Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για επισκευές και συντηρήσεις ύψους 215 χιλ. ευρώ

Χρηματοδοτείται έργο για το Κολυμβητήριο

Ο ΝΟΣ είχε παραδώσει μελέτη προ μηνών στον Δήμο για τα σοβαρά θέματα της αθλητικής υποδομής

Θετικές εξελίξεις έρχονται στο προσκήνιο για την υλοποίηση έργου ύψους 215 χιλ. ευρώ στο Κολυμβητήριο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς η κατοχύρωση χρηματοδότησης από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έρχεται να σημάνει προσεχώς, την ανάπτυξη εργασιών επισκευής και συντήρησης στην αθλητική υποδομή.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα δίνει “απάντηση” σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που “στοιχειώνουν” σήμερα τις κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και τις κολυμβητικές δεξαμενές, προκειμένου οι αθλητές και το κοινό να απολαμβάνουν τη χρήση του Κολυμβητηρίου με ασφάλεια.

Τα θέματα που συνοδεύουν την πορεία της λειτουργίας του εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν αναδειχθεί πολλάκις κατά το παρελθόν και με δημοσιεύματα της “Κοινής Γνώμης” πέραν των όποιων δημόσιων συζητήσεων έχουν γίνει σε συλλογικά όργανα κι ως εκ τούτου είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη υλοποίησης ενός μεγάλου έργου, μέσω του οποίου θα βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό η αθλητική υποδομή και οι εγκαταστάσεις της.

Ιδιαίτερη ευαισθησία για το Κολυμβητήριο έχει επιδείξει ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου (ΝΟΣ), κύριος χρήστης της πισίνας και των λοιπών χώρων που εξυπηρετούν αθλητές και κοινό, ο οποίος προ μηνών είχε αναλάβει την πρωτοβουλία εκπόνησης μίας μελέτης που θα προσδιόριζε τις εργασίες που χρειάζεται η αθλητική υποδομή. Τη συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα, το κόστος της οποίας κάλυψε ο ίδιος, την είχε παραδώσει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης της προβλεπόμενης χρηματοδότησης.

Το θέμα της συντήρησης του Κολυμβητηρίου και η υλοποίηση ενός εξαιρετικά απαραίτητου έργου ύψους 215 χιλ. ευρώ πρόκειται να απασχολήσει το νέο πλέον Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα κληθεί μεθαύριο – κατόπιν εισήγησης της νυν Δημοτικής Αρχής – να εγκρίνει το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης αλλά και τη σύναψή της, με την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε ο Δήμος να κατευθυνθεί προς το επιθυμητό σημείο, δηλαδή αυτό της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης και στη διενέργεια του απαραίτητου διαγωνισμού με σκοπό την ύπαρξη αναδόχου για την υλοποίηση του έργου.

Η βελτίωση των εξωτερικών, όσο και των εσωτερικών χώρων του, κρίνεται εξαιρετικά απαραίτητη, όχι μόνον για τις ανάγκες του ΝΟΣ, αλλά και για την προσπάθεια που γίνεται συνεχώς για τη φιλοξενία και τη διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων του υγρού στίβου.

Κύριο θέμα όμως, που απασχολεί τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι η ανάπτυξη έργου, τέτοιου, που θα δρομολογεί χωρίς προβλήματα την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου και μετά από τη λήξη της άδειας που αυτό διαθέτει σήμερα, όπως κι άλλες ίδιες αθλητικές υποδομές πανελλαδικά. Υπενθυμίζεται πως η άδειά του λήγει τέλος Αυγούστου του 2019.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της νέας Δημοτικής Αρχής - κατόπιν συνάντησης του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή με την πλευρά της Περιφέρειας και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη – η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών θα είναι προγραμματική, για να προχωρήσει το απαραίτητο έργο.

Αξίζει να αναφερθεί μεταξύ άλλων, πως, η σύμβαση περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των εργασιών επισκευής και συντήρησης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου που αποτελεί τμήμα των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ερμούπολη σύμφωνα με τη μελέτη που έχει θεωρήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Γνωμοδότηση σχετική δε, γνωστοποιείται και από το Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και ΤΠΕ, το οποίο δείχνει να κινείται με γοργούς ρυθμούς και σε θετική τροχιά αναφορικά με έργα για το νησί της Σύρου.

Οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, είχαν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί στις πισίνες, οι οποίες είχαν περιέλθει σε κάκιστη κατάσταση, ενώ για τη γενικότερη κατάσταση του Κολυμβητηρίου είχαν μιλήσει δημοσίως αρμόδιοι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Ωστόσο, οι ανάγκες της συγκεκριμένης αθλητικής υποδομής δεν περιορίζονται μόνον στην αυτονόητη φροντίδα του χώρου για την εξυπηρέτηση των αθλητών, αλλά αφορούν την επισκευή και τη συντήρησή της συνολικά.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του σχεδίου της σύμβασης που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι εργασίες που θα αναπτυχθούν αφορούν τις πισίνες και τις εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με αυτές, καθώς επίσης τα αποδυτήρια, τις κερκίδες και γενικά τους κοινόχρηστους χώρους.

Ειδικότερα, βάσει της καταγραφής των προβλημάτων που διαπιστώνονται στο Κολυμβητήριο, αναφορικά με τις κολυμβητικές δεξαμενές και τις συνοδές εγκαταστάσεις τους, υπάρχει ανάγκη για τα παρακάτω: Α. Επισκευή επιστρώσεων και αποκατάσταση καθιζήσεων στον περιβάλλοντα χώρο της κύριας κολυμβητικής δεξαμενής. Β. Αποκατάσταση ρύσεων απαγωγής ομβρίων υδάτων του περιβάλλοντα χώρου του Κολυμβητηρίου. Γ. Επισκευή καναλιού υπερχείλισης κύριας κολυμβητικής δεξαμενής και αντικατάσταση μεταλλικής σχάρας. Δ. Αποκατάσταση διάβρωσης σιδηρού οπλισμού και ενανθρακωμένου σκυροδέματος. Ε. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Αντικατάσταση – αποκατάσταση αντλιών νερού κλπ.

Ανοικτά θέματα σε αποδυτήρια κοινού, ομάδων και προσωπικού

Πέραν των ανωτέρω, επανειλημμένως έχουν ανακύψει προβλήματα και στους εσωτερικούς χώρους του Κολυμβητηρίου, τα οποία και διαπιστώνονται ακόμη και στη μη ορθή λειτουργία των αποδυτηρίων και του κύριου εξοπλισμού τους, που χρησιμοποιούν οι αθλητές της πισίνας.

Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες εργασίες και παρεμβάσεις αφορούν στα ακόλουθα: Α. Αντικατάσταση υαλοπινάκων αποδυτηρίων με νέους αδιαφανείς. Β. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και μη λειτουργικών ειδών υγιεινής. Γ. Αντικατάσταση δεκαεπτά εσωτερικών θυρών. Δ. Αντικατάσταση πλακιδίων τοίχων και δαπέδου στους χώρους των ντους.

Προβλήματα σε κερκίδες και κοινόχρηστους χώρους του Κολυμβητηρίου

Στο πλαίσιο της συνολικής φροντίδας για τη λύση των προβλημάτων και σε όλη την έκταση του εξωτερικού χώρου του Κολυμβητηρίου, το περιεχόμενο της σύμβασης αναφέρει επιγραμματικά τις εργασίες που θα απαιτηθούν στην κατεύθυνση υλοποίησης του μεγάλου έργου των 215 χιλ. ευρώ.

Ειδικότερα για τα τμήματα των κερκίδων, προβλέπονται τα παρακάτω: Α. Αντικατάσταση μετωπικού κιγκλιδώματος κερκίδων ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές του ύψους. Β. Αντικατάσταση σιδηρών θυρών εξόδου στο χώρο του Κολυμβητηρίου. Γ. Αποκατάσταση επιφάνειας κερκίδων. Δ. Χρωματισμοί εξωτερικών επιφανειών.

Επιπλέον, για τους κοινόχρηστους χώρους στο περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης σημειώνονται τα ακόλουθα: Α. Αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίων πρόσβασης. Αποκατάσταση μαρμάρινων επενδύσεων κλιμακοστασίων και περιβάλλοντα χώρου. Β. Τοποθέτηση αντιολισθητικού παρεμβύσματος κλιμακοστασίων. Γ. Αποκατάσταση αρμών διαστολής κτιρίου. Δ. Αποκατάσταση φαινομένων ενανθράκωσης σκυροδέματος και αποκατάσταση διάβρωσης σιδηρού οπλισμού. Ε. Χρωματισμοί επιφανειών.

Συνολική διάρκεια σύμβασης 27 μηνών

Δεδομένου του ύψους της χρηματοδότησης που θα προωθήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το Κολυμβητήριο, καθίσταται ξεκάθαρο πως θα απαιτήσει χρόνο η υλοποίησή του συγκεκριμένου έργου. Σύμφωνα με όσα - λογικά - θα γνωστοποιηθούν προς τους δημοτικούς συμβούλους για την προγραμματική σύμβαση, η οποία και θα ισχύσει από την ημέρα υπογραφής της, το συνολικό έργο θα έχει διάρκεια 27 μηνών.

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει ως εξής: Για τη δημοπράτηση και υπογραφή της σύμβασης σημειώνεται τμηματική προθεσμία εννέα μηνών, για την υλοποίηση των συντηρήσεων – επισκευών των αθλητικών εγκαταστάσεων τμηματική προθεσμία δώδεκα μηνών και τέλος, για την οικονομική εκκαθάριση και τη διοικητική παραλαβή θα απαιτηθεί διάστημα έξι μηνών.

Όσα αναλαμβάνουν οι πλευρές Περιφέρειας και Δήμου

Σύμφωνα με την πορεία της υπόθεσης της επισκευής και συντήρησης του Κολυμβητηρίου, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας περιλαμβάνει σαφείς και ξεκάθαρες υποχρεώσεις για κάθε πλευρά.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προβλέπονται: Α. Η χρηματοδότηση των συντηρήσεων – επισκευών των αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού των 215.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και Β. Η μεταβίβαση της χρηματοδότησης μέχρι του ποσού των 215.000 ευρώ από την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Επιπλέον, η Περιφέρεια θα συμμετέχει και με έναν εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Παρακολούθησης Έργου της προγραμματικής σύμβασης.

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος αναλαμβάνει τα ακόλουθα: Α. Να ασκήσει όλες τις αρμοδιότητες του φορέα ανάθεσης – υλοποίησης, Β. Να ολοκληρώσει τις μελέτες και να καταρτίσει τα τεύχη διακήρυξης του έργου. Γ. Να διενεργήσει τον διαγωνισμό, την αξιολόγηση των προσφορών και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δ. Να ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τα παραδοτέα και να τα παραλαμβάνει βάσει της σχετικής σύμβασης.

Ε. Να παρακολουθεί τις χρηματορροές του έργου και να εκτελεί τις αντίστοιχες πληρωμές. ΣΤ. Να μεριμνά για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή της προσπάθειας και μεταξύ άλλων να συμμετέχει με δύο εκπροσώπους του στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου της σύμβασης.

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο της “Κοινής Γνώμης”.

Ετικέτες: