για κάποια σημεία είχαμε παράπονα. Δώσαμε οδηγίες στον εργολάβο και ενήργησε”.

Συμπληρωματικά μάλιστα, πρόσθεσε πως, στην περίπτωση εκκρεμοτήτων που παρατηρούνται ακόμη, ο εργολάβος θα ανταποκριθεί σε κατάλληλο χρόνο. “Αν δεν μπορεί να ενεργήσει επειδή “μπήκαμε” στον χειμώνα, θα ενεργήσει όταν το επιτρέψει ο καιρός. Δηλαδή θέλω να πω ότι υπάρχει επικοινωνία, ακούμε, δίνουμε οδηγίες και πιέζουμε τον εργολάβο” δήλωσε ο Γιώργος Παπαμανώλης.

Ερωτηθείς για την πραγματοποίηση συνολικού ελέγχου προ της οριστικής παραλαβής του έργου, ο ίδιος απάντησε: “Σίγουρα. Αλλά οπωσδήποτε την άνοιξη που θα το επιτρέψει ο καιρός θα έχουμε μία συνολική εικόνα της αποκατάστασης για τα σημεία που συζητάμε τώρα. Προφανώς και δεν θα περιμένουμε το τέλος του έργου. Όταν γίνει η αποκατάσταση, θα ακούσουμε τον κόσμο, θα ελέγξουμε εμείς και θα διορθώσουμε αν υπάρχει κάποια αστοχία”.

Ο ίδιος θέλησε να επαναλάβει μάλιστα, πως, δεδομένης της ανομοιομορφίας σε αρκετά σημεία στο οδόστρωμα, “Προς το παρόν χρειάζεται αυξημένη προσοχή και υπομονή. Σίγουρα η βροχή είναι ένας παράγοντας επιπλέον κινδύνου”.

Εντός χρονοδιαγράμματος και πριν την επισκεψιμότητα του καλοκαιριού

Ερωτηθείς να απαντήσει σχετικά με την πρόοδο των εργασιών για το νέο δίκτυο ύδρευσης, ο Γιώργος Παπαμανώλης γνωστοποίησε πως ο εργολάβος είναι συνεπής και προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος.

“Έχουμε περάσει το μισό έργο περίπου, δηλαδή 12 – 13 χλμ περίπου. Είχε μείνει λίγο πίσω ο εργολάβος τον Νοέμβριο, αλλά πάμε καλά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα” ανέφερε, διευκρινίζοντας τον λόγο που είχε “καθυστερήσει” αρχικά. “Το καλοκαίρι δεν είχε αναπτύξει πλήρως το συνεργείο. Ήταν πιο μικροί οι δρόμοι από όπου είχε ξεκινήσει για να μην ενοχλεί, αλλά τώρα έχει καλύψει την διαφορά”.

Κατά συνέπεια, σημείωσε πως, “Έχουμε ξεπεράσει περίπου το μισό της συνολικής διαδρομής και είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα” ενώ συμπλήρωσε πως, “Το πλάνο το επικαιροποιούμε από κοινού με τον χωρικό αντιδήμαρχο και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Τον Ιούνιο θα ξαναδούμε πως θα τον “περιορίσουμε” για το δίμηνο του καλοκαιριού λόγω επισκεψιμότητας”.

Δεδομένης της κίνησης που παρουσιάζει ο δρόμος της Ποσειδωνίας, ρωτήθηκε αν οι τελικές αποκαταστάσεις θα έχουν προχωρήσει σχετικά εγκαίρως, απαντώντας καταφατικά. “Γενικά την άνοιξη επιτρέπει ο καιρός να γίνει η ασφαλτόστρωση”.

Σχετικά με το σοβαρό θέμα της επίβλεψης των εργασιών από πλευράς ΔΕΥΑΣ, ο Γιώργος Παπαμανώλης υπήρξε κατηγορηματικός: “Βεβαίως” ανέφερε σχετικά με την παρουσία των αρμοδίων, ενημερώνοντας παράλληλα πως,”Πηγαίνει και δίνει οδηγίες και ο ίδιος ο Διευθυντής πολύ συχνά κι έχουμε και συνεργασία με συναδέλφους στον Δήμο, όπως με τον κ. Αθανασίου ως προς τις παρατηρήσεις σχετικά με το που έχει κάποιο πρόβλημα η αποκατάσταση ώστε να το δούμε και να το τακτοποιήσουμε. Και το υπηρεσιακό προσωπικό της ΔΕΥΑΣ που έχει χρεωθεί το έργο παρακολουθεί και δίνει οδηγίες. Και σε φωτογραφίες αποτυπώνονται τα σκάμματα, τα φρεάτια, οι σωληνώσεις κλπ. Παρακολουθεί πέρα από τον μηχανικό της ΔΕΥΑΣ και η Διαχειριστική” ανέφερε συνολικότερα.

Παραδοχή προβλημάτων στους δρόμους του Μάννα και της Λαλακιάς

Με φόντο την κάκιστη αποκατάσταση που έχει υπάρξει στο οδόστρωμα της περιοχής του Μάννα και ειδικότερα στο ύψος του κτιρίου του ΚΑΠΗ, μετά από έργα της ΔΕΥΑΣ, ο πρόεδρός της κλήθηκε να απαντήσει για τον χρόνο επούλωσης αυτών.

“Πράγματι” ανέφερε σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που διαπιστώνονται επί της στροφής, ενώ σημείωσε πως, “Είχα δώσει οδηγίες στην υπηρεσία. Παρόλα αυτά, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι δεν μπορεί να γίνει πλήρης ασφαλτόστρωση, μέχρι να επιτρέψει ο καιρός. Και τώρα πάλι θα γίνουν κάποια μπαλώματα. Σήμερα όμως δεν μπορεί να τελειώσει” σχολίασε κατηγορηματικά.

“Έχουμε παραγγείλει κάποια υλικά που μπορούν να κάνουν κάποια αποκατάσταση με το κρύο για το ΚΑΠΗ, αλλά κι αυτό θα είναι άλλο ένα μπάλωμα” πρόσθεσε, αφού σχολίασε πως, “Σε τόσο μεγάλη επιφάνεια όταν χρησιμοποιείς την πίσσα που είναι στα δοχεία είναι για μικρές επιφάνειες”.

Ερωτηθείς για την ομαλή αποκατάσταση των μεγάλων κι επικίνδυνων λακκουβών, τόνισε πως, “Θα πέσει η άσφαλτος όταν έρθει η άνοιξη. Θα κάνουμε κι άλλη συντήρηση τώρα. Αλλά δεν μπορεί να είναι η τεχνικά πλήρης με τέτοιον καιρό”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, αναφέρθηκε και σε ανάλογες ανάγκες στον δρόμο της Λαλακιάς, όπου πάλι με ευθύνη της ΔΕΥΑΣ, παραμένουν “ανοικτές” ως σήμερα.

“Έχουμε κι ένα ακόμη θέμα στη Λαλακιά. Εκεί έχει μπει και σήμανση. Και αυτό το σημείο τώρα δεν μπορούμε να το φτιάξουμε. Θα το κάνουμε όταν επιτρέψει ο καιρός” σχολίασε κατηγορηματικά.