Απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην Μαρίζα Αγγελοπούλου

Αυτούσια η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου
  • Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, 2019 - 16:49

Σε συνέχεια επιστολής της κας Μαρίζας Αγγελοπούλου, η οποία δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια προς ενημέρωση των δημοτών, αναφορικά με τα θέματα που έθεσε ως προς τη διοίκηση του Δήμου, τη συνεργασία, καθώς και τη λειτουργία της ως μέλος της Δημοτικής Αρχής.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, προέκυπταν συχνά προβλήματα συνεργασίας και συνεννόησης τόσο με τους συναδέλφους της και τον Δήμαρχο, όσο και με το υπηρεσιακό προσωπικό. Ουδέποτε, επίσης, αναγνώρισε, έστω και στο ελάχιστο, τη συμβολή των συναδέλφων της στην εξέλιξη σοβαρών ζητημάτων του Δήμου, αποδεικνύοντας την έλλειψη συναδελφικότητας.

Παρά το γεγονός ότι κατέχει θέση δημοτικής συμβούλου, δεν αντιλήφθηκε σχεδόν ποτέ τον ρόλο και τις διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα, με αποτέλεσμα να υποβάλει συχνά παράλογα αιτήματα και μάλιστα εκτός πλαισίου αρμοδιότητας του Δήμου ή/και της κείμενης νομοθεσίας.

Ήδη από τον Ιανουάριο 2019, εξ όσων γνωρίζουμε ή/και νωρίτερα, είχε προσχωρήσει σε υπό σχηματισμό συνδυασμό και μάλιστα ανακοινώθηκε ως επίσημη υποψήφια, χωρίς να έχει παραδώσει το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων που της είχε αναθέσει ο Δήμαρχος. Λειτουργούσε πεισματικά ως μονάδα μέσα στη Δημοτική Αρχή και, ενώ ήταν επί της ουσίας μέλος υπό διαμόρφωση συνδυασμού, εξακολουθούσε να ασκεί τα καθήκοντά της με κύριο σκοπό την αυτοπροβολή της, καθώς έδειχνε ότι επιτελούσε έργο δίχως τη συνδρομή της διοίκησης του Δήμου, γεγονός αδύνατο.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το θέμα της εκδήλωσης για τα Ταφικά Μνημεία, ουδέποτε είχε ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Διάσωσης Ταφικών Μνημείων Αγίου Γεωργίου και ουδέποτε είχε υπάρξει ανάλογη απόφαση της εν λόγω Επιτροπής, όπως πολύ εύκολα μπορεί να αποδειχθεί. Με την υπ’ αριθμ. 539/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε ο χώρος του Θεάτρου Απόλλων κατόπιν του από 14/11/2018 αιτήματός της για μια εκδήλωση για τα Ταφικά Μνημεία χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες. Στη συνέχεια, όμως, ουδέποτε προέβη σε νέο έγγραφο αίτημα, ως όφειλε να κάνει, στο οποίο να περιγράφεται αναλυτικά το περιεχόμενο της εν λόγω εκδήλωσης, προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία να είναι σε θέση να ετοιμάσει την ανάλογη εισήγηση για την έγκριση τυχόν δαπανών της.

Αντ’ αυτού, καταλογίζει λάθη και παραλείψεις στο υπηρεσιακό προσωπικό, ως πάγια τακτική της, όπως ήδη έχει πράξει και στο παρελθόν, εκθέτοντας υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και του Γραφείου Δημάρχου, μη έχοντας, παρά τα δύο έτη «εμπειρίας» της (;), αντιληφθεί ακόμη τις προβλεπόμενες αυτοδιοικητικές διαδικασίες. Μήπως την πολιτική ανεπάρκειά της επιδιώκει να τη δικαιολογήσει, επιρρίπτοντας άδικες ευθύνες στο υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου;

Και ως πανηγυρική επιβεβαίωση των παραπάνω, περί πλήρους άγνοιας των διαδικασιών από την ίδια, περιμένουμε τόσο για την παραίτησή της από τη θέση της Εντεταλμένης Συμβούλου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όσο και για την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Διάσωσης Ταφικών Μνημείων Αγίου Γεωργίου, αλλά και για την ανεξαρτητοποίησή της από μέλος της δημοτικής παράταξης πλειοψηφίας, να πράξει τις δέουσες διαδικασίες, για τις οποίες τόσο ο Δήμαρχος όσο και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί της είμαστε πρόθυμοι, μιας που προφανώς αγνοεί, να βοηθήσουμε.

Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι ένας Δήμος είναι ξέφραγο αμπέλι, προφανώς θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους σχετικά με την πολιτική και τη σχέση τους με τα κοινά, διότι διαφορετικά – δυστυχώς γι’ αυτούς – θα τους το υποδείξουν οι δημότες με τον πλέον επώδυνο τρόπο.

Εν προκειμένω, η παραίτησή της ασφαλώς και ήταν μονόδρομος, καθώς στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, δέχθηκε έντονη κριτική από μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης για πράξεις, στάσεις και συμπεριφορές που δείχνουν έλλειψη της προσήκουσας πολιτικής ηθικής.

Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και η ανάθεση θέσεων ευθύνης εκ μέρους του Δημάρχου εμπεριέχει πρώτιστα το στοιχείο της εμπιστοσύνης, το οποίο λειτουργεί αμφίδρομα τόσο εκ μέρους αυτού, ο οποίος εκχωρεί τις αρμοδιότητες και τις θέσεις ευθύνης, όσο και αυτού που τις αποδέχεται.

Ως εκ τούτου, η κα Αγγελοπούλου, εφόσον κατά την προσωπική της κρίση και εκτίμηση, και ιδιαίτερα από την 29/11/2018 δήλωσή της προς τον Δήμαρχο ότι δε θα συμπορευθεί με την πλειοψηφούσα παράταξη στις επικείμενες εκλογές, και σίγουρα πολύ πριν ανακοινωθεί επισήμως ως στέλεχος άλλου συνδυασμού, όφειλε στοιχειωδώς, σεβόμενη και αντιλαμβανόμενη όλα τα παραπάνω, να υποβάλει την παραίτηση της από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε.

Κάνοντας, για παράδειγμα, έναν απλό παραλληλισμό για να μπορέσει να κατανοήσει ο κάθε δημότης τα αυτονόητα, η κα Αγγελοπούλου συμπεριφέρθηκε όπως ένας κοινοβουλευτικός Υπουργός της Κυβέρνησης που αποφασίζει να είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και εντούτοις δεν έχει τη στοιχειώδη πολιτική ευθιξία και αξιοπρέπεια να υποβάλει και να θέσει στη διάθεση του Πρωθυπουργού την παραίτησή του.

Δυστυχώς για την ίδια, τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές ίσως δεν έχουν προηγούμενο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Όσο για τους «τίτλους και τα αξιώματα» και τη δυνατότητα παραγωγής έργου που οραματίζεται η ίδια για τον Πολιτισμό, ευτυχώς που ο Πολιτισμός του νησιού μας, ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια της τελευταίας δημοτικής θητείας, κατά γενική ομολογία, ίπταται σε υψηλά επίπεδα και σίγουρα δεν περιμένει συμβούλους, όπως την ίδια, για να «ανοίξει τα φτερά του».