Αντικατάσταση αποχετευτικού αγωγού στην Πλ. Μιαούλη

Σε αντικατάσταση του προβληματικού σημείου του αποχετευτικού αγωγού στην πλατεία Μιαούλη, δίπλα από το κτίριο του Δημαρχείου, προχωρά η ΔΕΥΑ Σύρου.

Την έγκριση της μελέτης για το έργο «Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην πλατεία Μιαούλη από οδό Εμμ. Μπενάκη έως την οδό Χίου», όπως και την έγκριση της δαπάνης με διαδικασία απ’ ευθείας ανάθεσης, αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, στη συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου.

Εισηγούμενος το θέμα, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος, ανέφερε σχετικά με την αναγκαιότητα εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου αποχέτευσης στην πλατεία Μιαούλη Ερμούπολης, ότι αιτιολογείται «λόγω των συχνών εμφράξεων του πεπαλαιωμένου δικτύου, κάτω από την πλατεία και λόγω της ανάγκης απορροής (κένωσης) των δεξαμενών του Δημαρχιακού Μεγάρου».

Για την κάλυψη της δαπάνης του έργου αναφέρεται ότι στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΣ για το 2019, έχει συμπεριληφθεί στον κωδικό 11.02.05.30 ποσό 17.500,00 ευρώ για το εν λόγω έργο και ποσό 4.200,00 ευρώ στον κωδικό 54.00.20.00 για τον αναλογούντα ΦΠΑ 24%.

Προβλήματα εμφράξεων και δυσοσμίας

Τα προβλήματα στην αποχέτευση που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο σημείο της Πλατείας Μιαούλη, κάτω από το Δημαρχιακό Μέγαρο είχαν γίνει εντόνως αντιληπτά και κατά του θερινούς μήνες του 2018, όταν σε μία κατάμεστη από κόσμο πλατεία υποχρεωνόταν σε παρεμβάσεις το αποφρακτικό της ΔΕΥΑΣ, καθώς το πεπαλαιωμένο αποχετευτικό δίκτυο έφραζε, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να αναδυθούν τα λήμματα στην επιφάνεια, προκαλώντας παράλληλα και έντονη δυσοσμία.

«Προβληματικό» χαρακτήρισε τον αγωγό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε «είναι μικρή η διατομή του αγωγού και δεν μπορεί να τραβήξει τα λήμματα και σε εκείνο το σημείο δεν υπάρχουν ούτε σχάρες ομβρίων ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν». 

Πρόβλημα προκαλείται και κατά την εκκένωση της δεξαμενής νερού από τα υπόγεια του Δημαρχείου, καθώς η απουσία σχάρας, για να είναι δυνατή η αποτράβηξη τους, οδηγεί στο σημείο να πλημμυρίζει η πλατεία όποτε γίνεται η σχετική διαδικασία εκκένωσης.

Η παλαιότητα της κατασκευής σε συνδυασμό με τη μικρή διατομή του υπάρχοντος αγωγού είναι και τα στοιχεία που ενισχύουν τη δημιουργία προβλημάτων, για την αποσόβηση των οποίων έχει προγραμματιστεί και η τεχνική παρέμβαση, με την αντικατάσταση του παλαιού αγωγού, με νέο, μεγαλύτερης διατομής, ώστε να διευκολύνεται η απορροή των λημμάτων, τα οποία υπερσυγκεντρώνονται ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα στο νησί.

«Είναι ένα πρόβλημα που το είχαμε αντιμετωπίσει το καλοκαίρι και πρέπει να το λύσουμε δια παντός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμανώλης, ο οποίος εξήγησε ότι το έργο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης πριν το Πάσχα.

Από τη ΔΕΥΑΣ είναι ένα έργο που έχει τεθεί σε προτεραιότητα λόγω της ιδιαιτερότητας του σημείου που πρόκειται να γίνει η παρέμβαση, καθώς είναι στο κέντρο της πόλης, στο σημείο αναφοράς, που είναι η πλατεία και το Δημαρχείο, όπου και παρατηρούνται συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού επισκεπτών αλλά και κατοίκων.

Προβληματίζει δε ιδιαίτερα το μέγεθος των δυσκολιών που θα προκύψουν όταν θα ανοιχτεί το αποχετευτικό σύστημα, ιδιαιτέρως λόγω της παλαιότητας του, καθώς από την κατασκευή του μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει ανακατασκευών, με ότι κωλύματα αυτό μπορεί να προκαλέσει, με τον κ. Παπαμανώλη να εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση του αγωγού κάτω από τα μάρμαρα που μπορεί να αντικρύσουν, λέγοντας σχετικά ότι τα προβλήματα που προκύπτουν δεν σχετίζονται τόσο με τον όγκο των λημμάτων όσο με την παλαιότητα του αποχετευτικού συστήματος της πόλης ή τις εμβαλωματικές παρεμβάσεις που μπορεί να έχουν γίνει στο παρελθόν.

Τεχνική παρέμβαση μόνιμης επίλυσης

Το έργο παρέμβασης στο οποίο αφορά η παρούσα απόφαση, πρόκειται να γίνει στο σημείο της πλατείας στην αριστερή πλευρά του Δημαρχείου, στο ύψος του Ιστορικού Αρχείου εκτεινόμενο έως την οδό Χίου, πίσω από το περίπτερο, καθώς σε αυτό το μήκος παρατηρούνται και οι συχνότερες εμφράξεις στους αγωγούς αποχέτευσης.

Η τεχνική παρέμβαση δεν πρόκειται να γίνει επί της πλατείας αλλά πίσω από το σημείο ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, προκειμένου ο παλαιός αγωγός να αντικατασταθεί και το νέο αυτό τμήμα του αγωγού να συνδεθεί με τον αγωγό που διασχίζει την οδό Χίου, οπότε οι τομές που θα ανοιχτούν θα γίνουν έως το μέσον του κάθετου αποχετευτικού άξονα, ενώ θα τοποθετηθεί και σχάρα απορροής υδάτων.

Όσον αφορά στο κόστος του έργου, το οποίο εμφανίζεται υψηλό σε σχέση με την περιορισμένη επιφάνεια παρέμβασης, εξήγησε ότι αυτό ανεβαίνει λόγω της τομής των μαρμάρων και της αντικατάστασης τους, εργασία που είναι απαραίτητη, διευκρινίζοντας ότι «αν ήταν άλλο το υλικό για το στρώσιμο της επιφάνειας θα ήταν πιο οικονομικό το έργο».

Όπως ο κ. Παπαμανώλης διευκρίνισε θα ζητηθούν προσφορές από εργολάβους, οι οποίες θα τεθούν υπόψη του Δ.Σ. ώστε να επιλεγεί η οικονομικότερη και να προχωρήσει βάσει αυτής η ανάθεση του έργου.

«Είναι ένα πρόβλημα που “σέρνεται” και πρέπει να φτιαχτεί γιατί είναι ντροπή να ανεβάζουμε το καλοκαίρι, μέσα στον κόσμο το αποφρακτικό στην πλατεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, συμπληρώνοντας ότι την ανάγκη του έργου «τη διαπιστώσαμε από το καλοκαίρι και γι’ αυτό το βάλαμε και στον προϋπολογισμό του 2019 για να γίνει και να φύγει και το άγχος μας για το επόμενο καλοκαίρι».

 

 

 

Ετικέτες: