Υποέργο ενίσχυσης του υπό κατασκευή Σχολείου της Βάρης

Ένα νέο έργο, έρχεται ενισχυτικά ως προς το υπό εξέλιξη έργο του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου της Βάρης, προκειμένου να εξυπηρετήσει την ασφαλή προσβασιμότητα των παιδιών, των συνοδών τους και του διδακτικού προσωπικού στο σχολείο.

Η εξοικονόμηση πόρων από το βασικό έργο, δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης να προχωρήσει στην αγορά οικοπεδικού χώρου στην κάτω πλευρά του σχολείου, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα ασφαλούς προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών, καθώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εξυπηρέτησης των οχημάτων και των λεωφορείων που θα τους μεταφέρουν.

Με σειρά σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και γνωμοδοτήσεων υπέρ της καταλληλότητας του οικοπέδου, για τον σκοπό για τον οποίο πρόκειται να διαμορφωθεί, φαίνεται να ολοκληρώνονται με την τελική απόφαση, η οποία πρόκειται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με την εν λόγω απόφαση θα επιτραπεί η εκκίνηση των ενεργειών, σε πρώτη φάση της αγοράς του ακινήτου και εν συνεχεία της έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών διαμόρφωσης του.

Σε κάθε περίπτωση του νέο έργο μπορεί να έρχεται συμπληρωματικά προς το εκτελούμενο ήδη μεγάλο έργο της κατασκευής και αναδιαμόρφωσης του σχολικού συγκροτήματος, όμως δεν υπάρχει αλληλοεξάρτηση ή αλληλοεπηρεασμός του ενός προς το άλλο, ούτε σε επίπεδο κατασκευών, ούτε και στον χρόνο εκτέλεσης και παράδοσης τους.

Η εξοικονόμηση πόρων

Το υπό εξέλιξη έργο του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου της Βάρης, περιλαμβάνει την κατασκευή της νέας πτέρυγας και τη διαμόρφωση του υπάρχοντος σχολείου.

Στην πορεία των διαδικασιών, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για την αγορά οικοπέδου, στην κάτω πλευρά του υπό κατασκευή και διαμόρφωση σχολικού συγκροτήματος, για την εξυπηρέτηση της προσβασιμότητας των μαθητών.

Η οικονομική δυνατότητα υπήρξε λόγω της μεγάλης έκπτωσης του εργολάβου επί της αρχικής τιμής του έργου, το οποίο είχε τιμή δημοπράτησης περί τα 2,6 εκ. ευρώ, με την έκπτωση επ’ αυτής να φτάνει στο 40%.

Κατόπιν αυτού υπήρξε αίτημα του Δήμου προς την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ώστε να εγκριθεί η αγορά του οικοπεδικού χώρου αξίας 65.000 ευρώ, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του συνολικού έργου του σχολείου και το κόστος διαμόρφωσης του χώρου αξίας 350.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για οικόπεδο εμβαδού 680,42 τ.μ., στη θέση «Καμπί» της Βάρης.

Το εν λόγω αίτημα, για την αγορά του ακινήτου ως υποέργου στην πράξη του έργου «Επισκευή-επέκταση Δημοτικού Σχολείου Βάρης ν. Σύρου και ανέγερση Νηπιαγωγείου», προέκυψε κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτή λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου 2018, τυγχάνοντας της αποδοχής εκ μέρους της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να εγκριθεί η σχετική τροποποίηση και η επιλέξιμη δαπάνη να αυξηθεί κατά 415.000, οπότει η συνολική χρηματοδότηση, η οποία γίνεται από ευρωπαϊκούς πόρους, να ανέλθει από 1.550.574,54 ευρώ σε 1.965.574,54 ευρώ.

Η καταλληλότητα του χώρου

Κατόπιν αυτών, μπορεί, με την ανάλογη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσει η απευθείας αγορά του ακινήτου, το οποίο κρίνεται ως το μοναδικό κατάλληλο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του συνολικού έργου.

Η καταλληλότητα του συγκεκριμένου ακινήτου αιτιολογείται βάσει του ότι το οικόπεδο γειτνιάζει με το νέο σχολικό συγκρότημα, εφάπτεται του επαρχιακού δρόμου, άρα επιτρέπει την είσοδο οχημάτων που θα εξυπηρετούν την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, θα αποσυμφορηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος του δρόμου που οδηγεί στο κτίριο, καθώς αυτός κατά τις ώρες προσέλευσης είναι τεράστιος και τέλος θα μειωθεί ο χρόνος προσέγγισης των οχημάτων στο σχολείο και θα αυξηθεί η ασφάλεια της κυκλοφορίας τους.

Όσον αφορά στο έργο της διαμόρφωσης του χώρου, ώστε αυτός να καταστεί κατάλληλος για την εξυπηρέτηση των οχημάτων που μεταφέρουν τους μαθητές, αυτό ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.

Το κόστος αφορά σε εργασίες όπως η ασφαλτική κάλυψη του οικοπέδου, η κατασκευή τοιχίου προς την πλευρά του δρόμου, όπως και η αντίστοιχη κατασκευή προστατευτικού τοιχίου στην πίσω πλευρά, με γνώμονα την πρόβλεψη για τη δημιουργία κατάλληλου χώρου ελιγμών των λεωφορείων.

Για το συγκεκριμένο έργο, μετά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να προκηρυχθεί η προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία για την κατακύρωση του σε ανάδοχο.

Σαφώς και η εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται δεν τελούν σε συνάρτηση με τις εργασίες που αφορούν στο σχολικό συγκρότημα και οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.