Με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, μετά από την αποδοχή του σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Μελέτη για την ανάπλαση του όρμου των “Αστεριών”

Στόχος η άμεση εκπόνησή της προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου από το πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ

Σε έργο ανάπλασης για την περιοχή των “Αστεριών” στον όρμο του Αγίου Νικολάου της Ερμούπολης προσανατολίζεται το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, προκειμένου να προστατέψει το όμορφο κι επισκέψιμο τμήμα, αλλά και να αναβαθμίσει τη γενικότερη εικόνα του.

Πρώτο βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εκπόνηση απαραίτητης μελέτης, ανάγκη στην οποίαν ανταποκρίθηκε προθύμως το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, το οποίο και θα αναλάβει τη χρηματοδότησή της, μετά από σχετικό αίτημα της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Η αποδοχή της προσφοράς έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΛΤΣ το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, με την πρόεδρο Κανδιώ Μαραγκού να εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες της για την ανταπόκριση του Ιδρύματος στο πολύ σημαντικό αίτημα, που αφορά την πιο ιδιαίτερη περιοχή του νησιού της Σύρου.

Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο ανάβει το “πράσινο φως” για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο “Εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση και την προστασία, έναντι διάβρωσης, της μικρής βραχώδους κολυμβητικής ακτής, στο βόρειο άκρο του όρμου Αγίου Νικολάου Ερμούπολης Σύρου”, με ευθύνη του Ιδρύματος και στο πλαίσιο συνεργασίας με την Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, θα ακολουθήσει η προσπάθεια ένταξης του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ.

Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σημαντική προτεραιότητα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για μία περιοχή, η οποία αποτελεί την πρώτη εικόνα που αντικρίζει ουσιαστικά ο επισκέπτης που ταξιδεύει ακτοπλοϊκά προς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και η οποία συγκεντρώνει υψηλή επισκεψιμότητα, κυρίως της θερινή περίοδο.

Ανάπλαση που θα ταιριάζει αρμονικά με την αρχιτεκτονική της περιοχής

Αναφορικά με την προσπάθεια του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την περιοχή του όρμου του Αγίου Νικολάου μίλησε στη συνεδρίαση η πρόεδρος, Κανδιώ Μαραγκού. Η ίδια εξήγησε πως θα ζητηθεί μία μελέτη η οποία θα βελτιώνει την περιοχή, θα την αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά ενώ απαραιτήτως(!) θα “δένει” με την τόσο ξεχωριστή αρχιτεκτονική του σημείου.

“Είχαμε ζητήσει από το Ίδρυμα να μας εκπονήσει μία μελέτη γενικότερης ανάπλασης της παραλίας του Αγίου Νικολάου και επέκτασής της, όμως, μία επέκταση συνετή προκειμένου να μην αλλοιώνει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος και την εν γένει αρχιτεκτονική της περιοχής” σχολίασε χαρακτηριστικά η πρόεδρος, γνωστοποιώντας παρακάτω τη θετική απόφαση του Ιδρύματος. “Ήταν θετική η απόκριση του Ιδρύματος, οπότε ζητώ να κάνουμε δεκτή τη συγκεκριμένη προσφορά και βάσει της νομοθεσίας του 4412/2016 η Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι υποχρεωμένη να υποδείξει στον δωρητή και τις υποχρεώσεις του” πρόσθεσε, διευκρινίζοντας την κεντρική κατεύθυνση του χαρακτήρα της ανάπλασης στην περιοχή.

“Η μελέτη θα προβλέπει μία σχετικά περιορισμένη επέκταση ώστε περιβαλλοντικά να είναι εύκολη και η αδειοδότησή της, προκειμένου να προλάβουμε και να την εντάξουμε στο πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ, που το περιμένουμε. Τρέχουμε να ωριμάσουμε τη μελέτη” ανέφερε η ίδια, εξηγώντας πως μέλημα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι και η εξασφάλιση δωρεών για την προώθηση σημαντικών έργων, όταν και όποτε αυτό είναι εφικτό.

“Κάνουμε τις προσπάθειές μας. Ό,τι μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέσα από δωρεές, το προσπαθούμε. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το Ίδρυμα του κ. Αντώνη Κομνηνού” σχολίασε η Κανδιώ Μαραγκού, καταλήγοντας στην τοποθέτησή της.

Η θετική απάντηση του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

Την πρόθεση χρηματοδότησης της μελέτης έκανε γνωστή το Ίδρυμα μέσω απάντησής του, προς τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Τη σχετική επιστολή που εστάλη 12 Νοεμβρίου 2021 υπογράφει η νόμιμη εκπρόσωπος, Άννα Μαρία Καραμαλίγκα και αυτούσια έχει ως εξής: “Κύριοι, ενημερωθήκαμε για την πρόθεση της Υπηρεσίας σας, να προβεί σε εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση και την προστασία, έναντι διάβρωσης, της μικρής βραχώδους κολυμβητικής ακτής, στο βόρειο άκρο του όρμου Αγίου Νικολάου Ερμούπολης Σύρου, συνολικού μήκους 120 μέτρων.

Δεδομένης της έντονης διαβρωτικής δράσης των προωθούμενων στην προκειμένη περιοχή κυματισμών και της προοδευτικής υποθεμελίωσης, που αναπτύσσεται σε όλα τα παρακείμενα κτίσματα και τεχνικά έργα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός, προτιθέμεθα να αναλάβουμε την χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών ώστε το συντομότερο δυνατόν να έχετε στη διάθεσή σας, όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεσθε , ώστε να προχωρήσετε στην υλοποίηση, των συγκεκριμένων τεχνικών παρεμβάσεων που θα κριθούν αναγκαία”.

Εντός 6μηνου μελέτη και τεύχη δημοπράτησης έργου

Από την παραπάνω κίνηση, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου αναμένεται να αποκτήσει έτοιμη μελέτη αλλά και τεύχη δημοπράτησης για το σχετικό έργο και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 6μηνου.

Σύμφωνα με την εισήγηση: “Άρθρο 1: Στις υποχρεώσεις του δωρητή είναι: α. Το κόστος εκπόνησης των απαιτούμενων οριστικών μελετών καθώς και των τευχών δημοπράτησης. β. Οιεσδήποτε αμοιβές σε συνεργάτες που θα αναλάβουν την εκπόνηση των ως άνω μελετών ή / και των τευχών δημοπράτησης, θα καταβληθούν σε αυτούς απευθείας από τον δωρητή. Τυχόν προκύπτων φόρος από την πραγματοποίηση της εν λόγω δωρεάς βαρύνει αποκλειστικά τον δωρεοδόχο. γ. Καμία αμοιβή ή οποιοδήποτε άλλο αντάλλαγμα και εύνοια δεν προκύπτει να παρασχεθεί στον δωρητή ή στην ομάδα μελέτης εξαιτίας της ως άνω δωρεάς, πλην της δημόσιας δήλωσης ευχαριστίας ή ανάλογης ηθικής επιβράβευσης, που θα γίνει με απόφαση του συλλογικού οργάνου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου”.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 2 και στο πλαίσιο της διευκρίνισης των υποχρεώσεων του δωρητή, αναφέρονται τα ακόλουθα σχετικά με τις απαιτούμενες οριστικές μελέτες. Ειδικότερα, σε αυτές περιλαμβάνονται: 1. Λιμενικό Μελέτη – Ανάπλαση: Για τη σύνταξη των ανωτέρω μελετών και τευχών δημοπράτησης ο/οι μελετητής/τες οφείλει/ουν να λάβει/ουν υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία τα οποία θα του/τους ζητηθούν από το Δ.Λ.Τ.Σ.: α. Τοπογραφικά διαγράμματα τα οποία έχει εκπονήσει (σύνταξη και θεώρηση) η Τεχνική Υπηρεσία του Δ.Λ.Τ.Σ. β. Τυχόν προμελέτες σχετικές με το έργο που έχει εκπονήσει (σύνταξη και θεώρηση) η Τεχνική Υπηρεσία του ΔΛΤΣ. Επίσης, στο αντικείμενο της δωρεάς περιλαμβάνεται η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου”.

Τέλος, σε συνέχεια των ανωτέρω και σύμφωνα με το άρθρο 6 της εισήγησης για τη συνεργασία με τον δωρητή, διευκρινίζεται και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου. “Συγκεκριμένα: Η παροχή δωρεάς θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός έξι μηνών από την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος του δωρητή. (...)”.