Νίκος Σκευοφύλακας - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ερμούπολης με τον συνδυασμό "Η Σύρος που αξίζουμε"

"Η Σύρος έχει ανάγκη από ανθρώπους σοβαρούς και υπεύθυνους"

  • Τρίτη, 21 Μαΐου, 2019 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 21 Μαΐου. 2019 - 8:44
  • Είστε γνωστό πρόσωπο από τη μακρά πορεία σας στο Λιμενικό Σώμα. Πώς πήρατε την απόφαση να εμπλακείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης;

Όπως έχω επαναλάβει δεν θέλω να κάθομαι σε έναν καναπέ και να κάνω μόνο κριτική επί παντός επιστητού. Θέλω και εγώ να μπω στην μάχιμη πολιτική, στην πρώτη γραμμή και να διαπιστώσω εάν υπάρχουν εύκολες και ρεαλιστικές λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του Νησιού μας και τότε να είμαι σε θέση να κάνω κριτική, να αναγνωρίζω τα λάθη μου, να αλλάζω απόψεις για κάποια θέματα και εν τέλει να είμαι χρήσιμος για την πόλη και τα χωριά μας. Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίζει, ότι στην τρέχουσα δημοτική θητεία, αναλήφθηκαν θετικές ενέργειες για ικανοποίηση αναπτυξιακών έργων και καθημερινότητας του πολίτη. Κάποιες τελεσφόρησαν, σε κάποιες τέθηκαν άλλες προτεραιότητες και κάποιες άλλες έχουν μπει στην τελική διαδρομή για την υλοποίησή τους κατά την επόμενη δημαρχιακή θητεία. Δεν πρέπει όμως να επαναπαυτούμε. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε, για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή όλων μας. Δίπλα σε μια δημοτική αρχή που θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη, που θα συσπειρώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης μας και που κυρίως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των Συριανών. Γι αυτό αποφάσισα να συμμετέχω και εγώ στα κοινά. Γιατί ζω στην Σύρο. Και το μόνο που θέλω είναι να την δω να συνεχίσει να προοδεύει. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να συμβάλω, τοποθετώντας και εγώ ένα μικρό λιθαράκι. Διεκδικώντας τη στήριξη όλων των συμπολιτών μου, για να ακουστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα πιο δυνατά η φωνή εκείνων που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε μέσα μου η ανάγκη να ενταχθώ στην νυν Δημοτική Αρχή που πρώτιστα θα δουλέψει για τα αυτονόητα και ταυτόχρονα θα εμπνεύσει τους ανθρώπους του τόπου μας, ότι υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα και η πίστη για δημιουργία αποτελούν την κινητήριο δύναμη, που πρέπει να έχουμε όλοι εμείς, ανεξαρτήτου συνδυασμού, που αυθόρμητα και χωρίς δεύτερες σκέψεις θέλουμε να ασχοληθούμε με τα κοινά, για να πετύχουμε. Δεν θέλω άλλο να συμβιβαστώ, γιατί θεωρώ ότι έχω και εγώ ευθύνη για τα τεκταινόμενα στο Νησί μου, ως ενεργός πολίτης, όπου δεν πρέπει να κάθομαι είτε στον καναπέ του σπιτιού μου. Με την αδράνεια δεν βοηθάμε να πάει αυτή η πόλη μπροστά.

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που συμπορεύεστε με τον Γιώργο Μαραγκό και τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”;

Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με τον νυν Δήμαρχο, τον Γιώργο Μαραγκό και μου έκανε την πρόταση να κατέβω με τον Συνδυασμό: «Η Σύρος που αξίζουμε», δήλωσα ότι θα λειτουργήσω με γνώμονα τις αξίες που διακύβευα τόσο στην προσωπική μου ζωή, όσο και σε όλη την υπηρεσιακή μου διαδρομή, ως Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Είναι γεγονός, ότι κατά τις σχετικές συζητήσεις με τον Γιώργο Μαραγκό, βρήκαμε κοινά σημεία, με τα οποία μπορούμε να συνθέσουμε τις απόψεις που έχει ο καθένας μας,… έτσι και αλλιώς ο κάθε Άνθρωπος είναι μοναδικός… για τον ίδιο σκοπό, οριοθετώντας τους ίδιους στόχους που έχει θέσει η συγκεκριμένη Δημοτική Παράταξη. Από τις πρώτες επαφές και συζητήσεις που είχα τόσο με τον νυν Δήμαρχο, όσο και με άλλους συνυποψήφιους μου, έγινε αμέσως κατανοητό, ότι και οι δυο μας, όπως και με τους περισσότερους από τα πρόσωπα που αποτελούν τον συνδυασμό «Η Σύρος που Αξίζουμε»., μοιραζόμαστε τα ίδια οράματα, μα πάνω από όλα πιστεύουμε στην δυναμική της Σύρου που αγαπάμε και των κατοίκων της. Εξάλλου, όπως δήλωσα και κατά την ημέρα της ανακοίνωσής της προσχώρησης μου στον Συνδυασμό: «Η Σύρος που αξίζουμε» , η ειλικρινής και γόνιμη συνεργασία που είχα με τον νυν Δήμαρχο, από τη θεσμική θέση του Διοικητή της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, με ώθησε να συμμετέχω στην κοινή αυτή προσπάθεια. Πιστεύω ότι, μαζί με τους υπόλοιπους αξιόλογους συνυποψήφιους και συμπολίτες μου, έχουμε το όραμα, τη θέληση και την πίστη να πάμε τη Σύρο μας ακόμη πιο ψηλά.

Για τους παραπάνω λόγους, επέλεξα λοιπόν τη συμπόρευση και τη στήριξη μου στον νυν Δήμαρχο, τον Γιώργο Μαραγκό, ο οποίος πιστεύω ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών θα υπηρετήσει, ως Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης για όλες τις Συριανές και Συριανούς, υπηρετώντας την ενότητα αλλά και την ουσία, για το κοινό καλό της Σύρου. Τέλος πιστεύω, ότι οφείλουμε να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στον Γιώργο Μαραγκό, αφού κανένας πολιτικός δεν κρίνεται και δεν είναι σωστό να κριθεί από μια τετραετία. Να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στον ίδιο προκειμένου να αποδείξει στον Συριανό λαό, αυτό που κατάλαβα τουλάχιστον εγώ, από τις πρώτες συζητήσεις μαζί του, ότι είναι πολιτικός που σπάει τα αυγά και δημιουργεί, που δεν έχει καθεστωτικές αντιλήψεις και έχει βαθειά πεποίθηση ότι η Σύρος αξίζει πολλά, πρέπει να τα διεκδικήσει και να τα κερδίζει, χωρίς συμβιβασμούς αψηφώντας το πολιτικό κόστος.

Μετά από πέντε χρόνια Διοίκησης του Δήμου Ερμούπολης-Σύρου από την νυν Δημοτική Αρχή με τα λάθη, τις αστοχίες αλλά και με πράξεις και σημαντικά έργα στο Νησί, τα οποία μπορεί να ήταν σχεδιασμός προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, τον οποίο ούτε πρέπει να τον ξεπερνάμε, ούτε να τον ξεχνάμε και να μην δίνουμε τα εύσημα στους πρωτεργάτες, θέλω να πω ότι ο σημερινός Δήμαρχος, ο Γιώργος Μαραγκός είχε την τόλμη και την γενναιότητα να τα ξεκινήσει και να τα υλοποιήσει σημαντικό μέρος αυτών στην τρέχουσα πρώτη Δημαρχία του. Είμαι σίγουρος ότι τα καλύτερα έρχονται.

  • Αν την επομένη των εκλογών της 26ης Μαΐου, ο κόσμος της Σύρου σας εμπιστευθεί και σας έχει αναδείξει σε δημοτικό σύμβουλο, από ποια θέση εκτιμάτε πως θα μπορούσατε να βοηθήσετε το νησί της Σύρου;

Το αξίωμα δεν είναι ούτε το ζητούμενο ούτε αυτοσκοπός. Το θέμα είναι η υλοποίηση και η αντιμετώπιση των θεμάτων με μια άλλη προσέγγιση. Πιστεύω ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος οφείλει να έχει αντίληψη των προβλημάτων, γρήγορα αντανακλαστικά και κυρίως αισθητική και δικαιοσύνη στην επίλυσή τους.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω με έμφαση και επειδή πάντα στην υπηρεσιακή μου ζωή υπήρχε - μεταξύ των άλλων - έντονο το αίσθημα της ιεραρχίας, ότι ο αρμόδιος που θα αποφασίσει που θα δραστηριοποιηθεί ο καθένας μας, είναι ο Δήμαρχος με βασική και μοναδική προϋπόθεση να μας έχει εμπιστευτεί ο κυρίαρχος λαός της Σύρου". Όμως πρέπει να υπάρχει μία βασική προϋπόθεση:

Ο κάθε ένας που θα επιλεγεί από τον Δήμαρχο να υπηρετήσει τον πολίτη της Σύρου-Ερμούπολης , εκτός τις ιδιαίτερες ικανότητες και επιδεξιότητες που τυχόν κατέχει, να έχει ενδιαφέρον, μεράκι, να του αρέσει ο διάλογος και να ακούει τους συνομιλητές του πάνω σε συγκεκριμένα θέματα της αρμοδιότητας του, προκειμένου να προσφέρει τα μέγιστα στο νησί μας.

  •  Ο “Κλεισθένης” θα απαιτήσει συνεργασίες. Θεωρείτε πως είναι στην κουλτούρα των υποψηφίων του νησιού η συνεννόηση, ο διάλογος και η συμπόρευση για το καλό του τόπου;

Δεν θα σχολιάσω αν υπάρχει στην κουλτούρα των υποψηφίων του νησιού η συνεννόηση, ο διάλογος και η συμπόρευση για το καλό του τόπου, ούτε είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τον κάθε έναν υποψήφιο σε αυτή την εκλογική μάχη. Όμως αυτό που δεν διαπραγματεύομαι είναι ότι στην επόμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να υπάρχουν εκείνα τα άτομα που θα επιλέξει ο νοήμων Συριανός Λαός που θα τον εκπροσωπήσουν να είναι προσωπική τους επιλογή και στάση ζωής η συνεννόηση, ο διάλογος και η συμπόρευση για το καλό του τόπου.

  • Απευθυνόμενος προς τους πολίτες της Σύρου, ποιο μήνυμα τους στέλνετε;

Η Σύρος έχει ανάγκη από ανθρώπους σοβαρούς και υπεύθυνους, χωρίς δεύτερες σκέψεις, μηδενιστικές τάσεις και μεμψιμοιρία, οι οποίοι θα συνεργαστούν με ειλικρίνεια για να δώσουν ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα του νησιού μας. Ας αναλογιστούμε λοιπόν, ο κάθε ένας ξεχωριστά και εν συνεχεία ο κάθε  συνδυασμός στο σύνολό του,  που συμμετέχει σε αυτόν τον ωραίο αγώνα, την ευθύνη που αναλαμβάνουμε έναντι των συμπολιτών μας, που επιθυμούν και απαιτούν να ζήσουν σε ένα νησί που αναπτύσσεται και εξελίσσεται πάνω σε στέρεες βάσεις σε μια εποχή που μετεξελίσσεται συνεχώς.

Να αφήσουμε στην άκρη τον τυχόν εγωκεντρισμό μας, ακραίες συμπεριφορές, καθεστωτικές αντιλήψεις, διαχωριστικές γραμμές και να δώσουμε τα χέρια μας ειλικρινώς και με ανιδιοτέλεια με μοναδικό σκοπό, το όφελος του Νησιού μας. Ευχή μου είναι οι παραπάνω σκέψεις να υιοθετηθούν από όσους περισσότερους μετέχουν στα κοινά. Πρέπει να μπορούν να σκέφτονται ελεύθερα και να ενεργούν αποτελεσματικά, για το καλό της Σύρου μας. Ενωμένοι μπορούμε περισσότερα. Ενωμένοι φέρνουμε καλύτερα αποτελέσματα.