Απαντήσεις των Αντιδημάρχων, Γ. Πιταούλη και Ν. Φωτεινιά σχετικά με τη σύνταξη του νέου οικονομικού σχεδίου για το 2021 και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημοτικών Υπηρεσιών

“Καμπανάκι” υπενθύμισης για προϋπολογισμό και ΟΕΥ

Τα “απόνερα” του πρώτου κύματος πανδημίας δεν αποτελούν δικαιολογία για καθυστερήσεις

Πολύμηνη καθυστέρηση καταγράφεται αναφορικά με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς οι αλλαγές ακόμη είναι προς επεξεργασία και δεν έχουν οριστικοποιηθεί, βάσει της παραδοχής του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκου Φωτεινιά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν και ο ίδιος είχε αναφέρει στην έναρξη της τρέχουσας θητείας πως οι βελτιώσεις στον Οργανισμό θα απαιτήσουν διάστημα μόλις... δύο μηνών, ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε ανέφικτο, με τον ίδιο να υποστηρίζει μάλιστα πως η μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί, οφείλεται και στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δημοτικές Υπηρεσίες υπολειτουργούσαν λόγω Covid-19, με αποτέλεσμα η Ομάδα Εργασίας που είχε επιφορτιστεί με τη συγκεκριμένη δουλειά να ανέλαβε επιπλέον φόρτο εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε καθυστερήσεις 13 μηνών.

Για το θέμα που αφορά επί της ουσίας στη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά και την αποδοτικότερη διεκπεραίωση υποθέσεων, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Νίκος Φωτεινιάς, ενώ παρομοίως, ρωτήθηκε για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού για το 2021, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Ειδικότερα, αν κι εξήγησε μεταξύ άλλων ότι η Οικονομική Υπηρεσία σήκωσε μεγάλο φορτίο για την υπόθεση της διόρθωσης των τετραγωνικών, με την οποία σχετίζονται και τα δημοτικά τέλη, ωστόσο εκτίμησε, πως καθώς προκύπτουν ήδη οι σχετικές εισηγήσεις από τις Κοινότητες και τις Υπηρεσίες, ο προϋπολογισμός του 2021, κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφιστεί εντός του 2020.

Πρέπει να σημειωθεί πως, όσο πιο σύντομη είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, τόσο αμεσότερη θα είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης δαπανών.

Συμπληρώθηκαν 13 μήνες θητείας και η τροποποίηση δεν ήρθε...

Σε ερώτηση για την τροποποίηση του ΟΕΥ προέβη μέλος της μείζονος μειοψηφίας, το οποίο υπενθύμισε τα εξής σχετικά με την αρχική αναφορά του αρμόδιου Αντιδημάρχου. “Στο ξεκίνημα της Δημοτικής θητείας τον Σεπτέμβρη του 2019 είχε ανακοινώσει (σσ. ο κ. Φωτεινιάς) ότι πρόκειται να γίνει μία τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας μέσα σε δύο μήνες. Στη συνέχεια βέβαια, όταν είδε ότι ο χρόνος αυτός ήταν πάρα πολύ μικρός και δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι, συγκρότησε μία Επιτροπή που ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο.

Σήμερα έχουν περάσει 13 μήνες θητείας, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση και θα ήθελα να μας ενημερώσει αν θα έχουμε και πότε την πρόταση για τον νέο Οργανισμό ή αν θα μείνουμε σε αυτόν σύμφωνα με τον οποίον λειτουργεί”.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών μίλησε για τη δουλειά που ανέλαβε η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε, αναγνωρίζοντας την καθυστέρηση, αλλά σημειώνοντας ως υπεύθυνο γι αυτήν, την πανδημία που άλλαξε τα δεδομένα λειτουργίας του Δήμου για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν μίλησε συγκεκριμένα για την “απώλεια” δυνάμεων κατά τους μήνες της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αφήνεται περιθώριο για κριτική προς εκείνον σχετικά με το ότι δεν έδωσε έμφαση στη συγκεκριμένη ανάγκη, που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου, αλλά και θα ευνοήσει για το επόμενο βήμα των κρίσεων των προϊσταμένων και των διευθυντών.

“Σχετικά με την τροποποίηση του ΟΕΥ είχα πει όντως ότι πιστεύω πως θα είχαμε τελειώσει σε ένα δίμηνο. Κάναμε μία Ομάδα Εργασίας η οποία στην αρχή αποτελείτο από πέντε άτομα. Κατόπιν προτάσεων των συγκεκριμένων πέντε, έγινε διεύρυνση της ομάδας (αρκετά μεγαλύτερη).

Ενώ προχωρούσαμε έτυχε το θέμα με τον κορωνοϊό και υπολειτουργούσαν πάρα πολλές Υπηρεσίες και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν επιφορτιστεί με πάρα πολλά αντικείμενα” υποστήριξε αρχικά, προσθέτοντας παρακάτω πως, “Εκ των υστέρων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει ήδη ένα σχέδιο τροποποίησης το οποίο το συζητούν μεταξύ τους οι προϊστάμενοι με το συγκεκριμένο άτομο που έχουμε σαν επικεφαλής της Ομάδας και πιστεύω ότι το αργότερο σε δύο με τρεις μήνες, θα την έχουμε (σσ. την τροποποίηση)”.

Μάλιστα τόνισε πως για τις προτεινόμενες αλλαγές ενημερώνονται και οι Διευθυντές των Υπηρεσιών ώστε με τη σειρά τους να εκφράσουν τις απόψεις τους για να ακολουθήσει η τελική επεξεργασία των αλλαγών και να ψηφιστεί η τροποποίηση του ΟΕΥ.

“Ο κάθε Διευθυντής ενημερώνεται, λέει τις απόψεις του και θα τα φέρουν σε εμάς τελικά, για να κάνουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την τροποποίηση του ΟΕΥ” τόνισε σχετικά, ενώ γνωστοποιώντας επιπλέον πως, “πέρασαν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο οι πίνακες προακτέων για όλους τους υπαλλήλους του Δήμου (ΠΕ, ΤΕ,ΔΕ)” εξήγησε τέλος, ότι, “αμέσως μόλις ψηφίσουμε τον νέο ΟΕΥ, θα πάμε κατευθείαν σε κρίσεις προϊσταμένων και διευθυντών”.

Στόχος η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού πριν το 2021

Επιπλέον, ερώτηση τέθηκε από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το θέμα του προϋπολογισμού του 2021.

“Είναι κατανοητό πως είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος, κανείς δεν ξέρει που θα πάνε τα πράγματα, αλλά να γνωρίζουμε αν μέσα στο 2020 θα καταφέρουμε να περάσουμε τον προϋπολογισμό” σχολιάστηκε μεταξύ άλλων από αιρετό σύμβουλο, με τον Γιάννη Πιταούλη να εκθέτει τις κινήσεις του μέχρι σήμερα.

“Στο κομμάτι του σχεδίου του προϋπολογισμού, πράγματι θέλαμε να ξεκινήσουμε αρκετά νωρίτερα την προετοιμασία του” σημείωσε, λέγοντας παρακάτω για το τρέχον έτος πως, “Δυστυχώς, η πανδημία ανέτρεψε τις ζωές όλων μας και το έκανε αυτό και στο οικονομικό κομμάτι, πηγαίνοντας πίσω αρκετές δαπάνες και αρκετά πράγματα τα οποία θα “έτρεχε” ο Δήμος μας κατά το πρώτο εξάμηνο (σσ. του 2020)”.

Μάλιστα ο ίδιος θέλησε να προσθέσει πως, η Οικονομική Υπηρεσία και ειδικότερα το Τμήμα των Εσόδων “δέχθηκε αρκετά μεγάλο βάρος εργασιών λόγω της διόρθωσης των τετραγωνικών που “έτρεξε” το πρώτο 9μηνο του 2020”, θέμα το οποίο τόνισε πως, “επηρεάζει πολύ σημαντικά τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών”.

Ωστόσο, αναφορικά με την ουσία του θέματος, ο κ. Πιταούλης εξήγησε πως η Οικονομική Υπηρεσία προχωρά στην απαιτούμενη συνεργασία με άλλες πλευρές ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι εισηγήσεις για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2021.

“Η Οικονομική Υπηρεσία εργάζεται με σχετικές εκτιμήσεις όσον αφορά την πορεία των φετινών μεγεθών. Έχουν γίνει οι πρώτες συναντήσεις με την Τεχνική Υπηρεσία για την εξέλιξη των έργων που έχουν ενταχθεί στον δημοτικό προϋπολογισμό και την Υπηρεσία Προγραμματισμού για την εξέλιξη όσον αφορά τα χρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις που υπάρχουν στον δημοτικό προϋπολογισμό” ενώ παράλληλα, πρόσθεσε πως, “έχουν προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό οι σχετικές εισηγήσεις προς τις δημοτικές Υπηρεσίες προκειμένου να εκθέσουν τις ανάγκες τους όπως και προς τα Τοπικά Συμβούλια για να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας”.

Κατόπιν των ανωτέρω, με ειλικρίνεια ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε πως, “προσωπικά θα επιθυμούσα να έχουμε περισσότερη επαφή κυρίως με τα Τοπικά Συμβούλια και με τον κόσμο, όμως, δυστυχώς η κατάσταση δεν μας το επέτρεψε”.

Καταλήγοντας στο πολύ σοβαρό θέμα της σύνταξης του προϋπολογισμού και του χρόνου κατά τον οποίον θα έρθει αυτός προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέφερε τέλος τα εξής,“Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός την επόμενη χρονιά, αλλά θεωρώ ότι μέσα στο φετινό έτος θα έχουμε εγκρίνει τον προϋπολογισμό για να μπορούμε να κινηθούμε κανονικά”.