Προωθούνται συντηρήσεις, παρεμβάσεις και μελέτες συνολικού ύψους 1,5 εκ. ευρώ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Ταμείο” για την προώθηση έργων από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ

Αναφορά στο σοβαρό θέμα του Βούρλη, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου

Πολύτιμες αποδεικνύονται οι χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθώς προωθούνται σημαντικά έργα, παρεμβάσεις, συντηρήσεις και μελέτες ύψους άνω του 1,5 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό του 1.535.041,31 ευρώ αφορά σε βελτιώσεις και διαμορφώσεις σε σχολικά κτίρια του νησιού, καθώς επίσης σε μεγάλα έργα αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και σε διαμόρφωση παιδικών χαρών, όπως επίσης και σε σωτήριες επεμβάσεις σε δρόμους, οι οποίοι συνοδεύονται από σοβαρές “απειλές”.

Στο πλαίσιο μίας συνολικής αποτύπωσης του τρόπου αξιοποίησης των συγκεκριμένων χρημάτων, ακολουθεί ρεπορτάζ σχετικά με τη φάση που βρίσκεται το κάθε έργο και η κάθε παρέμβαση, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”.

Απάντησε το Υπ. Πολιτισμού για τη μελέτη του Βούρλη. Προσεχώς η δημοπράτηση

Ειδικότερα, ο Δήμος ως οφείλει έχει γνωστοποιήσει τα έργα που υλοποιήθηκαν, ή πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα μέσω του προαναφερθέντος χρηματοδοτικού προγράμματος, με σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας “Έργα και επενδυτικές δραστηριότητες των δήμων όλης της χώρας (ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων)” έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται οι εξής δύο Πράξεις:

Πρωτίστως, η Ανακατασκευή Οδικού Τμήματος περιοχής Βούρλη στην Ερμούπολη, καθώς και η Επισκευή – Συντήρηση του τοιχίου αντιστήριξης της οδού Ούλωφ Πάλμε στην περιοχή Καμίνια.

Όσον αφορά την ανακατασκευή του οδικού τμήματος στη θέση “Βούρλης”, τονίζεται ότι “είναι αναγκαία εξαιτίας του φαινομένου κατολίσθησης, το οποίο καταγράφεται επί δεκαετίες στην περιοχή”.

Ως εκ τούτου, σκοπός του έργου είναι η ανάσχεση της επιδείνωσης των προβλημάτων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαπιστώθηκε μετά τον σεισμό στη Σάμο, πως, υπάρχει τελικώς μία μικρή επέκταση του ρήγματος.

Μετά τον σεισμό κάναμε μία μέτρηση στην περιοχή του Βούρλη που έχουμε το φαινόμενο της καθίζησης και διαπιστώθηκε μία επέκταση του ρήγματος κατά 1 εκατοστό. Βέβαια την τελευταία δεκαετία το συνολικό εύρος του ρήγματος είναι γύρω στα 10 εκατοστά. Σε αυτή τη φάση το 1 εκατοστό δεν είναι κάτι ανησυχητικό” ανέφερε σχετικά, γνωστοποιώντας πως η Τεχνική Υπηρεσία για να μπορέσει να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση και να προβεί στο μεγάλο έργο, άσκησε πιέσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να λάβει το έγγραφο που ανέμενε σχετικά με την εγκεκριμένη μελέτη από το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Στο πλαίσιο χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας της εφημερίδας με τον κ. Αληφραγκή, τονίστηκε πως, “Ήρθε η απάντηση, το έγγραφο που περιμέναμε και το έχουμε στείλει στον μελετητή για να ενσωματώσει κάποιες παρατηρήσεις και να προχωρήσει η δημοπράτηση. Είναι σε καλό δρόμο και μετά από πιέσεις το έστειλαν”.

Ερωτηθείς πότε θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, εκτίμησε πως, “Πιστεύω μέσα στο 2021 θα έχει λυθεί το συγκεκριμένο θέμα”.

Για το εν λόγω έργο, ο προϋπολογισμός (μαζί με το έργο αντιστήριξης του τοιχίου της οδού Ούλωφ Πάλμε) ανέρχεται σε 355.800 ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη πάνω από το νέο γήπεδο Καμινίων

Πιο αναλυτικά για το έργο της επισκευής και συντήρησης τμήματος του τοιχίου αντιστήριξης στην οδό Ούλωφ Πάλμε στα Καμίνια, προχώρησαν οι εργασίες από τον Δήμο και ολοκληρώθηκαν πριν από κάποιες εβδομάδες.

Το συγκεκριμένο έργο ήταν απαραίτητο “εξαιτίας της ενανθράκωσης του σκυροδέματος”. Στόχος υπήρξε η συντήρηση και η βελτίωση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας της οδού, καθώς διαμορφώθηκε και το νέο γήπεδο στα Καμίνια από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Πλέον, σε συνεργασία οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο που θα γίνεται η διαχείριση του γηπέδου. Υπενθυμίζεται πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει τη διαχείριση του γηπέδου.

Τέλος του έτους η δημοπράτηση για Β΄ Κλειστή και αρχές 2021 το έργο της Α΄ Αίθουσας

Επιπλέον, με το ποσό των 600.000 ευρώ και στο πλαίσιο της Πράξης “Επισκευή και Συντήρηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, ο κ. Αληφραγκής ανέφερε προς την εφημερίδα πως “εντός των προσεχών ημερών θα δημοπρατήσουμε τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα και θεωρώ μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές Ιανουαρίου του 2021 θα έχουμε δημοπρατήσει και την Α΄ Κλειστή Αίθουσα”.

Το ανωτέρω ποσό περιλαμβάνει δύο υποέργα. Α. Τη στατική ενίσχυση Α΄ Κλειστής Αίθουσας καθώς πρέπει να γίνουν οι σχετικές επεμβάσεις και λοιπές ενέργειες “για να καλύψουν τις απαιτήσεις της Στάθμης Επιτελεστικότητας για τις νέες κατασκευές” και Β. Την αντικατάσταση κερκίδων της Α΄ Κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου.

Στόχος του δεύτερου υποέργου είναι η απομάκρυνση των υφιστάμενων διαβρωμένων κερκίδων και η προμήθεια και τοποθέτηση νέων περίπου 300-400 θέσεων με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης των θεατών και των συνοδών των χρηστών του αθλητικού χώρου.

Επισκευές και συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια

Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και στον άξονα προτεραιότητας “Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων” εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε η πράξη “Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων Δήμου Σύρου –Ερμούπολης”. Και αυτή η πράξη έχει δύο υποέργα. Α. Την επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης.

Για το συγκεκριμένο σχολείο έγινε επισκευή και συντήρηση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του και πιο αναλυτικά υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα: Τοπικές αποκαταστάσεις επιχρισμάτων, χρωματισμοί εξωτερικοί και εσωτερικοί, επισκευή Η/Μ εγκαταστάσεων, επισκευή και συντήρηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων αύλειου χώρου, αποκαταστάσεις φθορών αύλειου χώρου.

Σκοπός του έργου όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερα ρεπορτάζ ήταν η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και υγιεινής, η βελτίωση της αισθητικής του κτιρίου και η ασφάλεια στον χώρο.

Επιπλέον, προχωρά και το υποέργο Β που αφορά σε επισκευές και συντηρήσεις στο Ειδικό Σχολείο Ερμούπολης και ειδικότερα στον περιβάλλοντα χώρο του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Ερμούπολης. Προβλέπονται τα παρακάτω: Κατασκευή τουαλέτας ΑΜΕΑ, κατασκευή ραμπών πρόσβασης και επισκευή στοιχείων φέροντος οργανισμού, τοπικές αποκαταστάσεις επιχρισμάτων, χρωματισμοί εξωτερικοί και εσωτερικοί και βελτίωση αύλειου χώρου.

Σκοπός και του εν λόγω έργου είναι η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και υγιεινής καθώς και η επισκευή του κτιρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα δύο έργα ανήλθε σε 100.400 ευρώ.

Κατασκευή ραμπών και wc για ΑΜΕΑ σε σχολικά κτίρια

Επιπλέον, με το ποσό των 26.040 ευρώ και στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας “Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων” εγκρίθηκε και υλοποιείται η πράξη “Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Στόχος είναι η κατασκευή ή προκατασκευή ραμπών πρόσβασης των ΑΜΕΑ, καθώς και η κατασκευή χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτησή τους στις σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην κατασκευή επτά ραμπών και επτά χώρων υγιεινής (WC) στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας , στο 3ο , 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, όπου συστεγάζονται και νηπιαγωγεία που θα εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα, στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ερμούπολης και στα Λύκεια της Ερμούπολης.

Σκοπός της πράξης είναι “η βελτίωση των υποδομών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης”.

Δημοπράτηση για προμήθεια απορριμματοφόρου

Μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ προβλέφθηκε και η προμήθεια απορριμματοφόρου για τις ανάγκες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας “Τοπική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος” έχει εγκριθεί και υλοποιείται η πράξη “Προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών”. Στόχος είναι η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινούμενου οχήματος συλλογής απορριμμάτων τύπου μύλου 16m 3 για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων των οδών, πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός αφορά σε 150.000 ευρώ. Το θέμα πέρασε ήδη από Οικονομική Επιτροπή και ο Δήμος βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης για την προμήθειά του.

Τρεις ασφαλείς παιδικές χαρές σε Ερμούπολη, Γαλησσά και Ξηρόκαμπο

Θετικές εξελίξεις κατέγραψε η Σύρος και όσον αφορά την υπόθεση των παιδικών χαρών του νησιού.

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τον προϋπολογισμό ύψους 200.000 ευρώ μέσω του ίδιου προγράμματος, ο Δήμος κατασκεύασε και ολοκλήρωσε την παιδική χαρά στον Γαλησσά, όπως επίσης στο Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης, αλλά και στην πλατεία Σεφέρη στον Ξηρόκαμπο.

Τα παραπάνω έγιναν στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας “Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων” και της υλοποίησης της πράξης “Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Προχωρά ο Δήμος στην πυρασφάλεια των σχολείων

Τέλος, η Δημοτική Αρχή φρόντισε για το θέμα της πυρασφάλειας στα σχολικά κτίρια της Σύρου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από πλευράς Δήμου, “Στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας “Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων” έχει εγκριθεί και υλοποιείται η Πράξη “Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Στόχος της Πράξης είναι η ύπαρξη εγκεκριμένης μελέτης παθητικής και ενεργητικής πυρασφάλειας, η οποία θα διαθέτει την έγκριση της Πυροσβεστικής και η υλοποίηση μέτρων πυροπροστασίας που θα προκύψουν από τις μελέτες και θα έχουν τα μέσα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας που απαιτούνται για την ασφάλεια των μαθητών”.

Η εκπόνηση μελέτης και η υλοποίηση των μέτρων πυροπροστασίας λαμβάνουν χώρα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 102.801,31 ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 9.393,84 ευρώ προήλθε από ίδιους πόρους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Μηνά Αληφραγκή το θέμα “έχει λάβει και τις εγκρίσεις από την Οικονομική Υπηρεσία και προχωρά”.

Ετικέτες: