Τροποποίηση του πλάνου εργασιών για το έργο του νέου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βάρης

Λύση προς όφελος των μαθητών

Νέα σύσκεψη - μετά από κινήσεις και δηλώσεις που αναστάτωσαν τη σχολική κοινότητα - για τη μη μεταστέγαση της λειτουργίας του

Η τροποποίηση του πλάνου των εργασιών του αναδόχου προτιμήθηκε τελικά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αναφορικά με το έργο του νέου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, προκειμένου να αποφευχθεί η μεταστέγαση της λειτουργίας του και άρα, η ταλαιπωρία της μαθητικής κοινότητας.

Στην κατεύθυνση που επιθυμούσε - τεκμηριωμένα - η Τεχνική Υπηρεσία θα βαδίσει η ατζέντα των εργασιών από πλευράς αναδόχου, σύμφωνα με νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, η οποία ακολούθησε την προηγούμενης που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, στην οποία και δεν είχαν κληθεί ούτε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ούτε οι τεχνικοί – μηχανικοί της.

Υπενθυμίζεται πως, με δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη”, οι οποίες και αναστάτωσαν τη σχολική κοινότητα, ο απερχόμενος Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση του Δήμου να κάνει χρήση του Ποιμαντικού Κέντρου του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία, ώστε να μεταφερθούν εκεί τα παιδιά από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για διάστημα τριών μηνών, πλάνο που τελικά αλλάζει, αφού βρέθηκε η καταλληλότερη λύση για τη σχολική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, αν και ο εργολάβος είχε ζητήσει αρχικώς τη μεταστέγαση του σχολείου για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο υφιστάμενο κτίριο (παλαιό σχολείο) ως και τον Δεκέμβρη του 2019, τελικώς, αποδέχθηκε όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία – χθεσινή – σύσκεψη στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και αφού ολοκληρώσει το νέο κτίριο και μεταφερθούν εκεί όλες οι τάξεις του σχολείου, τότε, θα προχωρήσει την υλοποίηση όσων εργασιών έχουν απομείνει στο παλαιό σχολείο.

Σημειώνεται πως, δυστυχώς, στη χθεσινή σύσκεψη, για μία ακόμη φορά δεν κλήθηκε προκειμένου να παραστεί ούτε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, ούτε και η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κυκλάδων, Μ. Παραμυθιώτου, η οποία σε τηλεφωνική όχληση της εφημερίδας, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, αναφέροντας λακωνικά “Όχι δεν ήμουν. Δεν καλέστηκα”.

Συνεχίζουν στο παλαιό κτίριο από Σεπτέμβρη

Ειδικότερα, από το γραφείο Τύπου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εκδόθηκε δελτίο Τύπου χθες, στο οποίο σημειώνεται πως, τελικά, το Δημοτικό Σχολείο Βάρης (παλαιό κτίριο) θα λειτουργήσει κανονικά από τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινά το νέο σχολικό έτος.

Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως ακολούθως: “Προγραμματισμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, μεταξύ του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού, του νεοεκλεγέντος Δημάρχου κ. Νίκου Λειβαδάρα, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου, της επιβλέπουσας Μηχανικού της Τεχνικής Υπηρεσίας κας Ελεάννας Σαμουτζάκη και των εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας για το έργο κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης, αναφορικά με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του υφιστάμενου σχολείου, σε σχέση με τις προβλεπόμενες εργασίες, σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου.

Με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και τη λειτουργικότητα του σχολείου κατά τη νέα σχολική χρονιά, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της αναδόχου εταιρείας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί, στο μέτρο του δυνατού, η όχληση από τις εκτελούμενες εργασίες.

Διαπιστώθηκε ότι δε θα απαιτηθεί η προσωρινή μεταστέγαση των μαθητών σε άλλο κτίριο, αλλά οι μαθητές θα προσέλθουν κανονικά στην υφιστάμενη σχολική μονάδα, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μέρος των απαιτούμενων εργασιών στο υφιστάμενο κτίριο θα πραγματοποιηθεί εντός της θερινής περιόδου χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τη νέα σχολική χρονιά, ενώ οι υπόλοιπες εργασίες θα πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου και την οριστική μεταστέγαση των μαθητών σε αυτό.”.

Μεταφορά μαθητών στο νέο σχολείο

Από την πλευρά της, η Τεχνική Υπηρεσία κλήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής προϊστάμενος, Δαυίδ Διακοδημητρίου.

Ερωτηθείς αν θα τροποποιηθεί το πλάνο που είχε γνωστοποιηθεί δημοσίως από πλευράς εργολάβου μέσω δηλώσεών του στο προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας, ο κ. Διακοδημητρίου απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως η οδός που θα ακολουθηθεί σήμερα, ήταν εξ αρχής η θέση της Τεχνικής Υπηρεσίας για να μην αναστατωθεί η σχολική κοινότητα.

“Θα κάνει κάποιες εργασίες στο υφιστάμενο σχολείο, τέτοιες εργασίες όμως που να μην αλλάζουν τη λειτουργικότητά του. Ταυτόχρονα, με άλλα συνεργεία θα γίνεται και το νέο κτίριο. Αφού τελειώσει αυτό, θα μεταφερθούν οι μαθητές στο νέο σχολείο και ο εργολάβος θα ολοκληρώσει το υφιστάμενο” δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Με φόντο δε, τις δηλώσεις που ήθελαν τα παιδιά να μεταστεγαστούν στο Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου και να εξετάζεται αυτό το σενάριο όπως είχε δηλώσει ο απερχόμενος Δήμαρχος, ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απλή υπόθεση.

“Όλη την εβδομάδα εμείς βάλαμε κάτω τις εργασίες, τα σχέδια και ψάχναμε να βρούμε τρόπο για να δούμε πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτό. Διότι η μετεγκατάσταση δεν είναι εύκολη. Τα παιδιά θα έπρεπε να πάνε στον προσωρινό χώρο, μετά στο υφιστάμενο κτίριο και μετά πάλι στο νέο. Γιατί να γίνεται όλο αυτό;” σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως, “Ακόμη και για να βρεθεί ένας χώρος προσωρινά, θα πρέπει να φτιαχτεί. Για να φτιάξουμε όμως έναν χώρο θέλουμε τις διαδικασίες της δημοπράτησης, την ανάδειξη του εργολάβου κλπ. Δεν θα είχε νόημα. Δεν έχουμε εργολαβία αυτή τη στιγμή να πούμε φτιάχνουμε έναν χώρο για σχολείο”.

Ο ίδιος έκλεισε την ενημέρωσή του προς την εφημερίδα, λέγοντας πως, “Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο για να αποφύγουμε όλην αυτήν τη διαδικασία.”.

Θετικός ο εργολάβος

Αναφορικά με τα παραπάνω και τη συμφωνία τροποποίησης του αρχικού πλάνου εργασιών που είχε προτείνει ο εργολάβος, κλήθηκε να τοποθετηθεί εκ νέου ο ίδιος.

“Είχα ενημερωθεί ότι αυτή θα είναι η πρόταση του Δήμου (σσ. Τεχνικής Υπηρεσίας) και δεν εξέφρασα αντίρρηση. Από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να βρουν εύκολα εναλλακτική, δεν θα υπάρξει πρόβλημα” δήλωσε σχετικά ο κ. Κρούσκος, καταλήγοντας πως, “Θα κάνουμε τις εργασίες (σσ. στο υφιστάμενο κτίριο) αφού τελειώσουμε το καινούργιο κτίριο” κι εξηγώντας ουσιαστικά πως δεν θα επιμείνει στη μεταστέγαση του σχολείου σε άλλο ακίνητο.