Προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 από τα Συμβούλια των Κοινοτήτων Άνω Σύρου και Πάγου

Καθημερινότητα και υποδομές για την περιφέρεια

  • Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2019 - 06:18

Τα τοπικά θέματα κάθε περιοχής καταγράφουν δύο ακόμη Συμβούλια Κοινοτήτων για τις περιοχές ευθύνης τους, προωθώντας προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τις “αναπάντητες” ανάγκες των περιοχών της Άνω Σύρου και του Πάγου.

Τα νέα διοικητικά Συμβούλια με προέδρους τον Πέτρο Ραουζαίο και την Μαρία Ξανθάκη, αντίστοιχα, για Άνω Σύρο και Πάγο, προώθησαν τα αιτήματά τους για τις περιοχές ευθύνης τους, με σκοπό τη νέα θητεία να υλοποιηθούν όσα περισσότερα εξ αυτών.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί η καταγραφή και έργων υποδομής, πέραν των ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας, καθώς τα τοπικά μέλη αποδεικνύουν πως προσεγγίζουν τις ανάγκες των ανωτέρω περιοχών από συνολικότερη σκοπιά.

Ακολουθούν οι προτάσεις τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020.

Δίχως τέλος... η λίστα του Συμβουλίου της Άνω Σύρου

Με 103 αιτήματα απευθύνεται συγκεκριμένα το ΔΣ της Κοινότητας της Άνω Σύρου προς τη νέα Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης, καταγράφοντας πρωτίστως, μικρά έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών τόσο στον μεσαιωνικό οικισμό, όσο και σε Κίνι και Αληθινή.

Μεταξύ αυτών, τα μέλη έχουν συμπεριλάβει ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και αποκαταστάσεις δρόμων και δημόσιων χώρων, ζητώντας παράλληλα και την υλοποίηση μεγάλων έργων.

Αναλυτικά αναφέρονται τα αιτήματα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, ωστόσο παρακάτω ακολουθούν τα σημαντικότερα εξ αυτών. “Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο τέλος του δρόμου των Χαρτιανών. Κατασκευή αγωγού απορροής ομβρίων στη θέση Εμπελος στο Κίνι. Επισκευή στάσεων αναμονής επιβατών σε όλη την Κοινότητα Ανω Σύρου. Στο γήπεδο της Άνω Σύρου να γίνει γεωτεχνική και γεωλογική μελέτη, εδάφους και υπεδάφους. Δημιουργία παιδότοπου και χώρου στάθμευσης (parking) στο ήδη επιλεγμένο οικόπεδο (έχει περάσει από την επιτροπή ακίνητης περιουσίας και έχουν δεσμευτεί εξήντα χιλιάδες ευρώ (60.000 ευρώ) για το έργο αυτό). Δημιουργία wc στον Άγιο Αθανάσιο σε υπάρχον κτίσμα. Εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία wc στο πάνω τέρμα στην Άνω Σύρο. Χώρος στάθμευσης (parking) στο Λωτό. Ανάδειξη πηγαδιού στη περιοχή “Αληθινής”. Ανάδειξη πλατείας “Αληθινής” και δημιουργία τοιχείου αντιστήριξης στο τέλος του δρόμου. Μελέτη κατασκευής δρόμων, για θέμα ασφάλειας πολιτικής προστασιας, από Φοινικιά προς Αγία Παρασκευή και από Αληθινή προς Καρναρόλες. Βελτίωση ανηφόρας γηπέδου Άνω Σύρου που εχει υποσκαφτεί. Ενίσχυση φωτισμού μονοπατιού Αγίου Αθανάσιου. Αποκατάσταση παλαιού μονοπατιού στη θέση “Ράχαμος” (Πέτρος Μανωλάκης).Τοποθέτηση φωτισμού, τμήματος “Λαλακιάς”, από το γήπεδο Άνω Σύρου έως το Δήλι-εκκλησία “Πανάχραντου”. Δημιουργία πεζοδρομίου και ενίσχυση-αντικατάσταση φωτισμού, τμήματος “Λαλακιάς”, οδού Μ. Βαμβακαρη, από γεφύρι “Κουλουμπή” έως δέλτα Άνω Σύρου. Κατεδάφιση παλαιών δεξαμενών Άνω Σύρου και απομάκρυνση μπάζων πίσω από το κοιμητήριο “των Αγγέλων” και δημιουργία χώρου στάθμευσης. Τοιχίο αντιστήριξης και δημιουργία χώρου στάθμευσης, πριν το καθολικό κοιμητήριο “Ταξιάρχη” σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης. Καθαρισμός και ανάδειξη σπηλαίων Αληθινής και Φερεκύδη. Συντήρηση και εκσυγχρονισμός βιολογικού στο Κίνι. Δημιουργία χώρου αναψυχής και άθλησης παιδιών (Κίνι-Επισκοπειό). Προέκταση προβλήτας (από τέλος μπλόκια έως φάρο εισόδου λιμένα Κίνι). Δοχεία αποριμμάτων ανακύκλωσης. Κατασκευή αποχέτευσης στο Λωτό. Έλεγχος και αποκατάσταση δικτύου και βιολογικού. Έλεγχος και αποκατάσταση αφαλατώσεων. Δημιουργία νέων στάσεων ανακύκλωσης. Δημιουργία γραφείου αρχαιολογίας στη Σύρο”.

Οι προτάσεις της Κοινότητας Άνω Σύρου ολοκληρώνονται με ένα βασικό αίτημα προς τη Δημοτική Αρχή, το οποίο αφορά στην εξέταση της δυνατότητας παροχής διευκολύνσεων προς τους κατοίκους του μεσαιωνικού οικισμού. Πρόκειται για ένα αίτημα εξαιρετικά σοβαρό, αφού συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση “ζωντανού” του λόφου, ο οποίος δεν έχει πάψει να κατοικείται παρά τις δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι συγκεκριμένοι δημότες.

Ζουμ στην καθημερινότητα για το ΔΣ του Πάγου

Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας του Πάγου δίνει έμφαση κατά κύριο λόγο στα θέματα της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής, με το σκεπτικό της διευκόλυνσης των δημοτών.

Έχοντας ιεραρχήσει τις ανάγκες του για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, το ΔΣ προτείνει προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προς ικανοποίηση, τα παρακάτω αιτήματα: “1. Αποκατάσταση οδού Κράλλιων, 2. Αποκατάσταση δρόμου προς Σουσουρίνου, 3. Αποκατάσταση οδού μπροστά από οβελιστήριο Πεύκο, 4. Επέκταση δημοτικού φωτισμού από Σουσουρίνου προς Revoil, 5. Επέκταση δημοτικού φωτισμού από γεφύρι μέχρι Σταυρό Παρακοπής, 6. Αλλαγή κουφωμάτων νότιας πλευράς πρώην Δημοτικού Σχολείου, 7. Τσιμεντόστρωση οδού από επαρχιακή οδό Ποσειδωνίας (οικία Τζαναβάρη) προς Παρακοπή (Κράλληδες), 8. Τσιμεντόστρωση δημοτικής οδού εντός οικισμού Μεσσαριάς, 9. Επέκταση δημοτικού φωτισμού από Πεύκο προς Γιωργακιού, 10. Επέκταση δημοτικού φωτισμού από Πεύκο προς Κουραμάνα, 11. Συντήρηση γηπέδου μπάσκετ και 12. Ασφαλτόστρωση δρόμου από Σταυρό Ταλάντων μέχρι Σεντούκα.

Τα νέα μέλη των ΔΣ

Προς ενημέρωση των δημοτών, αξίζει να γνωστοποιηθούν τα μέλη που απαρτίζουν τις δύο τοπικές Κοινότητες, με τα οποία μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία και συνεννόηση για τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών τους.

Συγκεκριμένα, στην Κοινότητα της Άνω Σύρου, πρόεδρος είναι ο Πέτρος Ραουζαίος ενώ τον ίδιο πλαισιώνουν οι Ευάγγελος Ρούσσος, Αγνή Φρέρη, Πέτρος Καρβώνης, Αντώνης Ρηγούτσος, Άννα Ρούσσου και Γιώργος Βασάλος.

Στην Κοινότητα του Πάγου πρόεδρος έχει αναδειχθεί η Μαρία Ξανθάκη, ενώ μαζί της στο ΔΣ συμμετέχουν ο Δημήτρης Νομικός, ο Ιάκωβος Πρελορέντζος, ο Ισίδωρος Ρούσσος και η Μαρία Δεναξά.