Προγραμματισμός προσλήψεων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το αμέσως προσεχές διάστημα

Προσλήψεις για επείγουσες ανάγκες

Με προσωρινό προσωπικό καλύπτονται κενά σε Φιλαρμονική, Παιδικό Σταθμό και Καθαριότητα

Επείγουσες ανάγκες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα έρθουν να καλύψουν έξι πρόσωπα που θα προσληφθούν προσεχώς και μέσω ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της δυνατότητας που δίδεται στους Δήμους να προχωρήσουν σε έγκριση προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου για κάλυψη επειγουσών κι εποχικών αναγκών.

Ο προγραμματισμός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “άνοιξε” κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και λήφθηκαν οι οριστικές αποφάσεις για την κάλυψη κενών στη Φιλαρμονική, τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς καθώς και στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου για τον έκτακτο χαρακτήρα της συζήτησης των θεμάτων, “Υπάρχει οδηγία από το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ώστε τα αιτήματα όλων των Δήμων της χώρας για τέτοιες προσλήψεις να έχουν σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως τις 21 Φεβρουαρίου του 2019. Δηλαδή εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “Έχει προηγηθεί και ανάλογη συνεργασία του Τμήματος Προσωπικού με όλες τις Διευθύνσεις για να υποβληθούν τα αιτήματα που είχαν” και σήμερα ο Δήμος αποφασίζει για τις σχετικές εγκρίσεις, ώστε να προλάβει να έχει επιπλέον προσωπικό για τους επόμενους μήνες.

Μουσικός για χάλκινα στη Φιλαρμονική

Ειδικότερα, για τις ανάγκες της Φιλαρμονικής προχώρησε σε εισήγηση η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία γνωστοποίησε το αίτημα πρόσληψης ενός ατόμου ΔΕ Μουσικών για χάλκινα για χρονικό διάστημα 8 μηνών.

“Όπως γνωρίζετε όλοι η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία κλείνει και τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της, όλα αυτά τα χρόνια έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά το κομμάτι της στελέχωσής της από μόνιμο προσωπικό, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται στους Δήμους να κάνουν προσλήψεις. Εμείς και μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια και ήταν προτεραιότητά μας να ζητήσουμε μουσικό για τη Φιλαρμονική, κάτι το οποίο έγινε και για πρώτη φορά” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε παρακάτω πως, “παρόλα αυτά οι προσπάθειες πρέπει να είναι συνεχείς διότι ο Σεπτέμβριος είναι πολύ κοντά και δε θα έχουμε τα οκτάμηνα”. Σκιαγραφώντας εμμέσως τα “κενά” που θα προκύψουν στη λειτουργία, η ίδια ανέδειξε την αναγκαιότητα κάλυψης της θέσης του μουσικού για τα χάλκινα. “Πρέπει να έχουμε προβλέψει το επόμενο βήμα και ευχόμαστε να εγκριθεί (σσ. η πρόσληψη) για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Φιλαρμονικής” συμπλήρωσε.

Διευκρινίσεις σχετικά με τα σημερινά δεδομένα υπήρχαν και στην εισήγηση, στο περιεχόμενο της οποίας σημειώνεται ξεκάθαρα πως, “Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη του προσωπικού αυτού είναι ότι το διάστημα από Οκτώβριο ως και Μάιο οργανώνονται και διεξάγονται τα μαθήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων στη Φιλαρμονική του Δήμου και ο μοναδικός υπάλληλος κλάδου ΔΕ Μουσικών που υπηρετεί σήμερα είναι αδύνατον να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται. Επιπλέον, το αναφερόμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιείται και ο συντονισμός και η οργάνωση της μπάντας της Φιλαρμονικής, δραστηριότητες εποχικές και πρόσκαιρες που δεν καλύπτονται όμως από το μόνιμο προσωπικό του Δήμου, λόγω εξειδίκευσης του αντικειμένου και των τυπικών προσόντων που απαιτούνται για την κάλυψη της θέσης”.

Ομαλή εφαρμογή προγραμμάτων διαπαιδαγώγησης

Με παρόμοια εισήγηση εγκρίθηκε - όπως και το ανωτέρω θέμα -, η πρόταση πρόσληψης ενός ατόμου ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων για χρονικό διάστημα απασχόλησης οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με την εισήγηση, “Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη του προσωπικού αυτού είναι λόγω αυξημένων δραστηριοτήτων του Τμήματος Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών καθώς και την πληρότητα των τμημάτων που λειτουργούν στις δομές των παιδικών σταθμών του Δήμου, ώστε να εφαρμόζονται ομαλά τα προγράμματα διαπαιδαγώγησης καθώς και το γεγονός της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των δομών, οι οποίες αποτελούν χώρους αγωγής και διαπαιδαγώγησης παιδιών προσχολικής ηλικίας στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις”.

Τέσσερα άτομα στην Καθαριότητα

Με φόντο την εξασφάλιση των σχετικών ποσών για την κάλυψη της μισθοδοσίας των προσώπων, ο Δήμος προχώρησε και στην έγκριση της πρότασης πρόσληψης, τεσσάρων εργατών Καθαριότητας ΥΕ16 για χρονικό διάστημα έξι μηνών. “Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη του προσωπικού αυτού είναι ότι από την περίοδο του Πάσχα έως και τις αρχές Οκτωβρίου χρησιμοποιούνται όλοι οι δημοτικοί χώροι των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων σε καθημερινή βάση” αναφέρεται στο περιεχόμενο της εισήγησης, ενώ παρατίθεται και πίνακας με το σύνολο των χώρων που πρέπει να δέχονται καθημερινή φροντίδα και καθαριότητα.

Ν. Καΐλης: Οι ανάγκες διαρκείς

Για την ουσία του θέματος των προσλήψεων τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος ανέδειξε πως οι ανωτέρω ανάγκες “βαφτίζονται” εποχικές, ωστόσο είναι πάγιες.

Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του, δήλωσε τα ακόλουθα: “Ουσιαστικά ως επισήμανση το έχουμε πει πολλές φορές και θα το πούμε και σήμερα ότι παρ΄ ότι τις ψηφίζουμε όλες αυτές τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θεωρούμε ότι οι ανάγκες τις οποίες καλύπτουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι διαρκείς. Δεν είναι ούτε έκτακτες, ούτε “έπεσαν” από τον ουρανό και σε αυτή τη λογική ψηφίζουμε την πρόσληψη αυτών των ατόμων. Καλύπτουν κάποια κενά, αλλά οι ανάγκες που υπάρχουν είναι διαρκείς”.