Από το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Μελέτη για τη ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης

Αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση η ONEX
  • Τετάρτη, 28 Απριλίου, 2021 - 12:44

Επιστημονικές απαντήσεις αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι της Ερμούπολης, επιδιώκουν να αποκτήσουν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσω μελέτης που αποφάσισαν να εκπονήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οι δύο πλευρές της Περιφέρειας και του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θα υπογράψουν προγραμματική σύμβαση με το αρμόδιο Πανεπιστημιακό Τμήμα που ειδικεύεται στο κομμάτι του υδάτινου περιβάλλοντος, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση στο λιμάνι της Ερμούπολης και να υπάρξει αντιμετώπιση και λύση των όποιων προβλημάτων καταγραφούν.

Τα παραπάνω γνωστοποίησαν σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, προκειμένου να μπει τέλος στον διχασμό που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη υπόθεση στην κοινωνία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σημαντικού στόχου, δηλαδή της απόκτησης της επιστημονικής μελέτης από πιστοποιημένο, έγκυρο και ανεξάρτητο φορέα, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση η πλευρά της ONEX, σε συνέχεια της πρόθεσης του προέδρου της, Πάνου Ξενοκώστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Λεονταρίτης. Για λόγους διαφάνειας, από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη κατέστη ξεκάθαρο πως οποιοσδήποτε επίσημος φορέας ή Σύλλογος θέλει να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση, αυτό θα είναι αποδεκτό.

Παράλληλα, τονίσθηκε πως άμεσα θα τοποθετηθεί σύγχρονο μηχάνημα που θα καταγράφει και θα μετρά τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα της πόλης, το οποίο έχει προμηθευτεί το ίδιο το Νεώριο, αλλά τα αποτελέσματά του θα τα λαμβάνει απευθείας αρμόδια Επιτροπή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, στην οποία δεν θα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα. 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της “Κοινής Γνώμης”.