Θετικές εξελίξεις ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θ. Μενδρινού στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ για τη Σύρο

Υπουργική έγκριση για το Περιβαλλοντικό Κέντρο

Εγκρίθηκε η κάλυψη λειτουργικών δαπανών και απομένει η έκδοση της ΚΥΑ σε ΦΕΚ

Ολοταχώς για τη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου (Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία) στη Σύρο, βαδίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από τη θετική στάση των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, που έδωσαν την έγκρισή τους για την ίδρυσή του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Τις θετικές εξελίξεις μετά από πολύμηνη προσπάθεια, γνωστοποίησε χθες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Θωμαή Μενδρινού, η οποία κάλεσε τους αιρετούς να εγκρίνουν το κονδύλι για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του στην έπαυλη Τσιροπινά, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σε ΦΕΚ.

Η απόφαση υπήρξε ομόφωνη από το σύνολο των παρισταμένων συμβούλων, αφού η Σύρος μέσω της λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου, θα απολαύσει τη δυνατότητα ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για θέματα αειφορίας, αλλά παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ακόμη περισσότερο και οργανωμένα – σε περιόδους εκτός υψηλής ζήτησης – τον μαθητικό τουρισμό.

Όπως η ίδια γνωστοποίησε εμφανώς ικανοποιημένη για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, μετά την έκδοση της Υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ, θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το περιεχόμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί ανάμεσα σε Δήμο και Υπ. Παιδείας για τη λειτουργία του Κέντρου στη Σύρο.

Ικανοποίηση και αποτέλεσμα μετά από κοπιώδεις προσπάθειες

Ειδικότερα, κατά την τοποθέτησή της, η κ. Μενδρινού πραγματοποίησε μία σύντομη αναδρομή στις ενέργειες που έγιναν προκειμένου σήμερα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να είναι στην ευχάριστη θέση να αναμένει μόνον την έκδοση της Υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ για την έναρξη λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Πάρκου στο νησί.

“Τον Οκτώβριο του 2018, έπειτα από αίτημα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με την κ. Δράκου είχαμε φέρει προς ψήφιση – με σχετική εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας - τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο νησί μας. Σχετική απόφαση εστάλη στο Υπ. Παιδείας ώστε να εξετασθεί” ανέφερε προλογικά η ίδια, μιλώντας παρακάτω για τους σκοπούς του Δήμου. “Να αναφέρουμε πως ο σκοπός είναι μέσα από το Κέντρο να αυξηθεί ο μαθητικός τουρισμός” συμπλήρωσε πρωτίστως, ενώ υπογράμμισε ακόμη πως, το Κέντρο θα βοηθήσει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση – πλατιά – της τοπικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα της μαθητικής κοινότητας.

“Στοχεύουμε στην ανάδειξη του φυσικού αλλά και πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού μας, αλλά και στο πολύ σημαντικό κομμάτι που είναι η ευαισθητοποίηση τόσο τω μαθητών, όσο και των ενηλίκων σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης” πρόσθεσε η Θωμαή Μενδρινού, εξηγώντας παρακάτω τις κινήσεις που έγιναν μέχρι το θετικό αποτέλεσμα.

“Έτσι, πήραμε τη σχετική απόφαση τότε και εστάλη στη Διεύθυνση Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για την Αειφορία στο Υπ. Παιδείας. Να αναφέρουμε ότι στη συνέχεια υπήρξε μία σκληρή διαπραγμάτευση όσον αφορά την έδρα του Κέντρου. Τότε μας ζητούσαν όλοι την έπαυλη Τσιροπινά ώστε να κάνουμε πιο ισχυρή την απόφασή μας και να τους πείσουμε ότι η Σύρος πρέπει και διεκδικεί την ίδρυση του Κέντρου”. Κατόπι των ανωτέρω, σημείωσε πως, “Κάναμε τροποποιήσεις της σχετικής απόφασης σε συνεννόηση με το Υπουργείο για να γίνει πιο ισχυρή η απόφασή μας ενώ αντιμετωπίσαμε εκτός από τα προβλήματα της έδρας και των διαθέσιμων χώρων που απαιτούσε το Υπουργείο, το γεγονός ότι ήδη υπήρχε ένα Κέντρο στην περιφέρεια κι αυτό ήταν της Άνδρου, όπως βέβαια το οικονομικό σκέλος και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών”.

Πλέον, τόνισε πως, “Όλα αυτά ξεπεράστηκαν και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ενημερωθήκαμε πως έχει βγει η ΚΥΑ του Υπ. Οικονομικών (κ. Χουλιαράκη) και του Υπ. Παιδείας (Γαβρόγλου) και το μόνο που μένει είναι να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ”.

Η ίδια κάλεσε τους συμβούλους να εγκρίνουν τους κωδικούς για την κάλυψη των δαπανών, εκφράζοντας τέλος την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις.

“Νιώθω πάρα πολύ ικανοποιημένη που έπειτα από μεγάλες προσπάθειες έχουμε αυτό το αποτέλεσμα για το νησί μας. Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά και την κ. Δράκου για την επιμονή της καθώς το προσπαθούσε πολλά χρόνια κι εκείνη και την κ. Χρυσούλα Βάκα, που είναι αρμόδια στη Διεύθυνση του Υπουργείου καθώς πίστεψε από την πρώτη στιγμή σε αυτό”.

Αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις

Σε θετικό τόνο μίλησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος υπογράμμισε και τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργιών ανάμεσα στο Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία με άλλες πλευρές που εστιάζουν στα περιβαλλοντικά θέματα στη Σύρο.

“Με χαρά καλωσορίζω την επιτυχή έκβαση του θέματος της ίδρυσης Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κέντρο Αειφορίας). Θεωρώ ότι είναι μία ουσιαστική παρέμβαση που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά τόσο με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων που αυτή τη στιγμή λειτουργεί και γειτνιάζει αν δεν κάνω λάθος με το Κέντρο Αειφορίας, όσο και με την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη του Γεωλογικού Τουρισμού”.

Στα παραπάνω, ο κ. Γιαλόγλου πρόσθεσε πως καθίσταται κατανοητό πως, “Εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ωραία συστοιχία αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων και να προχωρήσουμε τον τουρισμό στο νησί μας έξω από τις περιόδους υψηλής ζήτησης”.

Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού

Σε ανάλογο τόνο μίλησε και ο απερχόμενος Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος αρχικά δήλωσε πως, “Δεν θα μπορούσα κι εγώ να διαφοροποιηθώ από το γενικότερο κλίμα”, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την κ. Μενδρινού για το αποτέλεσμα. “Θέλω κι εγώ να συγχαρώ και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού αλλά και όλους όσους συνέδραμαν για την επίτευξη αυτού του πολύ σημαντικού στόχου για το νησί μας, τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης”.

Κάνοντας αναφορά στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν για τη Σύρο από την ίδρυση και λειτουργία του, ο κ. Μαραγκός συμπλήρωσε τα εξής: “Θα ήθελα κι εγώ να αναφερθώ – πέραν των προφανών ωφελειών – στις συνέργειες που θα δημιουργηθούν και με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, ο οποίος λειτουργεί εδώ και περίπου δύο μήνες με έδρα τη Σύρο και προετοιμάζει ήδη την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πραγματοποίηση σειράς δράσεων. Η πρόταση μπορεί να φθάσει σε ποσό 2 εκ. ευρώ για δράσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κι ενημέρωσης και για τη Σύρο αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων” σχολίασε σχετικά, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του, πραγματοποιώντας λιτή αναφορά στο θέμα του Γεωλογικού Τουρισμού. “Δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες πλέον και με την προσπάθεια για την ανάδειξη του Γεωλογικού αποθέματος στο νησί και για την περαιτέρω ανάπτυξη του Γεωλογικού Τουρισμού” ανέφερε ο ίδιος, κλείνοντας τον σχολιασμό του κι εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τις ευχαριστίες του προς όσους βοήθησαν για την επίτευξη του στόχου.