Απαιτείται χωρίς καθυστέρηση η λήψη αυξημένων μέτρων για την ασφάλεια των οδηγών και κυρίως των πεζών, όπως δηλώνει ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Σπ. Πέτρου

“Το κτίριο πρέπει να σφραγιστεί”

Μετακινείται ήδη ένα Τμήμα της Υπηρεσίας σε χώρους του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης

Την ανάγκη πλήρους εκκένωσης του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης και τη λήψη αυξημένων μέτρων για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών και των πεζών εκφράζει με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αρμόδιος Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου, Σπυρίδων Πέτρου, με αφορμή τη λήψη απόφασης για έκτακτη μεταστέγαση Τμήματος της Υπηρεσίας σε χώρους του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης.

Το σχετικό αίτημα που κατατέθηκε προς τη ΔΕΥΑ Σύρου έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιό της, του οποίου τη συνδρομή ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με φόντο τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στο κτίριο της παραλιακής ζώνης Ερμούπολης, στην είσοδο κι έξοδο του λιμένα.

Η αυξημένη επισκεψιμότητα των ημερών του Πάσχα επιβάλλει τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την προστασία των πολιτών, αρκετοί εκ των οποίων σήμερα, δυστυχώς, εξαιτίας της μη τοποθέτησης επαρκούς απαγορευτικής και προειδοποιητικής σήμανσης, μπορούν να βαδίζουν ακόμη και στα γειτνιάζοντα σε αυτό, πεζοδρόμια.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τον κ. Πέτρου, γνωστοποιήθηκαν οι λόγοι άμεσης μεταφοράς ενός Τμήματος της Πυροσβεστικής σε χώρους του Βιολογικού, καθώς και οι διαδικασίες που απομένουν για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου αποκατάστασης του άκρως επικίνδυνου κτιρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως, ο ίδιος ο Διοικητής επεσήμανε την αναγκαιότητα λήψης επιπλέον μέτρων για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, θέμα για το οποίο οφείλει να επιληφθεί και η Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Υπηρεσίας, αφού ενδεχόμενη αποκόλληση τμήματος εξωτερικής επιφάνειας του κτιρίου ή ακόμη και πτώση μπαλκονιού (ή μέρους αυτού), θα σημάνει τεράστια προβλήματα στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης.

Ζητήθηκε δημοτικός χώρος

Σύμφωνα με την εισήγηση του Διευθυντή της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργου Βακόνδιου σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, έγινε αποδεκτό το αίτημα της Πυροσβεστικής, η πλευρά της οποίας ζήτησε τη διάθεση δημοτικού χώρου για την μεταφορά – εκτάκτως – Τμήματός της.

“Κύριοι, θέτω υπόψη σας το υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 2503/12.4.2019 έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης με το οποίο ζητά την προσωρινή μεταστέγαση του Πυροσβεστικού προσωπικού Βάρδιας Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς που απαρτίζεται από ένα γραφείο φιλοξενίας επτά ατόμων και δύο πυροσβεστικών υδροφόρων οχημάτων, σε χώρο της ΔΕΥΑΣ”. Όπως πρόσθεσε, “Από επιτόπια εξέταση μαζί και με υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο χώρο των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού Ερμούπολης διαπιστώνεται ότι υπάρχει διαθέσιμος στεγασμένος χώρος και χώρος για δυο πυροσβεστικά οχήματα ώστε προσωρινά, για διάστημα 3 – 4 μηνών να παραχωρηθεί προς εξυπηρέτηση του Πυροσβεστικού Σώματος”.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΥΑΣ, “το Διοικητικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Γεν. Διευθυντή και μετά από συζήτηση αποφασίζει ομόφωνα: Εγκρίνει την προσωρινή διάθεση χώρων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Ερμούπολης για τη συστέγαση του πυροσβεστικού προσωπικού βάρδιας αντιμετώπισης πυρκαγιάς και δύο πυροσβεστικών υδροφόρων οχημάτων, από τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 και για διάστημα τεσσάρων μηνών με δυνατότητα ανανέωσης”.

Ο λόγος είναι ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο”

Δεδομένης της γνωστής υπόθεσης της προσπάθειας αποκατάστασης του κτιρίου της παραλίας Ερμούπολης στο οποίο και παραμένει ως σήμερα η Υπηρεσία, ο κ. Πέτρου κλήθηκε να ενημερώσει για τη σταδιακή εκκένωσή του και τους λόγους που ζητήθηκε εκτάκτως η μεταφορά μέρους της λειτουργίας της Υπηρεσίας.

“Θα μεταφερθεί κάποιο Τμήμα της Υπηρεσίας. Ένα κομμάτι της Υπηρεσίας” σημείωσε αναφορικά με τον χώρο του ΒΙΟΚΑ, τονίζοντας μάλιστα πως, “Για να γίνει αυτό εμείς θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες και να ρυθμίσουμε θέματα όπως οι εγκαταστάσεις κεραίας, ασυρμάτων επικοινωνίας που είναι μία ολόκληρη διαδικασία”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε για τις μέχρι σήμερα ενέργειές του, “Έχουμε ενημερώσει ούτως ή άλλως το Αρχηγείο που θέλει κάποιες μέρες για να κάνει αυτές τις ενέργειες. Οπότε για λίγες ημέρες θα παραμείνουμε στο κτίριο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μόλις όμως ολοκληρωθούν αυτά, θα αρχίσουμε τμηματικά να φεύγουμε”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Ουσιαστικά η Υπηρεσία θα “σπάσει” σε κομμάτια γιατί δεν μπορεί συνολικά να μεταστεγαστεί σε ένα άλλο κτίριο”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο της πλήρους μεταστέγασης, ο ίδιος ανέφερε, πως, “Η συνολική μεταστέγαση της Υπηρεσίας θα γίνει με μίσθωση. Αυτό το αίτημα είναι κάτι έκτακτο αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να φύγουμε από το κτίριο”. Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Η συνολική εκκένωση του κτιρίου θα είναι πιο μετά όταν θα υπάρξει η μίσθωση (σσ. άλλου κτιρίου) και με την Κτηματική υπογραφεί με κάποιον ιδιώτη η μίσθωση”.

Ο κ. Πέτρου θέλοντας να μεταφέρει με σαφήνεια την αγωνία του για την κατάσταση του κτιρίου, τόνισε πως, “Θα πάμε σε άλλον χώρο, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε μέσα και να κάνουν τις επισκευές αφού θα είναι μεγάλης κλίμακας”, φωτογραφίζοντας τις εκτεταμένου ύφους παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για να “σωθεί” το ακίνητο.

Ερωτηθείς για τους λόγους της προώθησης σε άλλον χώρο, μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξήγησε τα παρακάτω: “Ο λόγος είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει ούτως ή άλλως να φύγουμε από το κτίριο γιατί προχωρά η επισκευή του. Να βρεθεί δηλαδή ανάδοχος. Το θέμα αυτό το έχει αναλάβει η Περιφέρεια αυτή τη στιγμή. Ο άλλος λόγος είναι ότι το κτίριο έχει επικινδυνότητα. Παρουσιάζει επικινδυνότητα και δεν μπορούμε να παραμείνουμε. Δηλαδή θα είναι ρίσκο να παραμείνουμε μέσα”. Γνωστοποίησε μάλιστα πως, “Έχουν πέσει κάποια μάρμαρα και εξωτερικά τα βλέπουν και οι πολίτες”. Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως, “Πρέπει να εγκαταλείψουμε το κτίριο. Να το εκκενώσουμε”, ενώ διευκρίνισε πως, “Μεσολάβησε και το Πάσχα, αλλιώς θα το είχαμε εγκαταλείψει. Πήγαν πίσω όλα αυτά, γιατί και οι άλλοι φορείς έχουν ειδικές διαδικασίες και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε γρήγορα”.

Πάντως εκτίμησε πως, “Τον Μάιο, θα φύγουμε. Εξάλλου το κτίριο πρέπει να σφραγιστεί”.

Τον Μάιο η καθαίρεση του πύργου. Η Περιφέρεια να “τρέξει” τον διαγωνισμό

Ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” είχε γνωστοποιήσει την απόφαση καθαίρεσης του επικίνδυνου πύργου ασκήσεων. Σχετικά με το θέμα, απαντά σήμερα τα εξής: “Η καθαίρεση θα γίνει μετά το Πάσχα. Ήδη έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα και μετά το Πάσχα, τον Μάιο, θα γίνει. Όλα εντός του επόμενου μήνα θα γίνουν και η μίσθωση κτιρίου και η μεταφορά λόγω έκτακτης ανάγκης και η καθαίρεση του πύργου. Προωθούνται από εμάς ταυτόχρονα”.

Επιπλέον, για το στάδιο που βρίσκεται ο διαγωνισμός, ο ίδιος ανέφερε τα ακόλουθα: “Έχουν “γυρίσει” τα τεύχη δημοπράτησης που είχαν σταλεί προς έγκριση στο Αρχηγείο. Εγκρίθηκαν από το Αρχηγείο και είναι στην Περιφέρεια αυτή τη στιγμή, όπως είναι και η οικοδομική άδεια για τις επισκευές. Όλα αυτά που εξαρτώνται και από άλλους φορείς, δεν πάνε με γρήγορους ρυθμούς γιατί έχουν άλλες εργασίες κι έργα”. Συμπλήρωσε δε, πως, στο πλαίσιο της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης και με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, “Είμαστε σε αυτό το στάδιο αυτή τη στιγμή, να μπορέσει η Περιφέρεια να κάνει τις ενέργειες για να βρεθεί ανάδοχος, να προχωρήσει δηλαδή ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός”.

SOS για την ασφάλεια στον δημόσιο χώρο

Πριν ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο κ. Πέτρου θέλησε να εκπέμψει σήμα κινδύνου, αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας στον δημόσιο χώρο περιμετρικά του κτιρίου της Πυροσβεστικής.

Αν και σήμερα παραμένουν κάποιες απαγορευτικές κορδέλες και σήματα απαγόρευσης διέλευσης και στάθμευσης εκτός του κτιρίου και στα πεζοδρόμια, ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε πως αυτά δεν είναι αρκετά.

“Το κτίριο πρέπει να σφραγιστεί και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα. Δεν είναι μόνο αυτά τα κινητά ενημερωτικά σήματα. Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα γιατί οι πολίτες που περνούν από το σημείο, δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς το πρόβλημα” σχολίασε, προσθέτοντας πως, “Ίσως να πρέπει να μπουν σκαλωσιές, αλλά θα πρέπει να συνεννοηθούμε με την Πολεοδομία”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Τα μπαλκόνια πλέον είναι επικίνδυνα”, με τον ίδιο να υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά πως, “Το πρόβλημα είναι οφθαλμοφανές”.