Πραγματοποιήθηκε η διακομματική και διαπαραταξιακή συνεδρίαση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Προεκλογικός “πυρετός” και κατευθύνσεις προβολής

Αναλυτικές οδηγίες για χώρους ομιλιών, αφισοκολλήσεις και απαγορεύσεις σε υποψηφίους

Σε “πυρετό” προετοιμασίας βρίσκονται οι υποψήφιοι κάθε παράταξης και συνδυασμού σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, με φόντο τη διεξαγωγή των τριπλών εκλογών τέλος Μαΐου, με τη διαπαραταξιακή και διακομματική επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να πραγματοποίησε τη συνεδρίασή της, χθες, προκειμένου να προσδιορίσει τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθούν οι υποψήφιοι σε ζητήματα προβολής.

Ειδικότερα, οι λεπτομέρειες για τους χώρους ομιλιών, τα θέματα αφισοκόλλησης, τις διάφορες απαγορεύσεις στους υποψηφίους, καθώς και τη γενικότερη προετοιμασία που αφορά στο σύνολο των συνδυασμών και των κομματικών παρατάξεων, έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από την αρμόδια Επιτροπή, τα μέλη της οποίας – σε τοπικό επίπεδο – συζήτησαν κι ενημερώθηκαν αναλυτικά, χθες το μεσημέρι.

Σε έντονους ρυθμούς κινείται μάλιστα και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, οι υπάλληλοι της οποίας ήδη τα τελευταία 24ωρα ρυθμίζουν όλα τα θέματα των εκλογών για τα νησιά, με το βασικό εκλογικό υλικό για τα 544 εκλογικά τμήματα του νομού Κυκλάδων να έχει φθάσει στα γραφεία της έδρας, από όπου και θα διανεμηθεί εγκαίρως σε κάθε νησί.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι εκλογές σε Δήμους, Περιφέρειες καθώς και οι Ευρωεκλογές του 2019, θα πραγματοποιηθούν την 26η Μαΐου και οι επαναληπτικές διαδικασίες όπου απαιτηθεί στις 2 Ιουνίου, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με την προετοιμασία στη διακομματική και διαπαραταξιακή επιτροπή στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο πρόεδρός της και Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου εξέφρασε την ανάγκη να κινηθεί σε ποιοτικό επίπεδο η πολιτική αντιπαράθεση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως κάθε πλευρά οφείλει να επενδύσει στον “πολιτικό πολιτισμό”.

Πρέπει να γνωστοποιηθεί εξ αρχής, πως το εκλογικό υλικό από κάθε συνδυασμό για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όπως ο ίδιος ανέφερε, θα συλλεχθεί στον χώρο του πρώην “ΠΑΝΘΕΟΝ”, στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Διάθεση δημοτικών χώρων για συγκεντρώσεις και ομιλίες

Πρώτο θέμα που συζήτησαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή συνεδρίαση αποτελεί η διάθεση των δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων στους συνδυασμούς και τα κόμματα για την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και πολιτικών ομιλιών.

Σύμφωνα με την απόφασή τους οι χώροι που θα διατεθούν είναι οι παρακάτω: Η πλατεία Α. Μιαούλη, η πλατεία Κανάρη, η Έπαυλη Τσιροπινά ,η αίθουσα Δ.Σ. πρώην Δήμου Άνω Σύρου, αίθριος χώρος Δημαρχιακού μεγάρου Ερμούπολης, θεατράκι Λαζαρέτων (Ευανθία Καΐρη ), Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Α΄ αίθουσα αθλητικού κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (Δημήτριος Βικέλας) ,αίθουσα πρώην δημοτικού σχολείου Πάγου, γηπεδάκι Ανάστασης, πεζόδρομοι Θυμάτων Σπερχίου και Πρωτοπαπαδάκη και κοινόχρηστος χώρος Καμάρας Άνω Σύρου”.

Αυτοί οι χώροι διατίθενται μετά από αίτηση στον Δήμο “κατά σειρά προτεραιότητας ανάλογα µε την ημέρα κατάθεσης της αίτησης υπό των κομμάτων ή των υποψηφίων βουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων, εκτός των τελευταίων προεκλογικών συγκεντρώσεων που θα ακολουθείται η παραχώρηση ανάλογα της δύναμης των κομμάτων στην Βουλή”.

Περί αφισοκόλλησης και αφισορύπανσης

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα για τις αφισοκολλήσεις θα ισχύσουν τα ακόλουθα: “Σε κάθε πινακίδα (ταµπλό) εγκατεστημένη από τον Δήμο, διατίθεται για τις περιφερειακές το άνω ήμισυ για τους συνδυασμούς Μπροστά στο Νότιο Αιγαίο και Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου (μισό για κάθε συνδυασμό) το δε υπόλοιπο για τους λοιπούς υποψήφιους, για τις δημοτικές εκλογές, το άνω ήμισυ για τους συνδυασμούς Η Σύρος Που Αξίζουμε και Ανοιχτοί Ορίζοντες για την Σύρο (μισό για κάθε συνδυασμό) το δε υπόλοιπο για τους λοιπούς υποψήφιους, για δε τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το άνω ήμισυ για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία (μισό για κάθε κόμμα) το δε υπόλοιπο για τα λοιπά κόμματα, για την προεκλογική τους προβολή”.

Σχετικά δε, με την κεντρική συγκέντρωση των κομμάτων ή των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων των Δημοτικών και Περιφερειακών συνδυασμών “διατίθενται όλες οι πινακίδες του Δήμου Σύρου- Ερµούπολης στο άνω ήμισυ για το κόμμα που θα έχει την συγκέντρωση, από ώρας 00:01 έως 24:00 της ημέρας που γίνεται η Κεντρική Ομιλία -Συγκέντρωση. Την τελευταία ημέρα 23/05/2019 και 24/05/2019 καθώς και 30/05/2019 και 31/05/2019 και από ώρα 22.00 θα ισχύει η ρύθμιση των προηγούμενων ημερών για όλα τα κόμματα”.

Επίσης, κάθε κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων μπορεί να κατασκευάσει κινητές καλαίσθητες πινακίδες και να τις τοποθετήσει σε χώρους όπου δεν θα παρακωλύουν ή δυσχεραίνουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Συμφωνείται οι πινακίδες αυτές να είναι μέχρι τέσσερις και η θέση τους να γίνει γνωστή στον Δήμο μέχρι την 14/05/2019 και κατά σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της δήλωσης, υπαγορευόμενης της τοποθέτησης αυτών εντός της Πλατείας Α. Μιαούλη ή σε άλλο δημοτικό χώρο.

Επιπλέον, επιτρέπεται η τοποθέτηση κατ' εξαίρεση από τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς συνεργαζοµένων κομμάτων καλαίσθητων περιπτέρων επί της Πλατείας Α. Μιαούλη (ο χώρος διατίθεται μετά από αίτηση) “των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2x2x2 μέτρα. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζιού για διανομή προεκλογικού υλικού επί της Πλατείας Α. Μιαούλη ή σε άλλο χώρο, εφ’ όσον δεν έχουν περίπτερο, εξαιρουμένης της ημέρας συγκεντρώσεως άλλων κομμάτων καθώς και τις ημέρες 24 και 25 Μαΐου 2019”.

Περί μεγαφωνικών εγκαταστάσεων

Σαφείς είναι οι οδηγίες βάσει νομοθεσίας και για τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις. “Για τη χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών, 1. Επιτρέπεται μόνο μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις και τις παρακάτω ώρες: α) Από 19.00 - 22.00 την προηγούμενη από τη συγκέντρωση ημέρα. β) Από 11.00-13.00 την ημέρα της συγκέντρωσης. γ) Μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης και δ) Δέκα πέντε (15) λεπτά της ώρας μετά τη λήξη της συγκέντρωσης”.

Όσον αφορά σε απαγορεύσεις, αναφέρονται στις οδηγίες τα παρακάτω: “Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής σε περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και σε τροχόσπιτα που θα τοποθετηθούν από τους συνδυασμούς σε χώρους που θα παραχωρηθούν σ' αυτούς από τους δήμους, έστω και αν σε κάποιο από αυτά χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εκλογικού κέντρου. Απαγορεύεται απολύτως, η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, σε εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα, εφόσον γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα, οίκους ευγηρίας ή σχολεία. Διευκρινίζεται μάλιστα πως ο βαθμός της έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 D.B. στην πηγή εκπομπής. Τέλος, απαγορεύεται εντελώς η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής από εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών κατά την παραμονή και την ημέρα των εκλογών”.

Απαγορεύσεις στην προβολή

Επιπλέον, έχει καταστεί σαφές προς κάθε συνδυασμό και κόμμα πως, “με δική τους ευθύνη και δαπάνη υποχρεούνται όπως εντός πέντε ημερών από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών µε φροντίδα τους να αποσύρουν τα περίπτερα και όλες τις άλλες κατασκευές (πινακίδες κ.λ.π.). Μετά την παραπάνω προθεσμία ο Δήμος δικαιούται να τα απομακρύνει ή να τα καταστρέψει. Μέσα στην ίδια προθεσμία τα πολιτικά κόμματα ή συνασπισμοί συνεργαζοµένων κομμάτων υποχρεούνται γενικότερα µε δαπάνες τους να αποκαταστήσουν τα πράγματα στην προηγουμένη τους κατάσταση”.

Εκτός των ανωτέρω, ξεκάθαρες είναι οι απαγορεύσεις σε θέματα τρόπου προβολής. Βάσει νομοθεσίας: Απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό και πάσης φύσεως αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό ο Δήμος υποχρεούται για την άμεση απομάκρυνσή τους. Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (slides) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργείται γενικά οιασδήποτε μορφής κυκλοφοριακό πρόβλημα. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά διαφημιστικού υλικού από πλαστική ύλη και η χρήση διαφημιστικών τρυκ εφ’ όσον το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών όπως σπρέι, χρώματα κ.λ.π. και η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων όπως και σε χώρους, επίσης, που καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2946/2001. Ακόμη δεν επιτρέπεται η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί σύμφωνα µε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε άλλα κόμματα ή συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων, καθώς και η ανάρτηση αυτών καθ' οιονδήποτε τρόπο σε στύλους Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε. και υποσταθμούς Δ.Ε.Η., ΚΑΦΑΟ Ο.Τ.Ε. Τέλος, τα κόμματα ή συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων οφείλουν να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν καθώς και τον καθαρισμό τους από τις κολλητικές ουσίες, αφίσες, κ.λ.π. και ειδικότερα του Πνευματικού Κέντρου”.

Κόκκινο” σε εμφανίσεις για υποψηφίους

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον τρόπο προβολής των υποψηφίων σε κάθε μέσον. Βάσει του συγκεκριμένου άρθρου 6 από το περιεχόμενο της ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών: “2.α. Απαγορεύεται στους επικεφαλής των συνδυασμών, αντιπεριφερειάρχες, υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους να παρουσιάζουν αμέσως ή εμμέσως σε κάθε είδους εκπομπές, κατά τη διάρκεια του διμήνου που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες μεταδίδονται από δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ελεύθερης λήψης, καθώς και από διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες, εξαιρουμένων των προσωπικών ιστοσελίδων των υποψηφίων και των ιστοσελίδων των συνδυασμών. β. Οι εμφανίσεις των επικεφαλής των συνδυασμών, των αντιπεριφερειαρχών, καθώς και των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες, υπό οποιαδήποτε μορφή κατά τη διάρκεια του διμήνου που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών επιτρέπεται, ως εξής: 1. Σε κάθε ραδιόφωνο ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση δύο φορές. 2. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση μία φορά.

3. Σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες επιτρέπεται μία εμφάνιση. 4. Ως εμφανίσεις, κατά την έννοια της παρούσας παραγράφου, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των ανωτέρω υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που εντάσσονται στα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματός τους, της προεκλογικής τους δραστηριότητας. (...)”.

Συμμετοχές και πολιτικές διαφωνίες

Στην διαπαραταξιακή και διακομματική επιτροπή συμμετείχαν οι παρακάτω εκπρόσωποι: “Για τον συνδ. Η Σύρος που Αξίζουμε ο κ. Στρογγύλης Κομνηνός, για τον συνδ. Ανοιχτοί Ορίζοντες για την Σύρο-Ερμούπολης ο κ. Γιαλόγλου Ανδρέας, για τον συνδ. Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης ο κ. Δεναξάς Ιωάννης, για τον συνδ. Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου ο κ. Παγώνης Ανδρέας, για τον συνδ. Μπροστά το Νότιο Αιγαίο ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, για τον συνδ. Λαϊκη Συσπείρωση ο κ. Δεναξάς Ιωάννης, για τον συνδ. Νέα Δημοκρατία ο κ. Μπαρμπούνης Ευστάθιος, για τον συνδ. Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) ο κ. Δεναξάς Ιωάννης, για τον συνδ. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Σύριζα) η κα. Ρούσσου Φλώρα, για τον συνδ. Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) ο κ. Μπάϊλας Δημήτριος, για τον συνδ. ΕΝΥΠΕΚΚ – Όρθια Ελλάδα ο κ. Στρογγύλης Κομνηνός. Από μέρους συγκεκριμένων υποψηφίων υπήρξαν ορισμένες διαφωνίες, οι οποίες αποτυπώνονται παρακάτω: “Των εκπροσώπων του ΚΚΕ,της Λαϊκής Συσπείρωσης και Λαΐκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης του κ. Γιάννη Δεναξά : “Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο Δημοτικός και Περιφερειακός Συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης τον οποίο στηρίζει, αφ' ενός επισημαίνουν ότι το μοίρασμα των χώρων αφισοκόλλησης δεν είναι εφικτό και ρεαλιστικό, αφ' ετέρου διαφωνούν με την πριμοδότηση των μεγαλύτερων κομμάτων, δηλαδή τη μη ίση κατανομή των χώρων σε όλα τα κόμματα.” Με την παραπάνω παρατήρηση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) κ. Δημήτρης Μπάϊλας.