Απολογιστική ματιά του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέα Γιαλόγλου για το τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους

Προώθηση έργων και χρηματοδοτήσεις παρά την πανδημία

Σταθερή μέριμνα όλων των μελών του ΔΣ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στη Σύρο

Τη “βεντάλια” των πεπραγμένων της ΔΕΥΑ Σύρου “άνοιξε” ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ανδρέας Γιαλόγλου κατά τη διάρκεια της δια ζώσης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, γνωστοποιώντας το έργο της Δημοτικής Επιχείρησης για το διάστημα του τελευταίου τετραμήνου, οπότε και επιβλήθηκε lockdown λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου όλα τα στελέχη και οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Σύρου, όπως και το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αντιλήφθηκαν τον έκτακτο χαρακτήρα των συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού, ανταποκρινόμενοι άμεσα σε ό,τι προέκυπτε στο νησί, σχετικά με τις υποθέσεις της Δημοτικής Επιχείρησης.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παραγωγικής συνεργασίας που ο ίδιος σκιαγράφησε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ήρθαν ως αποτέλεσμα εξελίξεις σε υποθέσεις συνέχισης μεγάλων έργων, προώθησης προτάσεων για λήψη χρηματοδοτήσεων και ανάπτυξης μικρότερων παρεμβάσεων σε κάποιες περιοχές του νησιού, για ποιοτικότερα αποτελέσματα στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Σύρου προς τους κατοίκους.

Εκτός των ανωτέρω, ο Ανδρέας Γιαλόγλου γνωστοποίησε ακόμη πως μέσα στην πανδημία υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη του έργου του τριτοβάθμιου Βιολογικού, προκειμένου αυτό να ξεκινήσει άμεσα.

Από την πλευρά του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου υπήρξε σύντομη κριτική προς τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως αυτή έγινε γνωστή – πρωτίστως – μέσω των Δελτίων Τύπου που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον ίδιο να στηλιτεύει τη συμπεριφορά του επικεφαλής της, Γιώργου Μαραγκού, o οποίος αντί να στραφεί εποικοδομητικά προς τον Δήμο και τη Δημοτική Αρχή, επέλεξε μόνον να κρίνει τη δημοτική πλειοψηφία.

Συνεργασία και αμεσότητα από το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης

Σε αντίθεση με τη δημόσια στάση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Γιαλόγλου θέλησε να υπογραμμίσει πως τα μέλη της μείζονος κι ελάσσονος μειοψηφίας που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Σύρου, καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ό,τι ζητήθηκε για να παρθούν αποφάσεις και να αντιμετωπισθούν προβλήματα.

“Προχωράμε στην απαρίθμηση των πεπραγμένων και στην ουσία των πραγμάτων.

Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας την ΔΕΥΑΣ, τον Γενικό Διευθυντή και όλο το προσωπικό της, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης και την πλειοψηφία και τη μειοψηφία” δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος, εξηγώντας πως, “Όλο το διάστημα της πανδημίας μέλη της αντιπολίτευσης συνεισέφεραν ιδιαίτερα στις δια περιφοράς και ακαριαίες αποφάσεις που απαιτήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλείστα ζητήματα που προέκυψαν εν μέσω πανδημίας, όπως ζημιές στο εργοστάσιο της αφαλάτωσης, οι οποίες επισκευάστηκαν, αλλά και για ζητήματα που προέκυψαν στον Βιολογικό Καθαρισμό και πάρα πολλά άλλα”.

“Ήταν πάντα εκεί” επανέλαβε κατηγορηματικά ο κ. Γιαλόγλου, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά πως o απολογισμός του τετραμήνου φέρει τη “σφραγίδα” όλων.

Έργα σε εξέλιξη και άμεσο “κλείσιμο” αυτών σε Ποσειδωνία και Βάρη

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου ξεκίνησε την ενημέρωσή του για τα δύο μεγάλα έργα σε Ποσειδωνία και Βάρη.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε, “Το έργο της Ποσειδωνίας της ύδρευσης είναι σε τελικό στάδιο” κι όπως πρόσθεσε από την πλευρά των αρμοδίων της ΔΕΥΑ Σύρου, “Ευελπιστούμε ότι μέσα σε ενάμιση μήνα από τώρα θα έχει ολοκληρωθεί”.

Ωστόσο, αναφορικά με την ολοκλήρωσή του, θέλησε να τονίσει πως ο ανάδοχος δεν θα απομακρυνθεί προτού τακτοποιηθούν όλες οι καταγεγραμμένες εκκρεμότητες.

“Απομένουν κάποια “μερεμέτια”, τα οποία έχουμε εντοπίσει και όπως έχουμε υποσχεθεί με τους προέδρους Κοινοτήτων, θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα, σημείο προς σημείο να τα εντοπίσουμε και δεν θα φύγει ο ανάδοχος αν δεν τα τακτοποιήσει”.

Επιπλέον, ο ίδιος μιλώντας για το μεγάλο αποχετευτικό έργο στην περιοχή της Βάρης, υπογράμμισε πως οι εργασίες που το αφορούν δεν σταμάτησαν καθόλου στη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει και τη συνέπεια του εργολάβου.

“Όπως έχετε διαπιστώσει το έργο της αποχέτευσης της Βάρης, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να εκτελείται κατά την περίοδο της πανδημίας. Κι όχι μόνον αυτό. Ξεκίνησε η εκτέλεσή του λίγο πριν την πανδημία. Τα συνεργία παρέμειναν εδώ κι εργάστηκαν αδιάλειπτα κι αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή δεν είναι καθόλου σύνηθες όσον αφορά την εκτέλεση δημοσίων έργων”.

Μάλιστα, για το πολυσυζητημένο θέμα των ασφαλτοστρώσεων, ο ίδιος γνωστοποίησε πως, “έχουν ολοκληρωθεί 3χλμ και αυτή τη στιγμή, έχουν ασφαλτοστρωθεί τα 3/4 αυτών των 3 χλμ”. Συμπλήρωσε δε, πως, “έχουν γίνει 81 κάθετες συνδέσεις στις παρόδιες οικίες και επιχειρήσεις και τις επόμενες ημέρες θα έχει σφραγιστεί το οδόστρωμα”.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου επανέλαβε πως, όλα τα παραπάνω, “δεν είναι καθόλου αυτονόητα και θέλω να ευχαριστήσω και τους δημότες της περιοχής, τους κατοίκους οι οποίοι έδειξαν την ανοχή και την απαιτούμενη υπομονή διότι ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό που γίνεται είναι προς όφελος δικό τους αλλά και όλης της κοινωνίας του νησιού”.

Ένταξη έργων ύψους 5 εκ. ευρώ

Εν συνεχεία, ο Ανδρέας Γιαλόγλου τόνισε πως κατά το διάστημα της πανδημίας υποβλήθηκαν δύο προτάσεις για εξαιρετικά σημαντικά έργα στο νησί με χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ.

“Έχω να αποκαλύψω και το εξής: Επειδή ακριβώς την περίοδο της πανδημίας εργαζόμασταν ακατάπαυστα, έχουμε υποβάλει δύο προτάσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δύο τεράστιων ακόμη έργων, ήτοι του υπολοίπου της Βάρης και του Μέγα Γιαλού ύψους 5 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και του δίδυμου αγωγού για την αφαλάτωση της Βάρης, διότι η άντληση των υδάτων στην περιοχή γίνεται παρόχθια και υπάρχουν ζητήματα προσάμμωσης στους αγωγούς” ανέφερε σχετικά, εμφανώς ικανοποιημένος για τη δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδοτήσεων προς όφελος της Σύρου.

Άμεσα ο εκσυγχρονισμός του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης

Επιπρόσθετα, μίλησε και για την υπογραφή της σύμβασης για το έργο του εκσυγχρονισμού του Βιολογικού Καθαρισμού της Ερμούπολης, μέσω της υλοποίησης του οποίου θα μπορεί η λεκάνη της Βάρης να δέχεται πίσω νερό για άρδευση.

“Υπογράφηκε η σύμβαση και θα ξεκινήσει σύντομα η εκτέλεση του έργου του τριτοβάθμιου Βιολογικού που θα δέχεται τα λύματα από την αποχέτευση της Βάρης και θα τα επιστρέφει ως νερό άρδευσης στη λεκάνη της Βάρης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, λέγοντας μάλιστα πως αυτό το έργο χαρακτηρίζεται “από υψηλό βαθμό καινοτομίας στον τομέα του” και όπως ευχήθηκε, “ευελπιστώ να είμαστε εδώ όλοι παρόντες και υγιείς να το χαρούμε”.

Μικρότερα έργα στο νησί

Έμφαση δόθηκε και σε έργα μικρότερου μεγέθους, τα οποία όμως είναι άκρως ουσιαστικά, προκειμένου όπως ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου, οι κάτοικοι να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες.

“Όσον αφορά μικρότερα έργα ξεκίνησε, εκτελέστηκε και ολοκληρώθηκε το αποχετευτικό κομμάτι στην περιοχή “Λωτός”, ενώ ξεκίνησε, εκτελέστηκε και ολοκληρώθηκε ο καταθλιπτικός αγωγός στο Κίνι από τη στρογγυλή δεξαμενή και προς τα πάνω - στα μισά περίπου του δρόμου προς την Αληθινή -, για να έχουμε καλύτερη κυκλοφορία του νερού και διαθεσιμότητα αυτού”.

Έγκριση μελετών

Θετικές εξελίξεις καταγράφηκαν και σε επίπεδο έγκρισης μελετών όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος στο απολογιστικό “σημείωμά” του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για έργα που θα εξασφαλιστούν για το νησί.

“Όπως είπε και ο Δήμαρχος εγκρίθηκαν δύο κομβικές μελέτες για το νησί μας. Η μελέτη του εργοστασίου της αφαλάτωσης, για το έργο αναβάθμισης και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και το αποχετευτικό δίκτυο και η διάθεση των λυμάτων για Φοίνικα, Ποσειδωνία και Γαλησσά”. Μάλιστα όπως σχολίασε, “ήδη είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΣ προκειμένου το επόμενο διάστημα να γίνει προεκτίμηση αμοιβής και να βγουν “στον αέρα””.

Μέτρα για προστασία υπαλλήλων και δημοτών

Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίησε και στο κομμάτι της τήρησης των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς όπως εξήγησε η Δημοτική Επιχείρηση όφειλε να προασπίσει την υγεία των υπαλλήλων αλλά και των πολιτών.

“Όσον αφορά την πανδημία, η ΔΕΥΑΣ από τις πρώτες στη χώρα πήρε τα απαιτούμενα μέτρα, τόσον όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων καθαριότητας, αλλά και όσον αφορά τον έλεγχο στους δημότες” ενώ όπως πρόσθεσε, φροντίδα υπήρξε και στο θέμα της μη επιβάρυνσης με οποιονδήποτε τρόπο των καταναλωτών.

“Προχωρήσαμε στην αναστολή κάθε διακοπής νερού κατά την περίοδο της πανδημίας και δεν υπήρξε προσαύξηση από καθυστέρηση πληρωμής για όλους τους δημότες”.

Τέλος, ο κ. Γιαλόγλου αναφέρθηκε και στα αντανακλαστικά της Δημοτικής Επιχείρησης όσον αφορά τις διαδικασίες για την πρόσληψη 8μηνητών.

“Εγκαίρως, μετά από πολλά χρόνια, έχουμε αυτή τη στιγμή “στον αέρα” την ανακοίνωση για την πρόσληψη τεσσάρων υπαλλήλων 8μηνης διάρκειας που έχει τόσο ανάγκη η ΔΕΥΑΣ, ιδιαίτερα για τη λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης”. Σύμφωνα με όσα τόνισε, “για να το καταφέρουμε αυτό, αμέσως μόλις βγήκε τον Ιανουάριο η εγκύκλιος, ξεκινήσαμε τη διαδικασία και δεν χάσαμε δευτερόλεπτο και οι επικοινωνίες τόσο οι δικές μου, όσο και του Διευθυντή, όσο και του προσωπικού με το ΑΣΕΠ μετριούνται σε δεκάδες”.

Συνεργασία στην πράξη και όχι στα λόγια

Προτού ολοκληρώσει τον απολογισμό του, ο κ. Γιαλόγλου θέλησε να καυτηριάσει δημοσίως τη στάση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης απέναντι στη Δημοτική Αρχή κατά την περίοδο της πανδημίας και μέχρι σήμερα.

“Δεν θα αναφερθώ στο σκέλος του προγραμματισμού, αλλά θα αναφερθώ σε κάτι προσωπικό, παίρνοντας την αφορμή από την προηγούμενη τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου που με θλίβει διότι μου θυμίζει τη δική μου στάση όταν ήμουν εγώ επικεφαλής της μειοψηφίας πριν από πέντε χρόνια. Όταν επί τρία έτη τουλάχιστον εγώ έβαζα πλάτη απέναντι στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, όταν επί τρία χρόνια τουλάχιστον αποτελούσα έναν τακτικό του σύμβουλο με δική μου πρωτοβουλία, ουδέποτε βγήκα στο Δημοτικό Συμβούλιο να πω ότι είπα στον Δήμαρχο εκείνο και το ακολούθησε, κάτι που είχε συμβεί δεκάδες φορές”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Τώρα βλέπουμε ποια είναι η δική του στάση, μέσα στην πανδημία, δηλαδή έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και όταν έχουμε κάτι που προσιδιάζει σε παγκόσμιο πόλεμο. Σκέφτομαι εγώ τι θα έκανα; Θα έπαιρνα τηλέφωνο τον Δήμαρχο και θα του έλεγα τί θέλεις; Ποια facebook και ποιες ανακοινώσεις; Πες μου τι θέλεις κι εγώ και η παράταξή μου θα έρθουμε να βάλουμε πλάτη, να δουλέψουμε. Να πάω να καθαρίσω λύματα αν χρειαστεί γιατί έχουμε πόλεμο”. Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Γιαλόγλου σχολίασε πως εκ μέρους του κ. Μαραγκού, αντιθέτως, “είδαμε ευφυολογήματα του στυλ έκανα ανακοίνωση και δεν με άκουσε και πολλά άλλα”.