Συνέντευξη της προέδρου της Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθής Χαλκιά για τα εν αναμονή έργα σε δρόμους και γειτονιές, καθώς και για το σημαντικό ρόλο των συμβουλίων

«Η Κοινότητα είναι η φωνή του δημότη»

Την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του θεσμού των Κοινοτήτων για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του δημότη επισημαίνει η πρόεδρος της Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά, καθιστώντας σαφή τον πολυσήμαντο ρόλο τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, η κ. Χαλκιά, η οποία υπηρετεί τον θεσμό της Κοινότητας από το 2014 έως σήμερα αναφέρεται στις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το συμβούλιο της Ερμούπολης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με στόχο τη συνεχή προώθηση αιτημάτων από τους πολίτες.

Παράλληλα, θίγει το φλέγον ζήτημα των ετοιμόρροπων κτιρίων που όπως είναι αναμενόμενο έχει απασχολήσει πολλάκις την Κοινότητα και παραθέτει κάποιες από τις αποφάσεις της που αν και έχουν δρομολογηθεί, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αναμονής, λόγω των σημερινών δύσκολων συνθηκών.

 

Το Σύμβούλιό σας συστρατεύτηκε με το σύνολο των Κοινοτήτων της χώρας κατά του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που «ψαλιδίζει» τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του οργάνου. Ως ένας άνθρωπος που «εκπαιδεύτηκε» και καθιερώθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το τιμόνι της Κοινότητας, πώς κρίνετε τις επικείμενες αλλαγές;

«Η Κοινότητά μας συστρατεύθηκε με το σύνολο των Κοινοτήτων του νησιού μας αλλά και όλης της χώρας διότι θεωρούμε τον ρόλο της Κοινότητας πολύ σημαντικό εργαλείο του  Δήμου. Το θέμα αρμοδιοτήτων των Κοινοτήτων μας έχει απασχολήσει πολλάκις ως κοινότητα. Επιθυμία όλων μας είναι η κοινότητα να λειτουργεί ως θεσμός ο οποίος θα βρίσκεται στην υπηρεσία του δημότη με σκοπό να διευκολύνει την καθημερινότητά του . Προσωπική μου άποψη είναι πως οι Κοινότητες πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και να τους δοθούν αρμοδιότητες τέτοιες που θα τις καταστούν «αυτόνομες» σε σχέση με αποφάσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών. Δεν έχει νόημα να λειτουργούμε αποκλειστικά και μόνο ως γνωμοδοτικά  όργανα τα οποία ουσιαστικά θα καθυστερούν την λήψη μιας απόφασης.  Θέλουμε να είμαστε ενεργοί και να μπορούμε να συμβάλουμε στο έργο της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω πως  στα επτά χρόνια που υπηρετώ τον θεσμό της Κοινότητας οι δημοτικές αρχές που πέρασαν στήριξαν σε μεγάλο βαθμό όπου ήταν εφικτό τα συμβούλια των Κοινοτήτων . Θεωρώ όμως πως για να υπάρξει ουσιαστικά μια πραγματική «αποκέντρωση» πρέπει να θεσμοθετηθούν αρμοδιότητες οι οποίες θα καταστήσουν τις Κοινότητες αποτελεσματικές».

 

Οι Κοινότητες ανέκαθεν πάσχιζαν να αποδείξουν ότι δεν αποτελούν «διακοσμητικά» στοιχεία, αλλά το μέσο για να ακουστεί δυνατά η φωνή των κατοίκων εντός του Δήμου. Η συνθήκη της πανδημίας επέφερε δυσκολίες στον τρόπο λειτουργίας σας αλλά και στις προτεραιότητες που θέτετε ως Κοινότητα;

«Η Κοινότητα είναι η φωνή του δημότη, είμαστε στην πρώτη γραμμή  κι ας μην έχουμε τα όπλα που απαιτούνται. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των δημοτών και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις.  Δυστυχώς  λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τις λαϊκές συνελεύσεις τις οποίες προγραμματίζαμε στις γειτονιές της Ερμούπολης, αυτό βέβαια δεν σημαίνει βέβαια πως μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Καθημερινά οι σύμβουλοί μας μεταφέρουν προβλήματα , επικοινωνούμε με δημότες και προσπαθούμε στο όριο των δυνατοτήτων μας να επιλύσουμε τα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Δεν έχουμε διακόψει την επικοινωνία μεταξύ μας καθώς  χρησιμοποιούμε τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας με σκοπό τη συνεχή ανταλλαγή απόψεων, τη συζήτηση των θεμάτων που μας απασχολούν και φυσικά την υγειονομική ασφάλεια όλων μας».

Ποια έργα, μείζονος σημασίας, για τα οποία γνωμοδοτήσατε θετικά προσέκρουσαν στο σκόπελο της πανδημίας και βρίσκονται σε φάση αναμονής;

«Βρισκόμαστε σε αναμονή  των ασφαλτοστρώσεων σε δρόμους της Ερμούπολης, στις περιοχές του Φύλακα, πλησίον των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ κ.α.

Αναμένουμε την αντικατάσταση των στάσεων συγκοινωνίας μέσω του προγράμματος  «Φιλόδημος».

Από πλευράς υπηρεσιών οφείλω να ευχαριστήσω το τμήμα Μικρών Έργων  που ανήκει στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας το οποίο παρά τις ιδιαίτερες  συνθήκες που επέφερε η πανδημία δεν σταμάτησε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.  Πρόκειται για ολιγάριθμο τμήμα το  οποίο παράγει μεγάλο έργο στο νησί μας. Το συγκεκριμένο τμήμα μαζί με την Υπηρεσία Καθαριότητας σήκωσαν ένα τεράστιο βάρος στην εποχή της πανδημίας και το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ θα ήταν μικρό μπροστά στις υπηρεσίες που μας παρέχουν».

 

Κάποιες από τις αποφάσεις που έχετε λάβει αφορούν σε αναπλάσεις δημόσιων χώρων και στη διαμόρφωση ανοιχτού χώρου εκγύμνασης με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία περισσότερων αντίστοιχων χώρων που θα καθιστούσαν αναζωογονούσαν πολλές περιοχές της Ερμούπολης, καθιστώντας τες πιο επισκέψιμες;

«Μια από τις προτάσεις μας η οποία συζητήθηκε σε κάποιο από τα προηγούμενα συμβούλια μας προς το τέλος του 2020 ήταν η τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων εκγύμνασης στην πλατεία Εύξεινου Πόντου στην περιοχή της Δόξας. Η πρόταση έγινε με σκοπό την αναβάθμιση των πάρκων στην Ερμούπολη και  φυσικά την δυνατότητα των δημοτών να μπορούν να αθληθούν σε εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τον περίπατό τους. Επίσης έχουμε αποφασίσει την τοποθέτηση μικρών δανειστικών βιβλιοθηκών στην παιδική χαρά Πευκακίων και στην παιδική χαρά του Αθλητικού Κέντρου. Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία θεματικών πάρκων οι οποίες σε συνδυασμό με ιδέες των δημοτών που μας έχουν γνωστοποιηθεί και διασυλλογικές συζητήσεις θα αξιοποιηθούν ανάλογα».

 

Έμφαση έχει δοθεί το τελευταίο διάστημα στην ανάγκη για τη συντήρηση των ετοιμόρροπων κτιρίων της Ερμούπολης, Η Κοινότητά σας λαμβάνει σχετικά αιτήματα;

«Κατά καιρούς μας έχουν απασχολήσει θέματα που αφορούν τα ετοιμόρροπα κτίρια της Ερμούπολης.  Όταν προκύπτει κάποια τέτοια περίπτωση εμείς ως Κοινότητα  ενημερώνουμε το τμήμα της Πολεοδομίας με σκοπό την διενέργεια αυτοψίας και την σύναψη σχετικής έκθεσης με σκοπό τον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως επικίνδυνο και τις ενέργειες που απαιτούνται για την άρση επικινδύνου.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις οφείλω  να πω πως καταβάλλονται πολύ σημαντικές προσπάθειες από τον σύλλογο Μελετητών  Μηχανικών Κυκλάδων και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με σκοπό την διευκόλυνση των  διαδικασιών τις οποίες απαιτεί το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την άρση επικινδυνότητας  των κτιρίων αλλά και την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Θεωρώ πως το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει επιτέλους να διευκολύνει τους  ιδιοκτήτες των εν λόγω κτιρίων και να τους δώσει κίνητρα με σκοπό να μπορέσουν να διατηρήσουν  ασφαλείς τις περιουσίες τους και να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά».

 

Μέσα από πρωτοβουλίες όπως η τοποθέτηση κάδων αποτσίγαρων και κυτίων με χάρτινα φαράσια για τη συλλογή περιττωμάτων σκύλων, καταβάλλεται μία μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσουν οι Κοινότητες και ολόκληρο το νησί τη λάμψη τους. Η Κοινότητα Ερμούπολης έχει στο μυαλό της άλλες προτάσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση;

«Αρχικά να πω πως έχουμε προτείνει η τοποθέτηση κάδων για τα αποτσίγαρα να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Ερμούπολης.  Όπως επίσης και να επεκταθεί η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης έχουμε προτείνει σημείο  για να τοποθετηθεί μηχάνημα το οποίο θα δέχεται  κενά πλαστικά μπουκάλια προς ανακύκλωση και θα προσφέρει σίτιση στα αδέσποτα. Υπάρχουν σκέψεις και για δημιουργία σημείου ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Υπάρχουν πολλές ιδέες που φυσικά εξαρτώνται από τους πόρους που μπορούμε να διαθέσουμε ως Δήμος».