Γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα των προγραμματισμένων προσεγγίσεων του 2019 από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Σεζόν “υποτονικών” αφίξεων κρουαζιέρας

Σε 54 προσεγγίσεις εξαντλείται σήμερα η ατζέντα για τη Σύρο, με τις 9 εξ αυτών να ξεχωρίζουν ποιοτικά και να φέρουν τη “σφραγίδα” του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Χαμηλές προσδοκίες επισκεψιμότητας προκύπτουν αναφορικά με τον φετινό προγραμματισμό αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στη Σύρο, αφού η πλειοψηφία εξ αυτών αφορά σε προσεγγίσεις περιορισμένης δυναμικής, όπως αποδεικνύεται από την ατζέντα των πλοίων που θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Ερμούπολης κατά τη σεζόν του 2019.

Μοναδική εξαίρεση πολυτελούς κρουαζιέρας αποτελούν οι εννέα προγραμματισμένες προσεγγίσεις που έχει “κλείσει” με προσπάθειές του το Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπως αυτές εγκαίρως και σχεδόν προ έτους είχαν ανακοινωθεί, από τις οποίες το εμπορικό κέντρο μπορεί να προσδοκά σε οικονομικές “ανάσες”.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή ατζέντα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το πλάνο για φέτος στη Σύρο μεταφράζεται σε 54 προγραμματισμένες αφίξεις, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σε κρουαζιερόπλοια που δεν μεταφέρουν επισκέπτες από την κατηγορία της πολυτελούς και ποιοτικής κρουαζιέρας, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπορική κίνηση στο κέντρο της Ερμούπολης, με τα παραπάνω μάλιστα, να έχουν σχολιαστεί αρνητικά σε πρώτο επίπεδο στο πλαίσιο συναντήσεων εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου με τη Δημοτική Αρχή.

Οι ελλειμματικές ενέργειες από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Σύρου καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών για το πεδίο του θαλάσσιου τουρισμού, αν κι ερμηνεύονται συγκεκριμένα από τον πρόεδρό του, Δημήτρη Κοσμά, ωστόσο δεν έχουν μείνει ασχολίαστες... τόσο σε δημόσιες συζητήσεις συλλογικών οργάνων, όσο και σε συναντήσεις του κόσμου της τοπικής αγοράς με αιρετούς, αφού καθίσταται σαφές, πως η κρουαζιέρα στη Σύρο πορεύεται εξαιρετικά υποτονικά.

Αξίζει μόνον να σημειωθεί πως τα τρία τελευταία χρόνια βαδίζει πτωτικά, αν συγκρίνει κάποιος τα απολογιστικά στοιχεία που επισήμως δίδει η ΕΛΙΜΕ στη δημοσιότητα, με τη Σύρο να έχει καταγράψει 90 προσεγγίσεις το 2016, 80 το 2018 (μετρήθηκαν κι έκτακτες) ενώ σήμερα ο προγραμματισμός αφορά σε μόλις 54 πλοία.

Αναφορικά με τα παραπάνω κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως η Σύρος μπορεί να αποσπάσει επιπλέον όφελος, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο cluster κρουαζιέρας, όπου και συμμετέχουν προορισμοί όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, αφού δεν αποκλείονται κάποιες ακόμη αφίξεις, από εταιρείες που δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν σε ήδη “μπουκωμένα” λιμάνια.

Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη λειτουργία του συστήματος καταγραφής berth allocation ενώ έδωσε απαντήσεις και για το θέμα της απόκτησης οργανωμένης καθοδήγησης της Σύρου στο πεδίο της κρουαζιέρας.

Προγραμματισμένες αφίξεις και παράπονα εμπορικού κόσμου

Όσον αφορά στην ποιότητα της κρουαζιέρας στη Σύρο, ο κάθε αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, βάσει του προγραμματισμού των αφίξεων που ακολουθούν ενώ θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως παράπονα από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου Σύρου εισέπραξε η Δημοτική Αρχή και ο συνδυασμός του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού (Η Σύρος που αξίζουμε) κατά τη συνάντησή του με μέλη του εμπορικού κόσμου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναβάθμιση του πεζόδρομου, προ δύο εβδομάδων. Αρκεί να υπενθυμιστεί το πάγιο αίτημά τους, για προσπάθεια προσέγγισης και ανοίγματος της αγοράς πολυτελούς κρουαζιέρας προκειμένου ο θαλάσσιος τουρισμός να αποφέρει ουσιαστικό όφελος στο νησί και την αγορά.

Όσον αφορά τη φετινή ατζέντα, πρωτίστως, πρέπει να τονισθεί ότι οι προσεγγίσεις ξεκινούν από τον Μάιο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα η πρώτη άφιξη αφορά το ATHENA το οποίο καταπλέει στο λιμάνι της Ερμούπολης δύο φορές και ειδικότερα στις 7 και στις 14 Μαΐου. Επίσης, ακολουθεί το WIN STAR που προσεγγίζει στις 15 και 25 Μαΐου ενώ ευχάριστη “έκπληξη” αποτελεί το PRINCESS IRIS στις 21 Μαΐου.

Όσον αφορά τον Ιούνιο, οι αφίξεις φθάνουν τις 8, με το ATHENA να καλύπτει την 11η και την 18η του μήνα, ενώ το GEMINI να προσεγγίζει στις 9 Ιουνίου. Τον ίδιο μήνα φαίνεται να επιστρέφει στη Σύρο και η εταιρεία LOUIS CRUISES αφού ξεκινά το πλοίο LOUIS AURA με τέσσερις αφίξεις. Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός αφορά κάθε Τετάρτη για τέσσερις εβδομάδες (5, 12, 19 και 26/6). Ο Ιούνιος συμπληρώνεται με το κρουαζιερόπλοιο LE LYRIAL που θα υποδεχθεί η Σύρος στις 28 Ιουνίου.

Αριθμητικά καλύτερη είναι η εικόνα των αφίξεων για τον Ιούλιο, οπότε και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα μετρήσει 16 προγραμματισμένες προσεγγίσεις. Αυτές έχουν ως εξής: Το ATHENA στις 16 και 23 Ιουλίου, το ARETHUSA στις 14,21 και 28 του ίδιου μήνα, ενώ το LOUIS AURA θα έχει 5 αφίξεις στις 3, 10, 17, 24 και 31 Ιουλίου.

Επίσης, εκτός από το WIND SURF στις 28 Ιουλίου, η Σύρος θα υποδεχθεί κρουαζιέρα πολυτελείας όπως τα πλοία PRINCESS IRIS (12 και 17/7), SEABOURN ODYSSEY (19/7) καθώς και το LE BOUGAINVILLE (19,20 και 25/7).

Με τέσσερις προσεγγίσεις λιγότερες θα “μπει” και ο Αύγουστος για τη Σύρο, με τις αφίξεις να αθροίζονται στις 12. Ειδικότερα είναι οι εξής: ATHENA 20 και 27/8, ARETHUSA 4/8, LOUIS AURA 7,14,21 και 28/8, PRINCESS IRIS 14/8, SEA CLOUD 8/8, LE BOUGAINVILLE 2/8, CLUMBED II 16/8 και SEABOURN ODYSEEY 16/8.

Εκτός των ανωτέρω, για τον Σεπτέμβριο έχουν ανακοινωθεί εννέα προσεγγίσεις που έχουν ως ακολούθως: GEMINI 1 και 9/9, PRINCESS IRIS 3 και 20/9, LOUIS AURA 4,11,18, 20και 25/9 και τέλος SEABOURN ODYSSEY 13/9.

Tέλος η σεζόν κλείνει με τέσσερις αφίξεις τον Οκτώβριο που αφορούν στο BRAEMAR (8/10), στο OCEAN MAJESTY (12/10), στο AEGEAN ODYSSEY (22/10) και στο LE BOUGEINVILLE (24/10).

Σαφής προσανατολισμός από το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την πολυτελή κρουαζιέρα

Σε πλήρη αντίθεση με την αποδιοργανωμένη εικόνα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου όσον αφορά στις επαφές του, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έρχεται να δώσει σαφή προσανατολισμό στον θαλάσσιο τουρισμό, μέσα από τις ενέργειές του, οι οποίες έχουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα για τη Σύρο.

Ειδικότερα, ό,τι ποιοτικότερο προσεγγίσει κατά τη φετινή σεζόν στο νησί, προέκυψε μετά από οργανωμένη επικοινωνία και συγκροτημένο αγώνα της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εδώ και μήνες “κλεισμένες” προσεγγίσεις, το λιμάνι της Ερμούπολης θα καταγράψει τις παρακάτω αφίξεις για το 2019: Wind Star - Windstar Cruises, 2 αφίξεις (15.05.2019, 25.05.2019), Le Bougainville - Ponant Cruises, 3 αφίξεις (20.07.2019, 25.07.2019, 02.08.2019), Seabourn Odyssey Seabourn -Cruises/Carnival Corp. Group, 3 αφίξεις (19.07.2019, 16.08.2019, 13.09.2019) και Yacht LEPONANT (Ponant Cruises) (20.11.2019).

 

  • Έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα των αφίξεων για τη φετινή σεζόν του 2019. Ποια είναι η τοποθέτησή σας, η θέση σας για τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων, για την εικόνα των οποίων έχει ενημερωθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου;

“Θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερες οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων από πέρυσι. Είναι αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που γίνεται τόσο από το Λιμενικό Ταμείο, όσο και από την Τουριστική Επιτροπή. Ευελπιστούμε ότι θα είναι καλύτερα και τα επόμενα χρόνια.

Να πω ότι μέσα στον Μάιο θα γίνει μία συνάντηση μεταξύ των προέδρων των Λιμενικών Ταμείων της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Πάτμου, του Κατάκολο ώστε να μπορούμε με το berth allocation αν ένα κρουαζιερόπλοιο θέλει να πάει Σαντορίνη ή Μύκονο και δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει ο προορισμός εκείνος της συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να του δίνει άμεσα αυτό το σύστημα που θα έχουμε αυτό το cluster μεταξύ μας, το που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Σε ποιο λιμάνι μπορεί να κάνει την προσέγγισή του και μετά να πάει και στον προορισμό του. Είναι ένα σύστημα το οποίο το έχουμε συζητήσει με όλους αυτούς, μέσω της ΕΛΙΜΕ, που είμαστε και μέλη και μέσα στον Μάιο θα το ανακοινώσουμε κι επίσημα. ”.

  • Η λειτουργία του cluster που αναφέρατε θα ξεκινήσει από τη φετινή χρονιά;

“Ναι και από τη φετινή χρονιά. Μπορούμε να έχουμε δηλαδή επιπλέον αφίξεις από αυτές που είναι προγραμματισμένες. Θέλω να πω βέβαια πως και μέσω της αναφοράς στο περιοδικό Cruise Trade News η Σύρος έλαβε μεγάλη διαφήμιση. Νομίζω ότι είναι κι αυτό ένα μεγάλο “συν” για το νησί. Όλα φαίνεται ότι θα πάνε πολύ καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι “ανοίγει” πλέον και η αγορά της Τουρκίας. Αυτό θα δούμε πώς θα επηρεάζει – θετικά ή αρνητικά – την εξέλιξη της κρουαζιέρας. Και με την Αίγυπτο. Πιθανότατα με το “άνοιγμα” αυτών των αγορών να έχουμε ενδιάμεσες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων”.

  • Στο πρόγραμμά σας σίγουρα έχετε εντάξει και τις αφίξεις από την προετοιμασία που έκανε το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Ξεχωρίζει αυτό.

“Είναι εξαιρετική η συμβολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο θέμα της κρουαζιέρας. Δεν το ξεχνάμε αυτό. Νομίζω πως όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Θέλει υπομονή γιατί είμαστε ουσιαστικά νέος προορισμός. Είμαστε ένας προορισμός τον οποίον δεν τον είχαν στα υπόψιν τους και αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι ότι χρειαζόμαστε έναν πράκτορα που θα ασχολείται μόνον με την κρουαζιέρα.”.

  • Είχατε δεσμεύσει ένα ποσόν ως Λιμενικό Ταμείο Σύρου ώστε να μπορέσει να προσληφθεί ένας manager κρουαζιέρας. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε; Τι θα γίνει με αυτήν τη σκέψη δεδομένου ότι τελειώνει η θητεία σας;

“Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Βέβαια θα έχουμε βοήθεια από τον σύμβουλο τουρισμού που θα προσλάβει ο Δήμος. Θα έχουμε συνεργασία και γι αυτό το θέμα και σε αυτό το κομμάτι. Προς το παρόν θα έχουμε βοήθεια από εκεί.

Προσωπικά θα έλεγα ότι παίζει σημαντικό ρόλο η ύπαρξη ενός πράκτορα όπως είπα και προηγουμένως, ο οποίος θα ασχολείται με την κρουαζιέρα πολύ σοβαρά. Το ζητούμενο από όλες τις εταιρείες της κρουαζιέρας είναι να πουλάνε εκδρομές. Να υπάρχουν εκδρομές για να μπορέσουν να πουληθούν. Όπως καταλαβαίνετε αυτές τις εκδρομές δεν μπορούμε να τις πουλήσουμε σαν Λιμενικό Ταμείο, ούτε σαν Δήμος. Άρα, χρειάζεται αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος θα κλείνει όλες αυτές τις εκδρομές και θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αύξηση των κρουαζιερόπλοιων. Είναι ένα καθοριστικό θέμα στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ένα από τα λιγοστά λιμάνια που έχουμε τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, τα οποία παρέχουν κι ένα τεράστιο “συν” στην προσπάθειά μας για την κρουαζιέρα. Από τη στιγμή κατά την οποία όλη η υφήλιος δίνει μεγάλη προσοχή στο θέμα της ασφαλούς προσέγγισης, της παραμονής και της αποβίβασης των επιβατών. Είναι ένα πολύ θετικό γεγονός το οποίο κατορθώσαμε να το πετύχουμε και νομίζω ότι μπαίνουμε σταδιακά στο λόμπι των προορισμών. Βέβαια σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το ότι είμαστε μέλη στην ΕΛΙΜΕ. Και η διαφήμιση μέσω του site της και άλλες προωθητικές κινήσεις μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ”.

  • Παρατηρούμε κι ένα κρουαζιερόπλοιο της Louis Cruises. Έχει επανέλθει η εταιρεία; Αυτό το αποτέλεσμα καταγράφεται μετά από δική σας προσπάθεια κι επικοινωνία;

“Ναι, σιγά σιγά αρχίζει να επανέρχεται. Πάντα μιλάμε με τις εταιρείες. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη Σύρο γιατί αναζητούν και νέους προορισμούς κι έχουμε κι ένα τεράστιο αβαντάζ, το λιμάνι μας και την ασφάλεια. Επίσης, έχουμε μία πόλη που εξυπηρετεί τους επιβάτες κρουαζιέρας, πάρα πολύ. Αλλά και πάλι επανέρχομαι στο σημείο της “εκδρομής”. Είναι απαραίτητο γιατί το έχουν ζητήσει όλες οι εταιρείες.”.

  • Κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας, έχει γίνει έντονη συζήτηση κι έχει ασκηθεί δριμεία κριτική για τα αποτελέσματα στην κρουαζιέρα, όσον αφορά τη Σύρο. Αρνητική κριτική έχετε εισπράξει και από τον εμπορικό κόσμο, σχετικά με τις προσεγγίσεις και την ποιότητα των κρουαζιερόπλοιων. Ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου πως κρίνετε απολογιστικά τη θητεία σας και τις κινήσεις σας για την κρουαζιέρα;

"Το εύκολο είναι να ρίχνεις τα βάρη σε άλλους. Κι εσύ να λες ότι μπορεί να κάνεις περισσότερα. Αυτή τη στιγμή, αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε είναι αυτό που φαίνεται. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικράτησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είμαστε στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Πολύ περισσότερο και το παρελθόν, το οποίο τώρα αρχίζει και “φεύγει”. Και τι εννοώ γιατί δεν το παραδέχονται από τον Εμπορικό Σύλλογο. Μέχρι το 2015 – 2016, τα μαγαζιά, τα τουριστικά καταστήματα, Δευτέρες, Τετάρτες και Κυριακές ήταν κλειστά. Ήταν ένα μειονέκτημα. Βέβαια αυτό πλέον εξαλείφθηκε. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο και δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα. Αλλά επειδή η κρουαζιέρα, γίνεται κάθε δύο, τρία χρόνια, προγραμματίζεται κάθε δύο,τρία χρόνια, όλα αυτά τα αρνητικά τα εισπράξαμε σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θεωρώ ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε, χωρίς να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Αλλά νομίζω ότι το μέλλον θα δείξει ότι το “σήμερα”, το παρόν, θα μας δικαιώσει και του χρόνου και μετά από δύο χρόνια. Ό,τι κάναμε θα φανεί τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο. Κι αυτό γιατί επαναλαμβάνω ότι στην κρουαζιέρα, δουλεύεις τώρα για να έχεις αποτέλεσμα τα επόμενα δύο χρόνια. Έχουμε προσπαθήσει αρκετά, αγαπάμε το νησί μας και θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.”.

 

Ετικέτες: