Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης διατηρείται αποκλειστικά η αποκομιδή της ανακύκλωσης

Σε ΦΕΚ η κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου

Στην Υπηρεσία Καθαριότητας το συγκεκριμένο έργο, ενώ αναμένεται αν θα οριστεί ή όχι, εντεταλμένος σύμβουλος

Το σύνολο των υποχρεώσεων του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης έχει περάσει πλέον κι επισήμως, στο αρμόδιο περιφερειακό Όργανο που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2020, μετά και την απόφαση κατάργησής του, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τέλος Δεκεμβρίου.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διατηρεί μόνον το έργο της αποκομιδής της ανακύκλωσης, για το οποίο καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, παρατηρήθηκε μία συστηματική προσπάθεια ανάπτυξής του, με την τοπική κοινωνία να αγκαλιάζει με θέρμη νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες είχαν και εξακολουθούν να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καταργημένου πλέον Φορέα έχει ολοκληρωθεί και όπως επιβαλλόταν, γι αυτήν, έχει λάβει σχετική ενημέρωση και γνώση ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Αυτό που απομένει να γίνει μόνον, προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας είναι να διευκρινισθεί, αν η ανακύκλωση – που όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρασε στην Υπηρεσία Καθαριότητας – θα έχει κάποιον αιρετό ως εντεταλμένο σύμβουλο. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει διαβεβαίωση σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση του συνόλου των δράσεων της ανακύκλωσης, αλλά και της ανάπτυξης – γιατί όχι – και νέων δράσεων, που υπερασπίζονται τόσο το περιβάλλον, όσο όμως και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μέσα από την οικονομική ενίσχυση συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης.

Επίσημη κατάργηση του τοπικού Φορέα

Ειδικότερα, η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αναρτήθηκε σε ΦΕΚ (αριθμ. Φύλλου 5703) στις 24 Δεκεμβρίου του 2020 και στο περιεχόμενό της, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

“Α. Διαπιστώνουμε την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Δήμου ΣύρουΕρμούπολης. Β. Διαπιστώνουμε την καταγραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του καταργούμενου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όπως αυτά περιγράφονται στην από 27-11-2020 Αναλυτική Έκθεση της Επιτροπής Καταγραφής και την περιέλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του εν λόγω Φορέα στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου «ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ» που περιγράφεται στην ανωτέρω Έκθεση και εμπίπτει στις αρμοδιότητες αυτού.

Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην από 27-11-2020 Αναλυτική Έκθεση της Επιτροπής Καταγραφής, βαρύνουν τον οικείο Δήμο. Οι εκκρεμείς δίκες σχετικά με πάσης φύσεως διαφορές που πηγάζουν από εργασίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων, συνεχίζονται από τον οικείο Δήμο, χωρίς να διακόπτονται και χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για κάθε μία από αυτές. Για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων του καταργούμενου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου «ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ», συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 93 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92): Ο νέος Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ‘ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ’ καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων μελών του, ενώ υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν συμβάσεων έργου.

Εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που εξυπηρετούν τις ανάγκες συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων. Οι εκκρεμείς δίκες σχετικά με πάσης φύσεως διαφορές που πηγάζουν από εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εξαιρουμένων των υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς τους, συνεχίζονται από τον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ, χωρίς να διακόπτονται και χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθεμία από αυτές.

Η απόφαση αυτή και απόσπασμα της από 27-11-2020 Αναλυτικής Έκθεσης Απογραφής, που περιγράφει τα ακίνητα που αποκτώνται κατά κυριότητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, καταχωρούνται ατελώς στα οικεία βιβλία του υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου”.

Εκκρεμότητα η αποκομιδή από τους κόκκινους κάδους

Σε ερώτηση αιρετού της ελάσσονος μειοψηφίας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ζητηθεί να διευκρινίσει η Δημοτική Αρχή, αν η αποκομιδή της ανακύκλωσης διατηρείται στον Δήμο ή μεταφέρεται κι αυτή στον περιφερειακό Φορέα, με τον Δήμαρχο να έχει πλέον δώσει σαφή απάντηση. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Λειβαδάρας είχε τονίσει πως η υπόθεση της ανακύκλωσης έχει περάσει στην Υπηρεσία Καθαριότητας και το έργο της αποκομιδής καλύπτεται από συμβάσεις, μέχρι να προκύψει ο ανάδοχος από τον μεγάλο διαγωνισμό, ο οποίος θα ξεκινήσει να εκτελεί τις υποχρεώσεις του από αρχές Απριλίου του νέου έτους.

Θέμα σε εκκρεμότητα όμως, δείχνει να είναι προς το παρόν η περισυλλογή των ρούχων από τους κόκκινους κάδους, για την οποία οφείλει να φροντίσει η Υπηρεσία Καθαριότητας, αφού η αποκομιδή αυτών, έχει προβλεφθεί μόνον στη νέα σύμβαση, καθώς αποτέλεσε και νέα δράση του καταργημένου Φορέα.

Θα υπάρξει εντεταλμένος(;)

Κατά κοινή ομολογία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα που καταργήθηκε, επέδειξε ένα αξιόλογο έργο σε επίπεδο ανάπτυξης νέων δράσεων ανακύκλωσης, οι οποίες αγκαλιάστηκαν και στηρίχθηκαν από τον κόσμο, καθώς οι δημότες της Σύρου έχουν υψηλά αντανακλαστικά στο θέμα της ανακύκλωσης.

Αν και οι νέες δράσεις προτάθηκαν από τα μέλη της πλειοψηφίας, δηλαδή τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο, υπερψηφίστηκαν και από τους αιρετούς της αντιπολίτευσης σε διάφορες συνεδριάσεις.

Ως εκ τούτου, έρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα, αν η ανακύκλωση στο νησί της Σύρου, μετά από έναν επιτυχημένο χρόνο δράσεων και δυναμικής πορείας, θα αφεθεί στην τύχη της ή θα τεθεί υπό την επίβλεψη ενός αιρετού που θα οριστεί εντεταλμένος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίδια μέριμνα και φροντίδα.

Πρόκειται για μία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα διατηρήσουν το “ηχηρό” προφίλ της ανακύκλωσης. Στην περίπτωση που αποφασίσουν να οριστεί εντεταλμένος σύμβουλος, τότε, αυτονόητα τα επικρατέστερα πρόσωπα είναι δύο και συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος, Γιάννης Βρούτσης, αλλά και η Αγγελική Πρίντεζη που μερίμνησε με επιμονή για την ισχυροποίηση της ιδέας της ανακύκλωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, προωθώντας όλες τις νέες δράσεις.