Επικυρώθηκαν χθες τα οριστικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας των νέων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από το Πρωτοδικείο Σύρου

Ευθύνη για παραγωγή έργου προς όφελος της Σύρου

Δηλώσεις από τους πρωτεύσαντες αιρετούς που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των δημοτών

Επικυρώθηκαν χθες από το Πρωτοδικείου Σύρου τα οριστικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και κατ΄ επέκταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με την τελική σταυροδοσία να δηλώνει ξεκάθαρα τις προτιμήσεις των δημοτών του νησιού σε επίπεδο αιρετών προσώπων.

Εξ αφορμής της επίσημης ανακοίνωσης του Πρωτοδικείου Σύρου, η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί δηλώσεις από τους πέντε πρωτεύσαντες σε ψήφους από τις δύο μεγάλες παρατάξεις “ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” και “Η Σύρος που αξίζουμε”.

Πρόκειται για τον Πέτρο Μώτο, τον Ανδρέα Γιαλόγλου και την Κανδιώ Μαραγκού από την παράταξη που πέτυχε αυτοδυναμία και θα αποτελέσει τη νέα Δημοτική Αρχή από 1η Σεπτεμβρίου, καθώς και για τους Θωμαή Μενδρινού και Αλέξη Αθανασίου που θα βρίσκονται στην πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης.

Πέτρος Μώτος: Επιθυμώ να βρίσκομαι και πάλι κοντά στους δημότες

Σταθερά διατηρεί την πρωτιά του ο Πέτρος Μώτος στα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, όπως αυτά επισφραγίστηκαν χθες, έναν μήνα πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, αφού έλαβε 1.201 ψήφους.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την εκλογική επιτυχία της παράταξής του και την προσωπική διαδρομή του στα κοινά, ο ίδιος δήλωσε τα εξής: “Πιστεύω ότι αυτό που έχω δείξει όλα τα χρόνια, η αγάπη για τη δουλειά και το νησί μας έχει φανεί πια στον κόσμο και ο κόσμος μου έχει εμπιστοσύνη γιατί αυτό που κάνω το αγαπώ. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω και πάλι άλλη μία φορά, όλον τον κόσμο για την εμπιστοσύνη που μου έχει”.

Σχετικά με τα καθήκοντα που θα αναλάβει, μετά από τις ανακοινώσεις του νέου Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, ο οποίος τον τοποθέτησε στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας, ο κ. Μώτος σχολίασε τα ακόλουθα: “Μπορεί τα “πράγματα” που θα αναλάβω να μην είναι πολύ καλά στην Καθαριότητα, αλλά θα κάνω μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν προς όφελος όλου του νησιού. Γνωρίζω αυτόν τον τομέα. Υπήρξε ένα κενό για το νησί με την εκλογή του κ. Μαραγκού τα πέντε χρόνια. Είδε ο κόσμος τη δουλειά που έκανα εγώ και τη δουλειά που έκαναν άλλοι. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν ειλικρινά, αλλά μιλάω για το πώς κρίνει ο κόσμος. Και ο κόσμος πάντα κρίνει σωστά”.

Όσον αφορά δε, τη νέα θητεία και τα αυξημένα καθήκοντά του, ο ίδιος – παρά το σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε – δεσμεύθηκε πως με δύναμη κι επιμονή, επιδιώκει να είναι και πάλι κοντά στον κάθε δημότη σε όλες τις γειτονιές.

“Αυτή τη στιγμή κάνω προσπάθειες με το προσωρινό μέλος και επισκέπτομαι και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και με βοηθούν πάρα πολύ. Πιστεύω ότι μέσα στον χρόνο, ή ως το τέλος του χρόνου να μπορώ να περπατάω και να γυρίζω τις γειτονιές όπως γύριζα. Αυτό το επιθυμώ πάρα πολύ” σημείωσε, τονίζοντας επιπλέον, πως, “Ακόμη όμως και να μην μπορώ, θα βοηθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας, με τους οποίους θα πηγαίνω μαζί”.

Ο κ. Μώτος παρατήρησε έλλειμμα σε επίπεδο καθοδήγησης της Υπηρεσίας από την πλευρά των αρμόδιων πολιτικών προϊσταμένων, σχολιάζοντας τέλος τα ακόλουθα: “Αυτή τη θητεία οι ίδιοι δεν είχαν κατευθύνσεις για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ενώ είναι φιλότιμοι στη δουλειά. Και οι ίδιοι μου δηλώνουν πως με περιμένουν με αγάπη και αυτό είναι σημαντικό. Ειλικρινά μιλάω, δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά σέβομαι τους εργαζομένους με τους οποίους έχω συνεργαστεί καλά όλα αυτά τα χρόνια”.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Έχουμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα

Δεύτερος σε σταυροδοσία από την εκλογική περιφέρεια της Ερμούπολης με τον συνδυασμό του Νίκου Λειβαδάρα ήρθε ο Ανδρέας Γιαλόλγου, ο οποίος έλαβε 966 ψήφους.

Αναφορικά με αυτό το αποτέλεσμα, τόνισε τα εξής: “Ένιωσα αφενός χαρά κι αφετέρου μία τεράστια ευθύνη και όρεξη να ανταποκριθώ και να φανώ αντάξιος σε αυτό που μου απένειμε η κοινωνία της Σύρου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να πω και ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να μην τους προδώσω”.

Επιπλέον, δεδομένης της γνωστοποίησης της απόφασης του νέου Δημάρχου να τον τοποθετήσει στη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου, ο κ. Γιαλόγλου ανέφερε τα παρακάτω: “Θεωρώ τιμή που μου ανατέθηκε το πόστο του προέδρου της ΔΕΥΑΣ. Είναι ένα νευραλγικό κομμάτι για το νησί μας. Θα πολεμήσω κι εκεί με όλες μου τις δυνάμεις να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα που θα καταστήσουν τη Σύρο στο μεγαλύτερο βαθμό, ένα αυτοτελές νησί στο κομμάτι και της ύδρευσης και της αποχέτευσης αλλά και ενεργειακά. Θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα που έπονται”. Συμπλήρωσε μάλιστα πιο αναλυτικά πως, “Είναι γνωστό ότι περιμένουμε να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της ύδρευσης σε Ποσειδωνία και Φοίνικα, έχουμε να κάνουμε την αποχέτευση της Βάρης και του Μέγα Γιαλού και να κατασκευάσουμε το εργοστάσιο Βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμια επεξεργασίας για να στείλουμε το νερό πίσω στη λεκάνη του Βήσσα”. Κατόπιν αυτών, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “Όλα αυτά είναι μεγάλες προκλήσεις και το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να υλοποιηθούν”.

Κανδιώ Μαραγκού: Η συμβολή του Λιμενικού Ταμείου στην ανάπτυξη του τόπου είναι πολύ σημαντική

Εξαιρετικά καλό εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε και η Κανδιώ Μαραγκού, η οποία έλαβε την εμπιστοσύνη των δημοτών, καταγράφοντας πρωτιά στην εκλογική περιφέρεια Ποσειδωνίας με τον συνδυασμό του νέου Δημάρχου, αφού έλαβε 914 ψήφους.

“Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο κόσμος στο πρόσωπό μου. Νιώθω πραγματικά βαριά την ευθύνη αυτών των ψήφων. Ωστόσο γνωρίζω πως από εμάς όλοι οι Συριανοί περιμένουν να δουν κάτι διαφορετικό και θέλουν το νησί μας να είναι πρωτοπόρο. Από την πλευρά μας, στόχο έχουμε να εμπνεύσουμε και να ενώσουμε τον κόσμο για να προχωρήσουμε στο “αύριο” με ανιδιοτέλεια” δήλωσε πρωτίστως η ίδια, η οποία αναλαμβάνει και την προεδρία του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες της προς τον Νίκο Λειβαδάρα, η ίδια υπογράμμισε πως το Λιμενικό Ταμείο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τόπου.

“Ευχαριστώ τον Δήμαρχο τον κ. Νίκο Λειβαδάρα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Όσον αφορά τα νέα καθήκοντά μου, θέλω να πω πως είναι μεγάλη η “πρόκληση” για εμένα. Έχει πολλά να προσφέρει το Λιμενικό Ταμείο και νομίζω ότι η συμβολή του στην ανάπτυξη του νησιού είναι πάρα πολύ σημαντική”.

Σχετικά με την ενημέρωσή της από τον απερχόμενο πρόεδρο, Δημήτρη Κοσμά, η Κανδιώ Μαραγκού επεσήμανε πως η συνεργασία καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος με σκοπό την ενημέρωσή της, “βαδίζει” καλά.

“Έχουμε ήδη κάποιες πρώτες συναντήσεις και μάλιστα αυτήν τη βδομάδα θα γίνουν άλλες δύο” γνωστοποίησε, λέγοντας τέλος πως, “Ο Αύγουστος ουσιαστικά θα είναι μήνας πολλών συναντήσεων και αυξημένης δουλειάς για εμάς, σε συνεργασία τόσο με τους υπαλλήλους του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και με την απελθούσα Δημοτική Αρχή”.

Θωμαή Μενδρινού: Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει πραγματικά, μπορεί και από τη θέση της αντιπολίτευσης

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένη για την εμπιστοσύνη που έλαβε από τους δημότες, η Θωμαή Μενδρινού συνεχίζει να προσφέρει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης και την επόμενη θητεία, αφού ήρθε πρώτη σε σταυροδοσία από την παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, λαμβάνοντας 914 ψήφους.

Σχολιάζοντας συνολικά το αποτέλεσμα που έφερε την παράταξή της στην πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και τη στάση της για την περαιτέρω αυτοδιοικητική πορεία της, τοποθετήθηκε σε θετικό τόνο.

“Ουσιαστικά είναι μία μεταβατική περίοδος τώρα και για εμάς. Είναι μία περίοδος αυτοκριτικής θα λέγαμε και για εμένα προσωπικά είναι μία περίοδος απολογισμού του έργου. Βλέπω τί έχει κάνει το Τμήμα Πολιτισμού, εγώ προσωπικά, τί θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερο και είναι ένας μικρός απολογισμός. Θεωρώ ότι το πρόσημο που είχαμε στο κομμάτι του Πολιτισμού ήταν θετικό για το νησί μας. Καταβάλλαμε αλλεπάλληλες προσπάθειες για να το φτάσουμε ένα βήμα παρακάτω με σκληρή δουλειά και αυτό θεωρώ ότι αναγνωρίστηκε και από την τοπική κοινωνία και από τους Συριανούς. Πιστεύω ότι όταν κάποιος θέλει να βοηθήσει πραγματικά και να προσφέρει στον τόπο, ακόμη και στην αντιπολίτευση όταν είναι μπορεί να το κάνει. Μπορούμε να εισηγούμαστε τις προτάσεις μας, τις θέσεις μας για το καλύτερο του τόπου. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα σταματήσει. Είναι επιθυμία των Συριανών τους οποίους εκπροσωπούμε και σίγουρα και το εκλογικό αποτέλεσμα για την παράταξή μας πρέπει να δώσει σε όλους πολλά μηνύματα. Θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή έχει τρέξει μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αλλά βέβαια πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας τί έφερε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Ήταν ένα πάρα πολύ ηχηρό μήνυμα από τη Συριανή κοινωνία”.

Όσον αφορά τη συνεργασία της με τη νέα Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η ίδια γνωστοποίησε πως έχει αναπτυχθεί ήδη μία συνεργασία σε επίπεδο ενημέρωσης γι αυτήν την τόσο σημαντική ατζέντα του Δήμου.

“Έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η ενημέρωση από εμένα ως αρμόδια αλλά και από τα υπηρεσιακά στελέχη του Τμήματος Πολιτισμού που θα αναλάβει όλο το κομμάτι του Πολιτισμού ώστε να είναι ομαλή αυτή η μεταβατική περίοδος και να υπάρχει μία ομαλή συνέχεια” ανέφερε, ευχαριστώντας τέλος τους δημότες αλλά και τους συνεργάτες της.

“Ευχαριστώ όλους όσους με εμπιστεύθηκαν προσωπικά και όλους τους ανθρώπους που συνεργαστήκαμε για το αποτέλεσμα γιατί αυτό που λέω πάντα είναι πως όλα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά μέχρι να έρθουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Αλέξης Αθανασίου: Δεν θα είμαστε αντιπολίτευση αποσύνθεσης

Την εμπιστοσύνη των δημοτών κέρδισε και ο Αλέξης Αθανασίου από την εκλογική περιφέρεια της Ποσειδωνίας με τον συνδυασμό του Γιώργου Μαραγκού, έχοντας λάβει 768 ψήφους.

“Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο που με ψήφισε για άλλη μία φορά. Είναι η τρίτη φορά που με τιμά ο κόσμος με σταυρό, από τον πρώτη φορά στον Δήμο Ποσειδωνίας και μετά το 2014 και τώρα το 2019. Θεωρώ όπως έχω πει ξανά ότι ο κόσμος είναι αυτός που μας κρίνει όλους και τελικά μας επιβραβεύει ή όχι. Θέλω να πω πως όλοι οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στις εκλογές είναι αξιέπαινοι γιατί είναι δύσκολο στις μέρες μας να εκθέτεις τον εαυτό σου στα κοινά” ανέφερε μιλώντας για το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ πρόσθεσε τα παρακάτω σχετικά με την πορεία του στη συνέχεια από τις θέσεις της αντιπολίτευσης.

“Φυσικά ο ρόλος που μας έταξε τώρα ο κόσμος της Σύρου, πρωτίστως θα είναι συνθετικός και δεν θα είναι μία αντιπολίτευση αποσύνθεσης και προβληματικής ρητορικής. Θα είναι μία αντιπολίτευση συνθετική. Από εκεί και πέρα φυσικά, όποτε η Δημοτική Αρχή κάνει λάθη – όποιος δουλεύει άλλωστε κάνει λάθη – θα είμαστε εκεί για να την ελέγξουμε σύμφωνα με την εντολή του λαού”.

Σχετικά με τις αλλαγές που προετοιμάζονται για την Αυτοδιοίκηση, ο ίδιος θέλησε να σχολιάσει παρακάτω πως, “Έρχονται και νέοι νόμοι και θα δούμε πως θα βελτιώσουν την “τρέλα” του “Κλεισθένη”. Με την απλή αναλογική εμάς, το πρόβλημα δεν μας άγγιξε πολύ, επειδή είχαμε Δημοτική Αρχή από την πρώτη Κυριακή, αλλά στους μισούς Δήμους υπάρχει θέμα. Οπότε να δούμε και τις πρωτοβουλίες του νέου Υπουργού και να δούμε πώς θα βελτιωθεί η λειτουργία των Δήμων”.

Κληθείς να μιλήσει για τη συνεργασία του με τον νέο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη, σημείωσε τα εξής: “Με τον επόμενο Αντιδήμαρχο Οικονομικών τον κ. Πιταούλη έχουμε συναντηθεί τρεις φορές για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας. Του έχω πει ότι είμαι στη διάθεσή του για οτιδήποτε θελήσει. Βέβαια ό,τι περνάμε τώρα, το κοιτάζουμε και οι δύο. Μιλάω για αναμορφώσεις κλπ που αφορούν τον Δήμο”. Συμπλήρωσε τέλος μάλιστα, πως, “Πρέπει να υπάρχει αρμονία μεταξύ των απερχόμενων και των επόμενων. Οπότε μια χαρά τα έχουμε πάει, ως προς την Οικονομική Υπηρεσία, τη δική μου Υπηρεσία που ελέγχω. Και φυσικά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου που μετά θα έχουμε την ορκωμοσία, θα έχω παραδώσει στον κ. Πιταούλη τις σοβαρές εκκρεμότητες που όταν συγκροτηθούν τα όργανα του Δήμου πλήρως, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει”.