Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός της ανυπαρξίας υλοποίησης – εγκαίρως – μυοκτονιών κι απεντομώσεων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο

“Λουκέτο” λόγω τρωκτικού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Αναξιοποίητος ο χρόνος κατά τον οποίο έμειναν κλειστά τα σχολεία λόγω κορωνοϊού

Άγνοια σχετικά με την πραγματοποίηση(;) μυοκτονιών και απεντομώσεων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο για το έτος 2020, παρουσιάζουν οι αρμόδιοι των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρά το γεγονός της εμφάνισης τρωκτικού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, γεγονός που ώθησε τον Δήμαρχο να αποφασίσει την επιβολή ολιγοήμερου “λουκέτου” στο συγκεκριμένο σχολείο.

Αν και παρήλθε το διάστημα του κλεισίματος των σχολείων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ως αποδείχθηκε, δεν προχώρησε εγκαίρως στη μυοκτονία και τις απαραίτητες απεντομώσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας στο νησί, με αποτέλεσμα τρωκτικά να κάνουν την εμφάνισή τους στο κτίριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.

Για το γεγονός, ενημέρωσε η Διευθύντρια του Σχολείου τον Δήμο, χθες, οπότε και ο Νίκος Λειβαδάρας προχώρησε στην έκδοση απόφασης αναστολής λειτουργίας του Ειδικού Δημοτικού για διάστημα τριών ημερών, προκειμένου – προφανώς – να απολυμανθούν οι αίθουσές του και όλοι οι χώροι του.

Με αφορμή την ανάρτηση της συγκεκριμένης απόφασης του Δημάρχου στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια”, χθες αργά το μεσημέρι, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε τόσο με την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, όσο και με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Λίτσα προκειμένου να έχει σαφή ενημέρωση για το θέμα των μυοκτονιών και των απεντομώσεων στα σχολεία της Σύρου.

Αν και η κα Δράκου δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας πως γνώστης του θέματος είναι ο κ. Λίτσας, ωστόσο, στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα, δήλωσε άγνοια σχετικά με την πραγματοποίηση μυοκτονιών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, ενώ η ίδια ανέφερε ξεκάθαρα πως σχετική μέριμνα υπήρξε – αντιθέτως - για τα σχολικά συγκροτήματα της Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσια και Λύκεια – ΑΔΑ: 66ΡΓΟΛΔΤ-2Μ5).

Από την πλευρά του, ο κ. Λίτσας παρουσιάστηκε γενικόλογος ως προς το ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα, λέγοντας μόνον πως αν και είχε δοθεί εντολή στον μειοδότη του σχετικού διαγωνισμού του Δήμου για τα σχολεία, ώστε να προωθούνταν οι σχετικές ενέργειες αμέσως μετά το άνοιγμα των σχολείων (μετά τον κορωνοϊό), ωστόσο, έδειξε να μην γνωρίζει με βεβαιότητα αν τελικά η επιβεβλημένη φροντίδα για τα σχολεία έχει ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, υποστήριξε πως ο ανάδοχος της σχετικής εργασίας επέλεξε(!) να προχωρήσει τις μυοκτονίες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας κάποιες ημέρες μετά από την επαναλειτουργία τους, απομακρύνοντας... εμμέσως την όποια ευθύνη από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τις καθυστερήσεις στο κομμάτι της φροντίδας των σχολικών χώρων.

Αξίζει να σχολιαστεί πως, δυστυχώς, ο Δήμος όπως προδίδουν τα γεγονότα, δεν αξιοποίησε ούτε το διάστημα της καραντίνας για την έγκαιρη προώθηση των εργασιών μυοκτονίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, με αποτέλεσμα από σήμερα έως και την Παρασκευή το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης να πρέπει να παραμείνει κλειστό.

Η απόφαση Δημάρχου λόγω εντοπισμού τρωκτικού

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αναρτημένης απόφασης του Νίκου Λειβαδάρα με ΑΔΑ: 6ΧΓΕΩΗΟ-49Μ: “Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ.4.27 του Ν. 3852/2010 ΦΕΚ87/7-6-2010 τ.Α “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης”, όπως ισχύει. 2. Το άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υπό τον τομέα στ' (“Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού”). 3. Το με αριθμ. πρωτ. 170/23-06-2020, έγγραφο Διευθύντριας του 4/Θ Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας του 4/Θ Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης , από την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020, λόγω εντοπισμού τρωκτικού εντός της σχολικής μονάδας”.

Π. Λίτσας: Μυοκτονίες γίνονται το Πάσχα ή το καλοκαίρι

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, τόνισε πως πληροφορήθηκε για το θέμα της εμφάνισης τρωκτικού και γι αυτόν τον λόγο, υπήρξε η ανωτέρω απόφαση του Δημάρχου.

Ωστόσο, ο ίδιος θέλησε να σημειώσει πως η εντολή στον ανάδοχο για την πραγματοποίηση μυοκτονίας και απεντομώσεων είχε δοθεί εγκαίρως από πλευράς Δήμου.

“Έχει δοθεί ήδη εντολή στον μειοδότη του διαγωνισμού για την απεντόμωση. Απλά είπε πως δεν είναι πρόσφορο να ξεκινήσει την απεντόμωση πριν μπουν τα παιδιά μέσα (στα σχολεία). Είπε να αφήσει να περάσουν μία - δύο εβδομάδες που θα μπουν τα παιδιά και ύστερα το Σαββατούριακο να περάσει από όλα τα σχολεία να κάνει απεντόμωση” δήλωσε σχετικά, επιβεβαιώνοντας παρακάτω πως για το έτος 2020 δεν είχε πραγματοποιηθεί πριν την επαναλειτουργία των σχολείων μετά την καραντίνα, καμία μυοκτονία.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λίτσα, “Αυτά (σσ. εργασίες μυοκτονίας) γίνονται συνήθως το Πάσχα και το καλοκαίρι. Τώρα το Πάσχα δεν έγινε γιατί ήταν τα σχολεία κλειστά λόγω κορωνοϊού και πήγε λίγο πιο πίσω για να γίνει αυτές τις ημέρες”. Στην ερώτηση, γιατί δεν αξιοποιήθηκε έστω το διάστημα του “λουκέτου” των σχολείων λόγω πανδημίας, αφού αυτές οι εργασίες δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη παρουσία των μαθητών στους σχολικούς χώρους, επανέλαβε τα εξής: “Αυτό το είχαμε συζητήσει και είπε εφόσον είναι κλειστό το σχολείο, αν δεν ανοίξει, δεν θα γίνει αυτό. Κι άφησε να περάσει μία εβδομάδα και μετά θα περνούσε τα Σαββατοκύριακα από τα σχολεία για να κάνει την απεντόμωση, την εργασία που είχε αναλάβει”. Πρόσθεσε δε, πως, “Το 2020 δεν έγινε (σσ. μυοκτονία), γιατί θα γινόταν μέσα στον Απρίλιο ή μέσα στη διάρκεια του Πάσχα”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ίδιος ρωτήθηκε αν γνωρίζει τελικά, αν σήμερα, έχει προχωρήσει ο ανάδοχος τις απαραίτητες εργασίες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, λέγοντας ουσιαστικά πως - εκτιμά - ότι θα έχουν γίνει.

“Αυτά λογικά πρέπει ήδη να τα έχει κάνει η εταιρεία που έχει αναλάβει να κάνει την απεντόμωση. Δεν μας ενημέρωσε ότι δεν μπόρεσε να το κάνει για κάποιον άλλον λόγο. Είχαμε συμφωνήσει να πήγαινε μία εβδομάδα μετά, το πολύ δέκα ημέρες αφού θα είχαν ανοίξει τα σχολεία” σχολίασε για μία ακόμη φορά, λέγοντας τέλος πως η εντολή από πλευράς Δήμου ήταν συγκεκριμένη. “Η εντολή που δόθηκε πριν ανοίξουν τα σχολεία στον υπεύθυνο που είχε κερδίσει στον διαγωνισμό για την απεντόμωση, ήταν να γίνει άμεσα. Και είπε θα το αφήσω μία εβδομάδα μετά αφού ανοίξουν τα σχολεία” ανέφερε ο κ. Λίτσας, κλείνοντας το θέμα.