Στις 65 οι φετινές προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου

Προσθήκες πολυτελούς κρουαζιέρας για τη Σύρο το 2022

Δύο νέες εταιρείες εμπιστεύονται τη Σύρο και την εντάσσουν στον προγραμματισμό τους

Ξεκινά αύριο η σεζόν για την κρουαζιέρα στη Σύρο, με την άφιξη του EMERALD AZZURA στις οκτώ το πρωί, το οποίο και θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Ερμούπολης, εγκαινιάζοντας τον φετινό κύκλο των προσεγγίσεων.

Πρόκειται για ένα κρουαζιερόπλοιο που ανήκει στην εταιρεία EMERALD CRUISES, που για πρώτη φορά δρομολογεί πλοίο στη Σύρο, την άφιξη της οποίας θα ακολουθήσει και η εταιρεία AZAMARA που παρομοίως δραστηριοποιείται στον χώρο της πολυτελούς κρουαζιέρας και για το καλοκαίρι του 2022 έχει επιλέξει και έχει εντάξει στην ατζέντα της και το λιμάνι της Ερμούπολης.

Οι ανωτέρω εξελίξεις καθώς και αρκετές ακόμη αφίξεις πολυτελών κρουαζιερόπλοιων έρχονται σε συνέχεια των προσπαθειών που κάνει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων του Επιμελητηρίου, με την οποία έχει σύμβαση για το θέμα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας, ώστε να έχει και απευθείας πρόσβαση στην CLIA που αποτελεί τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιερόπλοιων.

Το φετινό πρόγραμμα των αφίξεων έχει αναρτηθεί από χθες στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και με αφορμή αυτό, ρωτήθηκε σχετικά η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού προκειμένου να ενημερώσει για τη φετινή σεζόν της κρουαζιέρας στη Σύρο.

Η ίδια εξήγησε πως το νησί πραγματοποιεί στοχευμένες κινήσεις και σταθερή προσπάθεια για την κρουαζιέρα, με αποτέλεσμα να χτίζει ένα καλό προφίλ ως προορισμός, ο οποίος βέβαια χρειάζεται ακόμη βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα σε επίπεδο εκδρομών που προσφέρει στους επισκέπτες.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως για την άφιξη (30/3) του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στη Σύρο και τους επιβάτες του, θα πραγματοποιηθεί μία μουσική παράσταση στο θέατρο “Απόλλων” από την ομάδα Trio Del Arte.

  • Ανοίγει αύριο ο κύκλος των προσεγγίσεων της κρουαζιέρας στη Σύρο και μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε 65 προγραμματισμένες αφίξεις. Δεδομένων των συγκυριών όχι μόνον της πανδημίας, αλλά και της κατάστασης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πώς κρίνετε αυτό το αποτέλεσμα σήμερα;

“Οι προσεγγίσεις που ανακοινώθηκαν είναι με βάση τα δεδομένα που έχουμε τις τελευταίες πέντε ημέρες. Αυτά αλλάζουν συνεχώς. Ωστόσο, παραμένουμε αισιόδοξοι και περιμένουμε πως εν τέλει, θα έχουμε περισσότερες προσεγγίσεις όλη την καλοκαιρινή σεζόν, καθώς με όλες αυτές τις συγκυρίες και καθώς υπάρχει πόλεμος, οι εταιρείες διαφοροποιούν σοβαρά το πρόγραμμά τους. Θεωρώ ότι αρχές Μαΐου και μετά την έκθεση στο Μαϊάμι, θα έχουμε νεότερα και ας ελπίσουμε ότι αυτά, θα είναι καλά για τη Σύρο.

Να πω ότι στη διεθνή έκθεση στο Μαϊάμι, στις 25-28 Απριλίου του 2022, η Σύρος μέσω του συμβούλου μας θα έχει παρουσία, οπότε εκεί θα δώσουμε τον χώρο σε όλες τις εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας, στην οποίαν στοχεύουμε κι εμείς. Οπότε από αυτή τη συμμετοχή μας, μόνον καλά αποτελέσματα προσδοκούμε ότι μπορούν να προκύψουν”.

  • Τα όποια αποτελέσματα από τη συμμετοχή μας στην έκθεση στο Μαϊάμι, μπορούν να αφορούν τη φετινή σεζόν; Μέχρι στιγμής αυτό που τονίζεται είναι πως ο προγραμματισμός της κρουαζιέρας, έχει αποτελέσματα μετά από δύο χρόνια.

“Ξεκινώντας την ενασχόλησή μας με την κρουαζιέρα, αυτό που είχαμε συνηθίσει να ακούμε είναι ότι την κρουαζιέρα τη χτίζεις σήμερα, για τα επόμενα δύο χρόνια. Βλέπουμε όμως πως τελικά νέα δεδομένα, τα οποία έρχονται χρόνο με τον χρόνο – πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία -, αλλάζουν και ανατρέπουν τον προγραμματισμό των ίδιων των εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι δεν στοχεύουμε μόνον μετά από δύο χρόνια. Οι ανατροπές ενδεχομένως, μπορούν να μας ευνοήσουν και φέτος. Και βέβαια από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε και γι αυτό. Οπότε, θεωρώ πως και η παρουσία μας στη διεθνή έκθεση, σίγουρα θα δώσει θετικό πρόσημο στην προσπάθειά μας.”.

  • Μέχρι σήμερα το Λιμενικό Ταμείο Σύρου συνεργάζεται και έχει πάρει συμβουλευτικά για την κρουαζιέρα την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Είστε ικανοποιημένη ως πρόεδρος του ΔΛΤΣ από το έργο και τις ενέργειες της Αναπτυξιακής για την κρουαζιέρα και την ανάπτυξή της στη Σύρο;

“Για τα δύο χρόνια η δαπάνη αφορά στο ποσό συνολικά των 30 χιλ. ευρώ. Μέσα από αυτήν τη συνεργασία, το όφελος είναι πολυεπίπεδο. Για παράδειγμα, αν θέλαμε να έχουμε συμμετοχή στην έκθεση Seatrade Cruise Global στο Μαϊάμι με δική μας παρουσία θα έπρεπε να δαπανήσουμε 6.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Σήμερα, έχουμε μία σύμβαση και κάποιος μας εκπροσωπεί σε αυτήν την έκθεση, αλλά όχι μόνον σε αυτήν, μα σε πολλές ακόμη εκθέσεις. Κι αυτό χωρίς επιπλέον δαπάνη. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης, η Σύρος έχει αποκτήσει μία πάρα πολύ καλή εικόνα στον χώρο της κρουαζιέρας και χωρίς κόστος προβολής, έχει προβληθεί σε περιοδικά του χώρου για πολυτελή κρουαζιέρα. Έχουν παρουσιαστεί δε εμβληματικές φωτογραφίες της Σύρου. Για παράδειγμα μέσα από τη Windstar Cruises και την Emerald Cruises η Σύρος έχει απολαύσει προβολή. Αυτά όλα αν τα παίρναμε πάνω μας, θα έπρεπε να δώσουμε ποσά ύψους 20-30 χιλ. ευρώ για κάθε διαφήμιση.”.

  • Άρα, η Σύρος έχει αποκτήσει μία καλή επικοινωνία με την CLIA;

“Ναι. Έχουμε οικοδομήσει μία πολύ καλή επικοινωνία με την CLIA και είμαστε κοντά στις εξελίξεις και μαθαίνουμε από πρώτο χέρι ό,τι συμβαίνει στην κρουαζιέρα. Οπότε, αυτό μας κάνει να ερχόμαστε και να οργανωνόμαστε εγκαίρως και να βρισκόμαστε μπροστά σε όλες τις εξελίξεις.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και πέρυσι που το λιμάνι της Ερμούπολης είχε προσαρμοστεί από τα πρώτα, στο σχέδιο για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της Covid-19.”.

  • Στον φετινό προγραμματισμό έχουμε αποτέλεσμα όσον αφορά την προσέλκυση νέας εταιρείας πολυτελούς κρουαζιέρας;

“Έχουμε προσεγγίσει και είμαστε σε επαφή και με άλλη μία εταιρεία πολυτελούς κρουαζιέρας, την EMERALD CRUISES, μέσω της οποίας έγινε και η σχετική διαφήμιση της Σύρου. Ακόμη έχουμε και την AZAMARA. Οπότε θέλω να πω ότι χρόνο με τον χρόνο, γίνεται όλο και πιο μεθοδική η προσέγγισή μας σε εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας. Από εκεί και μετά όμως, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και δουλειά προκειμένου να προβάλουμε προς τα έξω ένα σωστό τουριστικό προϊόν κρουαζιέρας.”.

  • Αυτό που αναφέρετε συνδέεται με το γεγονός πως η Σύρος δεν διαθέτει οργανωμένες εκδρομές στο νησί, για τους επισκέπτες κρουαζιέρας; Τι κάνετε γι αυτό το θέμα; Είχατε γνωστοποιήσει σε κοινή ενημερωτική εκδήλωση με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ότι αυτή η υπόθεση πρέπει(!) να ωριμάσει...

“Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις και τα παράπονα των εταιρειών κρουαζιέρας, φαίνεται ότι το τουριστικό προϊόν της κρουαζιέρας της Σύρου, το οποίο προβάλουμε είναι κάπως φτωχό και περιορισμένο. Έχει να κάνει με τις εκδρομές. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και συνεχίζονται. Επίσης, τον Οκτώβρη – Νοέμβρη, σχετικά έγκαιρα, προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπο να δημιουργήσουμε διάφορες θαλάσσιες εκδρομές στη Σύρο. Όμως επειδή αυτή τη στιγμή το τουριστικό προϊόν της κρουαζιέρας, σαν απόλυτος αριθμός δεν είναι κάτι ικανοποιητικό και σταθερό είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε επιχειρηματία, να επενδύσει σε αυτό. Άρα, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η ανοδική πορεία της πολυτελούς κρουαζιέρας στη Σύρο και σταδιακά θα δούμε ότι θα μας ακολουθούν σε αυτήν την προσπάθεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στόχος είναι να έρθουν και να εμπλουτίζουν την εικόνα του τόπου με νέες εκδρομές. Προς το παρόν, με βάση τα δεδομένα που έχουμε, περιοριζόμαστε σε περιπατητικές περιηγήσεις. Ακόμη κι αυτές θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν και να γίνουν πιο ελκυστικές για τον επισκέπτη. Αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα και πρέπει από ένα σημείο και μετά να συμμετέχουν κι εκείνοι.”.

  • Είχατε αναφέρει πως θα γίνει η προσπάθεια προμήθειας pontoons (πλωτών εξεδρών) ώστε η Σύρος να υποδέχεται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια. Σε τι στάδιο είστε; Μοιάζει η υπόθεση να μην έχει εξέλιξη...

“Ακόμη εκκρεμεί η ανάθεση της μελέτης για τον τρόπο κατασκευής τους. Υπήρξε μία διχογνωμία με το Υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με το κατά πόσο, αυτές οι πλωτές εξέδρες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν εν τέλει μέσα στο λιμάνι με μία σύντομη διαδικασία και αναφέρομαι στη διαδικασία που αφορά την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών. Εκεί υπάρχει διχογνωμία που δυστυχώς δεν έχει λυθεί ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, προσφάτως βρισκόμαστε σε μία καλύτερη επικοινωνία με την εταιρεία που είχε εκπονήσει το master plan. Οπότε θα προσπαθήσουμε μήπως λάβουμε κάποια βοήθεια, σε συνεργασία με αυτήν την εταιρεία. Η καθυστέρησή μας οφείλεται στο ότι εμείς ποντάραμε στην κατασκευή και προμήθεια των pontoons, εφόσον αυτά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε έναν χρόνο. Εάν αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ακολουθηθεί μιλάμε για άλλες πολύ χρονοβόρες διαδικασίες. Γι αυτό επιμένουμε να βρούμε λύση, βασιζόμενοι στην ΚΥΑ του 2021 που αναφέρεται στις πλωτές εξέδρες.”.

  • Μέχρι σήμερα, είστε ικανοποιημένη ως πρόεδρος από την εικόνα της κρουαζιέρας για το επόμενο διάστημα; Βλέπουμε και αρκετές προσεγγίσεις μετά τον Αύγουστο, γεγονός που θα βοηθήσει την τόνωση της αγοράς στο νησί και σε περίοδο εκτός καλοκαιριού.

“Είναι σημαντικό ότι η κρουαζιέρα ξεκινά με κρουαζιερόπλοιο της EMERALD και κλείνει με αυτήν τον Δεκέμβριο. Είναι αρκετά μεγάλη τόνωση το να έρθει ένα αρκετά μεγάλο και πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στο ξεκίνημα και στο κλείσιμο της σεζόν.

Επίσης, είμαι ικανοποιημένη καθώς από το πρόγραμμα φαίνεται ότι οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων της Σύρου, δεν συνδέονται αμιγώς με τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Αλλά ότι η Σύρος αποτελεί κύριο μέρος του θεματικού προγράμματος των εταιρειών κρουαζιέρας. Μπορεί αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε στα πρώτα βήματά μας και θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε και καλύτερα αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει σωστά βήματα. Η Σύρος δεν συνδέεται απαραίτητα με τα άλλα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων στην κρουαζιέρα και το γεγονός ότι βαδίζει έτσι είναι σημαντικό.”.

Στοιχεία για φετινές αφίξεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των αφίξεων, η Σύρος ξεκινά να υποδέχεται από αύριο κρουαζιερόπλοια. Πρώτο θα καταπλεύσει το EMERALD AZZURA, ενώ τον Απρίλιο το νησί θα υποδεχθεί τέσσερις προσεγγίσεις από τα κρουαζιερόπλοια AEGEAN ODYSSEY, ARETHUSA και ATHENA. Τον Μάιο θα υποδεχθεί τέσσερις αφίξεις (ATHENA, SILVER SPIRIT, WIND STAR, ARETHUSA) και τον Ιούνιο επτά ακόμη σημαντικές προσεγγίσεις. Ανάμεσα σε αυτές το SEADREAM II, το CROWN IRIS, το SEABOURNE ENCORE, το WIND SURF και το MONET.

Με εννέα προσεγγίσεις θα κυλήσει ο Ιούλιος και με ίδιο αριθμό αφίξεων και ο Αύγουστος. Ανάμεσα στα κρουαζιερόπλοια και το CROWN IRIS και το LE BOUGAINVILLE. Εν συνεχεία, τον Σεπτέμβριο η Σύρος θα καταγράψει 9 προσεγγίσεις και μέσα σε αυτές το πλοίο AZAMARA JOURNEY. Τέλος, τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί 10 αφίξεις και μέσα σε αυτές το OCEAN MAJESTY, τον Νοέμβριο 9 αφίξεις με τις περισσότερες να αφορούν το CELESTYAL OLYMPIA και τον Δεκέμβριο κλείνει η σεζόν με δύο (AEGEAN ODYSSEY και EMERALD AZZURA).