Ακόμη ένας εκκαθαριστής ορίστηκε για την εκκαθάριση του νομικού προσώπου του π. Δήμου Άνω Σύρου ΚΕΚ Φερεκύδης, μετά την παραίτηση του προηγούμενου

Ατέρμονη “σκυταλοδρομία” ορκωτών λογιστών

Η έλλειψη στοιχείων οδηγεί τους εκκαθαριστές στη μία παραίτηση μετά την άλλη, χωρίς να διαφαίνεται καμία πρόοδος

Σε έναν φαύλο κύκλο ανάθεσης και παραίτησης ορκωτών λογιστών, έχει “εγκλωβιστεί” ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αναφορικά με το ζήτημα της εκκαθάρισης του νομικού προσώπου του πρώην Δήμου Άνω Σύρου ΚΕΚ Φερεκύδης, σύμφωνα με κοινή ομολογία δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης.

Σε παραδοχή, πως για την υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης δεν υπάρχει “φως” στην άκρη του τούνελ, προχώρησε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας, πως το θέμα δείχνει να διαιωνίζεται, αφού χωρίς επαρκή στοιχεία, οι εκκαθαριστές δεν μπορούν να αναλάβουν και να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση του νομικού προσώπου, η οποία εκκρεμεί πριν ακόμη από την ενοποίηση των τριών Δήμων της Σύρου.

Από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας ζητήθηκε η άποψη του Αντιδημάρχου, όσον αφορά στο πότε θα καταφέρει ο Δήμος να ολοκληρώσει τη διαδικασία, δεδομένου, ότι μέχρι στιγμής κανείς εκ των ορκωτών λογιστών, στους οποίους έχει ανατεθεί η υπόθεση, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση.

Ο κ. Αθανασίου συμφώνησε, πως η πρόοδος από την υφιστάμενη κατάσταση θεωρείται αβέβαια, ωστόσο κατά τη συζήτηση του θέματος του ορισμού νέου εκκαθαριστή, ανέφερε, πως ο νέος ορκωτός λογιστής, έχει εκφράσει την αισιοδοξία του, με τον Αντιδήμαρχο να τονίζει προς το Σώμα, ότι θα πρέπει να διατηρηθεί επιφυλακτικότητα.

Αντιθέτως, για την υπόθεση της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Έργου Σύρου – Ερμούπολης η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης φαίνεται να είναι θέμα χρόνου, αφού, παρά το γεγονός, ότι παραιτήθηκε ο εκκαθαριστής και ορίστηκε νέος, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε, ότι η διαδικασία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση.

Ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες;”

Σχετική με το θέμα ερώτηση απηύθυνε προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος σημειώνοντας, πως το ζήτημα του ΚΕΚ Φερεκύδης, αποτελεί θέμα που παρακολουθείται και επανέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο επί πολλά χρόνια, αναρωτήθηκε “ποιος είναι ο βασικός λόγος, που μέχρι και σήμερα ακόμη που μιλάμε, δεν έχει γίνει ακόμη η εκκαθάριση και παραιτείται ο ένας [σ.σ. εκκαθαριστής] μετά τον άλλο. Γιατί αιωρούνται όλα αυτά, επί τόσες δεκαετίες, αυτά τα προβλήματα, τα οποία έχει “κληρονομήσει” το ενιαίο πλέον πρόσωπο των ενοποιημένων τριών πρώην Δήμων και συνεχώς, ο ένας εκκαθαριστής παραιτείται μετά τον άλλο;”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στρογγύλης, σημείωσε, ότι “δηλαδή, είναι τόσο ανίκανα τα Δημοτικά Συμβούλια να υποβάλουν σε μία εκκαθάριση ένα νομικό πρόσωπο, εδώ και χρόνια, ή υποκρύπτεται και κάτι άλλο, ώστε να εναλλάσσονται και τα νομοθετικά πλαίσια, που διέπουν τις περιπτώσεις αυτές; Διότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που “ανοίγει” την ψαλίδα των οφειλών, βγήκε το 2017. Και γιατί δεν είχε τελεσιδικήσει στην πρώτη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου, που παρέλαβε όλα αυτά; Ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες των αιρετών που διοικούν, που αποφασίζουν για αυτό τον τόπο; Είμαστε ανίκανοι, ή δεν έχουμε πολιτική τόλμη; Ή κάνουμε διάφορες συμφωνίες, για να μη διαταράσσουμε τους προηγούμενους ή τους επόμενους ή τους έχοντες την ευθύνη, εδώ και πολλά χρόνια;”.

Παράλληλα, ο κ. Στρογγύλης αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενες ευθύνες, που μπορεί να βαραίνουν πρώην δημάρχους, αλλά και πρώην δημοτικούς συμβούλους των Δήμων, που διαχειρίζονταν αυτά τα νομικά πρόσωπα, καθώς οφείλει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.

“Έχουμε καταλήξει να μην ξέρουμε πόσα χρωστάμε και πόσες αγωγές θα δεχτούμε”, τόνισε, “και ερχόμαστε σήμερα, νέα μέλη δημοτικού συμβουλίου, για να αποφασίσουμε εμείς, για τις ανεπάρκειες που επέδειξαν χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία έπρεπε να είχαν πάει ακόμη και στη δικαιοσύνη. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όλων των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στα δημοτικά συμβούλια;”.

Παρ' όλο που ξεκαθάρισε, ότι η ευθύνη λίγο βαρύνει την παρούσα δημοτική αρχή, καθώς “κληρονόμησε” την υπόθεση, η οποία παραμένει εκκρεμής από δεκαετίας, ο κ. Στρογγύλης υποστήριξε, πως και επί της παρούσας θητείας έχουν υπάρξει σοβαρές καθυστερήσεις και καμία ουσιαστική πρόοδος για το ΚΕΚ Φερεκύδης.

Χρυσή” περίοδος η τελευταία θητεία του π. Δήμου Άνω Σύρου

Απαντώντας στον κ. Στρογγύλη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών εξήγησε, πως “ο λόγος που παραιτούνται οι εκκαθαριστές, είναι επειδή δεν βρίσκουν τα στοιχεία που πρέπει να βρουν. Έχουν έρθει κατά καιρούς δυνητικοί εκκαθαριστές, οι οποίοι έκαναν την έρευνά τους και έδωσαν μετά την παραίτησή τους, δεν είναι άλλωστε και η πρώτη παραίτηση που θα δείτε, έχετε δει και άλλες τόσα χρόνια”.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, “έχω ξαναπεί, με αφορμή το χρέος αυτό προς τον ΕΦΚΑ, που αντιμετωπίσαμε στα τέλη του 2018, ότι η “χρυσή” περίοδος, ώστε να εκκαθαριστεί και να λυθεί το συγκεκριμένο, ήταν η τελευταία θητεία του π. Δήμου Άνω Σύρου. Το έχω πει επανειλημμένως και το πιστεύω. Την γνώριζαν την υπόθεση, ήταν πολύ νωπά ακόμη τα πράγματα, υπήρχε το αρχείο, υπήρχαν όλα τα πράγματα που χρειαζόντουσαν. Μετά, με την ενοποίηση, όπως βλέπετε, συνεχώς έχουμε ορισμό εκκαθαριστή και αμέσως μετά, παραίτηση”.

Ο κ. Αθανασίου από τη δική του την πλευρά, απολογήθηκε προς όλους τους προμηθευτές και ειδικά τους τοπικούς, αφού, όπως υποστήριξε “δημιουργήθηκαν χρέη, τα οποία προφανώς στις ημέρες της κρίσης που ζούμε είναι δυσβάσταχτα για εκείνους”.

Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε τη βούληση να υπάρξουν καθοριστικές κινήσεις, προκειμένου να “σπάσει” ο φαύλος κύκλος και ο Δήμος να “απελευθερωθεί”.

Σύμφωνα με τα όσα είπε εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου “θέλω επίσης να δούμε τι έχει παραγραφεί από αυτή την υπόθεση, αν παραγράφονται αυτού του είδους τα θέματα, διαφορετικά θα συνεχίσουμε έτσι, όπως περιέγραψε και ο συνάδελφος, κ. Στρογγύλης, με ένα “γαϊτανάκι”, να ορίζουμε εκκαθαριστές, να πάρουμε τη λίστα όλων των ορκωτών ελεγκτών της Ελλάδος, να αναθέτουμε, να παραιτούνται, να αναθέτουμε και να παραιτούνται μέχρι να τελειώσει η λίστα και μετά να περιμένουμε να υπάρξει νέα εταιρεία ορκωτών λογιστών, για να συνεχίσουμε”, για να κλείσει σχολιάζοντας, πως “πραγματικά, είναι δυσώδες το τοπίο”.

Διευκρινήσεις σχετικά με τις ενέργειες του π. Δήμου Άνω Σύρου

Δεδομένου, ότι ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην ιδανική χρονική περίοδο, κατά την οποία θα έπρεπε να έχει δοθεί λύση στο ζήτημα του ΚΕΚ, παρέμβαση πραγματοποίησε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Δομένικος Σαγκινέτος, ο οποίος υπήρξε μέλος του τελευταίου Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου της Άνω Σύρου.

Ο κ. Σαγκινέτος υποστήριξε, πως και η τότε διοίκηση του π. Δήμου ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδικασία, με την ανάθεση σε εκκαθαριστή, ο οποίος στη συνέχεια δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και ως εκ τούτου παραιτήθηκε.

“Επειδή αναφέρθηκε από τον κ. Αθανασίου, ότι αυτό το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί από την τελευταία δημοτική αρχή του π. Δήμου Άνω Σύρου και επειδή ήμουν μέλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, να πω, ότι πράγματι ήταν μία υπόθεση, η οποία “έπεσε” πάνω μας. Υπήρχαν τότε αυξημένες πιέσεις από διάφορους επαγγελματίες. Ψάχναμε να βρούμε κι εμείς αυτά τα αρχεία, τα οποία ακόμη δεν έχουν βρεθεί. Βρέθηκαν σε κάποιο κτίριο κάποιες μαύρες σακούλες, βάλαμε κάποιον εκκαθαριστή κι εμείς, ο οποίος μετά από μία έρευνα που έκανε δεν μπορούσε να βρει άκρη και μετά έγινε, ό,τι γίνεται μέχρι τώρα”, ανέφερε ο κ. Σαγκινέτος συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του, ο κ. Στρογγύλης επανέλαβε κατά την τοποθέτησή του, ότι ακόμη επιδεικνύεται ολιγωρία, καθώς ο εκκαθαριστής είχε υποβάλει την παραίτησή του ήδη από το 2015, με το θέμα της αποδοχής της να έρχεται το 2019, σημειώνοντας, ότι “αυτά τα πληρώνουν οι δημότες. Χάνεται χρόνος”.

Μικρό “πράσινο φως” λόγω της αισιοδοξίας του νέου ορκωτού λογιστή

Σε ό,τι αφορά στον ορισμό νέου εκκαθαριστή, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την έντονη αβεβαιότητά του για το τέλος του φαύλου κύκλου, ωστόσο ενημέρωσε τους συμβούλους, ότι κατόπιν επαφών, που έγιναν, με σκοπό να αναπληρωθεί η θέση του ορκωτού λογιστή, ο νέος εκκαθαριστής εκφράζει αισιοδοξία για αίσια κατάληξη της υπόθεσης.

“Έλλειπαν βασικά στοιχεία για να γίνει η εκκαθάριση και βρισκόμασταν στη δυσάρεστη θέση, να τους ορίζουμε και μετά να παραιτούνται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω μία επαφή, την οποία προσπαθούμε να προχωρήσουμε”, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, “ένας ορκωτός λογιστής, ο οποίος είπε ότι μπορεί να το αναλάβει, δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν θα μπορεί να το αναλάβει τελικά”. Σημείωσε μάλιστα, πως ο νέος λογιστής “έχει δει το αρχείο, έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα, βρισκόμαστε σε ένα αρκετά καλό επίπεδο”, κλείνοντας με την ευχή, “ας ελπίσουμε, να γίνουν δύο-τρία βήματα παραπάνω, ώστε να προχωρήσει αυτή η εκκαθάριση”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, ζήτησε να ενημερωθεί αν ο παραιτηθείς εκκαθαριστής αξιώνει κάποιου είδους αμοιβή από το Δήμο, ωστόσο κατέθεσε στο διάλογο και το δικό του προβληματισμό, επισημαίνοντας, πως “αν ένας, δύο ή τρεις ορκωτοί λογιστές δεν έχουν καταφέρει να κάνουν αυτή τη δουλειά, ποιος θα μπορέσει να την κάνει, με τα συγκεκριμένα δεδομένα; Αυτή την απορία εκφράζω”, διερωτώμενος “αυτός ο ατέρμων κύκλος πότε θα σταματήσει; Πότε πλέον σταματάμε να κάνουμε αυτή τη “σκυταλοδρομία” ορκωτών λογιστών και προχωρούμε στο επόμενο βήμα και ποιο είναι αυτό;”.

Συμφωνώντας με τον κ. Γιαλόγλου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών υποστήριξε, πως “είναι λογικό αυτό που λέει ο συνάδελφος. Από το 2015 που έχει έρθει αυτή η παραίτηση, το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης μας λέει εντόνως να ορίσουμε εκκαθαριστή. Βεβαίως και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα, να πάρει τη λίστα όλων των εταιρειών και να αρχίσει να αναθέτει, αλλά δεν έχει και νόημα αυτό. Είδαμε ένα μικρό “πράσινο φως”, ότι υπάρχει περίπτωση να την αναλάβει την υπόθεση το συγκεκριμένο γραφείο και ο συγκεκριμένος ορκωτός λογιστής. Ξαναλέω, ότι υπάρχει μία περίπτωση, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος”, αναφέροντας, ότι “σε σχέση με άλλους δείχνουν πιο αισιόδοξοι”.

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Αθανασίου “δεν ξέρω πότε τελειώνει αυτή η ατέρμονη διαδικασία”, τονίζοντας, ότι “μας κάνει να φαινόμαστε κι εμείς ότι κάνουμε ενέργειες για να τις κάνουμε. Δεν είναι αυτή η πρόθεση μας. Πρόθεση είναι να εκκαθαριστεί και να συνεχίσουμε”, σχολιάζοντας ότι “από τότε που ετέθη σε εκκαθάριση, δεν έχει καταφέρει κανείς”.

Ο αντιδήμαρχος έκλεισε ενημερώνοντας ότι δεν υπάρχει αμοιβή για τον παραιτηθέντα εκκαθαριστή.

Προς τη λήξη της η εκκαθάριση της ΔΕΚΕΣΕ

Περισσότερες ελπίδες για “κλείσιμο” της εκκαθάρισης, εκφράστηκε, κατά τη συζήτηση του θέματος της αποδοχής παραίτησης του εκκαθαριστή της ΔΕΚΕΣΕ και ορισμού νέου.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε υπάρξει μία διένεξη μεταξύ του τέως εκκαθαριστή με τον νομικό σύμβουλο του μελετητικού γραφείου για την περιβόητη μελέτη ΚΕΤΕΠΟ και το δεύτερο συγκριτικό πίνακα και τη διεκδίκηση περίπου 1.000.000 ευρώ, κατόπιν της οποίας, ο ορκωτός λογιστής κατέθεσε υπόμνημα υποβάλλοντας την παραίτησή του.

“Πάνω που η δουλειά είχε ολοκληρωθεί στο 100%, την είχαμε λύση την επιχείρηση, υπήρξε αυτή η εκκρεμότητα”, επεσήμανε, τονίζοντας όμως, ότι “με τον ορισμό των νέων ορκωτών, πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε και στη λύση της επιχείρησης”.