Όλες οι χρήσιμες λεπτομέρειες προς τους ψηφοφόρους για τις εκλογές σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Ευρωβουλή

Πώς ψηφίζουμε στις κάλπες της 26ης Μαΐου

Μέσω της πλατφόρμας του Υπ. Εσωτερικών ενημερώνεται ο κάθε πολίτης για το σχολικό συγκρότημα που ψηφίζει, αφού έχουν υπάρξει αλλαγές

Ολοταχώς προς την τετραπλή κάλπη της 26ης Μαΐου βαδίζουν οι πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να αναδείξουν τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, τα νέα πρόσωπα των Κοινοτήτων, καθώς και τους αντιπροσώπους τους στην Ευρωβουλή.

Με τις αλλαγές που έφερε ο “Κλεισθένης”, για πρώτη φορά εφαρμόζεται η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την αξία της κάθε ψήφου των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν τα πρόσωπα που κρίνουν ότι θα διοικήσουν καλύτερα τον τόπο τους.

Όπως είναι γνωστό, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και μάλιστα ταυτόχρονα για τον Δήμο, για την Περιφέρεια και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά από τους πολίτες ώστε να είναι έγκυρα τα ψηφοδέλτιά τους.

Πρέπει εξ αρχής να αναφερθεί πως, μία ακόμη μεγάλη αλλαγή που προκαλεί ο “Κλεισθένης” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πως οι πολίτες θα λάβουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Κοινότητες, κάτι που δίνει το δικαίωμα να μην στηρίξουν τον ίδιο συνδυασμό σε αυτές τις δύο κάλπες.

Το σύνολο των πολιτών που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν κι εκλέγεσθαι οφείλει να ενημερωθεί μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών για το σχολικό συγκρότημα ή τη δημοτική αίθουσα που ψηφίζει, καθώς έχουν υπάρξει αλλαγές, με δεδομένη την τετραπλή κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση, τα εκλογικά κέντρα θα είναι γειτονικά για τον κάθε ψηφοφόρο (πχ. 4ο Δημοτικό Σχολείο 247Α και 247Β).

Γενικά στοιχεία για τις εκλογές

Ειδικότερα, την Κυριακή της 26ης Μαΐου η ψηφοφορία θα αρχίσει την 7η πρωινή ώρα και θα λήξει την 7η βραδινή ώρα της ίδιας ημέρας. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31.12.2002. Η άσκηση εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, με εξαίρεση τους κατοίκους του εξωτερικού και όσους έχουν υπερβεί το 70 έτος της ηλικίας τους.

Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας για Δήμο και Περιφέρεια, αυτή θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, με την ίδια ώρα έναρξης και λήξης.

Τονίζεται πως επαναληπτική ψηφοφορία σε Δήμο και Περιφέρεια πραγματοποιείται στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλαδή 50% + 1 ψήφο). Τότε, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (2/6) ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Σε αυτήν την περίπτωση, επόμενος Δήμαρχος κι επόμενος Περιφερειάρχης θα θεωρεί το πρόσωπο που θα έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλαδή 50% + 1 ψήφο).

Πέραν του γεγονότος πως άκρως χρήσιμος είναι και ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) για τους πολίτες, οι ίδιοι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν πως στα ψηφοδέλτια μπορούν να βάζουν σταυρούς στα ονόματα προτίμησής τους, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο, μπλε ή μαύρο στυλό.

Δημοτικές εκλογές και ανάδειξη Κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης

Βάσει των αλλαγών που φέρνει ο “Κλεισθένης” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διευκρινίζεται πως για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο, θα υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τα ψηφοδέλτια των Τοπικών Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει έως και τρεις υποψηφίους (δηλαδή έως και τρεις σταυρούς) στην εκλογική περιφέρεια που ανήκει ενώ έχει το δικαίωμα ενός σταυρού για τις λοιπές δύο δημοτικές περιφέρειες.

Για παράδειγμα αν κάποιος ψηφίζει στην Ερμούπολη, θα μπορεί να βάλει έως τρεις σταυρούς στα πρόσωπα προτίμησής του από την εκλογική Περιφέρεια Ερμούπολης (άνω τμήμα ψηφοδελτίου) και έναν σταυρό από τη λίστα των υποψηφίων από τις λοιπές εκλογικές Περιφέρειες Ποσειδωνίας και Άνω Σύρου (κάτω τμήμα ψηφοδελτίου).

Προκειμένου να μην μπερδευτούν οι πολίτες, σε κάθε εκλογικό Τμήμα έχουν διανεμηθεί τα σωστά ψηφοδέλτια, επί των οποίων αναγράφεται και η σημείωση με τον επιτρεπόμενο αριθμό των σταυρών προς εξυπηρέτησή τους.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας του άρθρου 25 του Ν. 3852/2010, με βάση το μόνιμο πληθυσμό της, προκύπτει από την τελευταία απογραφή. Ως εκ τούτου, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με συνολικό μόνιμο πληθυσμό 21.507 κατοίκους, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων θα είναι 27 άτομα. Ειδικότερα, για το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου με πληθυσμό 3.877 άτομα αναδεικνύει 5 αιρετούς, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης με 13.737 άτομα ως μόνιμο πληθυσμό εκλέγει 17 δημοτικούς συμβούλους και η Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας με 3.893 πολίτες, εκλέγει 5 δημοτικούς συμβούλους.

Υπενθυμίζεται πως, οι συνδυασμοί για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι οι εξής: Η Σύρος που αξίζουμε, ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο, Πρώτα η Σύρος και Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου.

Κοινότητες Σύρου με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο

Αναφορικά με τις εκλογές για την ανάδειξη τοπικών συμβούλων στις Κοινότητες της Σύρου (όχι κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο), οι πολίτες θα οδηγηθούν σε άλλη κάλπη, αφού για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες σε κάθε εκλογικό τμήμα θα λάβουν το σωστό ψηφοδέλτιο για την Κοινότητά τους. Η Σύρος έχει οκτώ Κοινότητες, οι οποίες είναι οι εξής: Ερμούπολη, Άνω Σύρος, Μάννα, Γαλησσάς, Βάρη, Φοίνικας, Πάγος, Ποσειδωνία. Για τις παραπάνω Κοινότητες ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως και δύο σταυρούς, ενώ για την Κοινότητα των Χρούσσων, έχει δικαίωμα μόνο για έναν σταυρό σε έναν κοινοτικό σύμβουλο.

Διευκρινίζεται πως με αυτή τη διαφοροποίηση από τις φετινές εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει να στηρίξει διαφορετικούς συνδυασμούς στις Κοινότητες από το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκλογές για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, εν προκειμένω για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο πολίτες μπορούν στο ψηφοδέλτιο της επιλογής τους να βάλουν έως και δύο σταυρούς σε ονόματα υποψηφίων συμβούλων. Σημειώνεται πως ο αριθμός των σταυρών διαμορφώνεται αναλόγως των εδρών της εκλογικής περιφέρειας.

Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τον ανωτέρω αριθμό σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν όμως κανένας σταυρός προτίμησης. Διευκρινίζεται πως στον υποψήφιο Περιφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός, όπως παρομοίως ούτε στον υποψήφιο Δήμαρχο.

Σχετικά με τον αριθμό των περιφερειακών συμβούλων που αναδεικνύουν οι πολίτες της Σύρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέρχονται σε 4 βάσει του πληθυσμού του νησιού. Γνωστοποιείται πως βάσει του συνολικού πληθυσμού του Νοτίου Αιγαίου το νέο περιφερειακό συμβούλιο θα απαρτίζεται από 51 αιρετούς.

Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι συνδυασμοί έχουν ως εξής: Μπροστά το Νότιο Αιγαίο, Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου, Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου, Ελληνική Αυγή Ν. Αιγαίου.

Ευρωεκλογές 2019

Τέλος, εξαιρετικά σημαντική είναι και η κάλπη των Ευρωεκλογών, στην οποία πρέπει να σπεύσουν οι πολίτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την 26η Μαΐου ο κάθε πολίτης θα λάβει 49 ψηφοδέλτια από 49 υποψήφιους συνασπισμούς κομμάτων και συνδυασμούς που κατατέθηκαν στον κατάλληλο χρόνο στον Άρειο Πάγο.

Από το ψηφοδέλτιο προτίμησης του, ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει έως τέσσερις υποψηφίους ευρωβουλευτές, δηλαδή μπορεί να βάλει σταυρούς έως και σε τέσσερα άτομα.

Ετικέτες: