Περιορισμένες βελτιώσεις των χώρων αναψυχής στη Σύρο την τρέχουσα θητεία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Εκτός στόχων για τις παιδικές χαρές

Προσπάθεια αναβάθμισης και συντήρησης σε ΑΚΔΕ, Νηπιαγωγείο Φοίνικα και Μεταμόρφωση λόγω νέας χρηματοδότησης από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ

Χωρίς ουσιαστικά έργα στους χώρους των παιδικών χαρών της Σύρου φαίνεται να συμπληρώνεται η τρέχουσα θητεία, αφού μέχρι σήμερα, η Δημοτική Αρχή ξεκάθαρα δεν “έπιασε” τους στόχους της, όπως αυτοί είχαν δηλωθεί από στελέχη της κατά το παρελθόν, για αναβάθμιση δύο χώρων σε ετήσια βάση.

Από την έναρξη της σημερινής δημοτικής θητείας, η απομάκρυνση των επικίνδυνων παιχνιδιών από τις παιδικές χαρές του νησιού, αν και ως κίνηση σήμανε την αρχή μίας σωστής προσπάθειας για βελτίωση των χώρων αναψυχής και παιχνιδιού των παιδιών στην κατεύθυνση των επιταγών των ευρωπαϊκών κανονισμών ασφαλείας, ωστόσο αυτή η απόφαση δεν συνοδεύτηκε από τα ανάλογα αποτελέσματα.

Απολογιστικά, ο Δήμος πραγματοποίησε τα εγκαίνια της παιδικής χαράς Πευκακίων, προχώρησε σε συντηρήσεις και αντικαταστάσεις παιχνιδιών στην παιδική χαρά της Κοίμησης, ενώ δυστυχώς ως τώρα, δεν κατάφερε να απομακρύνει τα λουκέτα που τοποθετήθηκαν σε έναν μεγάλο αριθμό παιδικών χαρών σε όλες τις περιοχές του νησιού.

Φως... στις ανάγκες των μικρών παιδιών και τους δημοτικούς χώρους των παιδικών χαρών έρχεται να ρίξει το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, από το οποίο προωθείται χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ για τη βελτίωση των χώρων του Αθλητικού Κέντρου, του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα και του ήδη διαμορφωμένου χώρου στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.

Σήμερα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εγκρίνει τη διενέργεια του διαγωνισμού με τίτλο “Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού παιδικών χαρών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” με σκοπό τη διαμόρφωση των τριών συγκεκριμένων χώρων σε παιδικές χαρές κατάλληλες και ασφαλείς για τα παιδιά της Σύρου.

Προμήθεια εξοπλισμού, δαπέδων και φωτιστικών για τρεις παιδικές χαρές

Ειδικότερα, η σύμβαση που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο του έργου της προμήθειας, θα έχει διάρκεια εκτέλεσης τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, σήμερα δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια η ημερομηνία των σχετικών εξελίξεων που θα “πυροδοτήσουν” τις ενέργειες αναβάθμισης αυτών των χώρων.

Ωστόσο, βάσει του τεχνικού δελτίου για τις τρεις παιδικές χαρές που θα απολαύσουν τη χρηματοδότηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, προβλέπονται συγκεκριμένες προμήθειες.

Πιο αναλυτικά, η προμήθεια για την παιδική χαρά στο Αθλητικό Κέντρο θα αφορά σε ξύλινη κούνια διπλή παιδιών, ξύλινη διπλή κούνια νηπίων, ξύλινη κούνια φωλιά, παιχνίδι ελατηρίου τετραθέσιο (λουλούδι), μονό ελατήριο ζωάκι (αλογάκι), ξύλινη τραμπάλα δύο θέσεων, πολυσύνθετο όργανο θεματικό με τη μορφή “καραβάκι” και διπλή κούνια νηπίων, όργανο νηπίων με πολλαπλές δραστηριότητες, πολυσύνθετο όργανο με δύο πύργους, δύο τσουλήθρες, γέφυρα και πάνελ δραστηριοτήτων, φωτιστικά σώματα με ιστούς, ολοκληρωμένο σύστημα δαπέδου ασφαλείας.

Σχετικά με τις συντηρήσεις στην παιδική χαρά της Μεταμόρφωσης, αυτές θα αφορούν στην αντικατάσταση ελατηρίου ζωάκι “αλογάκι”, σε κάθισμα κούνιας νηπίων (2 τεμάχια), καθώς και στην εργασία συντήρησης στο σπιτάκι δραστηριοτήτων και στην εργασία συντήρησης του πολυσύνθετου οργάνου.

Τέλος, για τον χώρο της παιδικής χαράς στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα, η προμήθεια θα αφορά σε μία ξύλινη κούνια διπλή για νήπια, σε μία ξύλινη διπλή κούνια για παιδιά, σε ένα ελατήριο ζωάκι μονό αλογάκι, σε μία ξύλινη τραμπάλα δύο θέσεων, σε ένα πολυσύνθετο όργανο με τέσσερις πύργους και πολλαπλές δραστηριότητες και σε φωτιστικά σώματα με ιστούς όπως τέλος και σε ολοκληρωμένο σύστημα δαπέδου ασφαλείας.

Πρέπει να διευκρινιστεί πως, πέραν της χρηματοδότησης από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα χρειαστεί να αξιοποιήσει ένα ακόμη ποσό από το ταμείο του για τις απαιτούμενες εργασίες που θα συνοδεύσουν τις ανωτέρω τοποθετήσεις του εξοπλισμού. Μεταξύ άλλων, ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει για περιφράξεις και συνολικές εργασίες κάτω από τα δάπεδα των παιδικών χαρών, καθώς και για όσες παρεμβάσεις σε δίκτυα απαιτηθούν.

Το ακριβές ποσό που έρχεται από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ αφορά σε 192.491,40 ευρώ με ΦΠΑ.

Καθυστερήσεις και κωλύματα διατηρούν “λουκέτα”

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας με αρκετά σχετικά ρεπορτάζ, η νυν Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να βελτιώσει πολλούς χώρους παιδικών χαρών.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως, πλην των εγκαινίων του χώρου στα Πευκάκια και της συντήρησης όπισθεν του Ι.Ν. Κοιμήσεως, μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα για τις παιδικές χαρές δεν είναι ιδιαιτέρως θετικά.

Συγκεκριμένα, στον Γαλησσά η δημιουργία παιδικής χαράς (ινδιάνικο χωριό) αναμένεται να ξεκινήσει, ενώ η παιδική χαρά στα Καμίνια έχει “παγώσει” εξαιτίας των καθυστερήσεων στα θέματα του γηπέδου 5x5 λόγω πολεοδομικών θεμάτων και αδειοδοτήσεων.

Ακόμη η παιδική χαρά στην πλατεία Σεφέρη (πλησίον Λαλακιάς), δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν ξεπεραστεί πρώτα το πρόβλημα όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ζήτημα που έγινε αντιληπτό από τον Δήμο όταν θέλησε να ζητήσει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, η οποία και δεν εγκρίθηκε.

Τέλος, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, με λουκέτο παραμένουν αρκετοί χώροι στη Σύρο, όπως η παιδική χαρά της Άνω Σύρου, της Δόξας καθώς και της περιοχής του Φύλακα.

Διατηρείται ο “σκουπιδότοπος”

Άξιο σχολιασμού αποτελεί το γεγονός δε, της μη απομάκρυνσης του άχρηστου – πλέον – εξοπλισμού των παιδικών χαρών από την είσοδο του πολιτιστικού χώρου συναυλιών “Μάνος Ελευθερίου” στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει πολλάκις αναφερθεί δημοσίως, αφού το σημείο παραπέμπει σε μικρό σκουπιδότοπο, την ίδια στιγμή μάλιστα, που το νησί μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στον χώρο.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, αναφέρθηκε από την πλευρά του ότι ο χώρος πρέπει να καθαριστεί άμεσα. “Αυτά θα πρέπει να καθαριστούν και να απομακρυνθούν όλα από εκεί. Μέχρι τον Ιούλιο θα κοιτάξουμε να τα απομακρύνουμε” δήλωσε ο ίδιος ιδιαιτέρως λακωνικά.

 

Ετικέτες: