Στο Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο παλαιό κτίριο

Προσωρινή μεταστέγαση του Δημοτικού Σχολείου Βάρης

Συνάντηση Γ. Μαραγκού και Ν. Λειβαδάρα με τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου

Το σενάριο της προσωρινής μεταστέγασης της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Βάρης στο Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία εξετάζει λεπτομερώς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με την Καθολική Επισκοπή Σύρου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εργασίες στο παλαιό κτίριο, οι οποίες συνοδεύουν το μεγάλο και σημαντικό έργο της δημιουργίας νέα σχολικής μονάδας στην περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, ήδη ο εργολάβος τους τελευταίους μήνες προχωρά τις απαραίτητες εργασίες στον χώρο που κατασκευάζεται το νέο κτίριο του σχολείου που γειτνιάζει με την υπάρχουσα σχολική υποδομή, ωστόσο, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν επεμβάσεις και στο σημερινό ακίνητο, προκύπτει η ανάγκη προσωρινής μετακόμισης του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης.

Συγκεκριμένα, χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του απερχόμενου Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα και τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου – στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Αλέξης Αθανασίου και ο Ανδρέας Γιαλόγλου - , προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα μετακόμισης της σχολικής λειτουργίας για το πρώτο τρίμηνο περίπου της νέας σχολικής χρονιάς (2019 – 2020) στο ακίνητο της Καθολικής Επισκοπής.

Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η ομαλή πορεία των μεγάλων επεμβάσεων στο παλιό σχολείο της Βάρης, αλλά και η απρόσκοπτη εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας προς όφελος των μαθητών, μέχρι το χρονικό σημείο εκείνο, κατά το οποίο οι συνθήκες, θα επιτρέψουν την επιστροφή τους στο Δημοτικό Σχολείο της Βάρης.

Όπως έγινε γνωστό από τις δηλώσεις που κλήθηκε να παραχωρήσει ο απερχόμενος Δήμαρχος στην εφημερίδα, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος υπήρξε εξαιρετικά πρόθυμος να βοηθήσει, παρέχοντας ακόμη και χωρίς αντίτιμο το Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου, αφού ο Δήμος θα μεριμνήσει για τη διαμόρφωσή του σε κατάλληλο χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε να δώσει την έγκρισή της και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας του νομού Κυκλάδων.

Ως το τέλος Δεκεμβρίου η ολοκλήρωση των εργασιών στο παλιό Σχολείο

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, η “Κοινή Γνώμη” συνομίλησε πρώτα με τον εργολάβο του έργου της κατασκευής του νέου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βάρης, Δημήτρη Κρούσκο, προκειμένου να καταγραφεί το στάδιο της εξέλιξης των εργασιών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Οι εργασίες προχωρούν κανονικά αλλά επειδή στο παλιό κτίριο θα πρέπει να επέμβουμε σε πολλά σημεία του και όχι σε μία αίθουσα ή μόνο σε ένα τμήμα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε, μόλις παραδοθεί το σχολείο, στο τέλος της σχολικής περιόδου, δηλαδή σε δέκα – δεκαπέντε ημέρες”.

Ο κ. Κρούσκος εξήγησε μάλιστα πως, για την υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, “Προφανώς δεν επαρκεί το διάστημα του θέρους για την ολοκλήρωση των εργασιών. Οπότε, γι αυτό είχαμε ενημερώσει και παλαιότερα. Τώρα έφθασε η ώρα που το σχολείο θα κλείσει και ίσως θα πρέπει από τώρα να κοιτάξει ο Δήμος τί θα κάνει”.

Κληθείς να προσδιορίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί η εργολαβία για τη βελτίωση του παλιού κτιρίου, που θα “κουμπώσει” με το νέο ακίνητο, απάντησε τα εξής: “Εμείς χρειαζόμαστε μία χρονική περίοδο της τάξεως των τριών μηνών (σσ.από τη νέα σχολική χρονιά). Δηλαδή να πάμε μέχρι τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε τέλος του έτους να παραδώσουμε το σχολείο. Και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων να γίνει η επαναλειτουργία του κανονικά”.

Ερωτηθείς για το ύφος των επεμβάσεων στο υφιστάμενο κτίριο, ο ίδιος υπήρξε αναλυτικός. “Επειδή το σχολείο έχει υποστεί ζημιές, δεν ξέρω την αιτία, πρέπει να μπούμε σε διαδικασία ελέγχου όλου του σχολείου. Εξωτερικά λοιπόν πρέπει να κάνουμε επισκευές. Αυτό πολλές φορές δεν μπορείς να το ξέρεις από πριν, δηλαδή τί θα βρεις. Αλλά έχουμε κι εργασίες οικοδομικές. Έχουμε να γκρεμίσουμε τουαλέτες, να δημιουργήσουμε καινούργιες, να γκρεμίσουμε το λεβητοστάσιο, να φτιάξουμε καινούργιο. Έχουμε να βάψουμε όλο το κτίριο και γενικότερα έχουμε πάσης φύσεως εργασίες. Να κοιτάξουμε τα καινούργια ηλεκτρομηχανολογικά”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Σε μία δύο αίθουσες μόνον δεν θα επέμβουμε. Αλλά σε όλες τις άλλες θα έχουμε επέμβαση”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “για την ασφάλεια των παιδιών και την υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητη η προσωρινή μεταστέγαση της λειτουργίας του Σχολείου”. Σχολίασε μάλιστα πως, “Η ταλαιπωρία για τη σχολική κοινότητα θα είναι τρεις μήνες”.

Συνεχίζονται οι εργασίες για το νέο κτίριο

Ερωτηθείς να ενημερώσει για την πρόοδο των επεμβάσεων στο νέο κτίριο που διαμορφώνεται, ο κ. Κρούσκος ήταν σαφής. “Οι εργασίες στο καινούργιο κτίριο συνεχίζονται ανεξάρτητα. Είμαστε περίπου στη μέση. Δηλαδή έχουμε τελειώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του φέροντα οργανισμού. Απλά επειδή το σχολείο είναι μεγάλο γίνεται σε τμήματα. Κι επειδή δεν μας βοηθά κι ο χώρος, παραμένει ένα μικρό τμήμα που θέλει εξ αρχής κατασκευή. Το υπόλοιπο που είναι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και οι κυρίως αίθουσες, έχουν τελειώσει και τα τούβλα, έχουν ξεκινήσει τα επιχρίσματα, έχει μπει και ο ηλεκτρολόγος. Προχωράμε κανονικά.”.

Με φόντο τις τμηματικές παρατάσεις που είχε λάβει ο ίδιος λόγω δυσκολιών προώθησης εργασιών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών τη χειμερινή περίοδο, ο κ. Κρούσκος σήμερα διαβεβαίωσε πως, ουσιαστικά δεν προκαλείται καμία καθυστέρηση στο συνολικό έργο και στην παράδοσή του.

“Το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του καινούργιου Σχολείου φαντάζομαι θα είναι με την καινούργια σχολική χρονιά του Σεπτεμβρίου το 2020 (σχολικό έτος 2020 – 2021)” ανέφερε, προσθέτοντας τέλος πως, τη χειμερινή περίοδο, “δεν πήγαμε όπως έπρεπε να πάμε όσον αφορά τους χρόνους, αλλά γι αυτό ζητήσαμε παράταση στις τμηματικές προθεσμίες. Δεν ζητήσαμε παράταση της συνολικής. Άρα, προχωράμε κανονικά”.

Συνάντηση για το Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου

Δεδομένης της ευθύνης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να εξασφαλίσει χώρο για την ομαλή λειτουργία του Σχολείου της Βάρης, κλήθηκε να ενημερώσει για τις κινήσεις ο απερχόμενος Δήμαρχος.

“Έχουμε κάνει διάφορες ενέργειες με την Τεχνική Υπηρεσία για να μπορέσουμε να βρούμε έναν χώρο ο οποίος θα πληροί τις προϋποθέσεις καταλληλότητας. Διότι δεν μπορείς ένα κτίριο να το κάνεις σχολική μονάδα, αν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις” δήλωσε προλογικά, γνωστοποιώντας πως, “Κάναμε ενέργειες με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και τους μηχανικούς ώστε να δούμε καταρχήν για πόσο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα πραγματοποιούνται αυτές οι εργασίες, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το κτίριο του παλιού σχολείου, που δεν θα μπορούν να μείνουν τα παιδιά μέσα. Η εκτίμηση είναι γύρω στους 7 – 8 μήνες λόγω της φύσης των εργασιών. Άρα, το χρονοδιάγραμμα, μας δείχνει ότι θα πάμε μέχρι και τον Δεκέμβριο, αν το πιέσουμε στους 7 μήνες”.

Με βάση τα παραπάνω, ο Γιώργος Μαραγκός συμπλήρωσε πως, “Οπότε υπό αυτές τις συνθήκες, εξετάζουμε τη δυνατότητα να δούμε τί μπορεί να γίνει για στέγαση των μαθητών του σχολείου, ο αριθμός των οποίων φθάνει τους 200”.

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για τη συνάντηση της πλευράς του Δήμου με τον Σεβ. π. Πέτρο, το πρωί της Δευτέρας. “Σήμερα (σσ. χθες) είχαμε μία συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Καθολικών, τον π. Πέτρο παρουσία και του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου και του νεοεκλεγέντα Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα και του Ανδρέα Γιαλόγλου για να είναι και οι ίδιοι ενήμεροι, υπό την έννοια ότι κάθε πρωτοβουλία η οποία θα ληφθεί θα πρέπει να έχει και τη συναίνεση και της νυν και της επόμενης Δημοτικής Αρχής. Καταλήξαμε στο ότι θα δούμε το κτίριο του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία, ώστε να εξετάσουμε αφενός τί παρεμβάσεις απαιτείται να γίνουν με βάση τις προδιαγραφές καταλληλότητας για την ασφάλεια των μαθητών (περίφραξη, υπόστεγα για προαυλισμό κλπ)”.

Αφού εξήγησε τα παραπάνω, συμπλήρωσε πως, “πρέπει να δούμε αυτές τις παρεμβάσεις και να εξετάσουμε ποια έκταση έχουν και σε συνέχεια συνεννόησης με τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού γνωρίζουμε τις παρεμβάσεις για την καταλληλότητα, να έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη τη δική της”.

Ο κ. Μαραγκός γνωστοποίησε πως οι μηχανικοί του Δήμου θα πράξουν καταλλήλως εντός της εβδομάδας, ώστε να καταστεί σαφές το κόστος που θα απαιτηθεί για τις συντηρήσεις στο κτίριο του Αγίου Παύλου.

“Οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι 10 Σεπτεμβρίου” ξεκαθάρισε ο κ. Μαραγκός, ο οποίος σχολίασε σχετικά πως, “Θα δούμε και τα κόστη γιατί ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μία τροποποίηση προϋπολογισμού”.

Συντηρήσεις στο Ποιμαντικό Κέντρο από τον Δήμο

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα κάλυψης αυτής της δαπάνης από τον Δήμο, απάντησε καταφατικά, εξηγώντας συγκεκριμένα πράγματα. “Έχουμε σε εξέλιξη τη σύμβαση για τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων (65 χιλ. ευρώ). Άρα, θα δούμε αν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την καταλληλότητα και για λόγους ασφαλείας των παιδιών, δεν είναι τόσο πολύ μεγάλες και μπορεί από την υπάρχουσα εργολαβία με μία τροποποίηση να καλυφθούν άμεσα και να μη χρειάζεται να κάνουμε διαγωνιστική διαδικασία” ανέφερε, συμπληρώνοντας πως αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο και για την εξέταση άλλων λύσεων μεταστέγασης του Σχολείου, στην περίπτωση που δεν καρποφορήσει η περίπτωση του Ποιμαντικού Κέντρου.

“Παράλληλα εξετάζουμε κι άλλες λύσεις που δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να τις αναφέρω, γιατί θα εξαντλήσουμε πρώτα αυτήν την περίπτωση. Βέβαια πάντοτε με γνώμονα τον χρόνο, ο οποίος θα απαιτηθεί για να είναι έτοιμο το κτίριο αυτό να φιλοξενήσει τα παιδιά από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη” υπογράμμισε ο Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος έκλεισε τις δηλώσεις του για το θέμα, εξηγώντας πως, “Οπότε όλα αυτά είναι υπό εξέταση. Όταν μεθαύριο θα έχουμε και την πραγματογνωμοσύνη που θα κάνουν οι τεχνικοί μας, θα είμαστε σίγουροι για το τί απαιτείται, το πόσο κοστίζει και για το χρονικό σημείο στο οποίο το κτίριο θα είναι έτοιμο”.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος ερωτηθείς τέλος για το αν θα προκύψει αντίτιμο στο κτίριο του Αγίου Παύλου, σχολίασε θετικά τη στάση του Σεβ. π. Πέτρου να συνδράμει τον Δήμο και τη σχολική κοινότητα χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

“Θα γίνει με μίσθωση, παρότι ο Καθολικός Επίσκοπος ανέφερε πως εφόσον θα γίνουν και κάποιες εργασίες για τη συντήρηση του κτιρίου και κάποιες επισκευές, δεν θα τον ενδιέφερε να εστιάσει στην μίσθωση” δήλωσε ο κ. Μαραγκός, λέγοντας τέλος πως, “Υπήρξε θετική ανταπόκριση από πλευράς του και μας έδωσε την άδεια να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους. Αφού τα εξετάσουμε όλα, θα αποφασίσουμε.”.