Από 10 Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου στη διάθεση πεζών και εμπορικών καταστημάτων το πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου, από τη συμβολή της με την Ελ. Βενιζέλου, μέχρι την οδό Κέας

“Επεκτείνεται” ο πεζόδρομος στο κέντρο της Ερμούπολης

Απόφαση σε συνέχεια αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για τα έτη 2021, 2022 και 2023 για τη θερινή, χριστουγεννιάτικη και πασχαλινή περίοδο

Σε πεζόδρομο μετατρέπεται το πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου, στην προβολή του πεζόδρομου της Πρωτοπαπαδάκη, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου και ειδικότερα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες (18.00 – 23.00), προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά τα εμπορικά καταστήματα, κατά τη θερινή σεζόν, όπως άλλωστε ζητά με σχετικό αίτημά του ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου.

Πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη που έρχεται να χαρίσει ένα επιπλέον – έστω και προσωρινώς – πεζοδρομημένο τμήμα στο ιστορικό κέντρο, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τόσο οι δημότες της Σύρου, όσο όμως και οι επισκέπτες του νησιού.

Παρά το γεγονός πως σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και ιστορικά κέντρα, η πεζοδρόμηση έχει υποστηριχθεί με θέρμη και μάλιστα σε εκτεταμένα τμήματα περιοχών, ωστόσο, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η όποια σχετική απόφαση, συναντά εμπόδια και αντιδράσεις. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης να “πνίγεται” από οχήματα και δίκυκλα, καθώς οι Δημοτικές Αρχές μέχρι και σήμερα, δεν φάνηκαν ικανές και υπεύθυνες να αναζητήσουν και να εξασφαλίσουν χώρους στάθμευσης στα όρια της πόλης, προκειμένου ο ιστορικός τόπος να πάρει “ανάσα”, να αποσυμφορηθεί και να αναβαθμιστεί.

Ειδικότερα, το θέμα της πεζοδρόμησης του πρώτου τμήματος της οδού Σταματίου Πρωίου συζητήθηκε εκτενώς στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με φόντο το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου. Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο Σύλλογος Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης απέστειλε μέσω δικηγόρου, διαμαρτυρία για το γεγονός πως ο Δήμος δεν μερίμνησε να συζητήσει τη σχετική πρόταση πεζοδρόμησης με τα μέλη του, ορισμένα από τα οποία - όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος – θίγονται, ενώ επιπρόσθετα, ζητούσε την αναβολή της συζήτησης του θέματος.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να πυροδοτήσουν ως φαίνεται έναν νέο κύκλο διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, την ίδια στιγμή που το νησί και η Ερμούπολη έχουν ανάγκη από ουσιαστικές λύσεις στο κυκλοφοριακό. Όπως απεδείχθη δε, από τη συζήτηση του θέματος, ούτε η νυν Δημοτική Αρχή έχει προσεγγίσει το ιδιαιτέρως σοβαρό πρόβλημα από γενικότερη σκοπιά και με επιστημονική υποστήριξη, αφού έθεσε τη σχετική πρόταση με μεγάλη καθυστέρηση προς συζήτηση, ενώ δυστυχώς, τα μέλη της και ο Δήμαρχος απέφυγαν οποιαδήποτε συνολική επεξεργασία του κυκλοφοριακού, καλύπτοντας την όποια ανεπάρκειά τους, πίσω από την χιλιοειπωμένη δικαιολογία πως η Ερμούπολη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών σεναρίων για το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση.

Υπενθυμίζεται πως ο Εμπορικός έχει ζητήσει - με επιστολή του - τη λήψη απόφασης για πεζοδρόμηση από το τέλος του 2020, ενώ η Δημοτική Αρχή έθεσε επί τάπητος το θέμα μόλις προχθές. Για την εν λόγω καθυστέρηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Αντιδήμαρχος, Νίκος Φωτεινιάς ανέφερε πως οφείλεται στον αυξημένο όγκο εργασίας που έχει να φέρει εις πέρας η Τεχνική Υπηρεσία, ο πολιτικός προϊστάμενος της οποίας, Μηνάς Αληφραγκής, απουσίαζε από τη συζήτηση.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρέπει να σημειωθεί δε, πως, η απόφαση που λήφθηκε για πεζοδρόμηση της οδού Σταματίου Πρωίου, θα ισχύσει αφού πρωτίστως ελεγχθεί το περιεχόμενό της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και εκδοθεί ακολούθως η απαραίτητη έγκριση σε ΦΕΚ.

Η νέα πεζοδρόμηση για τα έτη 2021, 2022 και 2023

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, υπερψηφίζοντας την πεζοδρόμηση του τμήματος της οδού Σταματίου Πρωίου από τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού) μέχρι και την οδό Κέας για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Ειδικότερα, για φέτος (2021), η πεζοδρόμηση θα εφαρμόζεται από τις 10 Ιουλίου μέχρι την 31η Αυγούστου και από τις 18.00 έως και τις 23.00, ενώ για το 2020 και το 2023 από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου, από τις 18.00 έως και τις 23.00.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η πεζοδρόμηση του ίδιου τμήματος για την περίοδο των Χριστουγέννων από 22/12 – 31/12 με ωράριο που θα εισηγείται η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης καθώς και για την περίοδο του Πάσχα από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και το Μ. Σάββατο από 17.30 μέχρι και 22.00.

Ο Εμπορικός Σύλλογος ζήτησε στήριξη και “ανάσα” για το κέντρο

Η ανωτέρω απόφαση προέκυψε σε συνέχεια αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, στο περιεχόμενο του οποίου αναλύεται το σκεπτικό που το συνοδεύει. Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός μεταφέροντας το θετικό κλίμα της πεζοδρόμησης κατά την περίοδο του Πάσχα, υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής του ίδιου μέτρου και για την καλοκαιρινή σεζόν.

Αυτούσιο το περιεχόμενο της τελευταίας σχετικής επιστολής του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, η οποία και πρωτοκολλήθηκε αρχές του μήνα στον Δήμο, έχει ως εξής.

“Σας είναι γνωστό το πάγιο και διαρκές αίτημα που θέτουν τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό Σταματίου Πρωίου και γενικότερα στην περιοχή του κέντρου της αγοράς στην Ερμούπολη, αίτημα που στηρίζει και ο Εμπορικός Σύλλογος της Σύρου και αφορά την περιοδική πεζοδρόμηση της οδού Σταματίου Πρωίου.

Πάνω στο θέμα αυτό θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα εξής: Κατά τη διάρκεια του φετινού Πάσχα και της Μεγάλης Εβδομάδας (από τη Μ. Δευτέρα έως και το Μ. Σάββατο) εφαρμόστηκε η μερική πεζοδρόμηση της οδού Σταματίου Πρωίου από την αρχή της έως και την οδό Κέας (στενό ζαχαροπλαστείου Αθυμαρίτη), κατά τις απογευματινές ώρες. Η έναρξη της εφαρμογής του αιτήματός μας ήταν πολύ ενθαρρυντική, μιας και όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και ανέφεραν μόνο θετικά σχόλια γι αυτήν. Ειδικότερα στην παρούσα δύσκολη περίοδο που βρίσκεται το λιανεμπόριο, η υποδοχή της περιοδικής πεζοδρόμησης της οδού αυτής υπήρξε θετική για τα καταστήματα.

Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων στο κέντρο γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, συνεπώς η πεζοδρόμηση τα απογεύματα δεν θα δημιουργήσει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αντιθέτως, ευνόησε την προσέλευση επισκεπτών και καταναλωτών δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα και για τους πολίτες και για τους επαγγελματίες.

Με αυτήν μας την επιστολή ζητούμε τον προγραμματισμό της απογευματινής πεζοδρόμησης της Σταμτατίου Πρωίου από την αρχή της έως και την οδό Κέας (ζαχαροπλαστείο Αθυμαρίτη), από τις 10 Ιουλίου 2021 έως και τις 31 Αυγούστου 2021 το απόγευμα από τις 18.00 έως τις 23.00.

Ο Εμπορικός Σύλλογος δεσμεύεται να αναλάβει την ευθύνη της τοποθέτησης το απόγευμα και της αφαίρεσης το βράδυ των κώνων που θα μπαίνουν ώστε να καθορίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Προτείνουμε να υπάρχουν μόνο 3 κώνοι στην αρχή της Σταματίου Πρωίου στη διασταύρωση με την Ελ. Βενιζέλου και όχι κάπου αλλού.

Ελπίζουμε να εξεταστεί το θέμα αυτό διεξοδικά από εσάς και να υπάρξει μία θετική προσέγγιση με την άμεση εφαρμογή του τη θερινή περίοδο. Μα εφαρμογή η οποία θα βοηθήσει σημαντικά τα καταστήματα του κέντρου και θα βελτιώσει την εικόνα των κεντρικών δρόμων της πόλης μας”.

Αντιδρά ξανά ο Σύλλογος Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίστηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής πως προχώρησε σε έγγραφη διαμαρτυρία ο Σύλλογος Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης, ζητώντας να συμπεριληφθεί και ο ίδιος στις σχετικές συζητήσεις.

Όπως εξήγησε ο εισηγητής του θέματος, Νίκος Φωτεινιάς, το αίτημα του Συλλόγου (5/7) απορρίπτεται και ως εκ τούτου δεν υπήρξε αναβολή της συζήτησης, αφού ο Σύλλογος δεν προσκόμισε μαζί με το έγγραφο της δικηγόρου του, καμία απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου. Επιβάλλεται να υπενθυμιστεί μάλιστα πως και κατά το παρελθόν, ο ίδιος Σύλλογος είχε εκφράσει κατ΄ επανάληψη την αντίθεσή του με τις προτάσεις και αποφάσεις πεζοδρομήσεων της Ερμούπολης, προκαλώντας μάλιστα έντονες δημόσιες συζητήσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα από τους αρμοδίους.

Αναφορικά με τους λόγους της σημερινής αντίδρασης του, ακολουθεί αυτούσια η διαμαρτυρία που υπογράφει η πληρεξούσια δικηγόρος του Συλλόγου.

“Μόλις την Παρασκευή 2/7/2021 περιήλθε σε γνώση μας, ότι τη Δευτέρα, 5/7/2021, σήμερα δηλαδή, συζητείται εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η πεζοδρόμηση της οδού Σταματίου Πρωίου, από την οδό Ελ. Βενιζέλου ως και την οδό Κέας, για τα έτη 2021 έως και 2023. α. Κατά τη θερινή περίοδο (από 1/7 έως και 31/8 και από 18.00 έως και 23.00), β. Κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο εκάστου έτους από 22/12 έως 31/12 κατά τις απογευματινές ώρες και γ. Κατά την πασχαλινή περίοδο εκάστου έτους από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο από 17.30 έως και 22.00.

Όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, η εκδοθησομένη απόφασή σας, αφορά άμεσα το Σωματείο μας, αλλά και όλους τους μόνιμους κατοίκους της υπό πεζοδρόμηση περιοχής, έστω και αν δεν είναι μέλη του Σωματείου μας.

Και τούτου διότι ως ευχερώς αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν ελήφθη υπόψη, ούτε καν εζητήθη, η γνώμη – άποψη των μονίμων κατοίκων της περιοχής που πεζοδρομείται και βέβαια δεν ομιλούμε μόνο για τους κατοίκους των οδών πέριξ της Σταματίου Πρωίου, οι οικίες των οποίων εξυπηρετούνται οδικά από το συγκεκριμένο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου που πεζοδρομείται.

Άπαντες εξέφρασαν άποψη επί του συγκεκριμένου θέματος, πλην ημών.

Με τον τρόπο αυτόν, μας αποκλείσατε εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά από τον διάλογο και θα τολμούσαμε να πούμε ότι μας αιφνιδιάσατε, προφανώς με σκοπό να μας φέρετε προ τετελεσμένης και ειλημμένης απόφασης.

Επειδή οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που μετατρέπεται κυριολεκτικά σε άβατο με την εν θέματι απόφαση, στερούνται το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, της ελεύθερης πρόσβασης στην κατοικία τους και στα ιδιόκτητα γκαράζ τους. Η μόνη λύση που έχουν είναι να μετακινούνται πεζοί για τα προδιαληφθέντα χρονικά διαστήματα. Θα βρίσκονται κυριολεκτικά όμηροι μέσα στα σπίτια τους, αφού δεν θα μπορούν να απολαύσουν έστω και μία νυχτερινή βόλτα στις εξοχικές τοποθεσίες της Σύρου, δεδομένου ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα εξόδου από τη “νεκρή” ζώνη με τα οχήματά τους ή εισόδου σε αυτήν.

Ουδόλως ελήφθη υπόψιν επίσης και το γεγονός ότι μεγάλος, αν όχι ο μεγαλύτερος αριθμός των μονίμων κατοίκων της “νεκρής” ζώνης είναι μεγάλης ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα υγείας, με κινητικά προβλήματα κλπ. Υπάρχουν ακόμα και ΑΜΕΑ, αλλά και οικογένειες με βρέφη. Καμία πρόνοια για τις ανάγκες τους δεν ελήφθη υπόψη. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα εξυπηρετήσουν τις όποιες επιτακτικές ανάγκες τους (προσέλευση νυχτερινή ώρα σε φαρμακείο κλπ). Πώς θα μετακινηθούν τα ΑΜΕΑ; Προφανώς κατά τη Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της δεν δικαιούνται να μετακινούνται από τη στιγμή που κατοικούν εντός της “νεκρής” ζώνης.

Η προχειρότητα που διακατέχει τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι αδιαμφισβήτητη. Περαιτέρω η διοχέτευση της κυκλοφορίας των τροχοφόρων μέσω της οδού Κέας, οδός με πλάτος μόλις 2μ. και πεζοδρόμιο πλάτους μόλις 0,15 μ., μόνο κινδύνους εγκυμονεί για πεζούς και οχήματα.

Επειδή καθίσταται αδήριτη η ανάγκη να αναβληθεί η συζήτηση του εν λόγω θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να μας χορηγηθούν η εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η σχετικώς εκπονηθείσα μελέτη καθώς και η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου και όποιες άλλες ληφθείσες σχετικά με το εν λόγω θέμα αποφάσεις, ώστε να τύχουν της ανάλογης επεξεργασίας από εμάς και τους τεχνικούς και νομικούς μας συμβούλους.

Για τους λόγους αυτούς και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, διαμαρτυρόμαστε για τον απόκλεισμό μας από τη συζήτηση του εν λόγω θέματος, το οποίο μας αφορά άμεσα και ζητούμε την αναβολή της συζήτησής του, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σας, στη συνεδρίαση του οποίου πρέπει να κληθούμε εγκαίρως προκειμένου να εκφέρουμε τις πλήρως αιτιολογημένες και τεχνικά εμπεριστατωμένες απόψεις μας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες των μονίμων κατοίκων της περιοχής”.

Προβληματισμός και κριτική από την αντιπολίτευση, παρά την υπεράσπιση της πεζοδρόμησης

Σε σημαντικές παρατηρήσεις προέβησαν επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων, δύο εκ των οποίων μόνον δεν υπερψήφισαν την πεζοδρόμηση.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Αθανασίου από τη μείζονα αντιπολίτευση εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον όγκο των οχημάτων που θα κληθεί να σηκώσει η οδός Κέας (στενό Αθυμαρίτη) που θα λειτουργεί ως άνοδος από την παραλία με κατεύθυνση την οδό Σταματίου Πρωίου ενώ έθιξε σύντομα και το ζήτημα του αποκλεισμού(;) κατοίκων από τις οικίες του, μέσω της πιο σύντομης κατεύθυνσης.

“Φαίνεται από οχλήσεις που είχα ότι η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου δεν είναι ομόφωνη. Εξ ου και ήρθε και το χαρτί του Συλλόγου των Κατοίκων Ιστορικού Κέντρου, το οποίο λέει διάφορα στο περιεχόμενό του. Θα πρότεινα να το σκεφτούμε ξανά γιατί πράγματι όποτε θίχτηκαν κατά αυτόν τον τρόπο – και μιλάω για το παρελθόν που ήμασταν κι εμείς Δημοτική Αρχή – οι κάτοικοι του κέντρου, όχι ο Σύλλογός τους, ποτέ δεν πέτυχαν τα μέτρα. Είναι κρίμα γιατί μία πεζοδρόμηση σε γενικές γραμμές έχει θετικό αντίκτυπο στην πόλη. Όμως εδώ δημιουργείται ο άλλος πόλος που θα προσπαθήσει αυτά τα μέτρα να τα διεμβολίσει” σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασίου, ο οποίος υπήρξε ο μοναδικός από τη δημοτική ομάδα “Η Σύρος που αξίζουμε” που καταψήφισε την πρόταση.

Σημαντική υπήρξε και η τοποθέτηση της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, καθώς τα μέλη της υπογράμμισαν ότι το θέμα τέθηκε δημοσίως προς συζήτηση με προχειρότητα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και μελέτη και χωρίς να προσεγγίζεται ουσιαστικά το θέμα του κυκλοφοριακού. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ελάσσονος μειοψηφίας εξήγησαν πως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιδερμικά, με την επικεφαλής της παράταξης να σχολιάζει χαρακτηρστικά πως, “Ένα τέτοιο ζήτημα σε μία ταλαιπωρημένη πόλη όπως η Ερμούπολη, θα έπρεπε να έχει έρθει εγκαίρως, να έχει έρθει με τη σωστή προετοιμασία και πάντως όχι με τη μορφή του κατεπείγοντος και σίγουρα δεν θα πρέπει να βάζουμε στο περιθώριο και να παραμελούμε τους μόνιμους κατοίκους του ιστορικού κέντρου”.

Τα μέλη της παράταξης “Πρώτα η Σύρος” εξήγησαν πως υπερασπίζονται παρόλα αυτά την ιδέα των πεζοδρομήσεων, υπερψηφίζοντας την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και επαναλαμβάνοντας τέλος τα εξής: “Αυτά τα προβλήματα λύνονται στο πλαίσιο μία συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης την οποίαν τη συζητάμε κάθε χρονιά και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι ικανοποιητικό”.

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει τολμήσει να αγγίξει το θέμα των πεζοδρομήσεων και του κυκλοφοριακού με υπευθυνότητα, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τον αποσπασματικό τρόπο προσέγγισης.

“Μιλάμε για μία πόλη 200 ετών και ένα νησί που δέχεται επισκεψιμότητα που δεν αντέχουν οι υποδομές του. Το θέμα έρχεται με λάθος τρόπο και χωρίς προετοιμασία” σχολίασε μεταξύ άλλων ο Νικόλας Καΐλης, τονίζοντας πως η παράταξή του υπερασπίζεται τις εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και όχι τις πρόχειρες λύσεις. “Εμείς μιλάμε για ευρείες πεζοδρομήσεις. Όμως αυτήν τη στιγμή ερχόμαστε να μπαλώσουμε τρύπες. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να γίνει σχεδιασμένα αυτό και όχι αποσπασματικά. Θέλουμε μία λύση που θα βασίζεται σε μελέτη και θα ικανοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων” πρόσθεσε ο κ. Καΐλης, επισημαίνοντας τέλος πως, θα πρέπει ο Δήμος να μεριμνήσει και για την έγκαιρη ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Σταματίου Πρωίου.

Απογοητευτική η στάση του Δημάρχου

Απογοητευτική υπήρξε η τοποθέτηση του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα στο θέμα, καθώς αν και υπερασπίστηκε την εν λόγω πεζοδρόμηση στο κέντρο της Ερμούπολης, ωστόσο περιορίστηκε στο να επαναλάβει τη διαπίστωση πως η ανυπαρξία χώρων στάθμευσης αποτελεί το πρόβλημα για το ιστορικό κέντρο. Μάλιστα στα σχεδόν δύο πρώτα χρόνια της θητείας του, ο ίδιος δεν έχει προσεγγίσει το θέμα συνολικά, ούτε βεβαίως έχει αποδειχθεί – τουλάχιστον όχι δημοσίως – πως έχει απασχοληθεί με το κυκλοφοριακό υπεύθυνα και αναλυτικά, με στόχο την εξεύρεση χώρων parking ή για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αστικής συγκοινωνίας. Μοναδική εξέλιξη που υπάρχει άλλωστε γύρω από τη σοβαρή υπόθεση είναι η αξιοποίηση ενός χώρου στην περιοχή της Δόξας, που θα δοθεί στη διάθεση των κατοίκων για στάθμευση.

“Πραγματικά το πρόβλημα είναι η στάθμευση. Εάν μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της στάθμευσης, θα ήταν πολύ πιο απλά τα πράγματα και θα μπορούσε να αποσυμφορηθεί το κέντρο” σχολίασε, προσθέτοντας παρακάτω πως, “Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αίτημα από τον Εμπορικό Σύλλογο το οποίο δοκιμάστηκε έστω και για μία εβδομάδα το Πάσχα. Αναφέρουν τα θετικά αποτελέσματα που έχει και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, αυτή τη στιγμή είδαμε ότι πρέπει να εξετασθεί και τη θερινή περίοδο”.

Δεδομένης της προώθησης και των αλλαγών που περιλαμβάνει το έργο του Open Mall, όπως τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Σταματίου Πρωίου, ο ίδιος εξήγησε ακόμη πως η καλοκαιρινή πεζοδρόμηση “θα είναι ένα τεστ αυτήν τη στιγμή της όλης υπόθεσης που θα βιώσουμε μετά το διάστημα των δύο ετών”.

Ο κ. Λειβαδάρας έκλεισε την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας πως, “θα πρέπει να προχωρήσουμε και φυσικά αφουγκραζόμαστε και τα προβλήματα των κατοίκων. Στην πορεία θα δούμε αν κάτι μπορεί να βελτιωθεί”.