Τοποθέτηση πράσινων κάδων για τη συλλογή ηλεκτρικών συσκευών σε έξι γειτονιές της Ερμούπολης και δύο κόκκινων κάδων για είδη ένδυσης σε Ερμούπολη και Φοίνικα

Επέκταση της ανακύκλωσης στη Σύρο

Τα σημεία τοποθέτησης των νέων κάδων ανακύκλωσης που θα ενεργοποιούν τον δημότη και θα λειτουργούν ανταποδοτικά τόσο ως προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όσο και ως προς το περιβάλλον, αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης και βιώσιμης ανάπτυξης, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα ενταχθεί στο δίκτυο ανακύκλωσης ειδών ένδυσης γνωστής ελληνικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα από το 2012.

Υπογραμμίζεται ότι, οι δύο κόκκινοι κάδοι που θα τοποθετηθούν στο χώρο στάθμευσης πλησίον του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και στον Φοίνικα (έμπροσθεν του Ιατρείου στο κέντρο του χωριού) θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη ρίψη φθαρμένων ρούχων και υποδημάτων. Πρόκειται για την πρώτη δράση ανταποδοτικής ανακύκλωσης, καθώς το αντίτιμο ανά τόνο θα προσφέρεται σε δωροεπιταγές (των 50 ευρώ) από super market για τους δικαιούχους από τους καταλόγους ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με διαχειριστή την Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Εξοικονόμηση ενέργειας, ελάφρυνση του ΧΥΤΑ

Όπως σημειώνεται από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση από τον πρόεδρο Γιάννη Βρούτση και την αντιπρόεδρο Αγγελική Πρίντεζη, σε μία σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να επικρατεί η συνείδηση των ανθρώπων, περί της προτεραιότητας της βιώσιμης διαχείρισης όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.

Ανακτώντας τα φθαρμένα είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και τις χωματερές και επαναθέτοντάς τα σε κυκλοφορία με ένα σύγχρονο τρόπο, καλλιεργείται μια σωστή νοοτροπία αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης. «Είναι τόσο απλό σε όλους, να ανοίξουμε τον κάδο και να αποθέσουμε σ’ αυτόν φθαρμένα είδη, που παλιότερα θα πετάγαμε στα σκουπίδια», τονίζουν οι αρμόδιοι.

Με την ανακύκλωση φθαρμένων ρούχων που προτείνεται και με σωστή διαχείριση, θα καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων, κτλ. Σε ένα σημαντικό ποσοστό προωθούνται επίσης οι αναγκαίες από την Ε.Ε. δράσεις ανακύκλωσης, απαλλάσσοντας χωματερές και τα κύτταρα του ΧΥΤΑ από έναν τεράστιο και επιβαρυντικό όγκο χρήσιμων υλικών. Ως εκ τούτου, η δράση συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, καθώς και στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος.

Διπλό όφελος για τη Σύρο

Ειδικότερα, από την ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων θα προκύψει για το νησί της Σύρου σημαντική δημόσια ωφέλεια περιβαλλοντικού χαρακτήρα, καθώς τα συλλεχθέντα είδη θα αποτρέπονται από το ρεύμα των αστικών αποβλήτων, τα οποία ο ΦΟ.Δ.Σ.Α  οδηγεί σε υγειονομική ταφή με σημαντικό οικονομικό κόστος διαχείρισης, αλλά και έμμεση οικονομική ωφέλεια από την εκτροπή από τη συλλογή και διάθεση στο ΧΥΤΑ ποσότητας ενδυμάτων και υποδημάτων ετησίως.

Τέλος, η συνεργαζόμενη εταιρία, που θα διαθέσει τους δύο κόκκινους κάδους, θα συμμετέχει σε δράσεις του ΦΟ.Δ.Σ.Α Ερμούπολης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο άμεσο περιβάλλον.

Ηλεκτρικές συσκευές

Σημειώνεται, ο Φορέας θα προβεί και στην τοποθέτηση έξι πράσινων κάδων για τη συλλογή ηλεκτρικών συσκευών σε έξι γειτονιές της Ερμούπολης, που ορίστηκαν από τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης: Δόξα, στο Χώρος στάθμευσης, πλησίον «Σκλαβενίτη», Κοίμηση, Λαλακιά (πάρκινγκ), Βροντάδο (στο ύψος της Φωλιάς) και Πευκάκια (Καπποδιστρίου).

Τα παραπάνω σημεία θα συμπεριληφθούν στο διαδραστικό χάρτη της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Συσκευών, ενώ θα προωθηθούν και από τον ΦΟ.Δ.Σ.Α. Ερμούπολης.

Από την πλευρά της, η κ. Πρίντεζη διευκρίνισε πως η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών δεν αποτελεί κάτι καινούριο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ωστόσο τώρα εξελίσσεται ως μία από τις προσπάθειες του Φορέα να φέρει και πάλι τους δημότες κοντά στην ανακύκλωση, κερδίζοντας ξανά από την αρχή την εμπιστοσύνη του.