Προγραμματισμός Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τις ετήσιες προσλήψεις προσωπικού αναφορικά με το έτος 2022

Επιθετικό αίτημα προσλήψεων δεδομένης της υποστελέχωσης

Με μόνιμο προσωπικό επιχειρεί να στελεχωθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία των Υπηρεσιών του, προωθώντας προς το Υπουργείο Εσωτερικών εγκαίρως, το νέο αίτημά του για προσλήψεις αναφορικά με το έτος 2022.

Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με τα μέλη της να στηρίζουν ομόφωνα την “επιθετική πρόταση” της Δημοτικής Αρχής για ενίσχυση του Δήμου με 16 άτομα και με προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία μάλιστα που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς, χθες, σχετικά με το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς αν και στο οργανόγραμμα προβλέπονται 269 θέσεις, ωστόσο, εξ αυτών καλυμμένες είναι οι 171 και ως εκ τούτου, κενές οι 98.

Ιδιαίτερος προβληματισμός εκφράστηκε από το σύνολο των προσώπων που μίλησαν στη χθεσινή συνεδρίαση σχετικά με το πρόβλημα της “αποψίλωσης” των δημοτικών Υπηρεσιών, καθώς τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει αποχωρήσει ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω αποσπάσεων.

Σε αντίθεση μάλιστα με τις αποχωρήσεις, ο Δήμος δεν έχει ενισχυθεί στον βαθμό που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα, ορισμένες Υπηρεσίες του να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Υπηρεσία Καθαριότητας, σύμφωνα με όσα υπογράμμισαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

Αίτημα για πρόσληψη 16 ατόμων

Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δεδομένων των τελευταίων ετών, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κατέγραψε τις κύριες και άμεσες ανάγκες του και ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να εγκρίνει συνολικά 16 προσλήψεις.

Ειδικότερα: 1 ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, 2 ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας, 1 ΥΕ Εργατών Κοιμητηρίου, 5 ΥΕ16 Εργατών Καθαριότητας, 2 ΤΕ22 Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 2 ΔΕ1 Διοικητικού.

Τεκμηριώνοντας τα ανωτέρω, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε τα εξής:

“Η υποβολή αιτήματος στον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2022 κρίνεται άκρως αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω αποδυνάμωσης και υποστελέχωσης των υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου όπως αποδεικνύεται από τα ανωτέρω.

Επιπρόσθετα, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, οι επιπλέον αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στους ΟΤΑ α΄ βαθμού καθώς και η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και πολυεπίπεδο το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημιουργούν ανάγκες για εξειδικευμένο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.

Η πρόσληψη τακτικού και εξειδικευμένου προσωπικού θα συμβάλλει στην επαρκή στελέχωση των υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών, στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων καθώς και στη βελτίωση της οργανωτικής διάρθωσης / αναδιάρθωσης των υπηρεσιακών μονάδων. Επιπλέον, θα δώσει τη δυνατότητα για συμμετοχή του Δήμου σε νέα προγράμματα και δράσεις και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Διευκρίνισε δε πως για το αιτούμενο τακτικό προσωπικό έχει ληφθεί υπόψιν και το αίτημα στον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων ετών 2022 – 2025.

Σημαντικά κενά στον Δήμο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν οι οργανικές θέσεις στον Δήμο καλύπτονται σε ένα ποσοστό μικρότερο από αυτό που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τον Δήμο με φόντο τον όγκο των υποθέσεων και θεμάτων που πρέπει να προωθεί.

Ειδικότερα, υπάρχουν θέσεις δικηγόρων 2 και καλύπτονται όλες, θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 59 και καλύπτονται οι 39 (20 κενές), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 43 και καλύπτονται οι 24 (κενές 19), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 103 και καλύπτονται οι 64 (κενές 39), Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης 62 θέσεις και καλύπτονται 42 εξ αυτών (κενές 20).

Πρέπει να τονισθεί πως συνολικά οι προβλεπόμενες θέσεις στον Δήμο ανέρχονται σε 269 και αυτές που καλύπτονται είναι 171. Κατά συνέπεια και όπως προαναφέρθηκε οι κενές οργανικές θέσεις είναι 98.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα θέλησε να διευκρινίσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, συνολικά οι κενές οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον ΟΕΥ του φορέα κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής του αιτήματος στον Ετήσιο Προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2022 για τις οποίες δύναται να υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα είναι 84.

Αυτό, επειδή “από το σύνολο των 98 κενών οργανικών θέσεων του φορέα έχουν αφαιρεθεί 14 δεσμευμένες θέσεις (λόγω προκήρυξης για διορισμό – πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ετήσιοι προγραμματισμοί προσλήψεων ετών 2020 και 2021 καθώς και λόγω υποβολής αιτήματος στην κινητικότητα), οι οποίες δεν θεωρούνται κενές και επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσής τους”.

Συνεχής ο “πονοκέφαλος” των αποχωρήσεων

Επιπλέον, από το έτος 2013 έως και σήμερα έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης συνολικά 45 υπάλληλοι, μόνιμοι και ΙΔΑΧ διαφόρων ειδικοτήτων / κλάδων και έχουν μεταταχθεί σε άλλους φορείς του δημοσίου επιπλέον 15 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων / κλάδου, όπως αναλυτικά αναφέρονται παρακάτω: Το 2013 αποχώρησαν 9 άτομα λόγω συνταξιοδότησης, το 2014 αποχώρησαν 12 άτομα λόγω συνταξιοδότησης και 7 λόγω απόσπασης, το 2015 έφυγαν 5 άτομα λόγω συνταξιοδότησης και το 2016, 4 άτομα για τον ίδιο λόγο και ένας λόγω απόσπασης. Ακολούθως, το 2017 συνταξιοδοτήθηκαν 3 άτομα και 1 άτομο έφυγε με απόσπαση, ενώ καμία μεταβολή δεν υπήρξε το 2019. Τέλος, το 2020 έφυγαν λόγω συνταξιοδότησης 7 άτομα και 2 με απόσπαση.

Αναφορικά με το τρέχον έτος μέχρι στιγμής έχουν φύγει 3 άτομα και 1 άτομο με απόσπαση. Σύμφωνα με όσα σχολίασε ο κ. Φωτεινιάς, μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν φύγει ακόμη 5 άτομα λόγω συνταξιοδότησης.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω στοιχεία, ο αριθμός του προσωπικού που έχει διοριστεί ή μεταταχθεί και αποσπαστεί προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι αριθμητικά πολύ μικρότερος. Συγκεκριμένα 17 άτομα διορίστηκαν από το 2013 έως και σήμερα, καθώς επίσης, επτά άτομα από απόσπαση.