Συνάντηση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου με το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Ενημέρωση για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης

  • Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2020 - 13:32

    Την Τετάρτη 24 Ιουνίου , ύστερα από πρωτοβουλία του Δ. Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου - Τήνου - Μυκόνου , πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμο Σύρου για το ζήτημα της στέγασης του Ειδικού νηπιαγωγείου , με συμμετοχή των προϊσταμένων των δύο νηπ/γείων (Ειδικό και 3ο) , της Δ/ντριας του 3ου Δ.Σ. και του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής. Στη συνάντηση δεν παρευρέθηκε τελικά η Δ/ντρια  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Αρχικά ως Δ.Σ. θέσαμε σε αδρές γραμμές τον σκοπό της συνάντησης , εστιάζοντας κυρίως στο «τι μέλλει γενέσθαι» για την επίλυση του προβλήματος. Δυστυχώς  , και παρά τις διατυπωθείσες στην αρχή καλές προθέσεις του Δήμου για ουσιαστική συζήτηση , σύντομα αυτή μετεξελίχθηκε σε μια  προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών , διολισθαίνοντας μέχρι του σημείου να εμπλέξει τους εκπαιδευτικούς – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – στην ανεπιτυχή μέχρι τώρα έκβαση του ζητήματος.

    Απ’ την πλευρά μας , τόσο τα παρευρισκόμενα στη συνάντηση μέλη του Δ. Σ. όσο και οι συναδέλφισσες που ασκούν τη διοίκηση στις τρεις συστεγαζόμενες σχολικές μονάδες  , τονίσαμε τα αυτονόητα:

α) Ο Δήμος Σύρου , με την απαραίτητη συμβολή της Περιφερειακής Δ/νσης και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , έχει την αρμοδιότητα και κυριότητα των ενεργειών για την αντιμετώπιση και εντέλει επίλυση του προβλήματος, ενώ όλοι αυτοί οι ρυθμιστικοί παράγοντες μαζί επιβάλλεται να έχουν μεταξύ τους τακτική επικοινωνία και αγαστή συνεργασία. Σε τελική ανάλυση , λίγο ενδιαφέρει ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αντιμετώπιση του θέματος. Αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τα παιδιά που προορίζονται να φοιτήσουν στο Ειδικό νηπιαγωγείο , τους γονείς τους , τους εκπαιδευτικούς και συνολικά την τοπική - κι όχι μόνο - κοινωνία είναι η ύπαρξη μιας έμπρακτης απόδειξης πως αυτά τα παιδιά δεν είναι μαθητές κατώτερης κατηγορίας και δικαιούνται στο ακέραιο , όχι απλά ίση ,  αλλά επιπλέον κι εξόχως κατάλληλη μέριμνα , προκειμένου να μετέχουν  του καθολικού αγαθού της παιδείας.

β) Οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε στο δημόσιο σχολείο στεκόμαστε αταλάντευτα μόνιμοι υπερασπιστές του δικαιώματος της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των παιδιών στο αγαθό της εκπαίδευσης , κάτω από συνθήκες εναρμονισμένες προς τις ιδιαίτερες δυνατότητες και ανάγκες τους , που θα προάγουν την ολόπλευρη μόρφωσή τους. Υπό αυτήν την έννοια , οι όποιες αστοχίες , παλινωδίες και καθυστερήσεις των «καθ’ ύλην αρμοδίων» στο συγκεκριμένο θέμα βαρύνουν αποκλειστικά αυτούς, όπως και η άγονη αναζήτηση κατάλληλου κτηρίου.

γ) Απ’ τις αρχές του Φλεβάρη δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας αξιόπιστης λύσης . Επιπλέον , τα χρήματα που προορίζονταν για την αποπεράτωση των προβλεπόμενων τεχνικών εργασιών στο υπάρχον κτήριο στέγασης - όπως ειπώθηκε απ’ την πλευρά του Δήμου - διατέθηκαν αλλού , μιας και έληγε το πρόγραμμα στο οποίο ήταν ενταγμένα και το αμέσως επόμενο υπαρκτό κονδύλι θα μπορεί να είναι διαθέσιμο στις αρχές του επόμενου χρόνου! Υπάρχοντος αυτού του δυσμενούς πλαισίου , πολύ φοβόμαστε ότι θα ξεκινήσει άλλη μια σχολική χρονιά και το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο.

    Απέναντι στις παραπάνω αυτονόητες επισημάνσεις μας , ο Δήμος Σύρου αναφέρθηκε στις ευθύνες των τοπικών εκπαιδευτικών Διευθύνσεων και ανέλαβε την έγγραφη πρωτοβουλία της επανάληψης της συνάντησης , με την απαραίτητη συμμετοχή τόσο της Δ/ντριας της Περιφερειακής Διεύθυνσης όσο και της Δ/ντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Αναμένουμε με πραγματικό ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις όλων των υπευθύνων , την ύπαρξη , επιτέλους , ενός σαφούς πλάνου ενεργειών και τη δρομολόγησή του εντός του καλοκαιριού , έχοντας μόνιμα στραμμένα τα μάτια στους μαθητές μας και τις οικογένειές τους.