Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου με φόντο την ολοκλήρωση της πορείας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

“Δύσκολη αλλά κι ευχάριστη η ενασχόληση με τα κοινά”

Απολογιστική ματιά στη θητεία, αφού “κλείνει” τον κύκλο του στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Άνω τελεία” βάζει στην αυτοδιοικητική πορεία του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος αποχαιρετά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με το πέρας της τρέχουσας θητείας, έχοντας αποφασίσει να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη νέα δημοτική περίοδο, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στον δημόσιο βίο, μετά από τέσσερα χρόνια.

Έχοντας υπηρετήσει τους δημότες από σημαντικές θέσεις στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Βακόνδιος κλήθηκε να παραχωρήσει μία απολογιστική συνέντευξη για την πολιτική πορεία του, στο περιεχόμενο της οποίας δίνει απαντήσεις για τη συνεργασία του με τον Δήμαρχο, για το τί σημαίνει ένας “πρωτοεμφανιζόμενος” στην Αυτοδιοίκηση να καλείται να αναλάβει θέσεις ευθύνης, καθώς και για το πώς ένας αιρετός από κοινού με τους υπαλλήλους, μπορούν να πορευθούν μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον προς όφελος του τόπου.

Ο σημερινός Αντιδήμαρχος τοποθετείται ακόμη και για τους λόγους της απόφασής του να απέχει από τα κοινά την επόμενη θητεία, ενώ αξιολογεί και την κριτική που δέχθηκε δημοσίως αναφορικά με τις ευθύνες του στις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Ο ίδιος, τονίζει τις δυσκολίες της ενασχόλησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όπως επισημαίνει, αποχωρεί μετά τη συμπλήρωση της δημοτικής θητείας, έχοντας αποκομίσει σημαντική εμπειρία, αλλά κι έχοντας προσφέρει στο μέτρο του εφικτού, έργο για τη Σύρο.

  • Βαδίζουμε προς τις εκλογές ενώ ανακηρύχθηκαν επισήμως και οι υποψήφιοι συνδυασμοί από το Πρωτοδικείο. Επιβεβαιώθηκε πως δεν θέτετε υποψηφιότητα και άρα, ολοκληρώνετε τη δημόσια παρουσία σας στην τοπική πολιτική σκηνή, στην πρώτη θητεία σας. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;

“Ουσιαστικά ήταν λόγοι προσωπικοί κυρίως, επαγγελματικοί αλλά και λόγοι υγείας, εξαιτίας των οποίων αποφάσισα να μην θέσω υποψηφιότητα σε αυτήν την εκλογική μάχη. Φυσικά, στο μέλλον, πιστεύω ότι αν όλα αυτά διευθετηθούν, μπορεί να ασχοληθώ ξανά με τα κοινά του τόπου. Αν συμμετείχα αυτήν τη θητεία που έρχεται, δεν θα μπορούσα να αφιερώσω χρόνο όσο θα ήθελα και θα έπρεπε, οπότε, για όλα τα παραπάνω έκρινα ότι έπρεπε να πάρω αυτήν την απόφαση.”.

  • Τη συνεργασία σας με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης πως θα την αξιολογούσατε αυτήν τη θητεία; Κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση ή όχι;

    “Πιστεύω ότι ήταν πάρα πολύ καλή η συνεργασία μας. Ξεκινήσαμε το 2014 μαζί, ο κόσμος μας εξέλεξε Δημοτική Αρχή και από εκεί και μετά ο Δήμαρχος προσωπικά μου εμπιστεύθηκε σημαντικές θέσεις στον Δήμο, με σημαντικότερη αυτήν της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών. Πραγματικά, τον ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση και την τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευθεί μία τόσο σημαντική θέση.”.

  • Αναλάβατε σημαντικά καθήκοντα στην παρούσα δημοτική θητεία καθώς βρεθήκατε στην προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, στην αντιπροεδρία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ενώ οριστήκατε και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Με την τελευταία να είναι η σημαντικότερη θέση που αναλάβατε, πόσο εύκολο ήταν για εσάς να αντεπεξέλθετε σε μία ιδιαιτέρως ευθυνοφόρα θέση;

“Γενικά όπως κατανοεί κι ο κόσμος είναι μία δύσκολη περίοδος οικονομικά. Μέσα στην οικονομική κρίση αναλάβαμε τον Δήμο το 2014 με πολλούς νέους ανθρώπους και σίγουρα αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Από εκεί και πέρα, και στο Λιμενικό Ταμείο που ασχολήθηκα και στην Επιτροπή Παιδείας και στις Σχολικές Επιτροπές, ήταν όλες θέσεις με αυξημένη ευθύνη. Σίγουρα, η θέση της Αντιδημαρχίας στην Τεχνική Υπηρεσία - μία Υπηρεσία που είναι “κλειδί” για τη λειτουργία του Δήμου - είναι πάρα πολύ δύσκολη και με πάρα πολλές ευθύνες. Έχει στην ευθύνη της την καθημερινότητα, τους χώρους και τις πολλές εκδηλώσεις, αλλά και την ωρίμανση και εκτέλεση μελετών κι έργων για τις υποδομές του νησιού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών. Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα και απαιτούν υπομονή, επιμονή ενώ πρέπει να πω ότι χρειάζεται και καλή συνεργασία τόσο μεταξύ των ίδιων των αιρετών, όσο και μεταξύ των αιρετών και των υπαλλήλων του Δήμου για να έχουμε κάποιο καλό αποτέλεσμα.”.

  • Με δεδομένη την υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας και δεδομένου και του όγκου των ευθυνών που αυτή έχει, πόσο εύκολος είναι ο προγραμματισμός και η υλοποίηση μίας συγκεκριμένης ατζέντας για τη βελτίωση του τόπου;

“Γενικότερα, με δεδομένη την υποστελέχωση και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολο να παραχθεί το οποιοδήποτε έργο. Φυσικά προσωπικά αισθάνομαι στο τέλος αυτής της θητείας ικανοποιημένος. Πιστεύω προσθέσαμε αρκετά “λιθαράκια” στη βελτίωση του τόπου μας και αυτό αποτελεί αποτέλεσμα – όπως προείπα – καλής συνεργασίας με το προσωπικό του Δήμου. Παρά το πρόβλημα της υποστελέχωσης βάλαμε στόχους και πετύχαμε το όραμά μας. Δεν ήταν ευχάριστο να βλέπω πολλές φορές πως και οι ίδιοι οι συνεργάτες μου στον Δήμο, κάθονταν κι εργάζονταν και Σάββατα και Κυριακές προκειμένου να προλάβουμε προθεσμίες, να “τρέξουμε” μελέτες και γενικότερα να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα. Υπήρχε μία υπερπροσπάθεια από όλες τις πλευρές. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας που είχαμε και στην Τεχνική Υπηρεσία και στο Τμήμα Προγραμματισμού αλλά και στις υπόλοιπες Υπηρεσίες από τις οποίες πέρασα και είχα θέση ευθύνης.”.

  • Ασκήθηκε δημόσια κριτική προς το πρόσωπό σας, αναφορικά με το ότι μπορεί η Τεχνική Υπηρεσία να μην είχε καλή συνεργασία με άλλες πλευρές, όπως με τις Οικονομικές Υπηρεσίες. Απόδειξη των ανωτέρω, αποτελούσαν οι παρατηρήσεις περί αναντιστοιχίας θεμάτων στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Οικονομικό προϋπολογισμό. Τι απαντάτε σήμερα απέναντι σε αυτή την κριτική;

“Θεωρώ γενικά πως με τις περισσότερες Υπηρεσίες του Δήμου είχαμε πολύ καλή συνεργασία, τόσο εγώ από την πλευρά μου, όσο και οι υπάλληλοι. Αυτό φαίνεται και από το έργο που πραγματοποιήθηκε όλο αυτό το διάστημα. Με τις περισσότερες Υπηρεσίες και με την Κοινωνική και με την Παιδεία, με τον ΦΟΔΣΑ, με το Λιμενικό Ταμείο, με το Περιβάλλον είχαμε μία καλή συνεργασία. Σίγουρα, μπορεί να υπήρξαν προβλήματα και δυσκολίες, αλλά με καλή πρόθεση και συνεργασία προσπαθήσαμε να τις ξεπεράσουμε.”.

  • Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον που είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεωρείτε ότι είναι εφικτή η υλοποίηση ενός απαιτητικού πλάνου, οράματος; Κι αν όχι, πως παλέψατε από την πλευρά σας, για την υλοποίηση κάποιων στόχων που είχατε θέσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;

“Σίγουρα είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τους Δήμους. Καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει το όραμα, να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των αιρετών τόσο στη Δημοτική Αρχή, όσο και με το προσωπικό του Δήμου και μετά χρειάζεται σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή. Σίγουρα απαιτείται διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, παρακολούθηση καθημερινή των χρηματοδοτήσεων που μπορεί να υπάρχουν και “τρέχουν” καθώς επίσης και επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια ή και οποιαδήποτε άλλη πλευρά, από την οποία μπορεί να υπάρξει “πηγή” χρηματοδότησης. Δεν είναι καθόλου εύκολο να φτάσεις στον στόχο, λόγω των συγκυριών. Πρέπει να καταφέρεις να εκπονήσεις μελέτες, να βρεις τη χρηματοδότηση και στη συνέχεια να κάνεις το έργο. Παρά τις παραπάνω δυσκολίες, πιστεύω ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια, έγιναν σημαντικά έργα. Κάποια ξεκίνησαν, κάποια υλοποιήθηκαν και άλλα έχουν μπει στο πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα προκειμένου να δημοπρατηθούν και να ξεκινήσουν να γίνονται.”.

  • Σε πολιτικό επίπεδο θεωρείτε ότι η κριτική που σας ασκήθηκε ήταν δίκαιη; Υπήρξαν φορές που εκτιμήσατε ενδεχομένως κάποιες αναφορές υπερβολικές;

“Γενικά πιστεύω ότι υπήρξε μία δίκαιη αντιμετώπιση. Υπήρξε μία δίκαιη κριτική, γόνιμη θα έλεγα και σίγουρα, προσπαθούσαμε με αυτήν την κριτική να γίνουμε κι εμείς καλύτεροι.”.

  • Η συνεργασία με τη δική σας παράταξη αλλά και με άλλες πλευρές, όπως φορείς κι εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αγοράς, συνολικά, υπήρξε εποικοδομητική; Υπήρξαν στιγμές που αισθανθήκατε απογοήτευση; Αναμφισβήτητα ένας Δήμος και μία Τεχνική Υπηρεσία οφείλει να έχει επαφή με την κοινωνία προκειμένου να προχωρήσει κάποιες υποθέσεις.

“Και με την τοπική αγορά, αλλά και με την παράταξη, ο στόχος είναι να επιλύονται προβλήματα ώστε να αναβαθμίσεις το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων του νησιού. Αυτά τα προβλήματα προσπαθείς με καλή συνεργασία να τα επιλύσεις και να κάνεις και τα όποια έργα οραματίζεσαι. Δυσκολίες σίγουρα υπήρξαν μέσα στην καθημερινότητα, αλλά πιστεύω πως τις ξεπεράσαμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν υπήρξε απογοήτευση. Απλά αυτές τις δυσκολίες και τα εμπόδια προσπαθείς να τα υπερπηδήσεις.

Πιστεύω λοιπόν, πως είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία με τους περισσότερους Συλλόγους και προσπαθούσαμε πραγματικά να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για το καλό του τόπου.”.

  • Ποια βήματα ή εξελίξεις ξεχωρίζετε στη δική σας θητεία, τα οποία θεωρείτε πως ευνόησαν το νησί;

“Σίγουρα όσο ήμουν στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, θεωρώ πως το έργο που ξεχώρισε ήταν το έργο της ανάπλασης. Ένα έργο που με τον πρόεδρο και την Τεχνική Υπηρεσία οραματιστήκαμε και τρέξαμε για να πάρουμε όλες τις εγκρίσεις από όλα τα Υπουργεία. Υπήρχαν δηλαδή οι μελέτες, υπήρχε η χρηματοδότηση, αλλά δεν υπήρχαν οι εγκρίσεις. Καταφέραμε και τρέξαμε γι αυτές και από εκεί και πέρα, έγινε η υλοποίηση του έργου. Θεωρώ πως στα πρώτα δυόμιση χρόνια ήταν και το σημαντικότερο έργο. Μετά, θεωρώ έγινε σημαντικό έργο στις σχολικές μονάδες με συντηρήσεις ενώ ολοκληρώθηκε και η νέα αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου. Αναπτύξαμε το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” σε τρία Σχολεία της Σύρου, ενώ εγκρίθηκε ακόμη 1.5 εκ. ευρώ για τα Λύκεια και το Σχολείο της Ποσειδωνίας. Όλα αυτά είναι έργα που θεωρώ σημαντικά. Στον Αθλητισμό ξεχωρίζουν το έργο του γηπέδου Ποδοσφαίρου Ερμούπολης που πραγματοποιήθηκε σε αυτήν την θητεία, καθώς και το έργο για τα Πευκάκια (σσ. στάδιο). Έγιναν όλες οι μελέτες, λήφθηκαν όλες οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις και φθάσαμε στο σημείο του διαγωνισμού. Οπότε, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Επιπλέον, έχουν γίνει μελέτες και για το γήπεδο του μπάσκετ και του βόλεϊ (σσ. ΑΚΔΕ). Για την Κλειστή Αίθουσα Β΄ μάλιστα (βόλεϊ) υπάρχουν και οι χρηματοδοτήσεις, οπότε θεωρώ πάμε καλά κι εδώ.

Ακόμη, προσπάθεια μας υπήρξε η ανακούφιση σε θέματα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ. Θέλαμε βελτίωση των υποδομών στην πόλη αλλά και στις παραλίες. Ήδη τοποθετήθηκε και ο ειδικός εξοπλισμός σε παραλίες του νησιού (Βάρη, Βούλγαρη). Τέλος, φροντίσαμε όσο μπορούσαμε για τον δημοτικό φωτισμό αλλά και για το νέο λιμάνι. Είναι έργα που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Βάλαμε ένα “λιθαράκι” ώστε στην επόμενη περίοδο να υλοποιηθούν. Να μην παραλείψω ότι σχετικά με τις οδοποιίες που προχωρήσαμε σε συντηρήσεις, για τον δρόμο του Βούρλη, τις επόμενες ημέρες, θα παραλάβουμε την οριστική μελέτη. Οπότε κι αυτό το θέμα θα πάρει τον δρόμο του. Με αναζήτηση χρηματοδότησης και την υλοποίηση της παρέμβασης, θα αντιμετωπισθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Τέλος, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε και παιδικές χαρές, αλλά και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, ενώ να πω πως για το Δημοτικό Σχολείο της Βάρης το έργο υλοποιείται αυτό το διάστημα. Θα είναι ένα καινούργιο Σχολείο, εξέλιξη πάρα πολύ θετική”.

  • Αποχαιρετώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς σε μερικές ημέρες διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων Δημοτικών Αρχών, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στους πολίτες;

“Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα όσους με τίμησαν με την ψήφο τους για να συμμετέχω στα κοινά αυτή την θητεία. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για την εμπιστοσύνη τους. Αυτό που θέλω να πω είναι πως πραγματικά είναι πολύ δύσκολο μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αναλάβεις τη διοίκηση του τόπου σου, αλλά είναι πραγματικά ευχάριστο που όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση. Να ευχηθώ σε όλους ανεξαρτήτως παράταξης, ενόψει των εκλογών, κουράγιο να έχουν και όρεξη για έργο. Πρέπει να κοιτάζουμε τον τόπο μας και να μην μένουμε απλά κριτές και παρατηρητές. Ενεργά κι έχοντας ρόλο να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον τόπο μας.”.