Απόφαση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη φετινή παραχώρηση τμημάτων παραλιών του νησιού σε επιχειρήσεις

Ενίσχυση επιχειρηματικότητας με αξιοποίηση παραλιών

Άμεσες κινήσεις ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού και της καλοκαιρινής σεζόν
  • Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 21 Απρ. 2021 - 18:00

Στην αξιοποίηση τμημάτων των παραλιών της Σύρου έναντι συγκεκριμένου οικονομικού ανταλλάγματος θα μπορούν να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές, μετά από τη σχετική θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών ενέκρινε την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας για τις παραχωρήσεις στις παραλίες των Αγκαθωπών, του Φετουρή, της Βάρης, του Αχλαδιού καθώς και στο Δελφίνι προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων την προσεχή καλοκαιρινή σεζόν, η οποία συνοδεύεται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε η Δημοτική Αρχή, πρόκειται για απευθείας παραχωρήσεις τμημάτων παραλιών σε όμορες επιχειρήσεις ενώ δεν θα υπάρξει δημοπράτηση, καθώς πρωτίστως τα αιτήματα των επιχειρηματιών συζητήθηκαν και στις αρμόδιες Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν.

Η μοναδική αλλαγή - από τα τμήματα που θα δοθούν φέτος προς αξιοποίηση και για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων - αφορά σε μία επιχείρηση στις Αγκαθωπές, η οποία αιτήθηκε επιπλέον 100 τ.μ., προκειμένου να δραστηριοποιηθεί, με το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τη σχετική πρόταση.

Εξετάστηκαν τα αιτήματα, γνωμοδότησαν οι Κοινότητες

Ειδικότερα, στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής κατέστη ξεκάθαρο πως τα αιτήματα των επιχειρηματιών εξετάστηκαν ως προς το κομμάτι της εφαρμογής τους, ενώ επί αυτών, ζητήθηκαν και οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων Κοινοτήτων.

“Η γενική κατεύθυνση που δόθηκε στην Υπηρεσία είναι να ληφθούν υπόψιν οι γνωμοδοτήσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια με βάση αυτές να εξετασθούν και από τεχνική πλευρά, δηλαδή κατά πόσο αυτά τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν έτσι ώστε να έρχονται ώριμα και τεκμηριωμένα στο δημοτικό Συμβούλιο” ανέφερε προλογικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο οποίος εν συνεχεία, απείχε από τη συζήτηση λόγω κωλύματος, ενώ παρακάτω ο πρόεδρος, Γιάννης Κεράνης σημείωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για την τελική έγκριση των αιτημάτων.

Παραχωρήσεις σε πέντε παραλίες

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να γίνουν οι ακόλουθες παραχωρήσεις τμημάτων σε πέντε παραλίες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Παραλία Αγκαθωπών: Α. 252 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Β) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση και Β. 300 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Α & Δ) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση.

Παραλία Φετουρή: Α. 60 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση. Παραλία Βάρης: Α. 88,87 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Α) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση, Β. 110 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Β) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση, Γ. 120 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Γ) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση, Δ. 180 τ.μ περίπου για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Δ) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση και Ε. 50 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Δ) - παραχώρηση μέσω δημοπρασίας.

Παραλία Αχλάδι: Α. 169,40 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Α) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση.

Παραλία Δελφίνι (Ειδική ζώνη προστασίας Natura): A. 250 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Α) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση.

Σημείο στο οποίο υπήρξε διευκρίνιση σχετικά με το θέμα των παραχωρήσεων αφορούσε την παραλία των Αγκαθωπών.

“Ειδικά: α) Για την παραχώρηση παραλίας Αγκαθωπών που αφορά όμορη επιχείρηση για τις θέσεις (Α & Δ) έχει κατατεθεί αίτηση του ενδιαφερομένου για επιπλέον παραχώρηση τ.μ στην προβολή της επιχείρησης. Για την εν λόγω περίπτωση η Κοινότητας Ποσειδωνίας γνωμοδοτεί θετικά εφόσον είναι δυνατή η παραχώρηση.

β) Για την παραχώρηση παραλιών Βάρης και Αχλάδι κατατέθηκαν αιτήσεις από ενδιαφερομένους για επιπλέον παραχώρηση τ.μ σε σχέση με τα τ.μ που παραχωρήθηκαν το έτος 2020 για τα οποία η Κοινότητα Βάρης γνωμοδότησε να μην παραχωρηθούν επιπλέον τ.μ στις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις”.

Προσαρμογή οικονομικού ανταλλάγματος

Σχετικά με το θέμα του οικονομικού αντιτίμου για τη χρήση τμημάτων στις ανωτέρω παραλίες της Σύρου, τονίσθηκε πως αυτό αφορά σε μειωμένο ποσό συγκριτικά με τα παρελθόντα έτη, στο πλαίσιο της δυνατότητας εφαρμογής αυτής της απόφασης, όπως ορίζεται από σχετική ΚΥΑ με φόντο την πανδημία και τα μέτρα που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, προς πληροφόρηση των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών, στην εισήγηση αναφέρονταν τα ακόλουθα: “Εξαιρετικά για το έτος 2021 σύμφωνα με το αρθ. 13 του Ν.4787/2021 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 60% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 7 της 47458/ΕΞ2020/15-5-2020 Κ.Υ.Α εκ του οποίου το 70% αποδίδεται στον οικείο Δήμο και το 30% στο Δημόσιο. καταβαλλόμενο είτε εφάπαξ είτε σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις σύμφωνα με τις παρ. β & γ του αρθ. 17 της ΚΥΑ.”.

Μέριμνα και για κοινόχρηστο χώρο

Τη σύμφωνη γνώμη τους με τα παραπάνω εξέφρασαν οι αιρετοί, με μοναδική εξαίρεση την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου.

Αρχικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή θα προβεί σε εκτεταμένες εργασίες στις παραλίες αμέσως μετά την Πασχαλινή περίοδο.

“Σκοπεύουμε αμέσως μετά το Πάσχα να ξεκινήσουμε τις εργασίες στις παραλίες σε συνεργασία με το Τμήμα Καθαριότητας” ανέφερε πρωτίστως ο Αντιδήμαρχος, εστιάζοντας παρακάτω στο θέμα της διατήρησης τμημάτων στις παραλίες προς εξυπηρέτηση των λουομένων που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση ομπρελών και ξαπλωστρών.

“Καλά κάνουμε και παραχωρούμε γιατί ξέρουμε πως η επιχειρηματικότητα στενάζει αυτή τη στιγμή και σαφώς θέλει βοήθεια, αλλά παράλληλα, πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν και κοινόχρηστοι χώροι. Δεν νοείται να μην υπάρχει ούτε τετραγωνικό κοινόχρηστου χώρου και να είναι αναγκασμένοι όλοι να κάτσουν στις ομπρέλες και στις ξαπλώστρες” παρατήρησε ο κ. Αληφραγκής, ενώ ακολούθως, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης γνωστοποίησε την αρνητική ψήφο του επί του θέματος υποστηρίζοντας πως “Πάγια θέση μας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών και των κατοίκων του νησιού σε όλο το μήκος και εύρος της παραλίας”.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου τόνισε πως στην παραλία των Αγκαθωπών καθώς παραχωρούνται επιπλέον τετραγωνικά σε επιχείρηση που αιτήθηκε σχετικώς, χρήσιμο είναι ο Δήμος να προβεί σε ορθή διάταξη των δημοτικών – ελεύθερων ομπρελών.