Αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων για τη βελτίωση των σχολικών συγκροτημάτων των Λυκείων και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στη Σύρο

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης Σχολείων

Συνολικός προϋπολογισμός ύψους 1.381.000 ευρώ

Ολοταχώς προς τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων των Λυκείων και του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας βαδίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ξεκινώντας τις διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμών, έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου 2014 – 2020.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχουν ήδη γνωστοποιηθεί τα στοιχεία της σύμβασης για τη διαδικασία του διαγωνισμού που θα ακολουθήσει άμεσα, προκειμένου τα δύο σχολικά συγκροτήματα να δεχθούν παρεμβάσεις που θα τα βελτιώσουν ενεργειακά και ως εκ τούτου, θα βελτιώσουν το σχολικό περιβάλλον και την παραμονή των μαθητών σε αυτό.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είχε γνωστοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2018 η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ενώ με τη μελέτη που είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, πλέον, τα δύο βασικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.381.000 ευρώ βρίσκονται ένα βήμα πριν την υλοποίησή τους.

Σε ενημέρωση που κλήθηκε να παρέχει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, διευκρίνισε πως, στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η Περιφέρεια, ο Δήμος προώθησε τα σχολικά αυτά κτίρια, δεδομένων των μεγάλων αναγκών τους, αφού για άλλα δημοτικά ακίνητα είχαν δρομολογηθεί κάποιες προτεραιότητες.

“Υπήρξε πρόσκληση από την Περιφέρεια για την Αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων. Εμείς προτάξαμε τα Σχολεία με δεδομένο πως οι ανάγκες ήταν αρκετές, αφού και για το Δημαρχείο υπήρχε χρηματοδότηση για τις όψεις” ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας και προσπάθεια του Δήμου είναι “σε επόμενη πρόσκληση να καταθέσουμε πρόταση για τα Γυμνάσια”.

Ποσό 956 χιλ. ευρώ για τα Λύκεια

Ειδικότερα, όσον αφορά στο πρώτο έργο, θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της εκπόνησης του έργου με τίτλο “Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Λυκείων Σύρου” συνολικού προϋπολογισμού 956.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί για τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο έργο αυτές αφορούν “σε τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό στην οροφή κτιρίων (netmetering), ισχύος 99,9 kw, σε αλλαγή τριών συστημάτων λέβητα – καυστήρα και κυκλοφορητών, σε μόνωση σωληνώσεων θέρμανσης, σε τοποθέτηση βαλβίδων, σε αντικατάσταση υπαρχόντων φωτιστικών με τύπου Led και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου BMS”.

Όπως είχε διευκρινιστεί σε σχετική ανακοίνωση δε, “Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στο κτιριακό συγκρότημα θα το αναβαθμίσει σε ενεργειακή κλάση Β+, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της εκπομπής CO2.”.

Από την πλευρά του, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος αναφορικά με τον χρόνο ανάπτυξης των εργασιών, τόνισε πως, “Θα μπορεί το έργο να γίνει αρκετά σύντομα καθώς οι περισσότερες εργασίες δεν θα επιβαρύνουν τη λειτουργία του Σχολείου αφού αυτά που θα φτιαχτούν είναι λέβητες, καυστήρες, αντλίες θερμότητας, μονώσεις στις σωληνώσεις του δικτύου θέρμανσης, φωτοβολταϊκά στην ταράτσα”. Επομένως, πρόσθεσε πως, “στα Λύκεια είναι εργασίες που μπορούν να γίνουν και με ανοικτό το σχολείο”, ενώ όπως επεσήμανε, μοναδική εργασία που θα απαιτήσει χρόνο είναι η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο κτιριακό συγκρότημα.

“Οι περισσότερες εργασίες είναι τέτοιου χαρακτήρα που τα απογεύματα μπορούν να γίνονται” επανέλαβε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως η ολοκλήρωση του έργου θα μεταφραστεί και σε εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο.

“Το ρεύμα στο συγκρότημα του Λυκείου ήταν περίπου 25.000 – 30.000 ευρώ τον χρόνο. Κι αντίστοιχα η θέρμανση ήταν περίπου στις 10.000 ευρώ” υπογράμμισε, αναφερόμενος με στοιχεία στο υψηλό κόστος που ως σήμερα υπάρχει για το δημοτικό ταμείο προκειμένου να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για τους μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας.

Προϋπολογισμός 425 χιλ. ευρώ για το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας

Επιπλέον, ο Δήμος θα προκηρύξει τον διαγωνισμό για το έργο με τίτλο “Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου” με προϋπολογισμό 424.999,99 ευρώ (με ΦΠΑ).

Αυτό το έργο αναλύεται σε παρεμβάσεις όπως αλλαγή κουφωμάτων, αλλαγή λέβητα, μόνωση σωληνώσεων, εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φωτισμό με λαμπτήρες LED και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου ενεργειακής απόδοσης BMS. Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων θα αναβαθμίσει ενεργειακά το συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, του οποίου τα τρία κτίρια αναβαθμίζονται στην κατηγορία Β+ και ένα κτίριο στην κατηγορία Α.

“Και για το σχολείο της Ποσειδωνίας ήταν αρκετά μεγάλες οι καταναλώσεις, όχι όμως τόσες όσες στα Λύκεια” σχολίασε ο κ. Βακόνδος, εκτιμώντας μάλιστα πως, “Αυτό δείχνει πως για το συγκεκριμένο έργο θα γίνει απόσβεση αρκετά γρήγορα. Και θα προκύψει μείωση κατανάλωσης ρεύματος και καλύτερη απόδοση θερμότητας και σίγουρα, αυτά τα χρήματα θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για το καλό των Σχολείων.”.

Όσο το δυνατόν συντομότερα η διαγωνιστική διαδικασία

Με φόντο τις θετικές εξελίξεις, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, τόνισε πως “Γίνονται οι ενέργειες για να ανακοινωθεί ο διαγωνισμός και να γίνει κανονικά η διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα”, υπενθυμίζοντας πως το έργο έρχεται σε συνέχεια “μίας τεχνικής μελέτης που την έχει εκπονήσει η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία, οι μηχανικοί της. Αυτή η μελέτη ήταν πρώτη σε αξιολόγηση για τη χρηματοδότηση από όλο το Νότιο Αιγαίο”.

Ο ίδιος αφού συμπλήρωσε δε, πως, “Ο διαγωνισμός θα ανακοινωθεί και θα γίνει περίπου σε δύο μήνες, αφού γίνει η αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος”, έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας τέλος πως, “Από την ώρα του διαγωνισμού και μετά θέλει 4 – 8 μήνες για να ξεκινήσει το έργο”.