Εντός των ημερών η ανάθεση της γεωτεχνικής - γεωλογικής μελέτης για το γήπεδο της Άνω Σύρου προκειμένου να αποφασιστεί ποιο θα είναι το μέλλον του

Καθυστερήσεις για μελέτες και έργα σε αθλητικούς χώρους της Σύρου

Απαντήσεις για το στάδιο Πευκακίων και το Κολυμβητήριο, καθώς και ενημέρωση για το έργο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας

Με καθυστερήσεις συνοδεύονται αρκετές υποθέσεις που αφορούν σε έργα και μελέτες αθλητικών χώρων στη Σύρο, την ίδια στιγμή που η αθλητική κοινότητα του νησιού έχει περιοριστεί σχετικά με την προετοιμασία, τις προπονήσεις και τους αγώνες της.

Προβλήματα που επέβαλαν λουκέτα σε αθλητικές υποδομές, καθώς επίσης σοβαρά θέματα στατικότητας και αναπάντητες ανάγκες σε επίπεδο επισκευών και συντηρήσεων, έχουν συνθέσει μία ιδιαίτερη εικόνα στους αθλητικούς χώρους της Σύρου, για τους οποίους ωστόσο αναμένονται έργα και μελέτες.

Ειδικότερα, για το γήπεδο της Άνω Σύρου στο οποίο είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις τον Απρίλιο του 2019, η απαιτούμενη γεωτεχνική – γεωλογική μελέτη αναμένεται να εκπονηθεί προσεχώς, αφού εντός των ημερών η Τεχνική Υπηρεσία θα ολοκληρώσει τη σύμβαση για να προχωρήσει στην ανάθεσή της. Επιπλέον, μεγάλες καθυστερήσεις ακολουθούν και για τα έργα της Α΄ Κλειστής Αίθουσας (μπάσκετ) και κυρίως του Κολυμβητηρίου, όταν πολλοί αθλητές έχουν βρεθεί στον... πάγκο, λόγω μη λειτουργίας των συγκεκριμένων υποδομών.

Εκτός των ανωτέρω όμως, “παγωμένη” παραμένει και η υπόθεση για τις σωστικές εργασίες στο στάδιο των Πευκακίων, οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα, παρά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα σε Υπουργείο Πολιτισμού και Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Για το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής προκειμένου να έχει σαφή πληροφόρηση η τοπική κοινωνία και η αθλητική κοινότητα.

Γήπεδο Άνω Σύρου: Η μελέτη θα υποδείξει τη διατήρησή του ή μη, ως αθλητικού χώρου

Σχετικά με την “ξεχασμένη” υπόθεση του γηπέδου ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου, έγινε γνωστό πως θα εκπονηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων η απαραίτητη μελέτη, η οποία θα υποδείξει ποιες επεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο βραχώδες μέρος των κατολισθήσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελικά μπορεί να διατηρηθεί ως αθλητικός χώρος ή όχι.

“Η Οικονομική Υπηρεσία υπέγραψε την απόφαση ανάθεσης. Η Τεχνική Υπηρεσία θα κάνει την ανάθεση για τη μελέτη αφού ετοιμάσει τη σύμβαση εντός των ημερών” ανέφερε προλογικά ο κ. Αληφραγκής, επιβεβαιώνοντας πως για λόγους ασφάλειας και για την προστασία των πολιτών, το γήπεδο παραμένει κλειστό.

Ερωτηθείς για τη γεωτεχνική – γεωλογική μελέτη ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Ο στόχος είναι συγκεκριμένος. Να δούμε ποιες παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε ώστε να υπάρχει ασφάλεια μετά τις κατολισθήσεις που υπήρξαν. Ανάλογα με το τί θα μας δείξει η γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το γήπεδο”. Διευκρινιστικά δε, πρόσθεσε: “Δηλαδή αν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να μη μειωθεί ο αγωνιστικός χώρος, θα το διατηρήσουμε γήπεδο όπως ήταν, αλλά αν πρέπει να μειωθεί ο χώρος για χ,ψ λόγους, θα δούμε αν μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε διαφορετικά και να τον μετατρέψουμε σε πολιτιστικό χώρο ή κάτι άλλο”.

Επί της ουσίας, επανέλαβε πως η σχετική μελέτη θα υποδείξει “με ποιον τρόπο θα πρέπει να επέμβουμε για την ασφάλεια στον συγκεκριμένο χώρο. Για να μην υπάρξουν άλλες κατολισθήσεις”.

Γνωστοποίησε δε, πως, “Τη μελέτη θα την αναλάβει ένα γραφείο με εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα. Οπότε πιστεύω ότι έχει την εμπειρία να μας κάνει μία εμπεριστατωμένη μελέτη”. Για την κάλυψη του κόστους, ο Δήμος έχει κρατήσει στον προϋπολογισμό του το ποσό των 27 χιλ. ευρώ.

Αμέσως μετά, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε σχετικά με το αν το αποτέλεσμα της μελέτης θα τεθεί επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο” σχολίασε, απαντώντας και στην ερώτηση, ποια θα είναι η κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν η επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι να διατηρήσει τον χώρο ως γήπεδο υπήρξε σαφής: “Επειδή υπάρχει και η ομάδα της Άνω Σύρου και εφόσον δεν θα απαιτηθεί να μειωθεί ο αγωνιστικός χώρος, το πιο πιθανό είναι να τον κρατήσουμε σαν γήπεδο ποδοσφαίρου όπως ήταν”.

Στην παρατήρηση αν εγείρεται προβληματισμός δεδομένων των δρομολογημένων εξελίξεων για συντηρήσεις και αναβάθμιση των περιφερειακών μικρών γηπέδων σε Βάρη, Πάγο και Καμίνια από την Περιφέρεια, ο κ. Αληφραγκής επέμεινε στη θέση του για το γήπεδο της Άνω Σύρου.

“Και η Άνω Σύρος είναι μία ξεχωριστή “οντότητα”. Έχει τη δική της ομάδα και προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να σεβαστούμε και τους προηγούμενους που είχαν κάνει αγώνες για να γίνει αυτό το γήπεδο. Οπότε, καλό θα ήταν να το διατηρήσουμε γήπεδο, εφόσον αυτό μπορεί να γίνει” δήλωσε κατηγορηματικά.

Διαχείριση και από ιδιώτες

Με φόντο τον μεγάλο αριθμό αθλητικών χώρων που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Δήμος προσεχώς, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε για το σενάριο διάθεσης ορισμένων χώρων σε ιδιώτες.

“Αυτό όντως είναι ένα πρόβλημα και μία πραγματικότητα. Δηλαδή ο Δήμος ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να πρέπει να σκεφτούμε και άλλους τρόπους διαχείρισης. Δεν το αποκλείουμε να μπει και κάποιος ιδιώτης επενδυτής για να διαχειριστεί αυτά τα γήπεδα” δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως θα υπάρξουν συζητήσεις και με τις πλευρές των τοπικών Συλλόγων.

“Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι Σύλλογοι και τα τοπικά Συμβούλια που ενδεχομένως να μπορούν να ασχοληθούν. Όλα τα σενάρια θα τεθούν επί τάπητος και θα εξετασθούν” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Α΄ Κλειστή Αίθουσα: Γρηγορότερα από το έργο της κλειστής αίθουσας βόλεϊ

Σε αναμονή της τελευταίας έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για το έργο της στατικής ενίσχυσης του κλειστού γηπέδου μπάσκετ εντός του Αθλητικού Κέντρου, προκειμένου να συμβασιοποιήσει το έργο και να ξεκινήσει την παρέμβασή του ο ανάδοχος.

“Η απόφαση για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα είναι στην Αποκεντρωμένη αυτή τη στιγμή για την έγκριση των όρων της σύμβασης και αμέσως μόλις λάβουμε θετική απόφαση, θα καλέσουμε τον ανάδοχο για να υπογράψουμε σύμβαση” ανέφερε ο κ. Αληφραγκής, καθιστώντας εμμέσως γνωστό πως από τα μέσα σχεδόν Αυγούστου μέχρι και σήμερα ο Δήμος βρίσκεται σε καθεστώς αναμονής.

“Θέλουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα” ανέφερε ο ίδιος παρακάτω, απαντώντας και στην ερώτηση αν το εν λόγω έργο δεν θα μετατεθεί χρονικά για να εκτελεσθεί παράλληλα με το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας.

“Όχι, δεν θα πάμε παράλληλα με το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως “Υπάρχουν και σκέψεις να καλέσουμε τον εργολάβο – επειδή είναι ο ίδιος και για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα – ώστε να παραγγείλει υλικά για να προχωρήσει μετά την αγωνιστική περίοδο και αυτό το γήπεδο του βόλεϊ”.

Πάντως, επανέλαβε πως, “Σε καμία περίπτωση δεν θα περιμένουμε η Α΄ Κλειστή Αίθουσα να ξεκινήσει με τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα” λέγοντας ακόμη πως στη διάθεση των αθλητών θα παραμείνει το ένα ανοικτό γήπεδο μπάσκετ για τις προπονήσεις τους.

“Το ένα εξωτερικό γήπεδο θα είναι διαθέσιμο στους αθλητές καθώς το άλλο που γειτνιάζει με τον χώρο που θα γίνουν οι εργασίες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους ασφαλείας”.

Στάδιο Πευκακίων: Δεν έχουν ξεκινήσει ως τώρα οι σωστικές εργασίες με ευθύνη ΥΠΠΟ

Αναφορικά με το σοβαρό έργο του σταδίου Πευκακίων, αν και υπεγράφη η σύμβαση για τις σωστικές εργασίες εντός του χώρου πριν από μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο μέχρι στιγμής το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει στην έναρξή τους.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο οποίος γνωστοποίησε πως το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει ένα εκ των πολλών που θα τεθούν στην ίδια την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την επόμενη εβδομάδα, οπότε και η ίδια θα επισκεφθεί τη Σύρο.

“Έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για τις σωστικές εργασίες μεταξύ του Δημάρχου και της Υπουργού Πολιτισμού. Αυτήν τη στιγμή έχω κάνει δύο οχλήσεις, αλλά δεν έχει ξεκινήσει κάτι.

Είναι ένα από τα θέματα που θα θέσουμε την άλλη εβδομάδα στην Υπουργό ώστε να προχωρήσει και αυτό το έργο” ανέφερε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως, οι σωστικές εργασίες “θα προχωρήσουν με αυτεπιστασία από την αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιοτήτων. Δεν θα το κάνει ο Δήμος. Ο Δήμος καλύπτει μόνον το οικονομικό κόστος που είναι γύρω στις 52 χιλ. ευρώ”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, θέλησε να επαναλάβει σε απόλυτο τόνο πως, “Σίγουρα το θέμα θα συζητηθεί με την Υπουργό Πολιτισμού”.

Κολυμβητήριο: Απομένει έγκριση της Αποκεντρωμένης

Δεδομένου του λουκέτου που έχει και το Κολυμβητήριο της Σύρου όλους τους τελευταίους μήνες, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε για το αν τελικά το έργο συντηρήσεων κι επισκευών θα ξεκινήσει άμεσα.

“Και αυτό βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη για έγκριση. Αμέσως μόλις εγκριθεί, καλούμε τον ανάδοχο για να ξεκινήσει το έργο” ανέφερε, απαντώντας στην ερώτηση για τη χρονική εκτίμηση ολοκλήρωσής του.

Ειδικότερα, κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με την ανάγκη των αθλητών να βρεθούν το συντομότερο και πάλι, εντός της πισίνας, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Μέχρι του χρόνου τον Μάιο που αρχίζει και η κολυμβητική περίοδος, θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί ώστε να μην χάσουν οι αθλητές μία ακόμη αθλητική χρονιά”.

Στην ερώτηση αν έχει κάνει αυτοκριτική η Δημοτική Αρχή δε, σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση του Κολυμβητηρίου, καθώς στη θητεία της αυτό δεν λειτούργησε για περισσότερες από 40 ημέρες, παρουσιάστηκε ενοχλημένος.

“Η ευθύνη δεν ήταν καθαρά δική μας. Μας παρέδωσαν ένα κολυμβητήριο στο οποίο ανά πάσα στιγμή μπορούσε να γίνει ένα βραχυκύκλωμα και να έχουμε δυστυχήματα ή ατυχήματα. Αυτό το κολυμβητήριο δεν θα μπορούσαμε να το λειτουργήσουμε” σχολίασε, απευθύνοντας ουσιαστικά κριτική στην περασμένη Δημοτική Αρχή.

“Παραλάβαμε μία Α΄ Αίθουσα που έσταζε λες και πήραμε καταρράκτη, ένα κολυμβητήριο που κακώς λειτουργούσε τόσον καιρό, αθλητικούς χώρους χωρίς αδειοδοτήσεις. Ήταν και επιλογή μας να μην το λειτουργήσουμε εκτός από το έργο και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν εξαιτίας των ενστάσεων” πρόσθεσε παρακάτω, λέγοντας ακόμη πως, “Δύο χρόνια είμαστε στη Διοίκηση του Δήμου. Προσωπικά δεν έχω μαγικό ραβδάκι. Ο Θεός είναι ένας. Κάτι παραπάνω δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Αν ήξερα και ήμουν μάντης και γνώριζα για όλες αυτές τις ενστάσεις, ενδεχομένως και να το λειτουργούσαμε. Αλλά επαναλαμβάνω ότι θα λειτουργούσε το κολυμβητήριο με υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων για τους αθλητές”.

Ο κ. Αληφραγκής έκλεισε τις απαντήσεις του, λέγοντας τέλος πως χωρίς συντηρήσεις το Κολυμβητήριο δεν είναι ασφαλής αθλητικός χώρος.

“Παρότι είχε γίνει και μία συντήρηση των ηλεκτρολογικών πριν δέκα χρόνια, δυστυχώς τα προβλήματα παρέμειναν. Ο καθένας αν κάθεται από τον καναπέ του και κάνει κριτική αυτό είναι το εύκολο. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Στις επόμενες εκλογές ας εκθέσουν τον εαυτόν τους στην κρίση του λαού, όσοι κρίνουν και να έρθουν να διοικήσουν, αν νομίζουν ότι μπορούν να τα κάνουν καλύτερα”.