Ο Γιάννης Κεράνης είναι η πρόταση του νέου Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης για την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου

“Έχουμε την κουλτούρα να λειτουργήσουμε υποδειγματικά”

Συνέντευξη του δημοτικού συμβούλου με αφορμή τη γνωστοποίηση της νέας σύνθεσης της Διοίκησης του Δήμου

Την πεποίθηση πως οι αιρετοί που θα συνθέσουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έχουν την κουλτούρα να λειτουργήσουν και να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και υποδειγματικά προς όφελος του τόπου, εκφράζει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κεράνης, ο οποίος αποτελεί και την πρόταση του νέου Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα για τη θέση της προεδρίας του ΔΣ από αρχές Σεπτέμβρη.

Ο κ. Κεράνης μετά από τη 12ετή πορεία του στα κοινά του τόπου, όπως φαίνεται, θα βρεθεί στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού πρωτίστως, η πρότασή αυτή επισφραγιστεί και από την ψηφοφορία των αιρετών προσώπων, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου συλλογικού οργάνου.

Ο ίδιος κλήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, ξεδιπλώνοντας προθύμως τις σκέψεις και τις θέσεις του για τον τρόπο λειτουργίας του αποφασιστικού οργάνου του Δήμου, αφού προηγουμένως όμως, διατύπωσε τη γνώμη του για το στάδιο στο οποίο θεωρεί πως - στον παρόντα χρόνο -, βρίσκεται η Σύρος.

 

  • Συμπληρώνεται η τρέχουσα θητεία. Πώς θα τη χαρακτηρίζατε και σε ποιο στάδιο θεωρείτε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Σύρος;

“Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια κι εννοώ και τις τελευταίες θητείες του κ. Δεκαβάλλα και του κ. Μαραγκού, το νησί έχει πάρει μία στροφή για να επιβιώσει. Γιατί όπως γνωρίζουμε τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πόρους για να επιβιώσουμε και ήμασταν ένα αυτάρκες νησί ως προς την οικονομία μας. Είχαμε πολλούς ναυτικούς, ένα υγιές Νεώριο, είχαμε δημόσιους υπαλλήλους με καλούς μισθούς και είχαμε όσο τουρισμό μπορούσαμε να έχουμε, χωρίς να τον έχουμε κυνηγήσει ιδιαίτερα ποτέ. Αυτή τη στιγμή τα τελευταία οκτώ – δέκα χρόνια από την κρίση και μετά, αναγκαστήκαμε να στρέψουμε το βλέμμα μας, περισσότερο προς τον τουρισμό και προς τον πρωτογενή τομέα. Αυτή τη στιγμή το νησί κάνει κάποιες προσπάθειες. Δεν έχει φτάσει στο σημείο που θα μπορούσε να είναι. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως δεν πρέπει να λειτουργούμε συγκριτικά με τα άλλα νησιά και ποσοτικά. Διότι η Σύρος αυτή τη στιγμή μπορεί να θέλει τουρισμό, αλλά επειδή έχουμε πολλά προβλήματα υποδομής και πολλά προβλήματα όσον αφορά στο ότι απότομα δεν μπορείς να γίνεις τουριστικός προορισμός, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτήν την ανηφόρα και να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο, που και εμείς να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, αλλά και ο κόσμος που έρχεται στο νησί να μένει ευχαριστημένος και βέβαια να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα για τη λειτουργία του τόπου. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια - ως προς την πορεία του νησιού - ήταν σημαντικά, επειδή έπρεπε να κάνει μία μεγάλη στροφή ως προς τη λειτουργία του. Να λειτουργήσει και σαν έναν τουριστικός προορισμός (αλλά αυτό με “αστερίσκο” και προσοχή, γιατί αν έχει ποσότητα που δεν θα μπορείς να διαχειριστείς, δεν θα είναι κάτι θετικό).

Εκτός των παραπάνω, υπήρξαν κι άλλα μεγάλα θέματα στο νησί τα τελευταία χρόνια. Όπως ήταν το Πανεπιστήμιο, το αν θα εδραιώσουμε τη Σχολή που έχουμε εδώ και αν θα τη βοηθήσουμε με χώρους κυρίως δημοτικούς. Προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκινήσαμε και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα καθεστώς συγκεκριμένο και πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο τη βοήθεια του Δήμου προς αυτό το Τμήμα και κυρίως να βοηθήσουμε τις Αρχές και να διεκδικήσουμε και τη δεύτερη Πανεπιστημιακή Σχολή. Είναι κάτι που θα βοηθήσει πολύ το νησί για όλο τον χρόνο. Έχουμε και την κουλτούρα και θεωρώ μας ταιριάζει ένα δεύτερο Τμήμα του Πανεπιστημίου.

Επίσης, μεγάλο θέμα ήταν και το Νεώριο, για το οποίο αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να πω μεγάλες κουβέντες, ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει άμεσα, αλλά μπορεί με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει να είναι ένα “στοιχείο” που θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία, ελέγχοντας πάντα αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς όρους. Οπότε είναι ένα γεγονός κι αυτό που θα βοηθήσει την οικονομία του νησιού. Μετά έχουμε την καθημερινότητά μας σαν σημαντικό θέμα.”.

  • Στις δημοτικές εκλογές, οι πολίτες της Σύρου έδειξαν ξεκάθαρα τη βούλησή τους για αλλαγή στα δημοτικά πράγματα. Επέλεξαν τους ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο και νέο Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης τον κ. Νίκο Λειβαδάρα. Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι στόχοι σας αναφορικά με τη νέα σύνθεση της διοίκησης του Δήμου, όπως αυτή ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες;

“Ο κόσμος έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή για τον κ. Λειβαδάρα. Θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος άξιος, ο οποίος το έχει δείξει σε όλη την πορεία της ζωής του. Είχε μία καλή ομάδα. Θεωρώ ότι είχαμε ένα πολύ καλό και δυνατό ψηφοδέλτιο. Εκμεταλλευθήκαμε τις όποιες αδυναμίες είχε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μία καθαρή εντολή. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τη σύνθεση της Νέας Δημοτικής Αρχής. Όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι και έχουμε μία δυναμική και μία αλληλοκάλυψη - σε συζητήσεις – ώστε ο ένας να βοηθήσει τον άλλον όπου μπορεί και όπου έχει κάποια στοιχεία γνώσης παραπάνω. Ο κόσμος περιμένει πολλά από εμάς. Γιατί σε κάθε αλλαγή, ο ρόλος της καινούργιας Δημοτικής Αρχής είναι να καλύψει ατέλειες της προηγούμενης. Οπότε αυτή τη στιγμή εφόσον πήραμε ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα και εντολή και ο κόσμος περιμένει πολλά από εμάς, πρέπει να φανούμε αντάξιοι και της σταυροδοσίας που είχαμε και της εντολής που λάβαμε. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί το νησί έχει μία δυναμική. Προσωπικά δεν θέλω να μηδενίζω τη δουλειά που έκανε ο κάθε προηγούμενος αντιδήμαρχος ή πρόεδρος Νομικού Προσώπου ή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Θεωρώ ότι ο καθένας προσπάθησε με τον τρόπο του να βοηθήσει. Άλλος τα κατάφερε περισσότερο και άλλος λιγότερο. Σε πολλές προτάσεις δε, ήμασταν αρωγοί και σε άλλες είχαμε διαφωνίες. Γενικότερα όμως είχαμε μία αντιπολίτευση ήπια, για την οποία και κατηγορηθήκαμε. Θεωρώ ότι εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή κι εδώ έχω μία ένσταση. Πολλές φορές η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν μας άφησε να βοηθήσουμε όσο θα θέλαμε. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες. Έχουμε κάνει ήδη συζητήσεις και κάναμε ήδη μία επίσκεψη στον απερχόμενο Δήμαρχο, ο οποίος έδειξε ένα πνεύμα συνεργασίας για την επόμενη τετραετία. Προσωπικά από τη θέση που θα αναλάβω, έχω κάνει επαφές με τον πρόεδρο του ΔΣ, ο οποίος έδειξε πολύ μεγάλο πνεύμα συνεργασίας. Οπότε, νομίζω ότι η προοπτική είναι καλή. Από εκεί και πέρα θα το δείξει η πορεία.”.

  • Όπως γνωστοποιήθηκε, θα προταθείτε για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Πώς έγινε η επιλογή του προσώπου σας; Θεωρείτε ότι η εμπειρία σας στην αυτοδιοίκηση θα είναι “σύμμαχος” για να ανταποκριθείτε στον ευθυνοφόρο ρόλο;

“Να πω εξ αρχής πως προς το παρόν είμαι προτεινόμενος πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Θα με ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη. Ο πρόεδρος προτείνεται από τη Δημοτική Αρχή, ο Αντιπρόεδρος από τη μείζονα πλειοψηφία και ο Γραμματέας από την ελάσσονα. Πρώτα λοιπόν ψηφίζονται όλοι αυτοί από την ομάδα τους και κατά δεύτερον από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αναφορικά με την επιλογή μου, να πω ότι δεν ζήτησα αυτή τη θέση. Εκείνος έκρινε με τα δικά του κριτήρια ότι μπορώ να σταθώ και να βοηθήσω από αυτήν τη θέση, Θεωρώ ότι ένας μεγάλος παράγοντας γι αυτήν την επιλογή είναι η 12ετης εμπειρία που έχω στα κοινά και πιθανά να είναι το “ήπιο” του χαρακτήρα μου. Δηλαδή ότι μπορώ να λειτουργήσω πυροσβεστικά σε διάφορες ενδεχόμενες συγκρούσεις επειδή ξέρω τους συναδέλφους από προηγούμενες θητείες και με πολλά πρόσωπα, εκτός Δημοτικού Συμβουλίου είμαστε και φίλοι. Θεωρώ ότι έκρινε πως αυτά τα στοιχεία, η εμπειρία μου ή το ποιόν του χαρακτήρα μου και ό,τι έχω δείξει ως τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μπορούν να με κάνουν να ανταπεξέλθω.

Όσο κι αν φανεί περίεργο, παλαιότερα είχα ασχοληθεί με πολλά, όπως με Πολιτισμό, Αθλητισμό, με Βιβλιοθήκη, ενώ ήμουν και Αντιδήμαρχος. Σήμερα με εξιτάρει αυτή η θέση. Την θέλω πάρα πολύ και ήδη προετοιμάζομαι. Διαβάζω τον Κλεισθένη και τις αλλαγές που έχει σε σχέση με τον Καλλικράτη. Θέλω και να εκλεγώ και να ανταπεξέλθω.

Πιστεύω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ανταποκριθώ και θα κάνω τα μέγιστα για να υπάρχει ένα πάρα πολύ καλό κλίμα, να μην έχουμε πολλές περιττές τοποθετήσεις, να μπορεί ο καθένας να εκφραστεί όταν έχει κάτι, χωρίς να κόψουμε κανέναν και να βγάζουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σχέση με τον χρόνο. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε Δημοτικά Συμβούλια στις 6 και να φεύγουμε 12 το βράδυ.

Επίσης, να πω πως, αν και κατά τη 12ετη θητεία μου που πέρασαν πολλοί πρόεδροι ΔΣ, θα σταθώ στον τελευταίο, τον κ. Δούναβη που για εμένα είχε μία πάρα πολύ καλή πορεία. Θεωρώ ότι μπορεί να στηρίξει κι εκείνος από κάποια θέση τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχε μία πολύ καλή παρουσία. Ελπίζω, όπως έχουμε συνεννοηθεί ότι θα βοηθήσει κι εκείνος, όσο μπορεί.”.

  • Υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα δούμε από εσάς αλλαγές; Επεξεργάζεστε κάποια θέματα πάντοτε με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία του αιρετού συλλογικού οργάνου;

“Αυτή τη στιγμή, θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τον κανονισμό που έχουμε ψηφίσει όλοι μας. Από εκεί και πέρα, αν δούμε ότι χρειάζεται κάποια τροποποίηση, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της μειοψηφίας – γιατί σκοπός του ΔΣ τελικά είναι να λειτουργήσουμε όλοι σωστά -, τότε μπορούμε να το διορθώσουμε. Έτσι κι αλλιώς, για να διορθωθεί ο κανονισμός, θέλει αυξημένη πλειοψηφία. Οπότε πρέπει να έχουμε κάνει πρώτα συζήτηση. Θα ξεκινήσουμε με αυτόν τον κανονισμό και στην πορεία θα εξετάσουμε.”.

  • Μέχρι σήμερα οι συνεδριάσεις του ΔΣ ήταν πολύωρες ενώ σοβαρά θέματα αφήνονταν για το τέλος και δεν δινόταν προτεραιότητα ώστε να συζητηθούν πρώτα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Θεωρείτε πως αυτό ήταν τακτική της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής για να μετριάσει την κριτική που δεχόταν δεδομένης της κόπωσης των συμβούλων; Από την δική σας πλευρά, μπορεί να υπάρξει δέσμευση σχετικά με το ότι σοβαρά θέματα θα είναι πρώτα στην ατζέντα;

“Δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω αν ήταν τακτική. Γιατί έτσι κι αλλιώς μία Δημοτική Αρχή με μία αυξημένη πλειοψηφία 16 – 17 ατόμων, μπορεί να επηρεάσει το κλίμα με διάφορες τοποθετήσεις. Αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευθώ είναι ότι τα σοβαρά θέματα, επειδή έχει ο κάθε σύμβουλος και πιο “ξεκάθαρο” μυαλό τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, θα έρχονται νωρίς, δηλαδή από τα πρώτα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό θα είναι δέσμευσή μας.”.

  • Από την πλευρά των πολιτών έχουμε διαπιστώσει αιτήματα για θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πόσο σημαντική κρίνετε τη συμμετοχή των πολιτών και πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των θεμάτων;

“Σαφώς θα έχει γνώμη και άποψη ο πολίτης. Και με τον Κλεισθένη δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης γίνεται υποχρεωτική σε Δήμους με πληθυσμό από 5.000 άτομα και πάνω και ο πρόεδρός της θα είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί σε ένα δίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας και βέβαια εκτός από τα “πρέπει”, υπάρχει και το “ηθικό”. Θεωρούμε σωστό και ηθικό να έχουμε την άποψη των πολιτών για σοβαρά θέματα του τόπου. Οπότε η Επιτροπή Διαβούλευσης θα είναι μία προτεραιότητά μας. Θα τη λειτουργήσουμε, θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας γιατί ο χαρακτήρας της είναι συμβουλευτικός προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Τουλάχιστον για τα αναπτυξιακά θέματα και τα προβλήματα του τόπου, θα δώσουμε έμφαση στη λειτουργία της.”.

  • Κατά πόσον θεωρείτε εφικτή την αρμονική συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έτσι όπως έχουμε δει μέχρι σήμερα τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει το έργο του από 1η Σεπτεμβρίου;

“Όπως είπα και προηγουμένως, ο κ. Μαραγκός σε επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τον κ. Λειβαδάρα μας είπε να θεωρήσουμε δεδομένη τη συνεργασία. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία γιατί τα προβλήματα είναι αρκετά και όταν αρχίσουμε και κοντραριζόμαστε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, νομίζω πως ούτε ξεκάθαρα αποτελέσματα βγαίνουν, ούτε η καλύτερη δυνατή απόφαση. Νομίζω ότι είναι τιμή της κάθε μειοψηφίας, να συμβάλει στη σωστή απόφαση και δεν τιμά κανέναν η στείρα αντιπολίτευση. Ελπίζω, ευελπιστώ και από τα μέλη της μειοψηφίας συνολικά και όχι μόνον από την παράταξη του κ. Μαραγκού να υπάρχει συνεργασία, αφού και αυτά τα μέλη έχουν γνώση κι εμπειρία για να συμμετέχουν στις ορθότερες αποφάσεις για το καλό του νησιού. Θεωρώ απαραίτητη τη συναίνεση και για το καλό του νησιού και γιατί αυτό μας τιμά όλους. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει σαν όργανο να αναβαθμιστεί. Να είναι ένα όργανο που και ο μέσος πολίτης δεν θα βαριέται να το παρακολουθεί ζωντανά ή και μέσω της τηλεόρασης. Θα πρέπει να είναι ένα όργανο που θα λειτουργεί υποδειγματικά. Κι έχουμε την κουλτούρα αυτή στη Σύρο. Νομίζω και το Δημοτικό Συμβούλιο και τα πρόσωπα που έχουν εκλεγεί, έχουν την ποιότητα ώστε να έχουμε μία υποδειγματική λειτουργία σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Περιμένω πολλά από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο.”.