Μιχάλης Παράβαλος - Υποψήφιος του συνδυασμού "Η Σύρος που αξίζουμε"

"Ο Τουρισμός απαιτεί συνεργασία και προσεκτικές κινήσεις"

  • Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2019 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 25 Απρ. 2019 - 19:00
  • Είστε γνωστό πρόσωπο καθώς βρίσκεστε στο “τιμόνι” του ΕΟΤ στις Κυκλάδες. Έχει γνωστοποιηθεί η υποψηφιότητά σας με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας κινητοποίησαν να μπείτε ενεργά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

“Ο πρώτος λόγος είναι ότι ζω κι έχω μεγαλώσει στη Σύρο. Μου είχε γίνει πρόταση και από διάφορα μέλη του συνδυασμού και από τον κ. Μαραγκό, η οποία ήταν αρκετά τιμητική. Αποφάσισα να προσφέρω κι εγώ σύμφωνα με αυτά που ήμουν τυχερός να διδαχθώ, να σπουδάσω, αλλά και να μάθω από τις εικόνες που έχω “λάβει” από όλες τις Κυκλάδες και να μεταφέρω κάποια πράγματα στο νησί, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια η εξειδίκευση στον τουρισμό και έχουν ξεκινήσει και συγκεκριμένες δράσεις. Αυτές αποφέρουν τα μέγιστα αποτελέσματα, είναι κοστολογημένες και πρέπει να είναι και ανταποδοτικές στη Σύρο”.

  • Παρακολουθώντας κανείς την πορεία σας στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την τρέχουσα 5ετη πορεία, διακρίνει μία σοβαρή παρουσία και το όνομά σας έχει “ταυτιστεί” και με μία σημαντική απόφαση, που αφορά στην ανάγκη της Σύρου περί απόκτησης manager τουρισμού. Πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια για τη Σύρο;

“Αρχικά να ευχαριστήσω για τα καλά λόγια. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να είναι ο κάθε ένας που συμμετέχει σε μία Επιτροπή του Δήμου και μπορεί να παίρνει κάποιες αποφάσεις για τον τόπο του. Η απόφαση για συνεργασία με εξειδικευμένο γραφείο για την προβολή της Σύρου, τουλάχιστον από εμένα προέκυψε πριν από πάρα πολλά χρόνια. Είχε επιχειρηθεί να γίνει ένας διαγωνισμός παλαιότερα, αλλά ήταν άκαρπος. Περίπου στον Οκτώβρη – Νοέμβρη του 2018 που έγινε μία συζήτηση στην Επιτροπή αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη συνεργασία. Μου ανατέθηκε και λόγω γνωριμιών και λόγω της παρουσίας μου της επαγγελματικής στον χώρο που βρίσκομαι με την Υπηρεσία (ΕΟΤ), η εξεύρεση κάποιων ανθρώπων, προκειμένου να μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια το νησί μας. Υπήρχε ενδιαφέρον από δύο εταιρείες, με τις οποίες έγιναν ραντεβού με την παρουσία εκπροσώπων από όλους τους φορείς και τις παρατάξεις και από την αντιπολίτευση. Συζητήσαμε κι αποφασίσαμε κάποια πράγματα. Επιλέξαμε μία εταιρεία όλοι οι φορείς και έτσι προχωρήσαμε στη συνεργασία. Θεωρούσαμε κάποιοι ότι θα μπορέσει να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα, συνδυαστικά με την καλύτερη προετοιμασία. Κάποιες δράσεις σίγουρα γίνονταν αλλά η δουλειά που κάνουν αυτές οι εταιρείες είναι να προετοιμάζουν αρκετά πιο πριν ένα γεγονός, μία δράση, ένα event. Με την προσθήκη αυτών των ανθρώπων, θεωρώ ότι ωφελημένη θα είναι η Σύρος, όποιος και να είναι στη διοίκηση του Δήμου. Όλοι θα είμαστε παρόντες διότι ο Τουρισμός δεν χωρά αντιπαλότητες, αλλά μόνο συνεργασία, προσεκτικές κινήσεις και προσεκτικά λόγια”.

  • Κάνατε μνεία και για τη συμμετοχή των φορέων στη συλλογική προσπάθεια για τον Τουρισμό. Ποιο είναι το σχόλιό σας για το πόσο σημαντική είναι και η δική τους ενεργοποίηση σε αυτήν την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου;

“Θα είμαι ειλικρινής. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο ενεργοί όταν δουν τα πρώτα πιο δυνατά αποτελέσματα. Γιατί καλώς ή κακώς, κάποια αποτελέσματα αυτήν την τετραετία υπήρχαν. Ο τουρισμός στην ουσία είναι ανάλυση δεδομένων και στοιχείων. Δεν είναι κάτι άλλο. Απλά συνηθίζουμε είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά να είμαστε αρκετά επικριτικοί σε κάποια θέματα, χωρίς να παίρνουμε υπόψιν τα δεδομένα. Υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία ανέφερε και η Υπουργός Τουρισμού στην επίσκεψή της στη Σύρο (τελευταία 4ετια 2015 – 2018 αύξηση κατά 30% των αφίξεων στο λιμάνι Ερμούπολης κ.α.). Από αυτά τα στοιχεία έχω καταλήξει στο ότι υπάρχει μία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη Σύρο. Σίγουρα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη η ανάπτυξη. Λόγω της ιδιότητάς μου όμως επιτρέψτε μου να ξέρω και κάποια σημαντικά στοιχεία. Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 νέες επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων την τελευταία διετία και έχουμε περίπου γύρω στις 1.500 νέες κλίνες και λόγω του “φαινομένου” Airbnb, που σε ένα νησί σαν τη Σύρο, που δεν έχει την μεγάλη επένδυση έχει βοηθήσει αρκετά ως προς το να υπάρχει ροή χρήματος στην αγορά, άσχετα αν - όπως και σε όλα τα νησιά - δεν υπήρξε η αύξηση της κατανάλωσης του Έλληνα και ξένου επισκέπτη.

Ό,τι αντιμετωπίσαμε εμείς, το αντιμετώπισαν κι άλλα νησιά, όπως και στη Μύκονο. Μπορεί να μην ήταν κάθε χρόνο η ίδια κατανάλωση. Σίγουρα λοιπόν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις ως προς τον προγραμματισμό και στις συνεργασίες με τουριστικούς πράκτορες. Βλέπουμε όμως φέτος ότι υπάρχουν και ταχύπλοα και είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει συλλογικά και από τον Δήμαρχο που είχαν κάνει τις συναντήσεις εδώ για την ακτοπλοΐα. Άρα, ουσιαστικά οι εταιρείες κάτι βλέπουν εδώ για τη Σύρο. Έχουμε ταχύπλοα και σύνδεση απόγευμα από τη Μύκονο φέτος και μπορούμε να εκμεταλλευθούμε κάποια πράγματα. Υπάρχει αύξηση και στο yachting. Υπάρχουν κάποια θέματα με την κρουαζιέρα που οφείλονται και σε αποχώρηση εταιρείας, έχουμε στοιχεία που μένουν και αναλύονται και βγάζουμε ένα συμπέρασμα ώστε να βελτιωθούμε. Έχουμε στοιχεία, συζητάμε και βοηθάμε ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα.”.

  • Στο τραπέζι του διαλόγου καλό είναι να υπάρχουν προτάσεις. Αν εκλεγεί ο δικός σας συνδυασμός, θα σας ενδιέφερε μία θέση ευθύνης για τον τουρισμό; Έχετε προτάσεις που θέλετε να προσπαθήσετε για την υλοποίησή τους;

“Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ πιο ενεργά με το νησί μου είναι ότι αυτή ήταν η βασική συζήτησή μου προκειμένου να μπορώ να εφαρμόσω κάποια πράγματα χωρίς να είμαι απλά ένας δημόσιος λειτουργός που συμμετέχω συμβουλευτικά. Η απόφασή μου να κατέβω στο Τοπικό της Ερμούπολης είναι συνειδητή επιλογή. Έχω καταθέσει ήδη τις απόψεις μου στο Πρόγραμμά μας που θα βγει τις επόμενες ημέρες. Είναι συγκεκριμένες και είναι προτάσεις που εφαρμόζονται σε πάρα πολλά νησιά και σε πάρα πολλούς τουριστικούς προορισμούς. Χρειάζεται μία καλή συνεργασία, χρειάζεται προετοιμασία και μία γνώση, εξειδίκευση και κάποιες γνωριμίες, που ήμουν τυχερός να αποκτήσω με τα χρόνια μέσω της συνεργασίας με άλλα νησιά. Ετοιμάζουμε κάποιες δράσεις.

Ενδεικτικά, να πω ότι έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με τα γραφεία του εξωτερικού από τον Οκτώβρη. Από όλα αυτά που ξεκίνησαν και από την παρουσία μας στην WTM του Λονδίνου και στο γραφείο του ΕΟΤ, έγινε μία συνεργασία και ήδη θα φιλοξενήσουμε κάποιες αποστολές δημοσιογράφων και τον Μάιο και τον Ιούνιο στη Σύρο. Μέλημά μου είναι επίσης η αξιοποίηση της καινούργιας “μόδας” των influencers, γιατί επηρεάζεται σημαντικά η κοινή γνώμη. Με υποδείξεις και συγκεκριμένους στόχους με την εταιρεία που θα βοηθήσει την προβολή της Σύρου, μπορούμε να καλέσουμε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους γιατί το impact που δημιουργείται είναι τρομερό και πολύ πιο οικονομικό σε σχέση με κάποια καμπάνια διαφήμισης σε κάποιο μέσον ή οτιδήποτε. Επίσης, μία από τις προτάσεις είναι και η συνεργασία με την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο για τη γαστρονομία και την κουζίνα της Σύρου και των νησιών. Έχουμε καλούς επιχειρηματίες εστίασης και πρέπει να τους βάλουμε στο παιχνίδι για την κοινή μας προσπάθεια.

Στόχος γενικά είναι να επωφεληθεί η Σύρος, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί. Ελπίζω να είναι ο δικός μας συνδυασμός, αλλά δεν παύει να είμαστε στη διάθεση όποιου εκλεγεί για να βοηθήσουμε.”.